tisdag, september 13, 2011

Därför kunde jag inte understöda kommunstyrelsens förslag

Ikväll så var besökarcentret i Bomarsund uppe för behandling i Fullmäktige. Jag har länge pratat för ett besökcentrum i Bomarsund. Jag har även lämnat in en hemställningsmotion om det i Lagtinget. Skillnaden mellan min motion och det som ligger på Sunds kommunfullmäktiges bord är att nu skall Sunds kommun ansvara för driften istället för min motion där det skulle vara under landskapsregeringen och museibyrån. Jag anser att Sund med dryga 1000 invånare är för liten kommun för att ansvara för driften. Jag kunde inte understöda det förslag som kom från kommunstyrelsen.
Kommunstyrelsen har gjort en beräkning att om kommunen måste driva besökscentret själv så räknar de med 30 000 besökare som minimi i sina kalkyleringar. Tyvärr tror jag inte de siffrorna håller. Man har också räknat med intäkter på 10 000 euro som jag också är rädd för att inte håller. Om man inte får någon att driva besökscentret så har man räknat med 4 tjänster på helårsbasis som kommunen skall stå för. Min oro kring detta är att dessa kalkyleringar är för stora risker och därför kan jag inte understöda detta.
Under flera år har jag som omsorgsnämndens ordförande försökt att utveckla äldreomsorgen, med mycket skakningar på huvudet och suckar från bl.a. kommunstyrelsemedlemmar har jag nu fått en viss utökning av personalen, men kanske inte som jag velat. Ingen kan väl heller ha missat den turbulens som uppkom då byggnadskommittén av Tallgårdens om-och tillbyggnad ville bygga etapp 2. Ja t.o.m. att vissa kommunstyrelseledamöter skulle avgå pga hur oansvarigt detta var. Men nu kan en enig kommunstyrelse föreslå för ett Sunds kommunfullmäktige att man skall ansvara för driften i Bomarsunds besökarcenter i 10 år.
Sunds kommun har p.g.a. nödvändiga investeringar idag en tung ekonomi., och därför är jag inte beredd att nu riskera kvaliten på driften för vård, skola och omsorg för att garantera driften för ett besökarcenter i Bomarsund. En satsning på besökarcentret skulle vara viktigt för en turistisk satsning i Sund. Men inte på de villkor som den här landskapsregeringen har satt på Sunds kommun. Jag är rädd för att inte kalkylerna håller. Nu har majoriteten i Sunds Fullmäktige gått in för att garantera driften i 10 år och jag hoppas nu att min oro inför att kommunen måste ansvara för driften själv är fel, för invånarnas bästa i Sunds kommun.

Göte Winé ( S )
Kommunfullmäktigeledamot i Sund

4 kommentarer:

krille mattsson sa...

Låt oss nu tillsammans bevisa att Sunds kommun kan hitta en driftig och kompetent näringsidkare, få intäkter som vi kan satsa satsa på hela näringslivet i Sund genom rätt koncept, bra paketering och försäljning tillsammans med vårt lokala näringsliv.
Tillsammans kan vi uppnå detta, och skapa framtidstro i denna kommun. Förhoppningsvis föder detta nya affärsideer och nya jobb.
Tror du verkligen LR och museibyrån skulle göra detta bättre?
Jag tror mer på att näringslivet kan driva detta effektivt och framgångsrikt.
Finns det en vilja, finns det en väg.
Mvh
Krille

Göte sa...

Inte kommer jag att motarbeta det här på något sätt om du är orolig för det. Men LR har mer resuser än vi. Men som jag skrev i inlägget Krille jag hoppas jag har fel. Intressant att du skriver på facebook att inte sociala servicedn skall bli lidande om kommunen hamnar att driva det själv. Varifrån kommer de pengarna då ?

Anonym sa...

håller med Göte en liten kommun klarar inte av detta!!

Anonym sa...

Hej!
Tack för att du insett att Sunds kommun inte klarar av ett besökscenter i Bomarsund!!
God fortsättning på hösten!