tisdag, december 20, 2011

Budgetdebatt 20 decmber



Rackarns !!! Har inte uppdaterat bloggen riktigt som jag hoppats och velat. Mycket är det för att jag har haft så mycket så jag egentligen jobbat från att jag startat hemifrån 8-tiden och sen har jag varit hemma 21-tiden. Okej vissa dagar vid middagstid har jag smitit ifrån och tränat själv lite också. Men för sällan tyvärr. Men det har hänt mycket och det känns att jag kommit ifatt tiden. Men nu till dagens tankar. Jag höll idag ett anförande som jag fått både ris och ros för. Anförandet handlade om ett ämne jag tjatat en hel del om här på bloggen. Och det är ju förstås besökarcentret i Bomarsund. Och jag som gillar utamningar så gick upp och stödde beslutet om att skjuta upp byggandet av besökarcentret.



Och sen passa jag på att kritisera liberalernas sätt att nu föra fram besökarcentret så hårt som de nu gör. I replikerna sen så lyfte en upp att jag " lagtingsledamot Göte Winé från Sund är med och tar bort besökarcentret från budgeten" nämnde samma lagtingsledamot två gånger om mig.



Okej jag tiggde lite om det, men jag fick lite repliker om att jag är från Sund stöder förslaget med att skjuta upp besökarcentret. Men jag sa i ett av replikskiftena om att jag i lagtinget måste se till hela Ålands bästa.

Och det är det jag anser att jag bör göra.

Sen gillade jag inte heller förra landskapsregeringens sätt att pressa kommunen på att garantera driften. Men skönt att få debattera om det nu. Jag har mest bara läst om det i tidningen annars.


Här kommer nu dagens anförande som jag höll.



- Herr talman. Här har vi nu fått finans- och näringsutskottets betänkande för 2012 års budget, och när man läser den så ser vi än en gång att vi har tuffa år framför oss än. Men som min partikollega lagtingsledamot Fogelström nämnde så skall budgeten skall vara i ekonomisk balans senast 2015.
För att komma dit kommer det att krävas tuffa beslut och omprioriteringar. Nu har inte vi någon utjämningsfond att ta av, för där är det nu tomt i kistbotten.
Så nu blir det att hitta var man kan bromsa. Men ändå så får man inte bara bromsa heller utan det gäller att våga satsa på något område också. Så här gäller det då att se var man kan gasa och var bromsa.
Ett av ställena som nu det bromsades på så är besökarcentret i Bomarsund, eller egentligen är det nog fel att kalla det för bromsa, för jag anser att det nu stått på tomgång sedan april 2008 då dåvarande finansminister Perämaa kom med sin första tilläggsbudget. Jag nämnde i mitt anförande då 2008 att jag är rädd för att det inte kommer att hända så mycket och det hade jag rätt om.
Dåvarande finansminister Perämaa sa då ” vi vill klargöra den privata driften ytterligare” Vad som hände med det sen så var att man satt Sunds kommun som pantfånge och att Sunds kommun skall ansvara och garantera för att driften sköts. Här anser jag att man från den förra regeringen skötte detta på ett oschysst sätt. Att som jag anser pressa en redan hårt ekonomiskt ansatt kommun att ansvara och garantera för driften.
Men herr talman låt oss nu se framåt och vad som kommer att hända med Bomarsundsprojektet? Jo att det står i handlingsprogrammet ”förnyad ställning till ett förverkligande av ett besökarcentrum i Bomarsund tas 2014”
Och i remissdebatten 23 april 2008 sades det från dåvarande finansminister Perämaa ”.... det är min uppgift att göra konjukturbedömningar också, så vi kan inte vara omedvetna om de konjukturer vi har på Åland. Vi måste ta sådana saker i beaktande”.

Man kan nu lugnt bara gilla läget och vänta. Hur ser ekonomin ut 2014 är då budgeten i balans och finns det då utrymme för investeringar?
Jag hoppas och tror det i alla fall.
Sen hoppas jag att det då inte behövs investeringar inom sjukvård och skola, för det prioriteras före andra infrastrukturella satsningar.

Men nu så skriver liberalerna motioner, insändare och reservationer om hur angelägna de är att få till ett besökarcenter nu. Jag kan bara säga det här skulle ni då kunnat tänka på lite tidigare.
När ni hade makten och den härliga utjämningsfonden.

Men herr talman man kan ju inte bara ligga och köra på tomgång heller utan det behövs gasas lite också. Och det kan man göra på fler sätt och ett är att se vad man kan förbättra genom t.ex. samordning och där glädjer det mig att det nu finns skrivningar i betänkandet om att man bör göra en översyn av ungdomars möjlighet att läsa upp sina grundskolebetyg. Det är mer än en tomgångskörning, lite mer gasande kan man säga det. Sen behövs det mer studiemöjligheter för de s.k. studiesvaga eleverna och här behövs det våga gasas ytterligare. Och ja jag vet att det är kostnadsdrivande men man behöver ändå satsa lite mer på just de ungdomar, för det sparar in pengar sen istället på andra ställen. Och av de ställena som det kan sparas inpå då, så kan vara kommunernas sociala kostnader eller psykiatrin för det är tungt för en ung att hamna utanför en sysselsättning.

Och jag upplever att det är fler nu som hoppar av skolan än tidigare år? Och som jag uppfattat situationen så är det just nu november - december en olycklig topp på unga som hoppar av sina studier. Och det är inte bra. Här behöver man från utbildningsavdelningen börja se vad beror studieavhoppen av. Och just för de här unga behöver man se om vad man förbättra för. Och det kan man nog göra när man ser över möjligheten för att läsa upp grundskolebetyget.
Så här måste man nog då gasa lite och jag förstått att det här är något som minister Ehn engagerar sig, så jag hoppas man från regeringen här vågar gasa lite trots att det bör bromsas i en helhet.
Sen herr talman nämnde ledamot Cita Nylynd om Folkhögskolan och missbruksproblematiken där. Det förvånar mig eftersom jag upplevt att man senaste åren i alla fall reagerat och agerat i frågan om eventuell alkoholförtäring där.
Men om det stämmer nu det som ledamot Nylynd sade så bör det ageras från utbildningsavdelningen omedelbart och även konsekvenser för skolan för skolans ledning.

Sammanfattningsvis herr talman så blidde det inget besökarcenter i Bomarsund nu heller, men med det avtalet så kanske det är lika bra det för Sunds kommun behöver idag lägga pengar på den lagstadgade verksamheten. Men en majoritet i Sund kommunfullmäktige har röstat för att man skall garantera driften av besökarcentret och då är det nog bara för mig att anpassa mig efter majoritetens beslut.
Men det gör mig orolig över vad det kan ge för konsekvenser för Sunds kommun i framtiden.
Men det behövs satsningar även på landsbygden och jag hoppas att det trots min oro om driften, ändå blir ett besökscentrum i Bomarsund i framtiden.

Sen är jag tacksam att finans- och näringsutskottet tog till vara på det jag sade om den just nu bekymmersamma situationen som är på Åland idag att man inte kan få hjälp med att läsa upp sitt grundskolebetyg.
Budgeten i balans senast 2015 låter som en bra målsättning. Man har en realistisk tidsplan med ett ambitiöst mål. Så lycka till team Gunell.