tisdag, februari 26, 2013

Viktigt att ge ungdomar möjlighet till sysselsättning


Just nu pratas det en hel del om ungdomsarbetslösheten och vi diskuterade det i lagtingsgruppen tidigare, förra veckan så var det en artikel  om ungdomsarbetlöshet i en av våra tidningar, och jag hoppas att det kommer att hända mer i den frågan under det närmaste halvåret.
Ungdomsarbetslösheten ligger nu runt 7 % och något måste göras för att förbättra de arbetslösa ungdomars situation.
Inom utbildningssektorn så vill jag lyfta på hatten för utbildningsminister Johan Ehns arbete. Arbetet för att stärka för dem som har det svårt i skolan så har förbättrats och vad jag hört av honom så kommer det att förbättras ytterligare.


Utbildningsavdelningen har sett över möjligheten att läsa upp grundskolebetyget och det finns nu möjligheter till det inom Ålands gymnasium. Men den möjligheten ges också nu till ungdomar som går på Katapult och åt dem som studerar på Ålands Folkhögskola.
Men även annat jobb att förbättra studiemöjligheterna görs inom landskapsregeringen.

I Ålands Landskapsregering budget för 2013 så står det följande
I skolorna finns studerande med anpassad läroplan och studerande som kräver
stöd- och specialundervisning. Gymnasialstadiet har i dagsläget inte tillräckliga
resurser för stöd- och specialundervisning vilket leder till förlängda studietider
och avhopp. Det föreslås därför att sex studieplatser på yrkesinriktad specialundervisning
erbjuds hösten 2013. Styrelsen har därför genom omprioriteringar reserverat
medel för att flexibelt efter behov kunna öka personalstyrkan för stöd och
specialundervisning. För att säkerställa kontinuitet föreslås att en vakant
tjänst som lektor ombildas till en tjänst som speciallärare”.


Vidare har Ungdomslotsverksamheten fått vidare finansiering för sin verksamhet vilket är en viktig verksamhet för att få unga i sysselsättning.
Med de nu nämnda åtgärderna så tror jag att avhopp från skolorna i gymmnasialstadiet minskar.
Så visst sker det saker inom utbildningssektorn med möjligheten att ge en utbildningsmöjligheter åt alla.
Och skall vi minska på ungdomsarbetslösheten så bör det ligga hög prioritet på utbildning eftersom ett långsiktigt mål skall vara att få ungdomar i sysselsättning genom att ge dem möjlighet till utbildning.

 
I debatten om landskapets budget för 2013 så föreslog jag att man skulle gå in för ett projekt om 100 nya jobb. Där man skulle se vad krävs det för åtgärder för att få dessa 100 ungdomar som är öppet arbetslösa i en sysselsättning (enlig ÅSUB statistik för december 2012.).
Tyvärr vann mitt förslag inte gehör hos minister Fredrik Karlström som svarade mig att det ”inte skall daltas för mycket med ungdomar” 
Den senaste siffra jag hört är att det är runt 20 ungdomar som har varit arbetslösa längre än 3 månader. Så en majoritet av ungdomarna på Åland får en sysselsätnning inom 3 månaders arbetslöshet. 
Det jag som politiker skulle vilja veta är, vilka resurser det behövs för att få de unga i en långsiktig sysselsättning.

Nu är ju inte hela sanningen det som står i ÅSUB:s  arbetslöshetsbarometer för vi har ett mörkertal.
Vi har på Åland en hel del unga som ” bara ” går hemma och dem behöver vi hitta.
Dels har vi de som inte kommit in i utbildning och dels har vi dem som avbryter sina studier och efter det fallit emellan stolarna.

Jag har sedan 2010 jobbat för att vi på Åland skall se på rikets förändringar i ungdomslagen och ta efter det, och där hoppas jag att man skall se möjligheterna med det uppsökande arbete och sektorövergripande samarbetet som nämns i den ungomslagen.
Nu har jag förstått att landskapsregeringen skall se över viss lagstiftning som gäller ungdomar och arbetslöshet och jag hoppas att man då kan få in vissa av förändringarna i ungdomslagen i de speciallagarna man då ser över.

För jag tror inte min vision att få en ungdomslag ligger i hög prioritet hos landskapsregeringen nu tyvärr.