torsdag, mars 03, 2016

En givande dag med mycket kontakter

Idag har varit jag tillsammans med 22 andra kollegor från Lagtinget på besök till Finlands riksdag. Lunchen bjöd Finlands talman Maria Lohela på. Efter det så skulle vi träffa partikollegor från riksdagen. Vår åländsvän Maarit Feldt-Ranta som gör allt för oss som hon kan så kom och mötte oss. Då hade hon ordnat ett möte med Ville Skinnari ( medlem i Grundlagsutskottet, ekonomiutskottet och Finlands delegation i Nordiska rådet ) och Ilkka Kantola som sitter med i Ålandskommittén. Så viktiga diskussioner hade vi där. Efter det så fick vi vara med på riksdagsgruppens gruppmöte och det var många som kom fram och pratade med oss.
Riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman hälsade oss välkomna och gav sedan ordet till vår gruppordförande Sara Kemetter som berättade om frågor som är viktiga för oss ålänningar för alla socialdemokratiska riksdagsledamöter.
Carina, jag, Tony och Sara med på den socialdemokratiska riksdagsgruppens gruppmöte
Var frågor om reformen av självstyrelselagen och Chipsen där bl.a. socialdemokraternas ordförande nämnde om vikten av att Chipsens verksamhet bör stanna på Åland. Rinne besökte ju Chipsen här tidigare.
Han nämnde också att man borde prata med våra partikollegor i Norge och på det sättet påverka Orkla om vikten av att Chipsens verksamhet förblir kvar på Åland.
Sen var vi en stund på Riksdagens frågestund och lyssnade. Där känslorna verkligen hördes.
Efter det blev vår lagtingsgrupp bjudna på mingel då SDP och tidningen Demokraatti bjöd till med inflyttningsfest i Runda huset invid Hagnäs torg i Helsingfors. Där finns också Finlands svenska socialdemokrater och Arbetarbladets kontor, I huset finns bl.a. också SDP:s partibyrå, ABF, Socialdemokratiska kvinnor, Socialdemokratiska unga och studerande samt SDP:s distrikt i Helsingfors och Nyland.
Så många bekanta ansikten träffade vi där.

Det var alltså en givande dag med många intressanta diskussioner.
Nu skall nog jag och lägga mig för imorgon blir det möten om bl.a. landskapsandelar och ÅHS styrelsearbete.

Ha det bra.

Inga kommentarer: