onsdag, mars 30, 2011

Man behöver se över de politiska organen i kommunerna.

Läste i dagens ålandstidning att i Jomala jobbar man på att ta bort nämnderna. Lite roligt att samma sak nämnde jag på senaste kommunfullmäktige i Sund. Jag nämnde då att vi behlöver se över våra strukturer lite.
Man behöver se över hur man kan underlätta processerna. Känns lite dumt ibland att först har man jobbat med ett ärende i nämnden, sen skall samma ärende tas upp i kommunstyrelsen. Och då skall de helst ha samma tjänsteman till kommunstyrelsen som var föredragande i nämnden. Varför har man då det upp i nämnden överhuvudtaget ? Känns för mig lite dubbelt. Ta det direkt då till kommunstyrelsen om det skall tas upp där.

Samtidigt föreslog jag att man bara skulle ha en lista i valet. En kommun med 1000 invånare behöver ingen partipolitik.

Små kommuner har inte råd och ork med partipolitik. Låt oss istället jobba med vad som är bäst för kommunen.

Det har blivit sån prestige i den här kommunen jag bor i, så det verkar inte som att ärendet är det viktiga utan mer vem som har sagt vad.

Som det varit i vår kommun det senaste året så hoppas jag inte att det blir igen.

Har man en lista så tror jag fler kan tänka sig att ställa upp i val för då behöver man inte känna sig bunden till ett partis åsikter, utan man kan vara mer sig själv. Okej jag är socialdemokrat och de vet nog de flesta att jag har de värderingarna, sen väljer folk om de röstar på mig eller inte oberoende om det är lista eller fler.


Sen avslutningsvis så för det här med nämnder så istället för nämnder kan man ha utskott eller samrådsgrupp där tjänstemän kan sammankalla för att få bolla ideér. Och då skall det inte behöva vara så byråkratiskt.

Så åtminstone i de små kommunerna behöver man se över de politiska organen.

lördag, mars 26, 2011

Viktigt med engagerade föräldrar.

Ny helg och nya simtävlingar. Den här helgen är jag i Åkersberga på simtävlingar. Vi är ovanligt få med i helgen så vi har ca 10 ungdomar med oss. Det börjar kännas lite tungt att fara bort för det här är tredje helgen på fyra veckor jag är iväg på simtävlingar. Skulle kännas bra för familjen att stanna hemma men samtidigt har man ett ansvar som simtränare också. Att ha ett ledaruppdrag innebär ett ansvar att se till sina adepters behov och inte bara sina egna. Därför bär man tänka långsiktigt när man blir ledare att man förpliktar sig en längre tid.
Visst känns det för mig ibland att jag skulle kunna strunta i allt och göra annat de 10 timmar i veckan man står och tränar ungdomar. Men sen så när man träffar dem och känner deras energi och vilja att bli bättre så då är allt sånt bortglömt. Så är det även den helgen. Man är iväg med ungdomar som trivs att umgås med varandra och har roligt tillsammans. Därför är jag övertygad om att jag kommer att ha en bra helg.

Hoppas du också får det !


Ha det så bra.

fredag, mars 25, 2011

Ge alla samma möjligheter

I går skulle det ha varit en föreläsning om handikappades möjligheter till sysselsättning. Tyvärr så hade föreläsaren fått uppgifter om att svensk tid gällde och därför när han skulle gå av färjan så hade den redan avgått från Mariehamn.
Det var synd att den inte blev av för nu är jag riktigt taggad för att prata om ungdomar med psykiska funktionshinder.
Eller som jag hade tänkt ta upp där att vad är psykiskt funktionshinder ?
Är depression, social fobi, ADHD / Damp psykiskt funktionshinder ?

Åtminstone på Åland har vi gjort det till ett hinder eftersom vi nu mera mest har s.k. teoretiska utbildningar och inte så mycket praktiskt inriktade.
Det jag hade tänkt lyfta upp så är just möjligheter för dem att kunna studera på Åland. Vi är så resultatinriktade enligt läroplanen så vi glömmer att se människan och ser för mycket på resultaten och uppförandet i skolan.
Här anser jag att vi behöver bli bättre att ge alla studiemöjligheter då tänker jag på de oroliga med koncentrations svårigheter och studiesvaga.

I somras var jag till Almedalen och då när jag var på en föreläsning sa Fryshusets grundare att dagens skola gör fel som inte ser vilka resurser de unga som inte passar in i dagens skolsystem. Man borde ta vara på dem och utbilda dem till entrprenörer.
Och det ligger en hel del i det han säger.

Samma sak med arbeten så är det svårt att få unga som mår dåligt att ge dem arbetsmöjligheter. Här skulle man hoppas att någon orkar och vill starta ett socialt företag.
Det handlar om företag som
- har som ett av sina huvudsakliga ändamål att genom företagande integrera personer som står långt från arbetsmarknaden.
- huvudsakligen återinvesterar sina vinster i den egna verksamheten eller liknande verksamhet.

Nu blev aldrig den här dagen av igår men jag hoppas att den blir senare i vår för den behövs.

Trevlig helg

torsdag, mars 24, 2011

Godhet

Igår var jag till Ålands museum och såg utsällningen "godhet" som jag verkligen tyckte om. Den var inte stor men den sa så mycket mer. Du kan se lite bilder från utställningen här. Utställningen fick mig att tänka till vad godhet är. När jag hörde om utställningen så undra jag att vad är det för flum. För det är så svårt att säga vad godhet är.Det blev mer konkret i personer. Att eldsjälar som jobbar för den goda sakens skull är goda. Och då jobbar för andra och inte för egen vinning.

Jag tyckte verkligen om utställningen för den gav mig tankar om att uppskatta eldsjälar som jobbar för den goda sakens skull. Sen hade de ett träd där besökare fick skriva om godhet. Och även du kan vara snäll och hjhälpsam mot andra.


Man fick ta kort med odspråk på vägen ut på mitt stod det " Ingen god handling, hur liten den än må vara, är någonsin bortkastad".


Ha det bra

tisdag, mars 22, 2011

Ser ljust på framtiden

Det som göms bort i snö så kommer fram i tö. Ja så hoppas jag att det blir för mig med bloggandet. Jag har sedan jag bloggat senast jobbat, jobbat och jobbat. Och jag vill inte inte skriva ännu ett inlägg här hur mycket jag jobbar eller om simning. För det är de två sakerna som är mest i mina tankar just nu.
Just nu hinner jag hinner inte träna själv heller och är faktiskt riktigt orolig över mig och min hälsa just nu. Jag kommer ihåg en kommentar för länge sen på ett inlägg jag hade att jag har själv sättit mig i den här situationen. Och det stämmer. Det värsta är ju att gillar det här livet. Jag har två jobb som jag verkligen trivs med. Sen simningen är ju helt fantastiskt roligt att jobba med. Och sen familjen som jag älskar över allt annat. Så det som blir lidande är mig själv. Så när någon frågar mig hur det är säger jag " det är mycket men jag klagar inte för jag har själv valt det".

Jag har alltid varit sån som hellre ställer upp för andra och det kommer jag nog alltid att vara. Men nu känns det som våren kommer och det är ljusare på kvällarna, och då skall man hinna träna senare. Bara min krånglande fot ger med sig.

Så med våren kommer solen och då ser jag ljusare på tillvaron och det ger mer krafter.



Ha det bra.