torsdag, april 21, 2011

Ännu ett olyckligt förslag kring betyg.

Imorse satt jag hemma och tyckte synd om mig när jag har en sån där häftig förkylning som vi män oftast har.


Men jag glömde bort förkylningen när jag fick höra att lärarna skall kunna få lön efter elevernas betyg. Jag kan lugnt erkänna att jag är orolig för hur man som lärare då kan pressa elever till att elever skall prestera bättre. Eller att man sätter bättre betyg för att man som lärare skall få bättre betalt.



Hoppas det är bara ett dumt förslag som aldrig blir verklighet.

Nu var inte det här Åland eller Finland utan i Svertige men bara att föreslå något sådant gör mig mörkrädd.

Tror inte det blir lätt att få tag i speciallärare då :-)



Ha en trevlig påsk.

fredag, april 15, 2011

Nu är det vår.

Igår satte vi ut studsmattan åt pojkarna och då blev det full fart på dem. De har varit inne mycket under vintern, men igår när vi satte upp studsmattan satte kom ett jubel och sen var de ute restan av den kvällen. Men det är inte bara pojkarna som jublar över våren utan även jag börjar se vad som skall göras ute nu när när snön smältit bort. Det skall krattas och lite döda träd skall tas bort. Men det får vänta till påsken för då stanar jag hemma och fixar, men frun och barnen far till svärföräldrarna över påsken.
Jag har gett simmarna ledigt över påsken för de har tränat så bra en längre tid så därför får de också ledigt.

Det betyder att jag har två tre dagar som jag skall ägna åt att fixa här hemma så jag hoppas på fint väder över påsken.

I veckan så var jag till Medimar och visade min fot som jag haft problem med en längre tid. Sen en månad tillbaks så har det varit kört för mig att springa. Jag har varit nere i humör eftersom jag inte kunnat springa. Men nu har jag åtgärdat det med att jag köpt en ny cykel. Den som känner mig att kan tycka att det är lite onödigt eftersom jag sen tidigare har två cyklar. Men det är en tävlingscykel och mountainbike. Nu blev det mer vanligt med pakethållare som jag kan hänga väskor på. Då kan jag ha papper och annat med mig. Igår cyklade jag till och hem från jobbet. Jag har 28 km till jobbet så det tog sin lilla stund. Men nu är det vår och det ger möjlighet till att kunna cykla mer så nu gör jag det så länge jag har problem med foten.

Jag tror nu jag fått lite vårkänslor.

Ha det bra.

onsdag, april 06, 2011

Är betyget det viktiga i skolan ?

" jag är så dålig i skolan, så därför blev jag så här" " jag har alltid varit sämst i klassen så ingen förväntar sig att jag skall komma vidare till någon skola" De här två citaten är påståenden som jag tyvärr alltför ofta har hört under mina år när jag jobbat med ungdomar. Dessa ungdomar som säger så är ungdomar som kan mycket mer än de vet om men de har så dålig självkänsla så därför ger de aldrig skolan en chans. Orsaken till dagens inlägg är att jag läste i dag att Ålands landskapsregering vill införa betyg redan från årskurs 3. Jag har tidigare i inlägg på min blogg skrivit om att för mig skulle skolan kunna vara utan betyg utan istället ett skriftligt omdöme. Är det verkligen genomtänkt att införa betyg från årskurs 3, är barn tillräckligt mogna för att ha betyg från då 10-års åldern. Där skall barnen nu då få prov och sen kunna jämföra varandras prov och betyg från 10 års ålder. Hjälp vad är det för samhälle vi håller på att bygga upp ? Jag är rädd för att vissa barn kommer att känna sig utfrysta och ge upp hoppet redan från nu 10-11 års ålder. Om landskapsregeringens förslag kan ni läsa mer här. Vi har idag alltför många unga som mår dåligt i skolan och att införa betyg redan från årskurs 3 bidrar ju inte till att minska det antalet. Det som är bra att LR funderar på att införa ämnet hälsokunskap och det är frö det behövs verkligen. Vi har idag unga som häller i sig 2-3 energidryck på förmiddagen. Jag tror inte det är något som vi strävar efter. Så nu behöver vi fundera på vad vi kan göra för att få unga och må bättre idag. Det är inte:

  • energidryck

  • betyg från åk 3

  • mobbing

  • press
Däremot är det:

  • bra att kunna sig mer om sig själv, vilket jag ser hälsokunskap är en sak.

  • mer harmonisk skola.

  • trygga och glada elever.

Så att ha betyg från årskurs tre är inget jag jublar över, utan tvärtom. Jag vill istället att man pratar med elever om vad de bör bli bättre på för att utvecklas än att man får ett betyg med ett vitsord.


Ha det bra.

måndag, april 04, 2011

Viktigt att barnen får möjlighet till bra barnomsorg.

I lördagens ålandstidning så reagerade jag starkt mot en insändare som gjorde mig lite upprörd. Det var personal från barnomsorgen som skrev en insändare att stadens daghem borde ha stängt under tre veckor på sommmaren. Argumenten var att barnen skall få vara hemma med barnen. Sen kommer jag ihåg att det också stod i insändaren att barnen måste få semester från dagis. Jag har inte upplevt att våra barn har upplevt dagiset så jobbigt så att de skulle behöva semester. Undrar hur daghemspersonal ser på sin verksamhet om de anser att barnen behöver semester därifrån. Jag tycker mest insändaren är för att personalen vill vara lediga samtidigt och inte för barnen bästa.
Många av barnen så har t.ex. inga andra kompisar än på dagis. Visst vill jag att barn skall få möjlighet till sommarlov. Men det finns de föräldrar som inte har semester för att man börjat nytt jobb som exempel.

Sen kanske inte alla har möjlighet att ta semester just de veckorna dagiset har stängt.

Och som förälder så ser man ju då gärna att barnen får möjlighet att vara på dagis än att man måste leta privat efter barnflicka.

Som ni förstår så håller jag inte riktigt med de daghemspersonal som skrev insändaren i lördags.

Ha det bra.