torsdag, augusti 23, 2012

Visst har storleken en betydelse.

Att göra en samhällsreform är nog inte lätt och det får man läsa om i dagens Ålandstidning där det står på första sidan " Samhällsreformen skjuts på framtiden" Och att göra en stuktur omvandling där 16 kommuner är inblandade på endast 28 000 invånare är inte lätt. Men läser man artikeln sen står det att innan man  kan ha ÅSUB att testa de olika modellerna som kommit fram i en rapport, så måste man få en tydligare modell innnan de kan testa och analysera det ekonomiska utfallet av de föreslagna modellerna.
Sen när det är val ( 2015) så skall man kunna folkomrösta mellan de olika alternativen. Och då förhoppningsvis ocks veta konsekvenserna mellande olika alternativen

Nu får vi hoppas att kommunerna klarar sig tills dess. För allt fler kommuner börjar få röda siffror i bokslutet medan de större kommunerna kan ha en större trygghet i den större skattebas som de har.
Okej går man och ser på beskattningen per invånare behöver inte de större kommunerna ligga i topp. Men här kommer ju sen antalet till, d.v.s. hur många som betalar skatt i kommunen.
Sen är det ju driftskostnaderna något som sliter hårt på kommunerna om man skall ge en kommunservice som är värd namnet.

Jag kan ge mig attan på att vi Sund skulle klara oss med nuvarande personal inom adminstrationen om vi skulle vara 3000 invånare som vi nu måste behöva ha på drygt 1030 personer som vi är idag. Sen skulle det ju vara fler barn och äldre vilket skulle leda till att det måste ha mer personal inom barnomsorg, skola och äldreomsorgen.
Många brukar säga att det inte blir bättre ekonmiskt om man gör en samhällsreform, jo färre kommunala administrativa tjänster skulle definitivt bli. Även en bättre och mer jämlik service  till kommuninvånarna skulle det kunna ges då.

Så en konnunreform behövs och jag anser att desto fortare desto bättre.

Ha det bra

tisdag, augusti 21, 2012

Nya tankar --> nya blogginlägg

Efter att haft sommarlov från bloggandet så skall jag nu vakna till och försöka ge bloggen ett liv igen. I ett år har jag rusat på från tidig morgon till sen kväll.
Jag kan erkänna att det senaste året har jag inte mått bra för jag har haft mycket på mig. Nu hoppas jag att jag skall ha mer koll på läget och kunna få tid att ta det lugnt och tänka till lite. Och det är ju mina tankar som skapar blogginlägg.
En av mina laster är att jag vill vara med och utveckla, och där har jag t.ex. simningen som är en av mina sbsolut stora laster. Januari 2005 startade jag tillsammans med 2 andra personer SIF simning och då hade vi en målsättning på att kunna ha 20 - 30 barn med i vår verksamhet. Ikväll skall jag berätta för SIF simning att i höst har vi runt 80 barn anmälda på 7 olika grupper.
Men det är tufft för en liten förening från en liten kommun att få verksamheten att fungera.

Jag hörde nyss på våra lokala nyheter att  " Ålands idrott betalar ut 1.000 euro till alla idrottsföreningar som skickar in riktlinjer för barn och ungdomsverksamheten till Ålands idrott före årsskiftet". 1000 euro skulle betyda mycket för vår lilla verksamhet.

Men det knepiga på vår lilla ö är att SIF simning kan som exempel inte söka pengar av Ålands idrott utan det kan bara vår s.k. takorganisation ÅID simutskott göra. Och jag kan ärligt erkänna att jag upplever att de har en längre tid lekt svälta räv med oss i SIF simning. Så ifall simutskottet väljer att söka de pengarna så lär inte vi se något av dessa 1000 eurona.
Okej jag kan erkänna att jag är lite bitter men jag har nu jobbat inom SIF simning ideellt sedan 2005 och jag kan säga att jag aldrig upplevt att att det är så dålig stämning bland de som jobbar inom simföreningarna som det är nu.
Sen kan jag ju erkänna att man blir avundsjuk när jag lyssnar på radion och hör om idrotter som har verksamhetsledare som gör mycket för deras idrott. Tänk om vi skulle kunna samarbeta för en sådan. Så här har min dag idag bl.a. sett ut idag 05.30 - 07.00 simträning, 10.00 - 15.00 gjort upp grupper samt förebettt SIF simnings möte ikväll. 18.00 - 18.30 styrka med simmare. 18.30 --> tills närSIF-simnings styrelsemöte slutar ikväll
Nu är ju den här dagen extrem med all planering som är idag.
Okej egentligen skall jag inte gnälla för det här jag ju valt själv att hålla på med. Men samtidigt så har jag försökt kliva SIF simning flera år, men ingen är heller beredd att ta tag i det om jag kliver av. Och jag vill faktiskt erbjuda de här barnen som börjat simma att kunna fortsätta simma.
För det är viktigt att man ger barn och unga möjligheter att få hålla på med olika fritidsaktiviteter.
Ha det bra.