onsdag, november 16, 2016

Anförande om kommunreform

Här kommer nu mitt anförande om kommunreform. Här är det då ett anförande där jag ahde 7 minuters taltid på.
Hat tagit bort namn som jag debatterat med.

Talman visst är det så att vi har starka kommuner på Åland, det skall man inte blunda för. Men samtidigt finns det kommuner som har det tufft ekonomiskt.
Man pratar ofta om att man kan stänga skolor, 2010 eller 2011 när Sunds kommun hade det som tuffast ekonomiskt så diskuterade man om man hade råd att ha grundskolan kvar pga om att man märkte att man inte hade råd att då verkligen erbjuda den service som då behövdes.
-          Nå det ordnade vi genom flexibel ledningsgrupp som löstes då genom ett stålbad men det erbjöds inte en service som de ekonomiskt starkare kommunerna kunde ge.
Sen nämner många om att löste man det då och sen har man jobbat upp och jag kan säga att idag klarar vi av våra åttaganden och inte som ledamot XXXX nämnde att man inte klarar det. Men vi har det kämpigt.
Nå om utbildning och kommunerna så återkommer jag senare i anförande senare under utbildningsavdelningen.
Men snälla sluta hota om att stänga dagis och skolor för vilken politiker vill minska på närservicen och framför allt så vet ju politiker att man inte höjer sin populäritet att stänga bl.a. skolor. Det jag vill se minska sårbarheten i ekonomi och trygga en god kommunal service över hela Åland för alla invånare oberoende var man bor.
Visst kan jag hålla med centern om att Åland varit fantastiskt med alla små kommuner och landskapet har kompenserat kommunerna för att de skall vara bärkraftiga. Men där vill ju man från de obundna att vi skall sänka ganska kraftigt i sin motion nr.17, det är ju också att höja skatten eller avgifterna i de olika kommunerna. 
Talman
Ser vi på utredningar från PWC som jag tycker varit intressanta så säger de bl.a.
Den demografiska försörjningskvoten bland Ålands kommuner uppgår i genomsnitt till 65 procent. Detta är lägre än genomsnittet i såväl finska som svenska glesbygdskommuner. På Åland varierar dock den demografiska försörjningskvoten mellan ca 55 procent procent och ca 80 procent.
-         Och här måste vi öppna ögonen och se hur det i framtiden ser ut i våra kommuner. Vi Norra Ålands socialdemokrater har beställt en utredning om Norra Åland om utmaningar och möjlighet för att få fakta inför våra beslut. Det som fick mig att reagera på hur befolkningsstrukturen ser ut om vi inte gör någonting där :
+ 65 åringar
o   Finström 2014 19,7 % à 2030 24,8 %
o   Geta 2014    22,3 % à 2030  34,3 %
o   Saltvik 2014 21,5 % à 2030 28,0 %
o   Sund 2014    22,9 % à 2030 31,9 %
o   Vårdö 2014  29,8 %  à 2030  41,2 %
Vi skall i framtiden kunna garantera även i framtiden en lika bra och kvalitativ äldreomsorg. Skall vi kunna erbjuda det så måste vi göra något nu.

Nu gäller det att ingjuta trygghet i förändring att tala om att reformen syftar på att stärka kommunerna, minska sårbarheten i ekonomi och trygga en god kommunal service över hela Åland för alla invånare.
För bästa vänner det är våra invånare vi ser en kommunreform inte av någon prestige...

Inga kommentarer: