torsdag, februari 11, 2010

En ungdomslag behövs även på Åland

När veckan började så tänkte jag att nu när jag är på resa så blir det mer tid för bloggande men hann inte varken tisdags eller onsdags.
Hittills har det varit riktigt bra dagar här i fastlandet. I Åbo så på måndagen så var det ett otroligt intressant workshop om just ändringarna i ungdomslagen som man kan sammanfatta i tre centrala förslag:


  1. Sektorövergripande samarbete mellan lokala myndigheter.

  2. Lagstiftning om uppsökande arbete för att få ungdomar i sysselsättning.

  3. Samt om överlämnande av material, d.v.s. att man i framtiden även skall kunna ge från kommuner uppgifter till de uppsökande verksamheterna om ungdomar som "bara" är hemma.

Nu är jag i Helsingfors där vi nu har ett ULA möte och även idag så tangerades det en hel del om nya ungdomslagen.
Och nu är det nog dags att Åland får en ungdomslag. Det har bromsats från vissa partier en längre tid nu om att få en ungdomslag på Åland.

Men med de nya tilläggen så behöver vi nog nu få en ungdomslag även på Åland. Och då skulle jag se det som en blankettlag, för har vi inte hittills klarat av att göra en egen ungdomslag, så snälla ni som vill se utökad självstyrelse svälj stoltheten och ta en blankettlag så att vi också nu får på Åland den gällande ungdomslagen i kraft hos oss.

Visst är det bra i att vi har en självstyrelse framför allt i fråga om språkfrågan, men innan vi ropar om ett utökande av självstyrelsen så bör vi funderar att hur mycket klarar vi av?
Man försöker lära barnen att man inte bara skall ha saker utan man skall hinna leka med dem också.
Men vi borde nog också se att vi på Åland skall inte heller bara ta över mer behörighet utan istället fundera vad klarar vi av att ta över.
Nu vill jag se att det läggs resurser på en ungdomslag för det har även våra åländska ungdomar rätt till.
Vi har många ungdomar som idag faller emellan olika instanser, och de får nu en förbättring om den nya ungdomslagen går igenom.
Men då gäller det ju inte på Åland.


Ha det så bra.

2 kommentarer:

Simon sa...

Vadå är det annars dåligt sammarbete mellan olika lokala myndigheter som berör ungdomarna?

Göte sa...

Jo Simon det är så att det är myndigheter ibland som ser tystnadsplikten mer som ett hjälpmedel att inte behöva säga något. Med ungdomslagen så blir man ålagd att samarbeta.