torsdag, augusti 23, 2012

Visst har storleken en betydelse.

Att göra en samhällsreform är nog inte lätt och det får man läsa om i dagens Ålandstidning där det står på första sidan " Samhällsreformen skjuts på framtiden" Och att göra en stuktur omvandling där 16 kommuner är inblandade på endast 28 000 invånare är inte lätt. Men läser man artikeln sen står det att innan man  kan ha ÅSUB att testa de olika modellerna som kommit fram i en rapport, så måste man få en tydligare modell innnan de kan testa och analysera det ekonomiska utfallet av de föreslagna modellerna.
Sen när det är val ( 2015) så skall man kunna folkomrösta mellan de olika alternativen. Och då förhoppningsvis ocks veta konsekvenserna mellande olika alternativen

Nu får vi hoppas att kommunerna klarar sig tills dess. För allt fler kommuner börjar få röda siffror i bokslutet medan de större kommunerna kan ha en större trygghet i den större skattebas som de har.
Okej går man och ser på beskattningen per invånare behöver inte de större kommunerna ligga i topp. Men här kommer ju sen antalet till, d.v.s. hur många som betalar skatt i kommunen.
Sen är det ju driftskostnaderna något som sliter hårt på kommunerna om man skall ge en kommunservice som är värd namnet.

Jag kan ge mig attan på att vi Sund skulle klara oss med nuvarande personal inom adminstrationen om vi skulle vara 3000 invånare som vi nu måste behöva ha på drygt 1030 personer som vi är idag. Sen skulle det ju vara fler barn och äldre vilket skulle leda till att det måste ha mer personal inom barnomsorg, skola och äldreomsorgen.
Många brukar säga att det inte blir bättre ekonmiskt om man gör en samhällsreform, jo färre kommunala administrativa tjänster skulle definitivt bli. Även en bättre och mer jämlik service  till kommuninvånarna skulle det kunna ges då.

Så en konnunreform behövs och jag anser att desto fortare desto bättre.

Ha det bra

Inga kommentarer: