tisdag, juli 13, 2010

Almedalen

Sitter här på förmiddagen på altan med morgonkaffet och njuter. Tänkte då på att jag skall ge lite reflektioner från Almedalsveckan. Och då mycket politiska tankar för även om jag gick runt i jobbet som ungdomslots så gick det inte att ändå följa med de politiska talen som fanns överallt. Det mesta negativa jag var med om var när alla ungdomspartiersledare hade debatt. Det var sånt skjuta hårda och spydiska kommentarer om varandra, så det blev tråkigt att lyssna på. Det var viktigare att säga något nedsättande om varandra än att lyfta fram vad man själv vill få fram att man gör som ungdomsparti. Så här hoppas jag att de mognar tills de går upp i sitt moderparti eller vad man kallar det.
Sen så första dagen jag var där så var vänstern som hade dagen i Almedalen ( alla partier hade varsin dag i parken ) och då var det just dom som fick uppmärksamhet.

Intressant sen att stå och lyssna på alla som stod i olika studion som man kunde se och lyssna på där de bedömde vänstern som parti och Ohly som ledare.
Men det man kan lägga bort är att vänstern är ett kommunist parti, utan att de värnar om välfärden och att mycket skall finasieras genom skatten. Men för mig är det inte kommunism utan mer socialism.

Och därför tror jag det kan vara lätt för socialdemokraterna och vänstern att samarbeta. Sen visst vet jag att Ohly gjorde lite grodor tidigare i utrikespolitiken. Men det jag är förbi och han inser hur vänsterut vi nordiska länder kan gå.
Dagen efter så var det folkpartiet dag i Almedalen och då var det skolan som var i fokus. Och visst är det så att svenska skolan behöver förbättras. Och där kan jag hålla med folkpartiet om en hel del. Bl.a. att satsa på yrkeskunskaper och att all utbildning inte behöver styras genom högskolan. Där kan jag erkänna att jag tycker svenska socialdemokraterna har misslyckats att styra för mycket genom högskolor.

Sen så var det intressant att höra de borgerliga partierna prata om lärlingsutbildning. Det är något vi idag på Åland också måste börja se på för dem som inte passar och slipper i våra åländska skolor.

Nästa sommar skulle jag också vilja fara till Almedalen som privatperosn och göra det med avstamp för min egen politiska valkampanj. Eftersom jag kommer att ställa upp i valet 2011 så får man verkligen idéer där till vad man själv vill.
Däremot så är det dyrt att vara på Gotland så en vecka på Gotland blir inte billigt. Många säger att Åland är dyrt, då tycker ja Gotland är ännu dyrare men däremot så har de en bra service och trots fulla resturanger så kom maten ändå riktigt snabbt.

Intressanta två dagar hade jag på Gotland och visst hade jag hört att det var stort. Men inte så otroligt stort trodde jag inte att de skulle vara. Han som jag bodde hos så nämnde att det skulle vara 1043 olika seminarier under denna vecka. Då kan ni förstå att det var mycket folk där. Taxichauffören som skjutade mig till hamnen så nämnde att det var 800 journalister där. På måndagkvällen skulle jag ut och äta och jag fick gå i 45 minuter innan jag hitta en resteruang som hade plats åt mig. Jo ett sställe hade ett ledigt bord men där fanns det ingen varmrätt under 300 skr så då gick jag vidare.
Men jag ångar inte att jag tog beslutet att fara dit och jag det kommer helt klart att föra projektet ungdomslotsarna framåt med nya intryck som jag fick där.


Ha det så bra i sommarvärmen.

Inga kommentarer: