måndag, september 29, 2014

Samhällets behov minskar inte utan ökar - skolan


Idag så är det att man pratar om en mer kvalitativ skola vilket är bra men tyvärr pratar man för ofta om en grupp istället för att prata om alla elever skall få en bättre och mer kvalitativ grupp. Bl.a. så pratas det om en gemensam sjöfartsutbildning för att få den mer kvalitativ och få fler att komma till Åland för att gå den.
Läser i tidningen Ålands sjöfart om Ålands sjöfartsakademi  där säger utbildningsministern att huvudsaken är inte att spara utan för att utveckla utbildningen. Visst är det bra att man vill utveckla, men på vems bekostnad ?
Jo andra tvingas då spara.
Också läst om hur man skall satsa på högskolan och fler sökande, vilket också leder till fler sökanden utifrån.

Som leder till ökade kostnader.
Varför läser vi inte om hur man vill satsa på att fler skall få möjlighet att slutföra sina studier ?
Varför läser vi inte om att nu gör man krafttag och satsar på yrkesutbildningen ?
 Varför läser vi istället om att skolvärdarna bantas bort ?
Varför blev all text om ungdomar med behov av särkskilt stöd enbart en svart text på ett vitt papper och inget mer.
Varför satt jag förra veckan i flera timmar på Ålands Folkhögskola där det pratades om att man måste banta så mycket i budgeten att man ens undrar om det finns någon Ålands Folkhögskola kvar på långsikt.
Behoven ökar men resurserna ökar inte, snarare minskar.
Man ser inte vad det behövs för insatser för att hjälpa de som har en högre inlärningströskel utan mer att ramen skall sjunka.
Samma sak i grundskolan alltfler är i behov av fler vuxna som hjälper. Istället så blir det större klasser och då färre vuxna per elevgrupp.
Även fler barn som mår dåligt.

Känns även här att man går och blundar för man vill inte se de som verkligen är i behov av hjälp och extra stöd för de kostar pengar som inte kommunerna har. – ” de får jobba lite hårdare bara  om de vill komma igenom var det en som sade åt mig en gång”.
Så kan man ju tänka om man kan inte ser personens behov utan bara personen.

Jag tycker trenden är oroande för skolklasserna blir större och de blir alltså färre vuxna i skolorna. Istället ger man eleverna en anpassad läroplan så är det lättare att jobba vidare med övriga gruppen.
Nu vill jag inte dra alla skolor över en kam för det finns vissa skolor som jobbar bra och har en bra undervisning medan kanske resurserna inte riktigt räcker till i andra skolor. 

Även här tycker jag att samhällets behov minskar inte utan ökar.   

Inga kommentarer: