onsdag, november 16, 2016

Gruppanförande

Vi går nu in för vår 23:e timme i budgetdebatten här på Ålands Lagting. Måndag 4 timmar, tisdag 8,5 och nu 10 timmar hittills idag. Vi har efter detta infrastrukturavdelningen kvar. Jag har hållit partiets gruppanförande. Om kommunreform, ungdomar och narkotikamissbruk samt utbildning.
Jag kommer att lägga ut mina anföranden här. Jag vet att det är långa. Mitt gruppanförande är planerat för 15 ett 15 minuter långt anförande. Det tog 15 minuter och 20 sekunder att hålla. Jag skulle bra pratat lite längre men vi hade en tidsbegränsning på just 15 minuter.
Här kommer nu mitt " manus " för mitt anförande i kursiv stil. Höll inte mig sen inte ordagrannt till detta

Talman
Den här regeringen går in för ett bärkraftigt och hållbart Åland. Ett Ålands som skall blomstra i ett bärkraftigt samhälle.
Ett Åland som skall ha attraktionskraft för boende, besökare och företag.
Trumps seger i valet så innebär finansiell oro och osäkerhet om den globala ekonomin.  Swedbank gick ut med ett pressmeddelande efter valet där de varnar för att det nu råder stor oro och för att resultatet i presidentvalet skapar en stor osäkerhet kring den amerikanska politiken, som då skapar en stor oro i världsekonomin framöver.
Vad får det för konsekvenser för den finländska ekonomin som redan nu är hårt ansatt
I budgeten så nämner man om handeln och dess utamningar under den globala ekonomin, vad får då det för konsekvenser med Trumps politiska kampanjlöften som nu skall försöka uppfyllas ?
Vad har det att göra med Åland och vår politik ? - En hel del är jag rädd för.
Att nu med Trump som skall ta tillbaka jobben till USA, och vad det innebär det i Asien, där ändå handeln har en viss betydelse för både den finländska och åländska näringslivet.
När vi pratar om den finländska ekonomin som styr för mycket den åländska ekonomin så är det ändå en viss oro man har för hur Finland skall klara av den osäkerhet man ser för den globala ekonomin. Så igen får man lyfta upp svagheten med avräckningsbeloppet idag och Finlandsekonomin.
Även om klumpsumman ökat de senaste åren så är det ändå för lågt gentemot det borde vara. Vi ser ju nu vad skattegottgörelsen ger tillbaks. Så här blir det intressant att följa med Ålandskommittén och dess arbete där man sen får se vad de kommer fram till. För trots allt så borde vi se hur vi kommer fram till att våra inbetalade skatter kommer tillbaks till oss tillgodo. Socialdemokraterna ser nu i ett övergångsläge ser att vi får tillbaks mer av de skatter vi betalar in. Men vi måste få ett system som ger mer än vad vi får tillbaks idag.
Att sen om man skall ta över skattebehörigheten, så måste det sen bli en fråga att om det blir så skall man presentera vad innebär att ta över skattebehörigheten.  Men just nu ser jag att ganska mycket är oklart om allt med SOTE - reformen och vad det får för konsekvenser för Åland, och när sjösätts sen SOTE.  Så vi får väl se framledes vad som händer och sker.
Talman
Vårt näringsliv mår bra. Tack vare ett rikt näringsliv så har vi en sysselsättning vi kan vara stolta över.
Åland näringsliv skriver i sin trendbarometer att i fråga om ”Orkla så var Åland ett fantastiskt exempel på samverkan mellan privat och offentlig sektor. Landskapsregeringen visade ett tydligt ledarskap tillsammans med privata aktörer, där man gemensamt fick fram en mängd åtgärder som på sikt gynnar Åland. Den kombinerade kraftsamlingen skapade ett unikt beslut i företagsvärlden. Samverkansprocessen bör lyftas som ett globalt exempel hur små samhällen kan agera för att på egen hand skapa förutsättningar för framtiden ”
Det har jag också hört när vi haft besök från Sverige och näringsminister Gunell förklarat åtgärdspaketet för dem. De är imponerade över den handlingskraft när offentlig sektor och det privata samarbetar. Och tycker fler skall ta del av det.
Även den hållbara utveckling som landskapsregeringen vill införa så får ett gott betyg av Ålands näringsliv. Där de ser att gott företagande och hållbart företagande till stora delar innebär samma sak. Det vill Ålands näringsliv bygga vidare på i samarbete med övriga åländska aktörer
Att vi har ett näringsliv som mår bra, gör att man jobbar vidare en låg arbetslöshet där alla behövs. Just det är viktigt för Ålands socialdemokrater. Vi socialdemokrater värnar om en politik där alla skall ha köpkraft, vi behöver se var samhället skall gå in och stöda där det behövs som mest.
Därför talman så glädjer skrivningen under AMS verksamhet att man underlättar för personer med svag ställning på arbetsmarknaden att få arbete och förhindra utslagning från arbetsmarknaden. Som jag jobbat att vi skall värna om detta. Så Ålands socialdemokrater tycker detta verkligen är bra att man nu jobbar med att få in även då som haft svårt att få ett jobb.
Vi är tacksamma och lättade att de 700 000 sociala utbetalningar nu inte behövts skäras på, tack vare ökade inkomster från annat håll. Vi vill helst se en politik med medmänsklighet och vi vill se familjen och barnen i fokus.
Bl.a.har vi nu en tillgänglig sjukvård där vi går in för avgiftsfritt för barn till Primärvården. Det är för oss socialdemokrater en viktig väg vårt politik om en skattefinansierad välfärd vilket är vad vi Ålands socialdemokrater helst vill ha. Nu vet vi att i ett regeringssamarbete så kan man inte få allt. Men att ge nu ge avgiftfritt för barn under 20 år till primärvården är något vi länge velat se. Så vi Ålands socialdemokrater tackar där ÅHS  styrelse och deras arbete. Här går samhället in med ett stöd om en tillgänglig primärvård för barn under 20 år.
-         Ålands socialdemokrater har länge sett ett klart behov av en kommunreform, vi vill se starka kommuner som ger en mer jämlik service och välfärd än idag.
-         När vi ser välfärden så bör se på en vad som står i regeringsprogrammet utbildning åt alla. Vi värnar om skrivningen i regeringsprogrammet ” Alla barn och ungdomar ska ges möjlighet till utbildning oberoende av förutsättningar”.
För den här regeringen är som det framkommer i den allmänna motiveringen att man måste se besluten att det är hållbara beslut. En hållbar politik där vi kan jobba för visionen Alla kan blomstra i ett bärkraftigt samhälle på fredens öar.
Talman
I lördags hade vi vår partikongress där vi hade ett stort fokus på just de hållbara besluten. Man måste gå ifrån de som vi kallade för mandatbeslut utan se mer långsiktiga och hållbara beslut.
Ser vi på sjukvården så är det nu dags att man kommer i mål med det vi socialdemokrater krävt att man nu måste se hur strukturen för vår framtida sjukvård skall se ut ? Skall inbesparingarna fortsätta så måste man ta beslut som är långsiktiga och hållbara och inte som sträcker sig över en mandatperiod. Det blir på sikt mer kostsamt för Åland.
Talman nu mer till något som verkligen är oroade för inom Ålands socialdemokrater och det är att vi får ökade klassklyftor.
Vi håller på att få ett samhälle där vi får fler som blir bidragsberoende, då tänker jag på ensamstående med barn som enligt ÅSUB rapporten ekonomisk utsatthet som publicerades jun 2015. Så där är ju det nya om ÅHS avgifterna att man har avgiftfritt till primärvården för barn under 20 år, sänkt avgiftstak för barn under 20 år. Det vi gärna skulle vilja ha till är ett familjetak.
Familjetak är ett högkostnadstak för barn till specialsjukvården. Nu är det inte med, men jag hoppas att det i framtiden övervägs att sättas in. Vi socialdemokrater anser inte att barnen skall hamna i kläm över familjen ekonomi. Vi vill inte att barn och sjuka skall drabbas över inbesparingar.
Att satsa på barn och unga så är en fortsättning från förra regeringens familjepolitik. Att satsa på barnen är en investering i framtiden att undvika att grupper blir marginaliserade dels ekonomiskt, Men om man ser på samhället och klassklyftor så kan vi också nämna grupper som har svårt att komma in i vårt samhälle och då lätt blir marginaliserade. Vi från Socialdemokraterna vill lyfta upp begreppet universell design.
Universell design är ett relativt nytt begrepp för design framställd för universelltillgänglighet och användbarhet. Universell design omfattar lösningar för byggnader, produkter och miljö som är användbara för alla.  
Likvärdig användning med riktlinjer som:
-         Ge alla användare tillgång till samma användningssätt. Identiskt närhelst det är möjligt, likvärdigt när det inte är det.
-         Undvik att segregera eller stigmatisera några användare.
Talman med detta vill jag säga att vi måste se de med funktionsnedsättningar, vare sig det är synliga eller icke synliga funktionsnedsättningar.  Vi måste lyfta upp universell design som ett vanligt och självklart begrepp. Talman att ha tillgänglighet i fokus ser vi Ålands socialdemokrater som en självklarhet.
En annan grupp vi vill lyfta upp är integrationen. Det är bra att vi tar ansvar och bidrar med att kommuner tar emot flyktingfamiljer, men det är första delen. Sen gäller det att vi tar vara på dem som kommer. Att kommunen visar att man gör det för att man bryr sig om familjen och att de blir integrerade i vårt samhälle. Sen måste vi se hur vi utvecklar svenska för inflyttade och där görs det nu en satsning..
En allmän skattefinansierad välfärd framom en politik som är styrd av avgifter vilket gör familjer bidragsberoende.
Minskade klyftor mellan människor är smart ekonomi.
Talman nu är vi med i en regeringskonstellation, för första gången i historien som vill samma som oss nämligen att göra en kommunstruktur för ålänningarnas bästa. Nu gäller det att för våra partier att ingjuta trygghet i förändring att tala om att reformen syftar på att stärka kommunerna, minska sårbarheten i ekonomi och trygga en god kommunal service över hela Åland. Ålands socialdemokraters vilja överensstämmer med över 100 socialarbetare som vill ha ett samordnat barnskydd.
Avslutningsvis talman så för oss Ålands socialdemokrater så är det viktigt:
-         En politik där tillgänglighet för alla, är en självklarhet. Vi ser en allmän skattefinansierad välfärd att man inte skall tvinga barnfamiljer till bidragsberoende. Det gör vi med sänkta avgifter och då ger familjer en större köpkraft. De pengarna går inte till dyra semesterresor, utan det går att höja livskvaliteten och ger de familjer möjlighet till en större valfrihet i sitt inköp till t.e.x. mat och kläder.
-         Vi vill trygga ålänningars rätt till fullgod service var man än bor och att gemensamt, solidariskt ta ansvar för varandra.
-         En politik där alla kan och få vara med, känna tillhörighet, en politik där vi lyfter begreppet universell design.
Med detta så vill vi lyfta fram politiken med medmänskligheten i fokus. Istället för att bråka om investeringar, skrämma upp folk om hotet om centralisering så skall vi lyfta upp våra medborgares behov och hur vi kan för dem ta beslut som för är hållbar och ger en framtidstro.
Tillsammans kan vi jobba gemensamt för våra unga om en framtid som ger våra unga en trygg, drogfri uppväxt. Att de ser mer möjligheter än hot. Det är vi som skapar attityder och främjar god uppväxt.
Vi tror på visionen att alla kan blomstra i ett bärkraftigt samhälle på fredens öar. Vi som parti vill aktivt vara delaktiga och förverkliga visionen.

Talman det är en budget där det ryms mycket och nu har jag inte valt att gå in i detaljer utan det kommer vi från lagtingsgruppen att återkomma under debatten och då avdelningsvis. 

Inga kommentarer: