måndag, mars 31, 2014

Kampen kommer att fortsätta.

Det är full fart i politiken just nu. Tyvärr visar det sig en hel del på mig. Genom att omkretsen blir lite större så att säga för någon egen träning är det inte tal på att jag hinner med just nu. Det är politik 8-9 timmar per dag och sen träna simmare varje dag om jag hinner med.
Men det är ett liv jag trivs med så jag klagar inte.
Inom politiken så är det verkligen omväxlande dagar.
Förra veckan var jag på föreningen Ung resurs nätverksmöte som är ett stormöte där många som jobbar med ungdomar träffas och disskuterar olika teman. Det är nu tredje nätverksmötet som Ung resurs arrangerade nu. Temat nu hette ” rätt studieplats för varje elev”
Den här gången diskuterade vi alla de ungdomar så går ut 9:an med anpassad lärokurs och som söker nu till gymnasialstadiet enligt prövning.
Enligt Ålands landskapsregeringens läroplan för grundskolan på Åland så står det
" När elever på grund av handikapp, sen utveckling eller särskilda anpassnings-svårigheter inte kan uppnå målen för grundskolans allmänundervisning bör inte bara undervisningen utan även lärokurserna anpassas så att de motsvarar elevernas inlärningskapacitet och är till fördel för deras utveckling. Anpassade lärokurser följs i huvudsak av elever som går i särskilt inrättade specialklasser. De kan också användas då elever integrerats i en klass som följer grundskolans allmänna under-visning. Anpassade lärokurser kan i olika grad avvika från lärokurserna och timför-delningen för grundskolans allmänna undervisning."

Nu i år är det över 40 elever som kommer ut med anpassad lärokurs och skall söka enligt prövning.
Bekymret där är att det brukar vara mellan 15 - 20 platser enligt prövning per år.
Jag har under flera år jobbat för att man skall ge alla som har en anpassad läroplan möjlighet att studera vidare till gymnasialstadiet.
Man pratade förra veckan om en garantiutbildning som skulle bli ett ”ospärrat” gymnasialstadie och inte som idag där det upplevs som ett”spärrat” gymnasialstadie med dessa enligt prövning platserna..

Med ett ospärrat gymnasialstadie menar de att i Finland så kan man med anpassad lärokurs ändå söka i den allmänna antagningen, men inte på Åland där måste de söka enligt prövning och antalet studieplatser minskar rejält.
Även som jag anser på rättsosäker grund eftersom det inte finns tydliga direktiv på hur man får en anpassad lärokurs. Utan skolor gör dessa bedömningar på sitt sätt som får oerhörda konsekvenser för dessa unga längre fram.
Jag har om dessa elever pratat ett flertal gånger om dessa unga i lagtinget, jag har skrivit insändare men det är för få som bryr sig för dessa elever.
Jag har under åren här kompromissat om mycket för att vi är ett regeringsparti. Motvilligt har jag gått med på ÅHS avgiftshöjningar och andra obekväma beslut. Men för dessa unga kommer jag banne mig inte att ge mig utan där fortsätter kampen.



Inga kommentarer: