onsdag, december 30, 2009

Värda att stå i rampljuset.

Nu baske mig är jag rörd. Jag sitter vid datorn och sitter och planerar lite simning. Jag har sett på de duktiga killarna Simon och Simons film på tv 24. Sen sätter jag på Sveriges 4:an och där har de eldsjälsgala. Om eldsjälar inom idrotten. Och de eldsjälarna behövs i föreningarna för det är de som håller igång de olika föreningarna men ändå är det inte de som syns. Det är kul att de blir uppmärksammade och de är värda att få stå i rampljuset.
WOW !!!

Många på Åland tjänar bra men inte alla.

Läste en artikel på nätet att Åland är det län i Finland som har den högsta medianinkomst per hushåll 34.660 € jämfört med t.ex österbotten 29.683 €. Medianinkomsten för hela landet ligger på 27.665 € d.v.s att Åland ligger 25 % högre än genomsnittet i Finland. Bra kan man tycka men samtidigt lite oroväckande. För genom att många på Åland förtjänar bra, vilket de säkert är värda sin lön, men samtidigt så är det många som har allt kämpigare ekonomiskt.
Genom att det förväntas att många skall ha ett Nintendo Wii, man skall fara till södern gärna en gång i året och inte ha allt för gammal bil.

Visst är det här en generalisering men jag hör pratet bland unga idag. Samtidigt så blir jag och fundera på de som lever på marginaler idag.
Ser man idag så skiljer sig allt fler och för den som hittar en partner tror jag inte det är någon fara men jag blir och tänka på de som blir den ensamstående förälder som får svårt att få råd med julklappar och presenter. Ja t.o.m. de som har det tungt ekonomiskt att få vardagen att fungera ekonomiskt.

Sen har vi inte idag så stor arbetslöshet här på Åland vilket vi också skall vara tacksamma över för det gör ju att många får en lön som ger en ekonomisk trygghet. För ingen vill börja ta hjälp av socialen för att få ekonomin att gå ihop.
Så visst skall man vara glad över att Åland mår bra ekonomiskt och hjulen rullar på men samtidigt får man inte blunda för de som har det tungt ekonomiskt och att klyftorna blir allt större. Det är viktigt att komma ihåg de som har det tungt ekonomiskt och att man inte bara säger att på Åland förtjänar alla bra. Inte alla, men en stor del förtjänar bra.


Ha det så bra

måndag, december 28, 2009

Åland med på kartan

Att jag håller på med simning så är ju knappast någon som känner mig ovetandes om. Jag prenumererar på Svenska simförbundet tidning Aqua som jag haft som julläsning eftersom senaste numret kom nyligen i min postlåda. Där har de en artikel om träningsläger och listar upp 13 ställen som alternativ för träningsläger. Och det enda stället som inte ligger i Sverige så är Ålands idrottscenter.
Det är också enda stället som inte kan erbjuda träning i 50 meters bassäng. Ålands idrottscenter är en bra anläggning att arrangera träningsläger för allt finns där. Stor gympasal, gym, konferensrum, boende och mat.

Därför tror jag det är med. Jag skulle bli besviken om de "sålt" platserna som reklam, vilket jag inte tror de gjort heller.
När man som ledare i en förening planerar ett läger så vill man ju lätt kunna göra ett paket och där är Ålands idrottscenter ypperligt med att kunna sälja allt och då menar jag boende och mat som är viktigt.
Sen att de har kvar min idé med att hyra ut videokamera tycker jag också är bra. För då finns alternativet att filma simmarna under något pass också.

Jag blev glad när jag läste att nu Åland finns med som läger alternativ för simning för med våra två simahallar så är det ypperligt att kunna sälja oss som ett alternativ för träningsläger. Enda minuset är att vi inte har en 50:a utomhusbassäng på Åland. Men man kan ju inte få allt.


Ha det så bra.

fredag, december 25, 2009

Åländska cupen i innebandy

Imorgon så skall jag vara i baltichallen i stan. Det som händer där imorgon är Åländska cupen i innebandy.
Jag skall vara med när laget "G & F's BSA" skall spela med i cupen. Namnet är en förkortning på "Göte & Feffes brudar strikes again"
Och det är så att det är våra tjejer som nu blivit vuxna och kommer hem och spelar innebandy.

Det var i september -01 som vi spelade vår första match och det var då i Upplandsserien Flickor-16 och matchen förlorade vi då med 13-0 men resultatet förbättrades match per match. Så match nummer 2 blev det förlust med 9-1 och därefter förlust med 6-2 och sen kom det ett oavgjort resultat mot Hagunda där matchen slutade 2-2.
Vårt första år slutade vi 5:a i upplandserien i F-16

Vi tränade tjejerna fram till våren -04 sen tyckte vi ledare att de måste få in nya ledare för ett nytänkande för att utvecklas ytterligare så då klev vi av.

Vi fick faktiskt avsluta med slutspel i F-18 år efter att slutat på 3:dje plats i F-18 år.
Egentligen så sa vi ledare hela tiden om att detta är ett 3 -årigt projekt för oss.
Men jag har varit ledare inom idrotten nu i över 20 år men de tre åren var absoluta höjdare. Vilket gäng det var !!! OJ vad kul vi hade de tre åren.

Men vad var det som var så roligt de tre åren ? Vi hade otroligt roligt tillsammans och det var oftast en positiv attityd. De föräldrar som var med och såg både hemma- och bortamatcher var alltid positiva och uppmuntrande.
Visst kanske det var tyst i bussen hem efter en bortamatch, men sen hade vi vissa som inte kunde vara tyst och sen var skrattet igång igen.
Just resorna till bortamatcherna som oftast var korta över dagen gjorde också att det var lätt att hålla humöret uppe.
Sen att vi ledare kom så bra överens gjorde också saken lätt. Att ha en sådan positiv person med som ledare som jag hade så var det enkelt för gänget att hålla humöret på topp.

Nu skall de alltså träffas igen och vara med i cupen. Oj vad jag ser fram emot att få träffa dem igen.
Vi var med i fjol och trodde då det skulle bli två matcher. Men det slutade med både semifinal och final.
Okej finalen förlorade vi rejält för då orkade inte gänget kriga som tidigare.
Men hur det går imorgon så vet man aldrig med det här gänget, för de kan spela jäkligt bra om de kommer ihåg hur bra de spela när när de spela förut.
Och när jag fick förfrågan om att kunna komma och coacha dem så tveka jag inte för jag kommer ihåg hur roligt vi hade ifjol.

Ha det bra.

torsdag, december 24, 2009

Julen, gemenskapens tid.

Nu börjar julafton närma sig slut och det har varit en lång dag som som tagit på alla. Vi har haft besök av tomten och så satt vi nära och kära och åt julmat så att man blev proppmätt. Julmat har vi nog så det räcker ett par dagar till.
Men trots barnens lycka när de får sina julklappar så är det nog lugnet och gemenskapen när man är samlade vid middagsbordet som är det viktiga. Nu var vi 5 vuxna och två barn samlade runt vårt julbord. Och det var ett riktigt fin stund som man inte annars tar oss tid till. Men just julen så är det en av de stora högtiderna som man tar sig tid att träffa släkten. Men jag blev idag och tänka på dem som inte ser fram emot dessa högtiderna. De personer som är ensamma eller förlorat någon familjemedlem. Hur jobbig just julen kan vara då.

Det är lätt att glömma bort dem under sin egen stress. Man borde därför uppskatta sin tid tillsammans mer och njuta av den.

Ha det bra och njut.

onsdag, december 23, 2009

God - jul

Vartannat år så firar vi jul hos svärföräldrarna och vartannat så firar hemm i Sund. I år blir det i Sund tillsammans med min mor och förhoppningsvis kommer morbror och gudmor Majbritt ner och äter middag.
Det är jag som står för matlagningen och det är speciellt med julen och jag vill det skall vara hemlagat. Så jag har lagat lådor, köttbullar och i år testar jag med att koka skinkan så den ligger och småputtrar på spisen.

Imorgon så kan jag faktiskt ta det ganska lugnt för sonen vill följa med när min hustru Sonja skall på jobb.
Det är speciellt med en 6 -åring som verkligen vill till kyrkan. Extra kul är det ju för att han ca 1 år sen var rädd för att gå till kyrkan eftersom de spela så högt där.
Men imorgon är det julafton oh jag har nu koll på läget - skööönt.

Kl. 12 kommer min mor, sen lite över 12 kommer frun och sonen hem.
Kl.14 kommer favoriten nämligen tomten och då är det kaffe och sundspirog. Sen 17 -tiden så är det julmiddag. Så nu är jag beredd att fira julen.

Ha en riktigt trevlig jul

söndag, december 20, 2009

Nu kan julen komma

Riktigt skön helg har det varit. Jag har prioriterat familjen och den kommande julen. Så en del julmat har det blivit lagat. I lördags så bar jag ner tv:n från kontoret så jag har kunnat sett på vinterstudio under helgen. Så jag har lagat sundspirog, kållåda och morotslåda inför julen. Idag var Johannes och jag hämtade hem en gran. Det har ju kommit en hel snö idag så vi kunde åka pulka till skogen. Lite jobbigt blev det för draghästen Göte på vägen hem att både dra pulkan med sonen i och i den andra handen bära granen. Sen stannade vi ute för att åka lite pulka i backarna här vid oss.Vi har riktigt bra pulkbackar kring oss. För att få lite extra julkänsla så satte vi upp en julbelysning till idag :-)
Nu känns det som att julen får komma även om inte alla klappar är klara, inte all mat heller är klar men kommer väl att hinna få det klart till julen.

Ha det bra.

fredag, december 18, 2009

Ett ogenomtänkt förslag

Vi hade fullmäktige i onsdags där vi spikade budgeten. Den stora diskussionen blev om kommunens serviceboende Tallgårdens om- och tillbyggnad. Enligt planerna så skall om och tillbyggnaden ske i tre olika faser. Fas 1 som pågår nu så är en tillbyggnad på 900 kvadrat. Sen så fas 2 så är renovering av vissa lägenheter som skall göra det mer anpassat för personal och de inneboende än vad det är idag. För när lägenheterna byggdes i slutet på 70-talet så var de inte planerat för ett serviceboende utan mer för pensionärsbostäder.
Meningen var att renoveringen skulle ske under 2011. Men nu tog en majoritet i Fullmäktige bort pengarna ur planen. Jag förstod inte riktigt deras tanke för det för det sa att man kan ju sätta in pengarna tillbaks om de behövs.
Varför tar man då bort dem ?
Min åsikt är att de tar bort dem för att det inte skall ske något under 2011.
Jag tycker också att det är ogenomtänkt förslag.

De sa bl.a. att man skall visa ansvar med att bort pengarna.
Vad är då mitt ansvar som omsorgsnämndens ordförande, jo jag skall ansvara att det finns den äldreservice som de boende i Sund behöver. Och har man inte den kommunen så måste man ha dem på de gamlas hem och då blir det inte någon ekonomisk inbesparing. Samtidigt skall man på Tallgården kunna erbjuda avlastningsplats åt de som har närstående vård i hemmet.

Jag sa att kan man inte ha pengarna kvar och att man då kan sätta igång planeringen av den s.k. fas 2 renoveringen och märker man att kommunens ekonomi är mycket ansträngd att man inte har råd att bygga så då skjuter man upp den s.k. fas 2 renoveringen till 2012. Men då är i.a.f. planeringen gjord.
Men nej det köpte man inte. Jag förstår inte Sundsliberalerna som här ändra planen för om- och tillbyggnaden vad syftet är. För jag är rädd att det här kommer att bli dyrare genom att vi måste placera fler på de gamlas hem under 2011.
Jag hoppas jag har fel för kommunens ekonomi, men framför allt för de äldre i kommunen.

Ha det bra.

torsdag, december 17, 2009

Miljön eller näringslivet i första hand ?

Det är just nu en diskussion om Stornäset skall vara som det är nu d.v.s. ett vackert skogsområde eller om golfklubben skall låta utveckla sin verksamhet med att få bygga ut sina golfbanor dit för att bli en större och attraktivare golfbana.
Personligen tycker jag det här är ett dilemma. För visst är det bra med ett strövområde, och sen går det inte och blunda för att golfbanor har en negativ inverkan på miljön och vattenkvalitén. Men och andra sidan så måste man se golfklubbens verksamhet som en av de stora inom vår lilla kommun på dryga 1000 invånare.

Vår kommun har jättestora investeringar framför sig och ekonomin är ansträngd då måste man se på vad ger det för möjligheter med att golfklubben får möjlighet att expandera sin verksamhet.
  • Vad kan det ge för möjligheter för turismnäring inom kommunen?
  • Ger det arbetstillfällen i kommunen ?

Och samtidigt så måste man se de negativa miljöaspekterna. Man pratar om hållbar utveckling. Men ser man på vad egentligen hållbar utveckling är så måste man se det ur tre delar:

  • Ekologisk hållbarhet.

  • Social hållbarhet.

  • Ekonomisk hållbarhet.

Med det så känns det som en utveckling av golfklubbens verksamhet så är relativt viktig för kommunens framtida ekonomi. För den sittande regeringen verkar inte göra några infrastrukturella satsningar i landsbygden och då måste vi se vad vi kan göra att våra kommuner håller ekonomiskt.

Så därför är jag positiv till golf på Stornäset. Men skulle man inte måsta ta hänsyn till kommunen, och dess ekonomi så skulle jag nog säga nej. Nu vet jag att mitt partis lagtingsgruppe säger nej till golf på stornäset. Men de har inte samma ansvar med Sunds kommun och dess ekonomi och då har man mer råd att säga nej. Så därför förstår jag förstår lagtingsgruppen som säger nej. Men genom våra små kommuner så har man i det här fallet inte råd att säga nej.Därför tycker jag att det definitivt borde bli en kommunreform så man har bättre råd att se miljön i första hand.

Ha det bra

måndag, december 14, 2009

Att inte ta avstånd är att delta.

I förra veckan satt jag en hel del i bilen när jag körde Åbo - Jakostad t/r. När jag sitter i bilen och kör så vill jag lyssna på radio. När jag nu körde i Finland så blev det en hel del radio X3M. Det som de pratade mycket om denna gång så var om den grymma misshandeln i Vik utanför Helsingfors.
Där en fjortonårig flicka blev lurad en kväll till en plats där hon sedan blev misshandlad och ca 40 personer stod och såg på.
Du kan läsa mer om det grymma och brutala här .

Men det jag reagerade på var att många i radion ville stänga de som misshandla från skolan. Jag hade två reflektioner efter det.

1. Om det här hände på kvällen skall man då stänga av dem från skolan ? Jag anser att är det på fritiden så är det sociala och polis som skall göra åtgärder, och se att de får konsekvenser för sitt beteende. Tyvärr är jag rädd för då att de slipper för lätt undan att de är för unga för polisen, och de sociala myndigheterna kanske inte riktigt vet vad de skall göra. Men man kan inte sätta på skolan att komma åt de som utförde misshandeln eftersom det inte skedde på skoltid.

2. Men det som däremot måste nog göras någonting åt är om det faktiskt var 40 personer som står och ser på. Och där bör nog skolan involveras för här borde man gå in och jobba med temadag eller något. För om det brister av medmänsklighet och empati hos så många unga så bör man defintivt jobba på ett sätt där man når skolans alla elever. Ärligt talat så trode jag inte något sådant skulle kunna hända att ett 40-tal ser på när en person blir misshandlad. Det skrämmer mig oerhört.

Och framför allt så måste man ju göra något för att den utsatta skall kunna komma tillbaks till skolan. För det kan inte vara lätt att komma till skolan och veta om alla dessa som stått och sett på när man blivit misshandlad.
Och egentligen så har väl alla 40 deltagit i misshandeln för ingen tog avstånd från det som hände.

Ha det så bra.

söndag, december 13, 2009

Händelserik helg

Det har hänt mycket ihelgen och då faktiskt en hel del tillsammans med familjen. Men igår så var jag också tillsammans med mina simtränarkollegor i SIF på en liten julshow som är på Alandica. Efter det så var for vi ut på arken.
Idag måste jag jobba lite för att förbereda mig för ett möte i Helsingfors imorgon. Men sen la jag undan allt och så bakade vi pepparkakor. När vi sedan var klara med det så for vi till Godby och simmade hela familjen. Efter det så for vi till stan för att avsluta kvällen med luciatåget.

Även om jag varit ut på vift och måste ha jobbat lite så känns det ändå bra att fått vara med familjen lite mer.


Ha det bra.

fredag, december 11, 2009

Mycket rännande nu.

Timmarna räcker inte till på dygnet, och dygnen räcker inte till för veckan. Det är mycket nu som man skall försöka få att fungera. Var en sväng upp till Jakobstad i ett arbetsärende. Jag var och dit med en ungdom och gjorde ett besök på arbetskliniken där. Kom hem senaste natt så sömn timmarna blev rätt så få.
Dagen idag har varit riktigt fullspäckad tur det så jag inte hann bli trött :-)
Jag fick möjlighet idag att lyssna på föreläsningen med Paolo Roberto som kanske inte var vad jag hoppades på. Han var lite för självgod men gav ändå en hel del färdkost. Men jag hade hoppats han kunnat varit lite mer självkritisk till sin uppväxt. Men jag tycker att det var en bra idé av arrangörerna att ta hit honom.
Han gav som sagt en hel del färdkost som jag la in i min personliga hårddisk som jag skall ta fram när jag på måndag skall till Helsingfors och prata om ungdomsarbete och mitt jobb som ungdomslots.
Jag skall då besöka projektet "på rätt spår" som ville att jag skulle komma och prata med dem. Kommer att bli en intressant dag.
Men imorgon blir det julshow med supé på Alandica tillsammans med mina simtränarkollegor i SIF och sen har vi beställt biljetter till dansafton på Arken :-) Så imorgon är det raj raj på gång.
Ha det bra.

måndag, december 07, 2009

EFTERLYSNING

Nu är jag i panik. Genom ett stort hjärta av gruppen inom juniorhandelskammaren som tar hit Paolo Roberto så har vi fått möjligheten att få komma och lyssna på honom med våra ungdomar på Katapult. Nu då så vill vi ta vara chansen och göra mer av en så pass bra föreläsning som jag hoppas att den blir. Igår hade vi tema gruppdynamik och på onsdag skulle jag vilja se filmen stockholmsnatt, med dem och prata kring filmen och fortsätta på temat gruppdynamik.
För jag tror att han kommer att prata om det på fredag.
Men jag har ett problem och det är att jag inte får tag i filmen Stockholmsnatt som jag skulle vilja se med ungdomarna på onsdag morgon.

Så vet ni hur jag skall få tag i den så hör gärna av dig till mig. Biblioteket har den utlånad så där har jag prövat. Vill ni inte lämna komementar så kan du ju kontakta mig på mobil eller mail.
Men vet du hur jag skall få tag i den så hör gärna av er till mig på min mobil 0405169639 eller mail gote@aland.net.



Ha det bra

söndag, december 06, 2009

Dags att öppna ögonen

Det är inte så tätt mellan mina inlägg just nu, och det är för att just nu har jag för mycket att göra. Jag har inte riktigt koll på hela läget utan måste just nu prioitera vad jag hinner med och inte hinner.
Simföreningen som jag är med och driver så skall ha julfest på onsdag och det har varit en del planering för den.

Socialnämnden och omsorgsnämnden har jag möte med imorgon och som ordförande i de två nämnderna så har det varit en hel del planerande. På tisdag har jag fullmäktige med budgeten och där har jag en del planerande inför det eftersom jag har lite svårt att få alla att tänka lika klokt som mig :-)
Sen på onsdag eftermiddag måste jag resa bort och kommer hem natten mellan torsdag och fredag.

Det som nu får mig att tänka till att vissa i min omgivning börjar bli rädd för att jag håller på att gå in i den berömda väggen.
Och det jag förstått är att när andra ser det på en så bör man lyssna på dem, för just om att gå in i den berömda väggen så är det andra som ser det före en själv.
En tidigare kollega till mig så skrev i min blogg "vad skulle du ge mig för råd om jag kom till dig och kände mig så stressad och fullbokad?"

Jag tror det nu är dags för mig att tänka efter. Jag vet att jag känner lika varje år den här tiden men det viktiga nu är jag tar mig tid att försöka lyssna på mig själv.

För om man har ögonen öpnna så bör man ju kunna stanna innan väggen kommer. Om inte farten är för hög.

Ha det bra.

fredag, december 04, 2009

Ett stort stöd har hon gett en.

Det har ofta varit hett i luften kring Barbro Sundback. Nu har jag ju förstått då att Barbro nu kliver av som partiets ordförande på höstmötet ikväll efter många år på ordförande posten. När jag bestämde mig våren 2003 för att börja med politik så var valet av partiet för mig självklart eftersom socialdemokraternas värderingar är de samma som mina egna.
Från första början så har jag haft ett bra stöd av Barbro. Sen i mitt första val så lyckades jag komma in i Ålands lagting och jag tänkte att där kan man softa lite i början och lära sig lite. Men inte med Barbro som ledare, "man varken hörs eller syns om man sitter i stolen så upp med er bara var hennes åsikt". Och fasiken vad rätt hon hade, för åsikt hade man men det man hade respekt för var ju att gå upp i stolen och rädd för att göra bort sig.
Efter mitt s.k. jungfrutal så fick man den rätta uppmuntran så man skulle våga gå snabbt upp igen.
Sen efter par månader när man inte hade respekt längre så började det komma lite på vad man borde göra för att förbättra sig.
Många har retat sig på Barbro under de här åren men det är nog för att man inte lyssnar på allt vad hon har att säga i sammanhanget utan tar bara en mening ur hela sammanhanget som Barbro ibland kan syra till för att få rubriken.

Jag har trivts med Barbro som partiets ordförande och jag är övertygad att jag kommer att göra det också med den nya ordförande som troligtvis blir Camilla Gunell.
Men framför allt så hoppas jag nu att Barbro får tid att dra ner på tempot och hinna få lite tid för sig själv för hon ställer upp för alla andra.

Tack Barbro om du läser detta.

Och alla ni andra ha det så bra.