måndag, oktober 06, 2014

amhällets behov minskar inte utan ökar - sysselsättning / jobb


Här på åland ökar arbetslösheten och jag är övertygad om att vi skulle behöva lägga in mer resurser på t.ex. arbetsmetoden ”arbete med stöd” för att få fler i sysselsättning.
Jag har nu en längre tid begärt att få en utredning om att de runt 100 personer vi har arbetslösa och som är under 25 år, vad krävs det för åtgärder att få de i sysselsättning ? Som t.ex. studier, arbetsparktik eller arbete.
Men det finns det inget intresse i.
Hellre så betalar vi 500 000 € mer i arbetslöhetsunderstöd. I debatt nyligen fick jag höra  ”att betala ut i sysselsättningsåtgärder är också en sorts arbetslöshetsunderstöd ” Visst men då betalar vi för aktivitet inte passitivitet.
Satte hemma i morse framför SVT:s morgontv och fick höra att de nu i Enköping satsar 4,3 miljoner svenska kronor på personer med som har svårt med sociala umgängen som t.ex. sociala fobier.
WOW man ser alltså på aktivitet, hatten av för Enköping. Jag är övertygad om att den insatsen gör att de kommer att börja må bättre, vilket leder till minskade sjukvårdskostnader.
Försökte hitta mer om denna artikel men kom bara till en artikel där man måste vara prenumerant för att få läsa.
Funnits diskussioner tidigare om att unga skall ringa 100 samtal och det skulle leda till 1 jobb. Men många vi har klarar inte av att ringa dessa 100 samtal och de personer måste vi ta vårt ansvar och hjälpa.
Näringsministern på Åland har jag debatterat en hel del det senaste året. Och vi har väl svårt att se samma väg mot ett gemensamt mål.
Dels för att vi ser olika personer och deras behov. Mycket av detta beror på att vi har olika ideologier.


Jag håller med om att de är bra att genom satsningar ger stimulans till ” riktiga jobb ” som näringsministern ofta nämner. Och det håller jag med om. Det vi behöver prata om är att vi går in med stimulansåtgärder som sen verkligen skapar fler jobb. Och hur gör vi det ?
Sen tror jag att det finns på Åland ett stort antal personer på Åland som  behöver samhällets stöd att komma ut i sysselsättning som sen leder till ett arbete. Men vi måste våga se till och deras behov.  Så även där minskar inte behovet utan ökar.

Inga kommentarer: