söndag, augusti 21, 2011

Behövs partipolitiken inom det kommunala?

”personligen vill jag inte ha en ersättare från Ålands framtid” säger en kommunpolitiker från Föglö i Ålandstidningen i lördags. Det här citatet tar jag från en artikel om valsamarbete mellan olika partier i kommunvalet. Behöver en kommunpolitiker från Ålands Framtid tänka så mycket olika än en liberal i kommunala frågor? Nä så är det nog inte.


I kommunen så kommer inte den breda värderingspolitiken fram. Jag är övertygad om att i en liten kommun så behövs inte partipolitiken.



Jag föreslog själv i Sund att vi skulle skippa partipolitiken och alla ställa upp på en gemensam lista, men alla utom ett parti i Sund var beredda att gå in för det. Jag tycker det är synd, för jag tror att man skulle jobba bättre för kommunen om man lämnar bort den politiska prestigen. Jag upplever att i Sunds kommunpolitik så har det politiska klimatet varit sämre den här mandatperioden.
De som har blivit lidande för det är faktiskt de olika föredragande tjänstemännen som ska försöka vara alla till lags. Under min första mandatperiod ( 2003 – 2007 ) i kommunvalet så var jag så nöjd med hur vi jobbade tillsammans för kommunens bästa. Vi pratade över partigränserna hur vi kunde förbättra bl.a. den kommunala servicen.



Nu känner jag att det är borta och dialogen är värdelös och vi har tappat flera duktiga tjänstemän under de senaste åren. Nu behöver det inte vara det politiska klimatet som är orsaken, men jag tror det kan vara en orsak i något av fallen.
En annan fördel med en partipolitiskt obunden lista så skulle vara det kan underlätta att få fler att jobba med kommunala förtroende uppdrag. Många vill inte p.g.a. olika orsaker ställa upp för ett visst parti och det gör att de inte ställer upp kommunalt. Skulle man istället kunna ställa upp utan partibeteckning så skulle det vara lättare.
Nu menar jag inte att man skulle avskaffa partierna på Åland, utan det kan bra vara i större kommuner och samma sak i lagtingsval. Men skall vi envisas på Åland att behålla 16 kommuner och ha kommuner runt 1000 invånare så behöver vi nog fundera hur vi skall jobba vidare men kommunpolitiken.



Sen har vi startat ett norra Ålands socialdemokrater och det är helt annat. Där jobbar vi bl.a. med hur vi kan förbättra för hela norra Åland som t.ex. kommunikation och samarbete mellan kommuner. Det är inte samma sak att man gör politik av små saker som tillsättande av tjänster. Man går och petar i detaljer vilket jag inte tycker en politiker skall göra. Politik är att göra ekonomiska prioriteringar för att visa vart man vill. Sen skall tjänstemännen ha förtroende att jobba vidare.
Om jag sen har en ersättare som har andra politiska värderingar än mig så får jag väl hålla mig på plats, så den inte slipper så mycket. För troligtvis har jag fått mer röster än min ersättare och då vill ju mina röstare ha mig där och inte min ersättere.

Ha det bra.

Inga kommentarer: