söndag, april 25, 2010

Alla bör få möjligheter till studier.

Det har nu i ålandstidning uppkommit en debatt om möjligheten att studera enligt enskild prövning i gymnasieutbildningen och då kunde jag inte låta bli att komma med lite synpunkter.

Jag har nu i drygt 1 ½ år jobbat som ungdomslots vilket är ett intressant och givande jobb. Men en sak som gör ont i själen när man ser hur ungdomar faller emellan systemet. Och tyvärr är det så att med anpassad läroplan i grundskolan att det minskar chansen rejält för ungdomen att få komma in till vidareutbildning.
Visst kan det låta bra att man får en anpassad läroplan i grundskolan men det minskar rejält chansen till att komma in till den utbildning som ungdomen.

Det är ju så att platserna enligt prövning är ytterst få, medan jag misstänker att studerande med anpassad läroplan som inte har en utbildninge efter grundskolan också ökar.
Man bör definitivt se över systemet med just anpassad läroplan och sen möjligheten att få studera vidare enligt prövning.
Ålands landskapsregering borde nu också se över möjligheten att ge gymnasieskolorna extra resurser för att öka platser enligt prövning.
Vi har nu en stor arbetslöshet bland unga och att ge dem möjlighet till en utbildning så ökar sen chansen för våra ungdomar sen att få ett jobb.

Man pratar om att minska marginaliseringen bland de unga. Tyvärr ser jag nu en grupp ungdomar som blir marginaliserade och inte ryms med i systemet. Det är nu dags att börja se över det.
Jag ser en hel del ungdomar nu som börjar känna en hopplöshet att komma in i skola och de börjar ge upp allt. Är det den framtidstro vi skall ge våra unga idag ?Vi vill väl kunna erbjuda alla lika möjligheter till vidare studier?
Sen bör man se över att ger vissa skolor för lätt anpassad läroplan till sina elever. Eftersom det får så stora konsekvenser så för våra unga så borde man se andra möjligheter först.
Anpassad läroplan kan vara enkelt att ge, men den får stora konsekvenser för ungdomen och stora ekonomiska konskvenser i att allt fler unga blir marginaliserade.
Så är inte fallet idag.

Ha det bra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen tvingas på en anpassad läroplan! Ungarna antar anpassade läroplaner för att komma undan så enkelt som möjligt, man tänker så långt som näsan är lång! Ta tag i ungarna i stället. Det är föräldrarnas sak att se till att ungarna förstår allvaret med skolutbildningen. Det går inte att slinka undan och sedan kräva att samhället skall sänka ribban för dem som inte har ansträngt sig.

Göte sa...

Jag har i mitt jobb träffat ungdomar om att man inte haft annat val än att gå på anpassad lärolplan. Tycker nu du är lite väl generaliserande om i vissa påståenden i din kommentar. Sen så avslutar du med att sänka ribban för dem som inte ansträngt, sig såvar är det då det brister ?
Men var skall samhället sänka ribban ?
Jag vill inte ribban skall sänkas utan att fler skall få möjlighet till utbildning.