onsdag, juli 07, 2010

Första seminariet på Almedalen

Här lite anteckningar från mitt första seminarie på Almedalsveckan. Seminariet hette
"10 % av ungdomarna kommer aldrig in på arbetsmarknaden. Vilka är de unga bakom siffrorna?"


Föreläre var:
Inger Ashing Ungdomsstyrelsen
Angeles Bermudez Svankvist Arbetsförmedlingen
Anders Carlberg Fryshuset
Hillevi Engström Moderaterna
Berit Högman Socialdemokraterna
Elna Olsson Ungdomsstyrelsen

Anders Carlberg tycker inte om ordet utanförskap utan skulle hellre vilja kalla det exkluderad för det är ju så att man är utestängd från samma möjligheter som alla andra. Han poängterade också om hur viktigt det är att ha vuxna i ungdomars närhet som bekräfta ungdomar en ökad själv känsla. Men det han nu vill höra av panelen att hur skall vi göra med de 10 % som inte kommer in, men framför allt hur skall vi nå dem ?.
Där vill han se mer jobb som hjälper de unga med att har man svårt att komma upp morgnarna så kan man ha en vuxen som ringer och får en att komma upp ur sängen. Om inte det funkar kanske man får fara hem till den. Det är att visa att bryr sig och ställer upp för den unga.

Angeles Bermudez Svankvist som är generaldirektör på Arbetsförmedlingen berättade att de kommer att ta in sociala mentorer på arbetsförmedlingarna som skall börja jobba mer uppsökande att ringa upp dem och mer uppsökande coaching om man kallar det så. En annan sak som han sa att hon börja tröttna på allt prat om samverkan. Låt det heta samarbete istället för det är just det man skall göra d.v.s. jobba tillsammans, inte bara prata om att man samverkar.
Sen sa hon också att det idag startas för mycket projekt. För som läggs ner kostar pengar. Startar man så bör man se att de sedan blir verksamheter. För de kortsiktiga investeringarna i projekt kostar mer än vad de ger.

Inger Ashing från ungdomsstyrelsen så påminde om att det är kommunen som har ett ansvar för de som inte kommer in i gymnasieutbildning (sedan den 1 juli 2005 så är kommunerna i Sverige skyldiga att följa upp de ungdomar i åldern 16-20 år som inte går i gymnasieskolan och att erbjuda dem åtgärder). Men att det idag inte uppfylls av kommunerna .

Hillevi Engström moderat och ordförande i arbetsmarknadsutskottet nämnde att politiker skall ge långa förutsättningar inte korta projekt där eldsjälar brinner upp.

I sammanfattningen så lyfte de upp samarbetet kring att hitta de ungdomar som inte finns i något register. Anders Carlberg fick en bild farmför sig och det var ett bordsischockyspel där man dra spelarna fram och tillbaks. Spelarna far bara fram och tillbaks. Det är ju ingen riktig hockey sa han. Och jag vet att hur svårt det är att göra mål i det.
Det tycker jag är en bra avslutning på det här seminariet

Inga kommentarer: