måndag, november 07, 2016

Uppdaterad barnskyddslagstiftning

Social - och miljöutskottet har kommit med sitt betänkande om en uppdaterad barnskyddslag.

Bl.a. nu så skall kommunen eller landskapsmyndigheter med ansvar för utbildning och hälsovård ska erbjuda inom det förebyggande barnskyddet beskrivs närmare i lagförslagets 4c-4g §§. Kommunen och landskapsmyndigheter med ansvar för utbildning och hälsovård ska i samarbete ge akt på och främja barns och unga personers välfärd.

I betänkandet skrev utskottet att de delar bedömningen att ett för hela Åland gemensamt barnskydd skulle vara ändamålsenligt. En samordning torde medföra att den kompetens som finns inom barnskyddet ytterligare skulle stärkas samt att möjligheterna att erbjuda en likvärdig behandling av medborgarna oberoende av bosättningsort skulle förbättras.

När man pratar om det förebyggande barnskyddet och tidiga insatser valde jag att lyfta upp utbildningen. Visst är det viktiga om hur barnskyddet ser ut och jag ser gärna ett gemensamt barnskyddsenhet på Åland. Men vi har flera skoldistrikt, och bl.a. tre stycken högstadieskolor och 14 stycken ( tror jag det är )  lågstadieskolor på fasta Åland. Men där pratar ingen om elevvård och elevernas rätt till stöd. Jag lyfte bl.a. upp eleverna med särskilda behov och deras behov av stöd. Pratar vi förebyggande så är det ju där vi måste gå in med resurser.
I paragraf 4.f i denna lag så nämns det om stöd för skolgången och att det nämns om att det måste finnas resurser. Ändå har vi idag barn så måste vänta 3-4 månader på att bli utredda av skolpsykolog.
Vi har idag barn som mår dåligt i skolorna och skall vi prata om denna lag och parafgraf 4 d där det står att landskapsregeringen och kommunerna ska i samarbete ge akt på och främja barns och ungas välfärd. Men då måste vi nog se på dessa barn i skolorna för vi har 2855 barn i våra grundskolor och där har vi många elever som behöver mer stöd än de får idag.

Så jag hoppas att landskapsregeringen i framtiden kommer ut med en egen handbok med direktiv om tidiga insatser. Att satsa på tidiga insatser är en investering för framtiden.

Inga kommentarer: