onsdag, april 24, 2013

Prova på dag att vara funktionshindrad

Förbaskade dagar var det går snabbt. Svårt att hinna uppdater på bloggen ordentligt. Och då hinner jag inte ens dra simträningar den här veckan. Mycket möten den här veckan och det är möten kommunalt, inom Landskapsregeringen och även partimöten. Jag hinner ju inte ens dra simträningar den här veckan.
En mycket meriterad tränare kontaktade mig om samarbete nästa höst och jag måste erkänna att det inte är lätt att vara hobbytränare.
Jag vet ju inte ens om jag kan vara simtränare i höst. Det beror på familjen och jobbet. För det är ju mitt uppdrag som lagtingspolitiker som går i första hand och nu är det mycket där.

Igår så hade Ålands Handikappförbund "  prova på att vara funktionshindrad" för lagtingsledamöter  och det gav mig lite tankeställare inom vissa områden.

Synskadad:
Igår så fick jag uppdrag att gå synskadad ( med hjälp av glasögon som gav mig en sjukdom som tunnelseende ) och köpa frimärke. Jag såg ju lite men ändå vad svårt allt var. Och vad en lite stilig pelare på gågatan som är fina för våra ögon kan vara vara förarglig för synskadad. Jag såg pelaren på långt håll men sen när jag kommer närmare så var det svårt att veta var den är. Sen så avnvände jag synkäpp och var det var svårt att använda sådan på trottoaren. Det högg ju till i trottoarplatts skarvar.

Demens
Allt fler får Demens och alltfler i arbetsför ålder. Fick höra att allt fler bland 50 - 60 års åldern får demens. Och då börjar jag fundera att vad skall vi i kommunerna erbjuda dem för vård. Hur reagerar en person mellan 50 - 60 års åldern att få demens och samtidigt skall placeras på ett serviceboende med äldre personer.
Här behöver vi nog fundera på att vad ger vi för vård möjligheter för personer med demens.

Sen så träffa jag de från Diabetesföreningen här på Åland och jag blev så stolt äver mitt tidigare jobb för de insatser som jag gjorde där tidigare i samband med med Dehko 2000 - 2010. Jag jkan faktiskt stolt säga att mitt jobb då så var nog så att det då kom till diabetesavdelningen som nu finns inom ÅHS.

Det var nyttigt att Ålands Handikappförbund hade pröva på dagen och nyttigt med alla föreningar som var där och presentera sin verksamhet jag fick mycket nyttigt med mig de timmarna.

Inga kommentarer: