söndag, oktober 24, 2010

Inte lätt att hitta rätt balans.

Jag vill så gärna och jag försöker men tiden finns bara inte. Det jag tänker på är bloggandet. Kommunpolitiken är nu som jag skrev i senaste inlägget en hel del. Man kan lugnt säga det är högtryck där just nu.
Budget tider är något som lugnt kan göra en ordförande sömnlös och framför allt om man man är ordförande i social- och omsorgsnämnd.

Har man en minus budget så måste man hitta var man skall kunna skära någonstans. Men det är inte lätt om allt är lagstadgat, och hitta sen någonstans att skära är svårt.
Vi har en sak att att ta bort och det är 1500 euro på projekt perspektiv.

Projket perspektiv är ett projekt som jag börja fundera på hösten 2006 då vi hade stora kostnadsökningar inom utkomsstödet. Och efter att haft med personalen på socialkansliet så började jag fundera att man borde kunna erbjuda dem något mer.
För att komma och få ett utkomsstöd hjälper ingen långsiktigt, så det behövs lite mer. Därför gick vi in erbjöd dem coaching med Mentaltränaren Christoph Treier. Så 2007 startade vi perspektiv i Sund. Då hade vi enorma utkomstskydds kostnader inom kommunen. Men nu med bl.a. perspektiv som åtgärd så har det sänkts med över hälften.

Alla personer vill klara sig själva så gott det går. Därför är det stor tröskel in till socialkansliet och att be om deras hjälp. Därför känner sig många uppgivna när de kommer och skall begära hjälp. Sen kan man kortsiktigt hjälpa med lite räkningar till bl.a. mat och logi. Men samtidigt är det viktigt att ge dem ett stöd och visa att man bryr sig om dem och vill hjälpa. Men också att ge dem kraft och hopp att orka söka jobb.

Vi har ingen arbetslöshet säger många nä det kan stämma men läs vilka jobb som är lediganslagna på AMS så kräver många av dessa jobb en utbildning.
Samtidigt så är utkomstödetsnormer på så låg nivå så det är löjligt, så ingen vill leva på socialen som vissa skriver i olika sammanhang.
Inte för att jag vill att folk skall leva på socialens bidrag men ändå borde man nog se över på vad man får i utkomsstöd. För skall man verkligen komma ur "bidragsträsket" så bör man få ett stöd som gör att man kommer ur det.
Det var en del om perspektiv och vad mycket man får för de pengarna. Så att skära inom det sociala så är inte så lätt som att skjuta på ett bygge eller annat.

Apropå bygge så sitter jag som ordförande i Tallgårdens om- och tillbyggnad. Ett stort projekt som nu börjar närma sig slutet av etapp 1 , som är tillbyggnaden. Men blir det fler inneboende så kommer det automatiskt att det behövs mer personal. Så med en ansträngd budget så är det inte lätt att öka med personal. Men samtidigt så måste man tänka på personalen och de äldre att de får en värdig vård.
Därför kan man inte spara på personalen heller.

Så ni kan tänka er att jag har en hel del att grubbla över.

Samtidigt så växer min simgrupp och jag får allt fler simmare vilket är kul. Men med en simmare till, så ökar det med en individ som skall känna att den får sin uppmärksamhet och planering.
Just nu har jag ca 12 simmare i min grupp och jag har räknat att 12 timmar planering i veckan inte räcker till.
För det är så olika simmare med så skilda träningsbehov att det inte går att planera lika.
Jobbigt men kul och utmanande.

Är inte bara bloggandet som blir lidande utan annat också. Som igår hade Ålands socialdemokrater en partikongress som jag inte kunde fara på igår vilket är tråkigt. Men med jobbet, simningen, kommunpolitik och framför allt familjen så finns inte tiden nu till att engagera mig i politiken så mycket som jag skulle vilja.
Jag hoppas nu att skall få tid att tycka till mer i bloggen , för den här veckan har det kommit en hel del i media jag skulle vilja tycka till om. Jag hoppas hinna med det under den närmaste veckan.
Så det är inte lätt att hitta rätt balans med att nyttja dygnets timmar rätt, och inte heller att hitta rätt balans på budgeten i kommunen.

Ha det bra.

lördag, oktober 16, 2010

Simning, simning och åter simning

Det har varit mycket simning de senaste dagarna. Pojkarna har höstlov från skola och dagis så i onsdags förde jag dem till Åbo där frugan väntade på oss efter att varit på kurs i Tammerfors. Så de har varit hos mormor och morfar i Pargas. Med på färjan hem sen så var min gode vän Christoph tillsammans med två simmare från Uleåborg. Simmarna är på väg till Åland på träningsläger inbjudna av min förening Sunds IF. Orsaken till att vi är så frikostiga är att en av dessa två simmare är landslagsimmare Linda Laihorinne. I torsdags träffade hon mina simmare och berättade lite om sin karriär. I fredags så tränade hennes tränare Tommi Pulkkinen mina simmare ( Tommi och ytterligare en simmare kom i torsdags ). Sen har jag haft nöjet att haft en av mina simmare med på deras träningar. Det är Martin Hougberg som fick vara med där.
Att få träffa och och träna med sådana simmare så motiverar till ytterligare satsningar inom sin idrott, för träning krävs det om man vill bli riktigt bra. Linda berättade att hon ibland tränar upp till 11 träningar i veckan.

Idag nu så är det simtävlingar så det skall bli intressant att se hur det går.

Mycket simning har det blivit som sagt de senaste dagarna.



Ha det bra.

måndag, oktober 11, 2010

Full fart och lite till.

Oj tiden rusar iväg för mig nu. Förra veckan hann jag inte blogga alls. Det är så mycket nu att jag inte alls hinner med.
Inom simningen var vi förra helgen på simtävlingar och det gick riktigt bra. Verkligen kul att de blev såna framgångar direkt, för det var säsongens första tävling utanför Åland.

Inom kommunalpolitiken så är det budget, budget och åter budget. Sen så sitter jag som ordförande i byggnadskommittén också och där har det blivit lite jobb, nja lite och lite en hel del har det faktiskt blivit.

Frugan var förra veckan på Havsvidden jo, så bra har hon det. Det var en en massa ungdomsarbetare från Finlands svnska församlingar som träffades och hade det skoj på Havsvidden. Så kvällarna var jag snäll hemmapappa. I torsdags kom frun hem. Men jag var tydligen inge trevlig så i fredags for hon till Gregersö och kom hem igår. Så inte heller nu var jag trevlig för idag far hon till Tammerfors.
Det tycker grabbarna Winé att är bra för på onsdag sätter sig jag och pojkarna på färjan och då skall de få fara till mormor och morfar.
Att träffa Pargas släkten har inte sönerna något emot. Inte jag heller men det blir det inte av för mig tyvärr.

För jag far med samma färja som vi kommer med, jag skall hem och jobba samt ha en hel del simning. Men vad som händer inom simning hoppas jag hinna skriva i bloggen senare under veckan.
Det har rusat på lite för mycket de senaste veckorna, men jag hoppas nu att det skall lugna ner sig.
Det som är synd är att jag inte hinner träna alls nu. Och det märks på mig, jag är mer lättretlig och trött just nu.
Idag var jag och provkörde en riktigt trevlig bil. Jag hoppas den är min om cirka 1½ vecka.


Ha det bra.