onsdag, oktober 05, 2011

Även vuxna bör kunna ha råd att studera.

Jag fick följande text till mig idag. Och det var svaret på en fråga som jag funderat ett tag på. Och det var " hur klarar en vuxen att studera just emed det ekonomiska" Så när jag fick följande text idag så märkte jag att man skall vara oerhört medveten för det. Texten jag fick var följande

"Jag är en ensam morsa som är ny utbildad närvårdare. Vi har en lägenhet som är större än vad som gills till att få ordentligt hyresbidrag. Hyran är 700 och bostadsbidraget strax unde 500€. Studiebidraget var ca 500€, underhållsbidrag 130. Så utan lån skulle det ha vrit omöjligt att studera. Jag jobbade extra när jag kunde men hade hela tiden i tankarna att jag inte skulle få förtjäna mera än i snitt 300 € brutto/ mån för att inte bli återbetalningsskyldig på bostadsbidraget. Blev det iallafall 400€. Jag vet inte hur det är tänkt att man skall klara sig med enbart studiemedel. Och gå till tandläkaren"

Då känns det rätt att man jobbar på att fler måste få tillgång till den allmänna tandvården. Samtidigt bör man defintivt se efter vad man får i studiestöd om man vill studera som vuxen. Hur skall man göra så att en ensamstående förälder skall kunna skola om sig som vuxen.
Jag var på ett diskussionstillfälle om studier förra veckan och då sade en där "kul att läroavtal fungerar så bra". Jag blev lite fundersam att hur fungerar läroavtal för en som inte redan har en anställning redan? Jag måste efter debatten fråga personen om han vet om någon det fungerar för en som redan inte har en anställning. Men han kunde inte berätta om något lyckat exempel just för det. Här är ett litet bekymmer att lösa framledes att hur kan ge mer morötter till arbetsplatser att anställa personer som vill utbilda sig på ett arbetsläroavtal. För får du arbetsläroavtal så får en vatalsenlig lön och då kan en ensamståede förälder lättare ta sig råd att skaffa sig en ny utbildning.

För den här morsan som kontaktade mig idag har gjort en enorm insats att med de ekonomiska förutsättningarna studera till närvårdare. Och sen vilket tålamod av barnet / barnen unde den hårda ekonomiska tiden. Sen när man får en närvårdartjänst så är det ju inte direkt någon direktörslön. Men för den här familjen kändes det säkert så.