onsdag, januari 20, 2010

Viktigt med de rätta studiealternativen

"Vi håller samma nivå som i fjol och då fanns 26 utbildningsplatser kvar då alla fått en plats, säger utbildningsministern" i en intervju i tidningen och visst är det bra. Men bekymret är väl vilka utbildningar som erbjuds. För genom stängningen av naturbruksskolan så minskas det med praktiska utbildningsplatser. Naturbruksskolan hade planer på nya utbildningar som maskinförare, men det blir väl inte av nu då.
Det som är ett bekymmer med utbildningarna på Åland är att det är samma utbildningsalternativ år efter år.
Nå visst så hoppar man över vissa utbildningar, vissa år som frisör som då startar var tredje år.

Jag fick höra nu om flera om utbildade inom YPT linjen som idag inte har jobb. Borde man då kanske inte variera med annan utbildning emellanåt ? Som då t.ex. maskinförarutbildning eller varför inte VVS utbildning.
Visst kostar det ju att få in sådan lärarkompetens men då erbjuder vi fler utbildningsalternativ på Åland på långsikt. Vi kan inte begära att våra 16-17 åringar skall flytta från Åland för att de inte hittar den rätta utbildningen på Åland.
Jag hoppas att landskapsregeringen har en plan för det här. Visst är det bra att det finns studieplatser, men erbjuder vi rätt sorts utbildning ?

Ha det så bra.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är klart att ungdomarna skall fkytta dit , där utbildningen finns. Vi kan inte bestå all slags utbildning på Åland. I så fall skall vi inrätta en tekniskt högskola och ett universitet här också. Det är bra för ungdomar att komma bort från mammas kjolar ett tag så får de vidgade vyer.

Göte sa...

Nej ví skall inte ha all utbildning på Åland men vi kan ha en bredare val. ´Vi kan inte varje år mata ut ett visst antal kockar, VPT:are och sjömän. För snart räcker inte arbetsplatserna till. Vi måste se vad det är behov av. Sen har jag inte nämnt alls utbildning efter gymnasialstadiet. I mitt inlägg nämnde jag inte ett ord om varken högskola eller universitet.
Men fråga föräldrar hur många som är beredda att deras 16-17 åring skall flytta till en annan stad i Finland eller Sverige, och skolan inte har internatboende.
Jag har pratat med flera under det senaste året. Och många av de ungdomarna är idag bara hemma. Det är bra att man flyttar från Åland och får se annat än vad vi har här hemma. Men man bör nog vänta tills man är tillräckligt mogen föratt flyyta hemifrån.
Jag rekomenderar en hel del ungdomar som är i 16 års åldern att söka skolor utanför Åland, men tydliggör också att de måste ha ett kontrollerat boende ordnat.
Så anonym vi tänker nog ganska lika, men verkar som du inte ser verkligheten som mig, om vem som verkligen behöver studieplats på Åland.
Ha det bra.

Inger sa...

du är så klok Göte!