torsdag, september 09, 2010

Bättre att få bara med och påverka, än att bara gilla läget.

På Åland har vi flera kommunförbund, kort sammanfattat så kan man säga att kommunförbund är intresseorganisation för flera kommuner inom vissa områden, bl.a. har vi kommunförbund inom äldreomsorg och sophantering. Det är många som säger att kommunförbunden kostar mycket genom all administration och att man därför borde avskaffa kommunförbunden istället och gå inför en ägarkommun och så köper de andra kommunerna av ägarkommunerna istället.

Men säg nu att de Gamlas hem blir att Jomala kommun är ägarkommu,n och de andra skall köpa tjänster därifrån. Då köper man ju lite grisen i säcken. Vad händer om Jomala kommun säger att "nu behöver vi 10 platser eller att nu är det så mycket från andra kommuner så därför höjer vi dygnsavgifter för de andra kommunerna" man har då inget att säga till om utan det är bara att betala. Då är det ju bättre med kommunförbund där de andra kommunerna är med och kan påverka.
Ta nu fältarna på Åland som gör ett kanonjobb på hela Åland och de är anställda av Mariehamns stad och kommunerna köper tjänster av Mariehamns stad. Nu har då Mariehamn stad bestämt att nu höjer vi att landsbygden skall betala två tjänster istället för tidigare en.

Läste i tidningen nyss att betalar inte landsbygden så minskar de på antalet fältare från 4 till tre. Det är remt hot från Mariehmans stad för vi vet att med så många unga som mår dåligt idag så behövs det minst 4 fältare.
Vad har landsbygdskommunerna för val ?
Man har ingenting att säga till om. utan bara betala.
Skulle det vara ett kommunförbund skulle man där kunnat prata om en stegvishöjning eller änndra arbetssätt.
För en lite kommun så sliter höjningen i en redan hårt ansatt socialbudget.

Så ni på Ålands som säger att kommunförbunden borde avskaffas och att man har ägarkommun istället så fundera en gång till om det är en optimallösning.
De små kommunerna tappar sin tales- och rösträtt, vilket jag anser är ett sätt att nermontera demokratin.

Ha det så bra.

Inga kommentarer: