torsdag, januari 12, 2017

Jag är inte tillräckligt insatt i den frågan.

Fick en fråga när jag gick på stan idag " varför hade du Göte inte skrivit under insändaren som var om Pommern häromdagen ? " Svagt av mig tyckte den personen. ( Du kan läsa insändaren här )
För att förtydliga så har jag valt att  inte engagera och tycka till om saker som beslutas om i andra kommuner, jag vet hur mycket jobb det är att sätta sig in i frågor, och medias rapportering brukar inte vara alltför objektiva.
Därför måste man samla in mer information om man verkligen sätta sig in i frågan.
Därför har jag valt att det är Mariehamns sak att bestämma om nitar eller stål. Torrdocka eller låta den flyta fritt.
En liten frustration från min sida har varit när man i Lagtinget måste ha debatt om den hur mycket landskapet skall ge i bidrag med nu PAF medel. För då är det lätt att man går in i detaljer igen om hur man skall renovera eller förvara Pommern.
Min fråga om det är att skall man ge Mariehamn pengar eller inte, sen har jag väl sagt att man inte kan villkora pengarna.
Nå nu har Ålands Lagting beslutat om att ge PAF pengar för det. Och det är ok för mig. Men däremot om stridigheterna i Mariehamn så tänker jag inte blanda mig in i. För det är ändå sen Mariehamns Fullmäktige som beslutar om det slutligen.
Det är också Mariehamns förtroendevalda ( styrelse eller Fullmäktige) som tillsatt byggnadskommittéen som skall komma med förslget.

Sen om den delen i insändaren att man skall se över möjligheterna att bygga ett mindre fartygsvarv på landskapets mark i Möckelö så blir jag mer engagerad  för där ligger avgörandet mer i mina händer. Där ser jag möjligheter att göra ett visst jobb i ett eget varv än att måsta t.ex. köra våra skärgårdsfärjor till Åbo när vi skulle istället kunna stödja åländskt att göra det. Men då måste det finnas förutsättningar för det.

Så jag kan erkänna att jag är inte tillräckligt insatt i om att bestämma om vad som är bäst för Pommern och inte att förglömma det maritima kulturarvet. När man beslutar om det så måste man tänka på det också.
Det finns ordspråket "Det finns mycket duktigt folk, men det är få som kan något." I den här frågan vill många kunna men är det kunskap eller att man tror sig veta.  Nå här valde jag att inte skriva på den insändaren.

Så visst har jag åsikter. Att planera och bestämma vad vi skall göra med Möckelö området. Och att man måste värna om det maritima kulturarvet. Men jag får ändå sen inte vara med och ta besluten kring det. Därför får Mariehamnarna ta ansvar för sina beslut.

Ha det bra.

Inga kommentarer: