fredag, september 02, 2016

Mer förståelse för varandras behov behövs

Sitter på Vandaflygfält efter en dag i Helsingfors. Varit på Folktingets social- och hälsoutskott.
Det är ju mycket prat om SOTE reformen där just nu.
Finlands regering har beslutat att bilda nya s.k. sote-områden. Sammanlagt blir det 15 stycken och dessa områden ska ta över all social- och hälsovård av samtliga kommuner förutom Åland.
Och hur blir det då med språkfrågan och rätten till svenskspråkig service i sote-områdena ?
Så mycket tid går åt till den nu i Folktingets arbete,
Genom att man inte följer med rikspolitiken så mycket så blir det tungt att sätta sig in i dessa frågor.

Varit annars en rätt så stressig vecka där det blivit långa dagar. Varit mycket om den kommande kommunreformen på Åland och sen då givetvis Landskapets hårda ramar för att sträva mot en budget i balans.
Den här veckan har det varit ÅHS som varit under luppen eftersom ÅHS styrelse idag klubbade budgeten. Och eftersom det var en hård ram med en sänkning på 2 miljoner så har det varit mycket stenar som har lyfts för att hitta alla pengar.  Kanske ramen är lite för hård där men styrelsen har levererat sitt förslag och det skall man respektera.

Men ett vansinne är det att landskapet jobbar för att jobba med en budget i balans samtidigt som kommunerna visar ett resultat på vinst med 25 miljoner för 2015. Sen är det herrans liv från kommunerna för att landskapet vill sänka landskapsandelarna som är ett ekonomiskt stöd till kommunerna med 4 miljoner, från 35 till 31 miljoner om jag minns rätt.
Flera av dem som nu kritiserar landskapsregeringen för sina sparbeting på t.ex. sjukvården så vill inte heller att man sänka på landskapsandelarna till kommunerna. Och ändå går de flesta kommunerna på ordentliga överskott även 2016.
Ja jag ser hellre en kommunreform, ännu mer sänkta landskapsandelar och att vi inte måste sänka ramarna så mycket på t.ex. gymnasialutbildning och sjukvård.
Och nej bara för att jag föreslår en kommunreform och sänkta landskapsandelar så vill jag inte stänga fast barnomsorg, skola eller äldreomsorg. Jobbar kommunerna gemensamt för Ålands bästa så har vi nog råd. Och skulle vi ligga på en skatteprocent på 18,75 så skulle vi troligtvis kunna satsa mer på gymnasialutbildning och sjukvård. Men då måste vi alla vara solidariska kommuner och ålänningar. Nu råder mer missgynnsamhet.

Inga kommentarer: