fredag, september 26, 2014

Samhällets behov minskar inte utan ökar - fritid

I radio Åland i veckan så har de tittat på hur de skiljer om träningsavgifter  mellan idrotterna på Åland.
Men det är inte bara det jag tänker på utan också hur mycket de skiljer mellan de kommunala bidragen till föreningarna. Det är vansinne så som det håller på att bli nu.
Jag startade för ca 10 år sen en simförening.
Och de som började simma där för 10 år sen så blir allt äldre och vissa av dem vill satsa och de som vill satsa mest tränar 7-9 gånger / veckan.
Då blir det mera hyreskostnader men kommunbidragen följer inte med lika mycket.
Jag läste också att Mariehamns stad i en intervju sa att eftersom driften av ishallen ökar så måste man också höja hyran för föreningarna som vill träna där. Och eftersom träningsavgifterna ökar så leder det till att allt fler hoppar av  från att träna ishockey.
Så här är nu två exempel på där träningsavgifterna ökar vilket leder till att fler slutar med sin idrott. Samtidigt så kommer det signaler om att fler unga är dåligt fysiskt och psykiskt skick.
Alltfler blir hemma framför datorn och även det är tyvärr en hälsorisk.
Därför tycker jag att det borde vara som alltfler ställen i Sverige har och det är att det är fri hyra för föreningar där de har aktivitet till de som är under 18 år.
Tyvärr är det så nu att idrotten håller på att bli en klassfråga, d.v.s. att vissa inte har råd att hålla på med den idrotten de vill för att de inte har råd.
Då går vi åt fel håll. Och tyvärr så upplever jag att samhällets pengar till barn – och ungdoms idrotten minskar. Istället borde man satsa mer pengar på det så är jag övertygad om att det skulle minska kostnader istället på hälso- och sjukvård.


 

 

Inga kommentarer: