måndag, februari 24, 2014

Studiebesök på norra Åland.

Idag var jag med min lagtingsgrupp på 3 studiebesök på norra Åland. Det första var till Chipsen som jag varit orolig över att skall försvinna från Åland efter att ORKLA tog över. Men så verkar det inte vara för investerings viljan är god hos koncernledningen och det skulle det väl inte vara om man funderar på att flytta verksamheten. Så på något sätt känns det att de 125 anställda på vår Chips fabrik kan bli fler istället för färre.
Jo man kan flytta maskiner och allt, men om man sen flyttar verksamheten så är det inte små pjäser vi pratar om här.
Så efter det dagens besök är jag lite lugnare om Chipsens fortsatta verksamhet här på Åland.
Sen var vi till Stallhagen där de brygger öl. Många goda öl om jag får säga det själv. De har nyinvesterat men ändå med en viss försiktighet. Så även här ser jag positivt för deras verksamhet.
Intressanta diskussioner med VD.n där.
Jag blev och fundera om man borde ta över alkohollagstiftningen för att bl.a. gynna deras verksamhet. Finns ju ingen logik i att man på ett ställe får sälja vin på 12-14 % medan sen får inte Stallhagen sälja starköl. Men det här återkommer jag i ett annat blogginlägg om.
Lunchen åt vi på PUB Stallhagen där fick höra om deras visioner kring verksamheten, riktigt intressant.
Och jag kommer att den kommande ölfestivalen i augusti ny chans även om jag inte var så nöjd senast.
Innan vi for till vårt sista ställe så svängde vi in via Grelsby och tittade på gamla Grelsby sjukhus där det ny byggs om till bl.a. lägenhetshus. Men ryktas om att det även kan bli annan verksamhet och varför inte ett litet hotell där ?
Till sist var vi till Optinova och jösses de har 145 anställda där. Det trodde inte jag att det var så många. där.
Och sen att de är så stora internationellt hade jag inte riktigt koll på :-)

Det var lyckade studiebesök som vi var på och extra nöjd är jag med det eftersom det var mitt förslag. De här 3 ställen har tillsammans närmare 300 anställda och många av dem är bosatta på norra Åland. Därför är det viktigt att arbetsplatserna finns kvar här på landsbygden.
Men idag har man också blivit och fundera på allt vi exporterar från Åland och hur viktigt att de har sina förutsättningarna.
Sen har vi också fått fundera på turismens betydelse och att våra turistföretagare får bra förutsättningar att göra Åland attraktivt som besöksmål.