onsdag, mars 30, 2011

Man behöver se över de politiska organen i kommunerna.

Läste i dagens ålandstidning att i Jomala jobbar man på att ta bort nämnderna. Lite roligt att samma sak nämnde jag på senaste kommunfullmäktige i Sund. Jag nämnde då att vi behlöver se över våra strukturer lite.
Man behöver se över hur man kan underlätta processerna. Känns lite dumt ibland att först har man jobbat med ett ärende i nämnden, sen skall samma ärende tas upp i kommunstyrelsen. Och då skall de helst ha samma tjänsteman till kommunstyrelsen som var föredragande i nämnden. Varför har man då det upp i nämnden överhuvudtaget ? Känns för mig lite dubbelt. Ta det direkt då till kommunstyrelsen om det skall tas upp där.

Samtidigt föreslog jag att man bara skulle ha en lista i valet. En kommun med 1000 invånare behöver ingen partipolitik.

Små kommuner har inte råd och ork med partipolitik. Låt oss istället jobba med vad som är bäst för kommunen.

Det har blivit sån prestige i den här kommunen jag bor i, så det verkar inte som att ärendet är det viktiga utan mer vem som har sagt vad.

Som det varit i vår kommun det senaste året så hoppas jag inte att det blir igen.

Har man en lista så tror jag fler kan tänka sig att ställa upp i val för då behöver man inte känna sig bunden till ett partis åsikter, utan man kan vara mer sig själv. Okej jag är socialdemokrat och de vet nog de flesta att jag har de värderingarna, sen väljer folk om de röstar på mig eller inte oberoende om det är lista eller fler.


Sen avslutningsvis så för det här med nämnder så istället för nämnder kan man ha utskott eller samrådsgrupp där tjänstemän kan sammankalla för att få bolla ideér. Och då skall det inte behöva vara så byråkratiskt.

Så åtminstone i de små kommunerna behöver man se över de politiska organen.

1 kommentar:

Anonym sa...

och tänk vad mycket pengar det skulle spara åt kommun med färre möten. En viss summa pengar åt tjänstemännen så nödvändiga saker kan anskaffas inte allt ska behövas tagas via nämnden ,ex sängar,pumpar etc färdigt inbakat i budgeten och en "kriskassa "då något går sönder.