torsdag, juli 28, 2011

Måste också se på kvalitén.

Under sommaren har partiledare för de åländska partierna varit i radio Åland. Tror att det med samtliga partiledare bl.a. handlat om kommunstruktur, och jag har inte hört någon säga vad de vill -utan mer om vad de inte vill. De vill inte att kommunstrukturen skall försämra för den enskilde invånaren. Men på vilket sätt försämrar den ?
Om vi tänker oss att slå ihop de norråländska kommunerna - vad är det då som skulle försämra för den enskilde invånaren på norra Åland ?
Jag är helt övertygad om att det skulle förbättra kvalitén inom flera områden. Om jag ser på hur det är i vår kommun, Sund, så är jag övertygad om att man skulle få en bättre ledning inom barnomsorgen än den lösning vi har idag. Det finns en delad tjänst som socialarbetare och barndagvårdsledare. Visst kan det kanske försämras genom att det tas beslut mer efter principer t.ex. om en annan kommun har andra principer som tex rätt till deltid på barndagvård eller liknande. Men det kallas för demokrati och det skrämmer inte mig.
Sen tycker jag att man inte skall vara för rädd för att lägga ner skolor än att de blir för små. Här borde det diskuteras om det skall finnas hur små skolor som helst ? Okej det här kan låta provokativt. Men det är lite tankar som kommer upp i mitt huvud:


• Hur mår en elev i en skola med 40 – 50 elever ?
• Finns det risk att barn i en liten skola lättare blir utfrysta/mobbade ?
• Hur intressant är det för en ny utbildad ambitiös lärare att komma till en så pass liten skola.


Sen måste man ju nog se på läget också tex är det en skärgårdskommun så blir det ju annat. Nu ser jag ju på det här ur ett perspektiv från fasta Åland. Nu är ju Vårdö skärgårdskommun, men de vill ju ha bro och då är de ju också en fast åländsk kommun :-)


Okej jag vill ha en kommunstruktur av fler orsaker. En är att jag tror att våra barn mår bättre i ett större sammanhang för resurserna blir mer samordnade än de är idag.

Jag ser inte större skolor som ett hot för ungas mående, utan istället ett hot för större klasser. Klasserna skall inte ha mer än 15 - 20 elever.

Jag kan säga att jag får lite roligt åt dem som inte vill ha kommunstruktur men istället vill de ha allt mer in under landskapet som barnskydd och missbrukarvård. Men kommunerna skall vara kvar- men vad har då kommunerna för nytta.


Ha det bra.

Inga kommentarer: