tisdag, november 13, 2012

Viktigt med bra service i kommunen.

Idag har vi haft Fullmäktige möte där vi tog flera viktiga beslut. Ett av de viktiga besluten var bl.a. att bestämma kommunens inkomskattesats. Kommunen har just nu en skattesats på 19,0 procent men vi har jobbigt att få en budget i balans. Men det menar jag en budget som skall gå på plus. Visst är det bra att vi nu har vändit trenden och minskar i driftkostnader och verkar nu kunna gå på en budget med ett litet minus ja med lite inbesparingar till så tror komundirektöreb kan vi få en budget i balans. Här är jag inte lika stor optimist. Jag är också orolig på vad vår spar-iver innebär och vad det kan få för konsekvenser kring vår service, vad vi erbjuder våra kommuninvånare. Nu föreslog jag en höjning på 0,25 procent, så att vår inkomstskatt skulle ligga på 19,25 men mitt förslag fick inget understöd.
Varför föreslog jag då det ?
En 0,25 % höjning skulle innnebära runt 35 000 i ökade intäkter och det skulle innbära att vissa av våra inplanerande besparingar kanske inte skulle bli lika panikartade som de verkar vara nu. Vi måste ju kanske ibland bromsa till och se på vad inbesparingarna får för konsekvenser. Höjningen på 0,25 skulle kosta en kommuninvånare runt 5 euro för en med en bruttolön på 2000 euro i månaden.
Det tyckjer jag t.ex. skulle vara värt istället för att stressa till ett beslut om ett eventuellt centralkök i kommunen. Då skulle man lugnt kunna utreda eventuell konsekvenser än om man stressar fram något som skulle försämra gentemot det vi har idag.
Och är det bra så kan vi ta beslutet till 2014 men då är konsekvenserna utredda.
Det som är det jobbiga är att vi nu måste bestämma skattesatsen innan vi i fullmäktige fått budgeten i våra händer.

Just nu så minskar man pengar till kommunens ideella föreningar jag är rädd att även gör inbesparingar på annat som vi kan få negativa  konsekvenser av.
Därför ville jag höja skatten.
Nå nu blev det inte så och jag hoppas ändå vi inte nu måste göra allftör stora förändringar som leder till försämringar i vår kommun. För det är ändå med inkomstskatten vi kan styra våra inkomster.
För stora avgiftshöjningar tycker jag inte om. Som våra hilskeliga höjningar som bl.a. gjorde ikväll om våra byggnadstaxor tycker jag inte om. Nu gick jag med på dem men det främjar ju inte nybyggande i kommunen med att höja byggnadstaxorna med 20 % - hilskeligt . Men jag valde ändå att godkänna dem nu.
Men som sagt jag tror inte en skattehöjning är lika skrämmande för en inflyttning som en aviftshöjning på 20 %.
Nu hoppas jag vi förtroendevalda i kommunen jobbar framåt med en konstruktiv politik i god anda och ser till vår kommuns bästa.
Och där är det viktigt med en bra personalpolitik så vi har personal som trivs.

söndag, november 11, 2012

Omväxlande dagar.

Ny polislag, budgeten i kommunen och landskapregeringen, lagförslag om oberoende revision, lagförslag om lagtingets kansli varvas med att träna  15 tal simmare i åldern 8-12 år + mina tre satsande simmare i Ålands Idrottscenter Swim Team, som nu verka få sällskap av två killar i 18 års åldern som bäst kollar om de ännu kommer i sina simbyxor :-)
Och sen min underbara familj.

Ja det består min vardag av just nu. En hel del politik och en hel del simning sen tyvärr en liten mindre del med familjen. Men de vet att jagb finns där och när jag är hemma förösker jag vara närvarande och umgås så mycket jag hinner med dem.

Det som är synd nu att jag inte riktigt hinner träna som jag skall bör, vilket nu börjar synas på fel ställen tyvärr.
Men sådan är jag att jag bryr mig mer om andra än att ta vara på mig själv.

Men jag skall inte klaga för det går bra nu både i politiken och simningen samt med familjen förstås.

Jag känner att mycket av mitt lobbande har nu fått resultat i budgeten och jag är riktigt nöjd. Okej jag skriver inte så många insändare om vad jag vill utan jag satsar hellre på ett direkt lobbande och en ömsesidig kommunikation med den ansvariga.´.

Nu skall jag inte ta åt mig äran själv utan i många av dessa ärenden är teamarbete med flera inblandade.

Jag har sprungit runt i kostym mer än i mina länkkläder och nu skall jag försöka hinna träna lite mer själv också.
För man får inte glömma bort den egna hälsan.

Ha det bra.