måndag, november 29, 2010

Martallen håller nog än.

I fredags valde Åländsk center ny person vid rodret. Tidigare har Veronica Thörnroos varit partiledare men i år valdes Harry Jansson till ny partiordförande. Så " fixaren" Veronica blev ersatt av "snackaren" Harry.
Som personer kommer jag bra överens med båda, men skall bli intressant att följa hur Jansson klarar av att lappa ihop den stora sprickan eller egentligen klyfta som nu finns inom centern.
När Veronica Thörnroos blev trafikminister så fick hon så mycket jobb och problem med bl.a. skärgårdsfärjor och asfalt att hon inte hann se på de andra ärendena. Då passade liberalerna att pressa med frågor som bl.a. förslag till förändrad avbytarservice. Och man har ju märkt nu att det är verklligen två partier nu som inte kan kommunicera med varandra som styr vår regering. Så även där är det en klyfta. Okej visst leverade nyss en budget men i den fanns det inte mycket politik i utan den var en tjännstemanna produkt.

Men nu tilbaks till centern och deras val av partiordförande så har jag nog inte sett Thörnroos som en partiordförande, men däremot en " fixare " skall det ordnas med något så ger man det åt Thörnroos så fixar hon det. Och hon är en hejare på att uppmärksamma personer som fyller år eller sådant. Där är hon klockren. Men blir det konflikter så löser hon dem inte lika bra, utan mer får det att brinna till.
Nu vet jag inte hur "snackaren" Jansson klarar av att lappa ihop partiet igen. Men har är nog mer en ledare än Thörnroos. Även om det blir kvar en spricka så kommer nog centern att vara ett stort parti för centerröstarna byter inte parti så lätt. Men sen de som röstar mer på person än parti kanske hittar nya favoriter i annat parti. Men det är nog inte så många mandat ändå.
I ett tidigare inlägg här i bloggen jämförde jag Åländsk centern med martall. Att hur dålig näring och växtförutsättningar det är eller blåsigt, så där står Martallen stadigt med rötterna fast. Så även nu. Men det kommer att blåsa ett tag men partiet står ändå stadigt i framtiden tror jag.

lördag, november 27, 2010

Det finns supporters och så finns det puckon,

Här firar vi lilla jul utav bara den. Jag sitter och ser på hockey,yngste sonen sitter och spelar playstation och äldste sonen surfar på internet. Så värst sociala är vi inte men jag har en grym förkylning som gör att jag inte är så trevlig. Om ni undrar var mamma i huset 'r så är hon på jobb ochg kommer hem imorgon.
Jag ser på hockey Brynäs - Djurgården och medan jag väntade på att maten skulle bli klar så såg jag fram emot att ishockeymatchen skulle börja. Så bra för mig började matchen inte med ett Djurgårdsmål efter två minuter. Jag tyckte att Djurgården styrde matchen i början. Men så slänger Djurgårds"fansen" lite smällare omkring sig, varav en börjar brinna vid en stol. Okej jag tycker det är vansinne. Domaren valde förståeligt att avbryta matchen. Sen kommer en funktionär och Djurgårdens lagkapten ut på isen, där sen de pratar med Djurgårdsklacken om att de måste skärpa sig. Det som jag mest blev upprörd för är ur en hel del av Djurgårdsfansen ser stolta ut. Ursäkta nu men deras lag leder med 1-0 och spelar bra. Nu gav man Brynäs ca 15 minuters extra paus och komma in i matchen. Okej jag som håller på Brynäs är tacksam men jag blir så ledsen hur visa förstör glädjen med sporten. Jag har idag varit på min äldste son hockeylekis och han tycker det är kul att spela hockey. Men vågar man gå på hocket med honom ?

För jag kommer ihåg när jag med två vänner var på AIK - Djurgården och vi hamna mitt i när AIK fansen jagade Djurgårdsfansen. Vi var tre vuxna som måste gömma oss i buskar. Vi var tre personer som ville se bra fotboll. Vad jag minns mest av den matchen var inte det bra spelet, inte heller att det var en ålänning som avgjorde matchen med sina två mål. Utan det jag minns starkast var att vi hamna mitt i kravallbråket. Och efter det har jag funderat att vågar man ta med sig barn på seriespel i hockey och fotboll ?

Jag är skeptisk nu. Vilket är synd och förloraren där är själva sporten om man är rädd vad som händer brevid och därför inte vill fara och titta. Jag tycker det är synd. Matchen är ännu inte avgjord men Brynäs leder nu med 3-1 . Men det är över en period är kvar så det hinner hända mycket ännu. Men jag tackar dem i klacken som ordna att matchen bröts när Djurgården hade flytet, Man kan ju inte direkt kalla dem för supporters, för där förstörde de mer än gjorde nytta för sitt lag så supporters kan man inte kalla dem.


Ha det bra.

torsdag, november 25, 2010

Hemma vecka

Blir nästan som en fortsättning från i tisdags för nu händer det inte så mycket. Inte ens simning :-) De flesta av mina simmare har lätt vecka ja t.o.m. vilovecka och de valde vila idag också, jag förstår inte hur de valde det :-) Sen har jag två killar som kör hårt nu ett litet tag ännu sen skall jag släppa till en formtopp när de skall och göra upp när de 16 bästa i varje ålder och sträcka möts 11-12 december.

Men ändå har jag inte varit på så mycket på träningar den här veckan så jag har umgåtts mer ned familjen den här veckan. Riktigt skönt att vara hemma och elda i spisen.


Så mycket möten har heller inte varit, eller rättare sagt bara ett. I tisdags var jag på ÅIF möte som för övrigt är det näst sista ÅIF mötet för den här gången. Jag har nämligen avböjt omval just nu. Även om det är ett jäkla jobb så trides jag där. Okej så lätt att få som man vill är det inte :-) Men sen när jag kommer dit igen ( som jag hoppas det blir i framtiden ) så skall jag jobba mer för vissa saker. Men känns lite konstigt att vara så mycket inne i en idrott som jag är just nu och sen jobba för hela idrotten. Klart man blir färgad om man har simmare som tränar 8-9 träningar i veckan och sen ser man hur andra idrotter glider på räkmacka och kallar sig elit idrottare fast man tränar 3-4 gånger i veckan.

Sen hinner jag inte heller förbereda mig optimalt inför mötena och det är nog största orsaken till att jag kliver av.


Den kommande helgen blir en lugn hemmahelg för frun far iväg på jobb imorgon och kommer hem på söndag.
Det enda jag hoppas nu är att förkylningen inte blir värre än jag känner mig idag, för ikväll mår jag inte riktigt 100.


Ha det bra.

tisdag, november 23, 2010

Händer inget av intresse just nu

Mitt liv är så inrutat att det inte händer så mycket intressant just nu. Det är då förutom familjelivet så är det möten och simträningar. Tyvärr lever jag så tråkigt att det inte finns takar kring annat just nu. Okej visst händer det lite men då är det sådana saker som jag inte kan släppa på. Men förhoppningsvis inom de närmaste två veckorna skall det komma lite nyheter här på bloggen I helgen var vi på simtävlingar och det gick riktigt bra. Mina simmare presterade riktigt bra resultat och av dessa nu så har jag två som förbereder sig för final 11 - 12 december. Så där kommer det bli en hel del fokus just nu.
Sen så kommer ju budgeten inom kommunen och där finns det också utmaningar. Igårkväll hade kommunstyrelsen möte och jag kan lugnt erkänna att jag rätt så nervös hur de föreslå med tjänsterna inom äldreomorgen. Som jag skrev förra veckan så var jag beredd att t.o.m. höja skatten nu för att säkra den höjning av tjänster inom äldreomsorgen som det tidigare beslutats om. Men nu så har kommunen en tung ekonomi och då är jag rädd att man kanske drar in där. Jag hoppas jag fel och att man instället ser på andra alternativ som lovades på Fullmäktige mötet. Och därför föreslog jag heller ingen höjning av skatten. Men nu är det att vänta och se vad som händer. Om två veckor skall vi i Fullmäktige ta upp budgeten, och då får vi se vad som händer. Jag är rädd för att det då kommer att vara ett långt möte när budgeten skall tas upp. Men det positiva då är att man förhoppningsvis kommer att vara på Tallgården då.

Som sagt familjen, simning och möten består mest mitt liv av just nu.
Ja och jobb förstås men det är ett nödvändigt ont :-) Jag tycker om jobbet och gillar att jobba med och för ungdomar men skulle helt klart fylla tiden utan jobbet för ingen risk att man blir sysslolös. Sån är inte jag :-)
Ha det så bra för nu skall jag fara på ÅIF möte och disskutera verksamhetsbidrag till de olika idrottsföreningarna.

söndag, november 14, 2010

Vi bör satsa på den kommunala servicen.

I fredags så fick jag nyckeln av entrepernörerna till vår tillbyggnad av kommunens serviceboende Tallgården. Ända sedan 2004 har vi utrett behovet av äldreboende inom kommunen. Vi har t.o.m. haft ÅSUB Ålands (statistik och utredningsbyrå) att se på hur många invånare har vi inom kommunen över 65 år år 2020. Vi presenterade en rapport om hur äldreomsorgen skall se ut i framtiden inom kommunen.

Sen har vi flera år jobbat med att få ett äldreboende till rätt pris och nu äntligen står det klart. Precis i rätt tid, för det trycker på och det är fullt i gamla delen. Men det går inte heller bara att bygga ett hus och tro att det räcker så heller. För jag brukar säga att huset är bara skalet. utan sen är det verksamheten där inne som räknas. Och i kommunen så vänder man nu på euron och cent för att vi skall få en budget på med svarta siffror och inte röda.
Nu sitter jag hemma och funderar på att skall man gå in för kommunstyrelsen förslag på att vi skall ha samma inkomstskattesats som tidigare dvs 18,5 % eller skall man höja till 19 %. För jag är beredd på att höja lite och se till att vi kan behålla den fina service vi har i kommunen idag.
Men jag har ännu inte bestämt mig för beredningen av ärendet är inta vad jag hoppats på.


Men genom att det kommer fler inneboende till Tallgården så behövs det mer vårdare. Jag har också förstått att det skulle behövas mer personal till daghemmet i kommunen.
Jag betalar gärna mer skatt om det går till barn, skola, äldreomsorg och den sociala servicen. Men även om jag har jobbat för ett besökscentrum i Bomarsund så är jag inte beredd att satsa på det med kommunens pengar. Nu så behöver vi satsa på driften inom kommunen

torsdag, november 11, 2010

Knappast nu heller.

Jaha så var det dags för budgetdebatt i lagtinget igen. På måndag börjar debatten och jag skall försöka hinna lyssna så mycket som möjligt även om jag ser i kalendern att det blir tufft att hinna lyssna så mycket eftersom det är en hel del inbokat med möten under nästa vecka.

Det som jag kommer att försöka hinna följa med så är debatten om besökarcentret i Bomarsund. Det har ju fokuserats om det redan i en tidning och det är väl inte så konstigt eftersom en av tidningens journalister hela tiden skrivit mot Bomarsund. Ja ända sedan jag lämnade in min motion om besökarcenter i Bomarsund så har jag lagt märke till reporterns negativa inställning.
Just Ålandstidningen så hade en ledare där man ville att man skulle satsa på Kastelholms Kungsgård istället för besökarcentret.
Undrar egentligen om folk vet hur mycket turistbussar som varje sommar besöker Bomarsund. Förut när det var debatt i lagtinget så sade någon summan men jag kommer inte ihåg längre hur många bussar det var.
Men jag reagerar att de var betydligt fler än jag trodde.

Det som jag tycker att är sorgligt är att man inte kan erbjuda mer än de ruiner som finns där. Med ett besökarcenter så kan man ge så mycket mer till turisterna som kommer dit. Och det är ju grunden till Ålands demilitarisering. Så en hel del av Ålands historia finns där vare sig man vill eller inte.
Sen läste jag idag om att ägarna till caféerna i Bomarsunds området tycker att det inte är rättvis konkurrens med att man bjuder ut caféverksamhet där. Men vad är det som säger att inte de kan vara med och bjuda ut på verksamheten där ? Har man redan en caféverksamhet där så har ju flera möjligheter att kunna räkna hem det. Där har ju de där fördel gentemot andra istället.

Sen så tycker jag det är vansinne att kommunen skall hålla i driften för det. Den skrivningen är nog till för att inte heller det skall bli något. För det är lite symptomatiskt med vår sittande landskapsregering att inget händer politiskt.
Visst har det tagits lite beslut, men det är mest tjänstemannaprodukter som då kommit fram. Men egna initativen klarar de inte av.

Så knappast blir det något besökarcenter i år heller. Antagligen så går de investeringspengarna till något i Jomala eller Mariehamn. För den här regeringen varken vågar eller vill satsa på landsbygden eller skärgård.

måndag, november 08, 2010

Gäller att hålla sig på vägen.

I fredags for sönerna och jag med färjan till fastlandet. Vårt mål i fredags var svärföräldrarna i Pargas. Sen lördagmorgon så satte jag mig och körde upp till SFI mästerskapen i simning som den här helgen var i Vasa. Där var jag sen lördag och söndag för att komma ner till Pargas söndagkväll igen.
Idag har jag och grabbarna åkt med färjan hem och idag har jag verkligen märkt att sönerna blivit äldre. Kändes att man för första gången kunde slappna av på färjan och det var en ganska behaglig resa.

Jag hade familjedag idag och det roligt och behövligt. Ikväll var jag och frugan tillsammans med pojkarna och köpte ett piano. Sen var vi och simma hela familjen. Äldsta sonen hade simning men vi andra tre satt mest i barnbassängen och umgicks.

Sen på kvällen så gjorde äldsta sonen mig arg. Han sa åt mamma " tror du jag bryr mig" och där gick jag in och markera kraftigt. För det jag hoppas att mina barn skall få så är respekt för de äldre. Därför hade han och jag en rejäl uppredning av detta. Och det blev ganska höga röster. Men jag tar hellre kampen nu och sätter gränsen är att man bara gullar nu och tycker det är sött och sen tappar kontrollen.

Min familj är det jag älskar mesta av allt. Och alla skall veta att familjen går före allt annat. Jag förstår om om någon ibland tror att jag prioriterar simningen före familjen, men så är det inte. Familjen och framför allt barnen är det jag älskar mest av allt. Men jag kan ändå inte alltid ha känslan att jag är den bästa pappan. Kanske pojkarna någon gång tänker " du är dum pappa", men jag hoppas att de förstår om 30 år varför jag då gjorde som jag gjorde. Jag vet själv hur jobbiga jag tyckte mina föräldrar var ibland. Men sen när jag var 25 förstod jag varför de gjorde det då. Och jag kom sen då på att det som jag gjorde då var fel och att det var jag betedde mig dåligt.
Då kom jag på att de gjorde det i uppfostringssyfte och de satte gränser. Och att man sätter gränser så att man skall hålla sig på vägen och inte hamna i diket. Visst kanske man kan få avvika från den utstakade vägen, men då är det bättre att man gör det i en korsning.

Hoppas ni här förstår vad jag menar och det är att gränserna är för att man skall hålla sig på vägen. Kommer man till en korsning så kanske man där kan byta väg, men då gör man det på en ny väg.

Ha det bra.

torsdag, november 04, 2010

Det viktigaste är nog hälsan i alla fall

Jag har jobbat på en hel del de senaste månaderna. Det är jobbet som ungdomlots, simtränare, ordförande uppdraget i socialnämnd, omsorgsnämnd och byggnadskommitté. Så jag har rusta på en hel del och ja jag kan erkänna att jag också har ett dåligt sdamvete till min fru som får ta ett tufft jobb där hemma. Men för det så vill jag inte säga att jag inte tar mitt ansvar som förälder för mycket av det här jobbet med simning och förtroendeuppdragen så kan man sköta hemifrån.
Men det som jag inte hunnit med är min egen träning, utan den har jag misskött. Idag var jag till sjukhuset och gav blodprov och det är länge sen jag varit så skeptisk till mina värden och vad de visar.

Därför har jag nu bestämt mig att nu börja gå på gym igen. Jag blev besviken när mitt gym tog bort de här 10 gångers korten som jag tidigare alltid använde. Men nu så kommer jag antagligen idag att komma igång på allvar igen och teckna ett medlemsskap på ett av våra gym så jag kommer igång igen. När jag för ca 1 år sen skrev att jag skulle sluta gå på de här gymkedjorna och gå till idrottsgårdens styrkesal så tyckte jag det då passade mig bäst. Men det jag vill försöka komma igång är de här olika gruppträningar. Som t.ex. spinning före jobbet ett lunchpass borde jag också hinna få in.

Jag ställer upp för många och gör saker men det viktigaste är nog ändå min hälsa och den borde jag ta vara på bättre.
Ha det så bra.

måndag, november 01, 2010

Landskapets budget, en hel del frågetecken.

När jag kom hem igår kväll så började jag titta i tidningarna och det som jag mest var intresserad av så var landskapets budget för 2011.
Men jag blev lite fundersam när jag läste om två av mina hjärtefrågor som jag först ville veta hur det går för. Och tyvärr blev jag inte så mycket klokare.
Skall jag nu våga hoppas att mitt initativ för Bomarsunds besökarcentrum nu blir av ? Eller är det lika luddiga skrivelser som inför första tilläggsbudgeten 2008 där det stod "Landskapsregeringen utreder möjligheten till privat drift av besökscentret i Bomarsund". Vilket de sen inte gjorde i alla fall.

Ser nu att det står att för att det skall bli av så skall Sunds kommun åta sig driften besökarcentret i Bomarsund.
Det är ingen privat drift utan istället att skattebetalarna i Sund skall ta de driftkostnaderna.
Det ställer jag mig frågande till nu. Ikväll skall vi ha socialnämnd där vi måste skära ner för den ansträngda ekonomin som Sunds kommun har inför 2011 års budget. Skall vi då börja ta över verksamhet som ligger under landskapet och museibyrån ?
Jag är nog skeptisk idag, men jag hoppas att de som sett på de från kommunens sida räknat realistiskt på det här och inte bara har kommun att ta över det för att det skall gynna sina egna framtida privata satsningar.

Sen så är jag riktigt glad över yrkesstarten fortsätter under Ålands gymnasieskola. Jag var rädd att den skulle bli borttagen helt nu när naturbruksskolan läggs ner. Sen hur den skall fungera som en fristående verksamhet ensam ute på naturbruksskolan förstår jag inte. Vem skall hålla i den undervisningen. Tycker det borde vara bättre då att integrera den i t.ex. yrkesskolans verksamhet.
Men vem skall leda verksamheten yrkesstarten om man drar in tjänsterna ?
Här är frågetecknen också ganska många.
Verksamheten är viktig och det kommer alltid att finnas ungdomar som inte slipper in i skola och där är det viktigt att det finns ett alternativ för dem. Därför bör nog landskapsregeringen se hur de gör Yrkesstarten så ändålsenlig som möjligt.

Finns som sagt lite funderingar kring två stora hjärtefrågor för mig i den här budgeten. Och jag hoppas jag kommer att återkomma kring dessa ämnen mera under hösten. Just nu skulle jag vilja lägga bort en massa annat och skriva lite insändare också. Men jag skall se hur mycket tid jag får.


Ha det bra.