tisdag, augusti 24, 2010

Nej jag har inte slutat

Jag fick en fråga förra veckan om jag har slutat blogga. Svaret är nej men just nu är det så mycket med simningen att jag inte hinner med bloggandet. Jag sitter vid datorn till över midnatt med olika planeringar inom simningen och sen ringer väckarklockan kl.06.30.
Så ser mitt dygn ut just nu.
Just med simningen så är det så att denna vecka skall breven ut till de 80 som fått plats i SIF simnings olika grupper.
Förra veckan gjorde jag grupperna och i söndags skrev jag breven till simmarna. Sen gav jag jobbet vidare så idag postas breven och då skall det förhoppningsvis lugna ner sig lite för mig.
Men sen har jag mina egna simmare och de blir inte färre. Jag har en hel del simmare nu och de ligger på olika nivåer så de gäller att får pass efter sina förutsättningar.
Jag har allt från simmare som tränar runt 8 pass i veckan ner till såna som kommer 1 gång i veckan. Förra veckan ringde en förälder som undra om möjligheten att dens barn skulle få träna med mig och vi satt och prata och jag förklara min situation. Då fick jag också förklara att även om jag nu fått simmare som är duktiga och hör till landseliten i sin ålder så vill jag inte knuffa undan de som bara simmar för skojs skull. För om jag meddelar dem att nu kommer jag att fortsätta träna de som satsar mer. Så säger jag indirekt att de som simma för skojs skull d.v.s. det sociala inte duger. Men då får man inte glömma deras roll i föreningen och det är ofta de som sprider stämning omkring sig. Och kan vara framtidens ledare. Därför kommer jag till träningen med 4 - 5 olika pass för alla skall känna att de får min uppmärksamhet.
Nu är det bloggandet som blir lidande men jag lovar jag återkommer för ämnen har jag gått om:
- Paf open
- att börja skolan
är de två närmaste ämnena jag vill skriva om.

Jag hoppas jag hinner under denna vecka.


Ha det så bra.

fredag, augusti 20, 2010

Livskvalité

Jag såg just på tv 24 när min mamma blev intervjuad på röda korsgården när hon var där på kräftskiva. Jo du läste rätt att de haft kräftskiva på röda korsgården.
Röda korsgården är ett ställe där de äldre i Mariehamn bl.a. kan gå för att äta lunch. Andra kan ju också gå dit för att äta och jag har också gått dit och ätit billig lunch. Men jag gillade inte att gå dit för jag tyckte maten där då var tråkig och smaklös. Jag vet att det kan låta hårt men så upplevde maten där. Men nu är det annorlunda de har tydligen en nu kock där nämligen Ben Haidiri. Så nu har det varit grillfest se artikel här. Och nu då haft kräftskiva som jag hoppas att du kan se tv-inslaget här. Se gärna inslaget för min mamma är med här och jag är så stolt över henne. Men en annan som imponerade på mig idag så är Ben Haidiri och hans ord. Varför skall inte de äldre kunna få ha grillfest när alla yngre kan fara. För om jag har grillfest hemma så bjuder jag inte min mamma, men ärligt talat så tror jag inte heller hon vill komma. Men just att de ordnar en grillfest där tycker jag är fantastiskt. Sen säger han i intervjun något som jag verkligen gillar att just använda åländska råvaror för de är de äldre vana med.
Jag tyckte han där gav respekt till de äldre och ger dem en större livskvalité.
Därför fick Ben Haidri min respekt idag.

Ha det så bra.

lördag, augusti 14, 2010

Ingenting är gratis

Visst ser det lite svalt och skönt ut med snö nu i värmen. Men dagens inlägg handlar helt om något annat.
En av våra åländska tidningar Nya Åland hade en artikel där de skrev att de åländska kommunerna går miste om miljoner när de inte tar någon fastighetsskatt. Ålandstidningens chefredaktör nappade på det och satte igång en lite debatt angående ämnet om fastighetsskatt. Visst kan det vara frestande för kommunerna att ha en fastighetsskatt, men man behöver då också tänka att vad är syftet med fastighetsskatten ?

Jag säger att det är okej med fastighetsskatt om man har låga avgifter på plogning och sopavgifter, och att då kommunen går emellan så att kostnaderna för dessa tjänster kan vara låga.
Även om skatt är en lagstadgad skyldighet att betala ett belopp till staten eller annat samhällsorgan, som åläggs, utan direkt koppling till motprestationer från betalningsmottagaren. Främsta syftet är att finansiera offentliga sektorn och den anser jag man skall betala genom inkomstskatt.
Men inte har väl någon intresse att sätta skatt bara för att få in pengar utan att erbjuda någon motprestation. Alltså man man betalar ju skatt för att få något tillbaks sen, som bra skola, sjukvård och omsorg.

Sen kan man ju diskutera om man har fastighetsskatt för fritidshus för de skall ju också betala lite för den service som nyttjar på sin ort där fritidshuset är. Och de betalar ingen inkomstskatt på den orten.
Sen under debatten så har jag lite roligt åt de som skäller på skatten, och säger att man är kommunist om man tycker skatt är bra. Men man vill inte heller sen betala vad allt egentligen kostar. Här på Åland har vi haft bra exempel med sopavgifter. Fram till för några år sedan så betalades det mesta av kommunen och det var relativt låga avgifter i de flesta kommunerna. Men sen tog ett kommunförbund över det och man skulle betala vad det egentligen kostade. Men då blev det liv för hur mycket det kostade. För hur man än vänder på allt så kostar det. Antingen genom skatt eller genom höga avgifter. Visst kan det ju vara så ibland att någon annan betalar. Men det är då en helt annan sak.

onsdag, augusti 11, 2010

Nu är jag tillbaks

Tyvärr har det varit allt för lång tid som inget hänt i bloggen. Jag har haft lite mycket att försöka fundera på att få igång mina simmare ordentligt samt sen hela föreningen med ledare och sådant. Nu har jag tillräckligt med ledare i alla grupper så SIF simnings verksamhet kan fortsätta.
Av mina egna simmare som nu är ÅID simmare har också kommit igång bra med säsongstarten och och som jag skrev tidigare ser jag fram emot den här simsäsongen. Men det kommer och krävas mycket planering att få träningarna att löpa med allt och att alla får tillräckligt mycket uppmärksamhet. Skiljer på 100 meters sträckorna runt 1 minut mellan snabbaste och långsammaste. Men jag är smickrad av alla "nya" simmare som velat ha mig som tränare.

Annars så har jag faktiskt haft två dagars semester eftersom jag har en mycket god vän och hans son på besök. Sonen tycker lika som mig om fiske så vi varit och fiskat en del. Vi har fiskat mest i träsket där vi bor, men där fick vi inga gäddor trots att vi vet att de finns. Men i höst skall jag ha upp en därifrån också.
Igårkväll fick fara ut och fiska i riktigt fiskevatten. Och med det så menar jag saltvatten. En annan av mina goda vänner tog ut mig och den besökande sonen och fiska. Vi kom hem med 4 gäddor men tyvärr fick inte vår gäst någon gädda. Men jag fick två :-)

Imorgon så är det vanliga dagar igen. Jobb, simträning, egen träning och familjen såklart.

Ha det bra

måndag, augusti 02, 2010

Än så finns det tid längre fram

Idrottsevenemangen avlöser varandra. Igår slutade EM i friidrott och nästa måndag börjar EM i simning. Ett annat idrottsevenemang som nu håller på är masters - vm i simning som nu hålls i Göteborg.

Masters, vad är det?


Jo, en tävlingsform för alla som har fyllt 25 år inom konstsim, simhopp, simning (bassäng/öppet vatten) samt vattenpolo. Det har ingen betydelse om man har tävlat eller ej. Många har börjat simidrotten efter fyllda 50 år och tycker det är roligt! För alla som har slutat med sin simidrott och vill fortsätta är detta ett alternativ. Kamratskapen och den sociala gemenskapen är också viktig.Tävlingsmomentet är indelad i åldersgrupper med 5-årsintervaller, (Premasters 20-24 år), 25-29 år, 30-34 år, 35-39 år osv.


Det som jag tycker är det mest fantastiska så är när jag såg startlistan.


Där på 100 frisim så simmar
Jean-Jacques Storz född 1914 klass: 95+ förening:Dijon
Nils Ferm född 1917 klass: 90-94 Förening: HELLAS ( Stockholm )
George Corones född 1918 klass:90-94 Förening:Twin Towns
Björn Wennberg född 1917 klass:90-94 Förening:SK NEPTUN


Visst låter det tjusigt :-) Att fara och simtävla trots att man fyllt 90 år.

Det skulle vara kul att göra det senare när jag slutat träna simmare. Och man kan lugnt konstatera att det är inte försent att börja för man har ju några år på sig. Just för det sociala och för ens välmående skulle det vara bra att sen kunna simträna när man blir äldre. Nu vill jag springa och trivs bra med det. Men sen om jag blir skadad eller av någon annan orsak inte kan simma så vet jag att möjligheten till det finns.

Åland har också deltagare där, nämligen Annika Aspholm är med och simmar där. Sen såg att jag att min gode vän Stefan från Sundsvall kom 28:a i klassen 40-44 år på 100 frisim.
Stefan försökte få med mig nu till Göteborg. Men jag kan inte lägga ner den träningstiden nu. Jag vill träna simmare också. Men jag vet att chansen finns längre fram att Stefan och jag kan fara och tävla. Nu så far jag med Jonas också från Sundsvall och springer istället. Så 11 september springer jag och Jonas Stockholm halvmaraton.





Ha det bra.

söndag, augusti 01, 2010

En blomstrande säsong på kommande

Jaha nu är semestern slut på alla fronter. Jobbet går in i vardagen även om jag har en del semsterdagar kvar.
Sen imorgon så börjar också en spännande simsäsong där det kan hända mycket det här året. Jag hoppas att hel del nya simmare kommer att blomma upp. Mina simmare är nu en ÅID grupp och det skall bli spännnade och se hur de reagerar där. Borde inte hända så mycket som de märker av eftersom jag fortsätter som deras tränare.

Ifjol hände det otroligt mycket för mig som tränare. Flera simmare som lagt av kom och frågade om de kan få börja simma med under mig. Vissa blev det ingen lång satsning för, medan andra ligger och satsar enormt just nu. Bäst ifjol så gick det för Martin som tog brons i IKM som man kan kalla för 16 åringarnas FM.

Sen så har jag andra som kommit tillbaks som nu ligger och tränar och känner sig för. Sen har jag ju ännu alla mina unga kommande simmare som verkligen skall bli kul att se hur de nu reagerat efter fjolåret som de träna tufft och hårt och nu vilat lite efter det. Med den här 3 veckors vilan och en grundträningsfas så kan det komma riktigt intressanta resultat. Jag är nämligen med dem nu i en långsiktig utvecklingsfas där vi det senaste året la en grundfysik och jag hade flera simmare som simma över 300 kilometer det året.

Nu det här året skall vi gå vidare och börja bygga lite mer styrka på dem. Men det kommer senare under säsongen. Egentligen är det om 2-3 år de här tjejerna kommer att blomma ut på allvar. Jag har ett par killar också men de har nog redan blommat ut. Så där är det att ge dem uppmärksamhet, vatten och sol så fortsätter de att blomstra.

Jag kommer att vara mycket av det närmaste året i simhallen och sen får vi se hur det fungerar med familjen. För att jobba heltid sen träna simmarna minst 4 träningar i veckan så måste man ha en familj som förstår en. Och det har jag och det är jag tacksam över.


Ha det så bra.