onsdag, juni 30, 2010

Nu far jag iväg en vecka.

Nu far jag iväg en vecka på resa. Jag kommer ikväll att fara med ett gäng simmare på Stockholm summer games och de tävlingarna håller på till 12 tiden på söndag. Sen på eftermiddagen så tar jag bussen ut till Nynäshamn och sen färjan över till Gotland. Där skall jag gå i två dar på olika föreläsningar om ungdomar och sysselsättning. Jag skall på försläsningar som:
Ung, arbete och hälsa - hur hänger det ihop i Sverige ?

10 % av ungdomarna kommer aldrig in i arbetsmarknaden. Vilka är de unga bakom de siffrorna ?

  • Fixa jobben!
  • Varför tar inte alla ansvar för ungas föörsta jobb ?
  • Sociala investeringa - visst går det
  • Bättre stöd till lägre pris.

Så det kommer att bli intensiva dagar nere i Almedalen.

Sen kommer jag hem nästa onsdag. Men datorn är med så jag hoppas kunna uppdatera bloggen under veckan.

Ha det så bra.

tisdag, juni 29, 2010

Ett ställe med potential

Efter att barnen inte på midsommarafton ville vara med och fira vid barnens midsommarstång så for vi runt vid Bomarsund och titta istället. Och vad man skulle kunna göra turistattraktioner där. Men eftersom landskapsregeringen inte väljer att att satsa på besökarcentrum där så vill nog ingen privat entreprenör heller göra någon satsning där heller. Jag hade 2004 tror jag det var en motion om ett besökarcentrum vid Bomarsund. Då valde regeringen med Socialdemokraterna, FS och Centern att man skulle lyfta upp planerna på ett besökarcentrum och hade då ganska långt gående planer på ett besökarcentrum i Bomarsund. Den nuvarande regeringen med liberaler och centern valde sen att inte gå vidare med besökarcentrum.

Nå hjälper inte att gnälla över det nu, men verkligen synd att det inte görs någonting åt ett ställe med så mycket potential.
Sen så är det sådana satsningar som ett besökarcentrum som bör göras för att hålla näringslivet igång på landsbygden.
För visst är det så att man måste även se vad man kan göra för infrastrukturella satsningar för att hålla liv i landsbygdskommunerna.
Det är någonting som den här regeringen har glömt att göra, för där for alla pengar till Mariehamn och sjöfartsmuseet.
Så vi i Sund får leva på våra ruiner och bussarna som åker och tittar. För det är många bussar per år som kommer till Bomarsund. Och de skulle kunna få lite mer att se på än dessa ruiner.




Ha det så bra.

torsdag, juni 24, 2010

Trevlig midsommar

Nu är midsommar här och det är en helg som många ser fram emot. Jag kommer själv ihåg i min vilda ungdom hur man såg fram emot midsommar och helg ute i Eckerö och Föglö där man då var. Sen när man blir äldre så är det ju många som har släktträffar och ser fram emot midsommar just av den anledningen.
Sen finns det såna som inte ser fram emot midsommar just av att det är den helg som det dricks mest alkohol. Och att det är många som dricker alltför mycket. Så att de förstör midsommarhelgen för ens nära och kära.

Själva så kommer vi att fara ut till barnens midsommarstång imorgon på dagen och sen på kvällen far familjen till ungdomlokalen Klippan där midsommarstången skall upp och sen blir det dans. Sen efter att dansen hållit på en stund så far jag hem med barnen. Frun stannar där tills det stänger eftersom hon är med i ungdomsföreningen styrelsen.

Så vår midsommar blir att resa barnens midsommarstång på dagen, och sen på kvällen blir det att få upp den vid Klippan.

Trevlig midsommar.

onsdag, juni 23, 2010

Bra med att ha ett idrottsintresse.

Ingen har väl lyckas undgått att det är fotbolls - VM just nu och jag har sett det mesta. Ja eftermiddagsmatcherna har jag inte kunnat se för då jobbar jag. Det som också har varit kul för mig är att äldsta sonen har börjat följa med lite. Men han håller mest på de vars låtar han tycker om i Eurovisions festivalen.
Det som jag tycker är kul att han får ett intresse av idrott och då är chansen större att han kanske håller på med idrott.
Och nej det är inte för min skull, utan jag vill att han skall hålla på med idrott för att hålla sig i form. Och sen är det mycket forskning som visar att barn som håller på med idrott och håller sig i form så har lättare att koncentrera sig.
Så att ha ett idrotts intresse har mest bara fördelar.

Ha det bra

måndag, juni 21, 2010

Alla bör ha rätt till tak över huvudet.

I dagens ålandstidning så lyfter man upp i ledaren om att bostadsbolaget Marstad snedvrider konkurrensen med att ha låga ( läs skattesubventionerade ) hyror.
En kommitté som har tillsatts av stadstyrelsen så presentera i förra veckan att de anser att bostadsbolaget Marstad bör få avkastning på eget kapital, och att de pengarna sen skall kunna finasiera nya bostäder.

Min fundering då är att vem skall ha råd att bo i Mariehamn ?
Hyrespriserna i Mariehamn är redan höga och skall man ha hyrespriser som skall gå med vinst och finansiera fler hyresprojekt så är jag rädd för att många inte kommer att ha råd att bo kvar i sina lägenheter.
Även om de ser över sina utgifter i bostadsbolaget.

Jag tycker att man med hjälp av skattemedel kan bygga bostäder som ger billigare hyrespriser.
Visst skall skatten också räcka till det viktigaste nämligen skola och omsorg. Efter det så kommer nog att kunna erbjuda billigare hyresbostäder. För det finns enskilda personer, familjer med låga inkomster och de bör man hjälpa.

Sen kommer säkert någon att säga att skall man skattesubventionera åt såna som har höga inkomster och skulle ha råd med marknadsmässiga priser ?
Visst är det alltid någon som kan glida med på ett lätt sätt i vårt välfärdssamhälle. Men se det så istället att de betalar ju mer skatt också, så då kan de få ta del att bo där om de verkligen vill.
Men ärligt talat har man råd så vill man bo bättre.
Så jag tror inte det är så många som utnyttjar det systemet.

Jag tror nog staden kan se över andra utgifter än gå på de med låg inkomst. Men jag gissar att beställningen på den här kommittén är från FS och det är deras politik. Nu tror jag inte det här går igenom i Mariehamn, för jag tror att liberalerna och socialdemokraterna styr in det här på rätt. Visst har liberalerna i lagtinget tagit ett sjumila kliv åt höger. Men jag tror att de står mer på rätt i Mariehamn :-)

Ha det bra.

söndag, juni 20, 2010

Japp det blev så....

... en händelserik vecka alltså. Bl.a. har det kommit samtal om ungdomar som inte kommit in i skola. Vi ungdomslotsar har ju kört en annorlunda knep nu och haft radioreklam om vår verksamhet. Så har man på radiokanalen Steel - FM så får man höra min och min kollegas underbara röster.
Men mest på det privata planet så blev det en händelserik vecka. Det har varit fullmäktige och det har varit byggnadskommitté möte. Sen ett par rundor via kommunkansliet i andra äreden har jag också hamnat.

Så tyvärr har jag inte hunnit blogga så mycket som jag ville. För jag har haft lite teman jag skulle gärna ha skrivit om.

Det ena så var ju ju när Folkhögskolans nya rektor går ut och säger att de funderar på om de skall vara med i den gemensamma elevintagningen eller inte. Min tanke är självklart skall de det. En av motivering var att då behöver de inte ta emot de svårmotiverade eleverna.
Nej hallå nu hoppas jag verkligen att den politiska ledningen reagerar och drar i bromsen om ingen gör det före.
För skall man ändra målgruppen för Ålands Folkhögskola att man tar bara emot de man vill ha så kommer ännu fler ungdomar att slås ut.
Så helt klart måste Ålands folkhögskola vara med i den gemensamma elevintagningen. Jag blev lite att fundera att varför tycker jag att fler i min omgivning har tappat tålamodet i arbetet med ungdomar. Och det som är det sämsta att de jobbar med ungdomar men ibland så ser man inte det stödet ungdomarna verkligen behöver, utan man har för stora förväntningar på dem.


En annan sak som jag tänkte skriva om är lite politik. Det har blåst lite kring landskapsregeringen. Och man får se vad som händer politiskt för nu börjar nog vänta sig lite politiska beslut i olika sammanhang.
Själv har jag varit med och lämnat in en skrivelse om att inget händer inom drogpolitiken på Åland.
Jag sitter själv med i den drogparlamentariska gruppen men ibland känns det som de tillsatte den för att landskapsregeringne inte skall behöva ta sitt eget ansvar.


Som sagt så har det varit en händelserik vecka så jag har tyvärr inte hunnit ligga i hängmattan något.
Jag har nog inte heller hunnit träna så mycket som jag velat. Men däremot så har jag hunnit vara mer med familjen och det uppskattar jag.


Ha det så bra.

måndag, juni 14, 2010

Händelserik vecka

En vecka som har det mesta. I jobbets tecken så på slutet av veckan så får de som sökt till gymnasialstadiet reda på om de kommit in till de utbildningar de sökt till. En hel del glada och lättade ungdomar blir det i slutet på veckan.
Men tyvärr lite besvikna ungdomar också som inte kommer in till skolan som de sökt till. Jag ringde idag och frågade studieserviceenheten om man kunde få ta del av listorna och se hur det gick de ungdomar vi jobbat med.

Men de skulle kolla upp det men de trodde inte de kunde få ge de uppgifterna till oss !

Vad är det som är så hemligt att man inte kan meddela ett ställe som jobbar med att försöka få ut ungdomar i sysselsättning.
Ja inte jobbar man för ungdomarnas bästa då i alla fall.

I Finland så reviderar de nu ungdomslagen så att "utbildningsanordnare ska lämna uppgifter om unga som har avslutat sin grundläggande utbildning, men inte har placerat sig i utbildning efter den grundläggande utbildningen". Men det kommer ju inte att gälla på Åland för vår ungdomslag gäller sen 1986. Sen pratar man om ökat självstyrelse när vi inte klarar av den vi har.
För mig personligen så blir det en hel del möten med fullmäktige, drogparlamentariskt möte och byggnadskommittémöte för tallgårdens om- och tillbyggnad. Så även för mig blir det en händelserik vecka.


Ha det bra.

torsdag, juni 10, 2010

Ser snyggare ut med kort

" Du är som min son allt du går förbi verkar gå sönder " så sa en mycket god vän åt mig idag. Och jag kan inte säga emot honom för det verkar som förgjort att få gräset på tomten klippt. Andra gången jag skall klippa i nedre slänten i år och andra gången klipparen går sönder. Okej första gången var jag ouppmärksam och körde rejält på en sten. Men igår så lossa kniven till klipparen med sruv och allt. Nå nu får jag hoppas att den funkar och att gräset där är klippt innan helgen är slut.
För jag vill inte att det skall bli så långt att jag måste ta röjsågen för det är så jobbigt p.g.a. min gräsallergi.

Jag pratade med en av min mina andra vänner idag och gruva mig lite för att jag hade så jobbigt med min gräsallergi. Men han hade läst på facebook att jag hade kört med grästrimmaren i två timmar igår.
Så han tyckte lite att jag skulle skylla mig själv. Men jag tycker det är så mycket snyggare med kort gräs än när det är långt. Och sen så ser vi de förbaskade mördarsniglarna snabbare om det är kort gräs.

Men framför allt så är det så mydcket snyggare med kort gräs.
Och sen när det är kort och snyggt så skall jag njuta av den fina tomt vi har.

Ha det så bra.

tisdag, juni 08, 2010

Jag hoppas jag har fel

Ikväll är det skolavslutning för grundskolan på Åland. Ifjol så var jag ute på stan och gick för att se hur det då såg ut på stan. Då var det en fredagkväll som grundskolans avslutning var på. Samma kväll var då också yrkesskolans avslutning om jag minns rätt. Det var en lugn kväll och jag träffade inte på så många berusade ungdomar. Ja under 50 st. var det, och eftersom jag jobbat 9 stycken skolavslutningar tidigare så har jag varit med om mycket värre.
När det var som värst med fylla i början av 2000-talet bjöd Lions i Mariehamn mig och en annan person till ett möte där de ville göra något för en attityd förändring bland åländska ungdomar. De ville gå in sponsra något som skulle skolavslutning mer positiv och inte förknippas bara med ungdomsfylla.
Då kom jag på idén med summer - in som skall vara helt alkoholfri och det skall vara kul att vara där. Man skall kunna gå på summer - in och ha riktigt kul.
De som har valt alkoholen så skall märka att de hade valt summer - in hade roligare. Samtidigt skall polisen vara som blodiglar på de minderåriga som är på stan med alkohol. För då är det inte kul att vara på stan med alkohol om man måste gömma sig. Man skall inte kunna vara full och kung, utan mer att man måste gömma sig och inte kunna visa sig alltför tydligt berusad.

Idén med summer-in skall alltså vara att man ger de som vill vara nyktra på sin skolavslutning ett intressant och roligt alternativ.
Många ungdomar väljer att debutera med att dricka alkohol på skolavslutningen därför skall det finnas ett drogfritt alternativ.
Summer - in lever ännu och hälten av 9:orna sitter där nu och äter sin 3 rätters avslutningsmiddag.
Tyvärr har blodigelpoliserna försvunnit och där försvinner lite av poängen av det hela. För nu kan man 14 - 15 åringar springa med ölen och skrika.

Nu när jag var på stan idag kändes vibbarna som att det kanske dricks en hel del ikväll fast gymnasialskolorna redan haft sina avslutningar senaste helg.
Men tyckte det såg ut som vissa väljer att dricka alkohol ändå ikväll och då dricker de bara för drickandes skull. Alltså ungdomar i 16-17 års åldern som inte har skolavslutning att fira. Och är det fylla ikväll på en tisdag så är det en oroväckande trend på gång att det inte spelar någon roll vilken kväll det är.
Nu hoppas jag att jag har fel och det är relativt lugnt ikväll förutom på summer-in för där skall det vara ett riktigt drag. För man kan ha kul utan alkohol.


Ha det bra.

torsdag, juni 03, 2010

Viktigt lära unga att våga säga nej

Ikväll var jag på föreningen fri från narkotika informationkväll tror jag man kan kalla det. Jag skulle informera om hur vi ungdomlotsar jobbar. Så mycket om drogfrågor blev det inte i min information för jag jobbar ju inte med den problematiken.
Och det blev en del diskussioner om föräldra- och vuxenansvar.

Men sen på slutet så kom den gamla visan om att införa drogtester i skolan och att införa missbrukarvården.

Jösses vad svårt det var att inte börja lägga sig i den politiska diskussion som kom. Så ang urinprov så bet jag ihop och var tyst. För att införa urintester som är tillräckligt tillförlitliga är nog svårt.
Sen om att införa missbrukarvården så måste jag jag bara säga kort att jag tror att det missbrukarvården kan hamna att få samma dåliga status som psykiatrin har inom ÅHS.
Psykiatrin har alltför lite resurser gentemot vad de skulle behöva och jag är rädd för att det kommer att gå samma väg med missbrukarvården.
För missbrukarvården har idag tillräckligt med resurser och jag vill inte att de försämras.
Men det som var kul att höra så var att flera som höll med om att man måste låta barnen jobba och lära sig mer om sig själva än vad de gör idag. För är de mer säkra i sig själva så kan de bättre våga säga nej


Ha det bra

onsdag, juni 02, 2010

Swimfärdig

Min blogg är om min tankar och jag har märkt att i stort sett alla morgnar när jag går och gör i ordning för familjens morgonfrukost så tänker jag på - just det simning - Jag har försökt börja tänka på jobbet lite tidigare än vanligt och det funkar ibland. Men oftast så är det simning som snurrar runt. Jag har fler gånger försökt sluta med simning men det går bara inte. Däremot så vet jag nu att det förtillfället är för mycket simning för med tanke på allt annnat jag har. Borde se hur jag skall ha det i framtiden.
Men simningen är en härlig och tuff sport och mina simmare imponerade på mig idag när vi körde en ganska tuff träning.

Idag satt jag och läste tidningen Aqua ( svenska simförbundets tidning ) och där var det en en fråga som intresserade mig extra mycket.

Det är så att det var en mamma till en 14 årig simmare som ställde följande fråga

- Jag har en son som är 14 år gammal och tävlingssimar. Han har höga mål med sin träning, men når inte för tillfället så långt som han själv vill. Själv tror tror jag att det beror på att han är sen i sin kroppsliga utveckling. Hans jämnåriga konkurrenter har puberterat, är huvudet längre än honom och har större muskelmassa"
Det här är något som jag också upplever med vissa av mina simmare och jag tar det med ro för jag vet att de kan bli jäkligt duktiga eftersom de är beredda och träna.

Men nu tillbaks till frågan så svara sportchefen i Svenska simförbundet följande
- Det kan skilja 3 - 4 år i mognad för en 15-åring kan således vara som en 17 åring eller en 13 åring. När man växt helt färdigt, alltså i 18- kanske 19 årsåldern, är det jämställt. Först då kan man jämföra resultat. Min rekomendation till den som vill veta hur bra de kan bli, är att satsa 6-7 år efter avslutad pubertet och att varje år innehåller minst 1000 timmars träning ( i svaret står det 10 000 timmar men det är nog fel ).

- Det är det här det här som gör det tuffa med simning. Lagsporter säger att de satsar hårt när de tränar 4 gånger i veckan medans 1000 timmar per år blir 19 timmar träning i veckan. Så att träna simmare så måste man vara seriös och ambitiös. Och då skall man inte prata om simmarna när man nämner om att vara seriös och ambitiös för det krävs för att man skall kunna orka satsa på sin idrott. Jag en hel del envishet och målmedvetenhet också förstås.

Jag har länge tänkt att skriva ett inlägg om bara simning och det har det varit nu. Så nu är jag Swim färdig för idag.

Ha det så bra.