tisdag, september 29, 2009

Man mår bra av att jobba

Jaha i Vasa igen. Det är väl nu cirka 7-8 månader sen jag skrev om att jag var i Vasa och minnena från min studietid här på mitten av 80-talet dök upp.
Så även idag. Men idag blev det även på ett annat sätt för jag skulle på min länk men jag lyckades att springa bort mig lite här i industriområdet utanför Vasa.
Men nu tillbaks till minnena för även om Vasa ändrats en del på 20 år så när jag och mina kollegor gick på vår lunchpromenad så njöt jag av alla gamla minnen.

Syftet med min Vasa resa den här gången är nu arbetskonsulentutbildning som jag går. Den här gången är det en intressant föreläsare från Sveriges arbetsförmedling som berättar hur de jobbar med just metoden "arbete i stöd".
Det som varit nytt är just de hur de försöker matcha ungdomar och arbetsplatser. Det vi också då pratade om i pauserna var bl.a. om "stödet" till en arbetsgivare för att ta emot en arbetslös. För visst är det ju så att man vinner på många olika sätt att få en arbetslös ut i syselsättning. Då tänker jag inte heller bara på det ekonomiska utan även hur man mår som person psykiskt. Därför borde man satsa på att ge en "bonuspeng" på de som tar en ung arbetslös uner 25 år i ett arbetsavtalsförhållande.

För när man får ett jobb så har man en identitet, stolhet och en tillhörighet, vilket då gör man att man mår mycket bättre och då inte kanske behöver sin plats inom t.ex. psykiatrin. Men sen visst vet jag att man kan må dåligt även om man har ett jobb. Men nu tänker jag på de som idag är arbetslösa.


Ha det så bra.

söndag, september 27, 2009

Värt att testa nya metoder

En familjehelg har det varit. Den här helgen så var frugan på läger så jag var hemma med grabbarna. En liten besvikelse var att jag blev förkyld så lite av den där extra energi lyste idag med sin frånvaro.
Men det är bra att jag får lite mer tid tillsammans med barnen. Jag är ju rätt mycket ute på vift annars. Apropå det så bär det imorgon av till Vasa och två närstudiedagar i min arbetskonsulentutbildning.
Den utbildningen är att man lär sig mer om arbetsmetoden "stöd i arbetet". Det jag funderar på hur man kan också ha den metoden i skolan. Den finns ju egentligen assistenter i skolan men det kan finnas elever som inte behöver assistenter utan en bara som hjälper lite, och kanske är med och komunicerar med skolan. För ibland kan det vara en dialog mellan skolan och eleven som kan få till en förändring. Fördelen med oss ungdomslotsar är ju att vi inte är skolan, utan man ser det ifrån ett utanför perspektiv.
Jag tror det är värt ett försök att testa med nya metoder vad man kan göra för att hjälpa våra ungdomar att slutföra sina studier.

Ha det så bra.

lördag, september 26, 2009

Det är helheten som är viktigast

Först kan jag erkänna en sak Carl Haglund kan ungdomsfrågor jajamen. Han imponerade på mig på många olika sätt.
Nu skall jag lite berätta om min fredag som jag tillbringade i Åbotrakten.

Jag och min kollega flög igår morse till Åbo för att presentera vårt ungdomslotsprojekt i 5 minuter på Nådenal badhotell. Vi presenterade vårt projekt för Finlands Svenska Yrkesinstitut som förkortas FISYL.
Bra jobbat tänker säkert någon nu två personer med flyg till Åbo för 5 minuter.
Men vi var 4 nästan likadana projekt som presentera en helhet. Och där var det viktigt för att vi visade upp vårt åländska projekt och att man inte lämande Åland som en vit fläck.
Men sen hade vi ett långt möte de olika ESF projekt som var där och pratade, Vi prata mycket om hur vi kan hjälpa och ha nytta av varandra.
Så det var en givande dag för det blev en helhet. Tyvärr blev det inget besök i badanläggningen för det blev det ingen tid till.

Men roligast var att se de bra artiklar som media skrev om Katapult och dess verksamhet. Jag trodde att kommer en höjdare som europaparlamentariker Carl Haglund så kretsas allt kring honom.Men eftersom han visste så mycket och berömde ungdomsverkstäder och dess verksamhet så blev det fokus på Katapult, vilket jag tycker de är värda. För de gör mycket i det tysta.Även i Katapults verksamhet så blir det en helhet för ungdomarna. Men det viktigaste är ändå att Katapult finns för de jobb som deras personal gör där så är enormt för de ungdomar som söker en sysselsättning. Jag som ungdomslots är glad att jag har Katapult att lotsa ungdomar till.

Ha det så bra.


torsdag, september 24, 2009

Jag hade fel

När det var klart med resultatet i EU valet och Carl Haglund tackade Åland för de åländska rösterna som hjälpte i honom in i europaparlamentet. Så sade jag att det är nog det enda Åland får, för sen glömmer han nog bort oss. Men oj vad fel jag hade.
Grymt fel faktiskt för just nu sätter vi oss ner och pratar om den åländska ungdomsarbetslösheten med Carl Haglund.

Vi är 6 st. ålänningar som är med på mötet. Ja egentligen 7 för en person från Åland som man behöver lyfta fram i det här sammanhanget är nog Haglunds medarbetare Wille Valve som jag tror ligger och bombar Haglund med åländsk information.
Jag tycker det känns bra att man lyfter fram ungdomsfrågor och då om ett sånt här ämne.
Men man märker att ungdomsfrågor är ett ämne som berör igår morse var jag och min kollega Linda inbjudna till ett möte och informera om vår verksamhet. Det här mötet började kl 8 så jag gissade att vi skulle kunna vara på ett annat ställe kl.9. Så jag berättade om verksamheten i ca 30 minuter och tänkte att det är väl 2-3 frågor. I 45 minuter så hade vi en bra givande diskussion.
Det var faktiskt riktigt kul att de ville prata så mycket och engagerat. Så även om jag är sliten så är det roligt att det finns folk som blir engagerade och vill delta i diskussionerna när det rör ungdomar.
Ha det så bra.

tisdag, september 22, 2009

Lite mycket nu.

Jag måste nog snart börja fundera på vad jag orkar med. Känns nu som det börjar bli för mycket även för mig.
Nu känns det inget bra. För mycket annat på sidan om. Man måste börja fundera på vad är värt att hålla på med.
Och vem tackar en egentligen för vad man håller på med.

Ha det bra och ta vara på varandra.

måndag, september 21, 2009

Drogtester i skolorna ?

Ja igår hann jag inte skriva någo inläggt för att jag klippte mest gräs igår. Nästan iaf för på förmiddagen så förberedde jag mig för morgonkvällens fullmäktigemöte. Och sen så ville barnen steka plättar med mig. Men de höll inte mig sällskap så länge tyvärr.
Men det viktiga var att de kännde att de varit med.
Men dagens inlägg skall handla om något som det messas om i tidningarna samt i ett par insändare också.

Nämligen om det skall vara slumpmässiga drogtester i skolorna eller inte. Jag sa när jag satt i lagtinget våren 2007 tror jag det var, att jag skulle kunna tänka mig drogtester i skolor om det skulle "skrämma" vissa ungdomar att inte prova för rädslan att åka fast.
Skulle drogtesterna vara tillräckligt tillförlitliga och att man skulle veta att det syns i drogtesten längre ett par dagar så skulle jag nog vara för det.

Men nu är inte proverna tillräckligt tillförlitliga och de syns bara 1-2 dagar efter att de tagit sina preparat, om de ens visar så länge som 1-2 dagar.
Är det så att ungdomar tagit suboxone så syns det inte ens i drogtesterna.

Så tar man ett prov och provet visar negativt så hjälper man den ungdomen att dölja sitt missbruk, och då har man hjälpt ungdomen en lång bit till ner i missbruket, för nu är risken för ungdomen att åka fast mycket mindre. För nu har den ju sitt negativa prov att visa alla som misstänker att ungdomen håller på med narkotika.
Skulle det vara ett sätt att kunna garantera en drogfri skola så skulle jag stöda det för jag skulle gärna kunna säga åt en förälder att den skola som ditt barn i är drogfri.
Det kan man tyvärr inte göra idag utan många lär känna sina nya drogkompisar i skolan som man börjar efter grundskolan.

Men däremot så om man misstänker att en ungdom som håller på med narkotika så borde ungdomen kunna bevisa att den inte håller på med det. Med att ge urinprov under en viss tid. Men då skall man kunna kräva det t.ex. en söndag, och då skall ungdomen inte veta när det blir heller. Men det där går ju inte ens skolpersonal med så chansen att få igenom det så tror jag inte på. Men en som kan kräva det av en ungdom är en förälder.
För tyvärr så tar det längst tid att övertyga föräldern om att ens barn håller på med narkotika.


Ha det bra.

lördag, september 19, 2009

Skördefest

Oj vilken trevlig dag. Familjen Winé vaknade relativt tidigt och for på skördemarknad. Vi var först till stan och hämtade upp min mor. Sen bar det ut till Erikgård i Hammarland och det var för barnen skull vi for dit. Så Johannes fick både rida häst och köra grävskopa. Sen stor sandhög och halmbalar att leka i. Så barnen hade det riktigt kul.
Eftersom Johannes tycker om att rida så for ivär till ytterligare en gård så att han fick rida där också.

Sen blev det besök på Marskogens lamm, Bolstaholm, Jan-Karlsgården och sen avslutning fotografiska museumet i Tosarby där vi träffade tomtar som hade tomteverkstad. Riktigt lyckad dag.
För både barnen och vi vuxna blev nöjda. Det här med skördefest är ett kanonarrangemang där ca 40 gårdar öppnar sina gårdar och frestar med nyskördat, hembakt
och massor att se och göra. I gårdsbutikerna finns bl.a. åländskt hantverk, nyskördade produkter och massor av gott att köpa hem. För min del så blev det en lammstek coh 1,5 kg lammfärs att fylla frysen med.
Ha det bra.

fredag, september 18, 2009

Värmande ord

Idag hade vi diplomutdelning på ART kursen och i samband med det så fick våra kurskamrater ge oss positiva omdömen. Vi kallar det för positiva förstärkare, och visst så kanske det blir överdrivet och krystat ibland. Men visst mår man bra när man får höra positiva ord om sig själv. Jag kände att jag behövde det och det fick mig att må och känna mig bättre. Så har du chansen att ge någon en komplimang så tycker jag du skall passa på att göra det. För man mår så bra att få höra något positivt. Och det tar inte lång tid heller men tänk på att du skall mena det. För att att berätta något snällt om någon kostar inte mycket, men är en rikedom för den som får det. Det behöver inte alltid kosta för att ge någon något

Ha det bra.

torsdag, september 17, 2009

Trött och stolt.

Den här veckan är tung. För jag går nu den här veckan ART kurs. ART står för Aggression, Replacement, Training. Kursen är på Lemböte och vi är ett 15-tal som går kursen. Det finns personal från samtliga högstadieskolor på fasta Åland, BUP och katapult med där. Det här är en kurs jag velat gå under en längre tid men det har varit svårt att kunna fara iväg 5 dagar och få det att passa med allt. Därför var jag riktigt glad när jag fick möjligheten att gå kursen på hemmaplan.
Men det blev ju inte lättare fast man gör det på hemmaplan, för då har man ju allt annat som också skall göras.
Som simträningar, kommunala möten och familj. Därtill kommer läxorna som skall göras !!! Så jag kommer att vara riktigt nöjd när vi är klara imorgon eftemiddag för den här veckan har tagit på. Både mig och övriga familjen.

Men ändå så är det med en smula stolthet jag går den här kursen. För våren 2001 så gick jag en kort introduktionskurs i just ART och först var jag skeptisk och nästan negativ till den. Men jag hade en kurskamrat som jag respekterade för hans sunda tankar. Och han sa " ART. är mycket mer än så här" så jag blev nyfiken och började läsa mer om det. Och jag gav det en chans till så jag köpte boken och satte mig in ännu mer i det, och började gilla det mer. Jag testade lite enskilt på ungdomar när jag jobba som fältare.
Jag kände att ungdomarna tyckte om metoden när det utgick från dem själva. Nå sen kom in i lagtinget och tänkte inte så mycket mer på det.

Men var det sen 2004 som jag fick ett mess om att fältarna gått just ART utbildning. Och nu har då fältarna kört ART. utbildningar i samtliga högstadieskolor på fasta Åland och de skolorna har nu skickat egen personal på den här utbildningen.

Och det gör de nog inte bara för skojs skulle för den här utbildningen kostar en hel del. Så därför vill man nog sätta igång utbildningen om man anmäler dit personal. Så det känns som att man fått varit med och startat upp något nytt på Åland.
Så det är därför jag känner lite stolthet att vara med på kursen.
Vill ni läsa mer om ART så hittar ni det på länken här.
Där hittar ni också mer om ungdomsalternativet så har startat upp just ART här i norden.

Ha det så bra.

tisdag, september 15, 2009

Utanförsskap

Idag var jag och lyssnade på Ålands lärarförenings paneldiskussion om utanförsskap. Vackra ord men det kom inte fram så mycket. Men konstaterades att även här är våra 16 kommuner på 27 000 invånare ett hinder. Man kan också säga att våra små kommuner bidrar i viss mån till ett utanförsskap. Kan låta hårt, men skulle vi vara större och kraftigare kommuner skulle vi kanske hitta sysselsättning till fler.
Sen försökte jag få ett svar av utbildningsministern om studieplatser för de ungdomar med anpassad läroplan och skall söka enligt prövning. Om platser för de ungdomarna i framtiden men det var ett flyktigt svar jag fick.


Ha det så bra.

måndag, september 14, 2009

Stressig vecka

Oj vilken vecka detta kommer att bli. Den här veckan går jag ART kurs på dagarna. ART står för Aggression, Replacement, Training. Och det är en kille från Malmö som är här och drar utbildningen. Eftersom jag var stressad idag så var jag inte riktigt uplagd för kursen. Men bara vi kom igång sen så var det roligt och inspirerat att gå den.
Men att ha kvällarna också fullbokade så kommer man att få känna att man lever den här veckan.

Ha det så bra

lördag, september 12, 2009

YES jag gjorde det.

Idag så sprang jag stockholm halvmaraton och jag var laddad som bara den. Timmarna före låg jag i sängen på hotellet och peppade. Jag skrev igår att jag gärna ville gå under 2.05 och det ville jag. Men min hemliga optimala dröm var ju att gå under två timmar.
De hade personer som agerade farthållare och sprang med flagga som det stod vilken tid de skulle sprinag på. Så jag spana in killen som skulle springa på 2 timmar. Men början kändes bra och två timmar killen låg efter mig men jag vet inte hur långt efter men känslan var kändes bra.

Så jag öppnade 5 km på 28,22 sen 10 km på 56,40. Även sen fram till 15 km kändes det bra och sprang 5:an där på 28,13. Men sen blev det tyngre och vid 17 kn hände det. Killen med två timmars flaggan kom ifatt och jag kände att jag inte riktigt kunde hänga på för det sög lite i höger baklår.
Men när jag kom till 20 km markeringen så tänkte jag att snart är det bara 1 km och öka lite och med ca 100 meter kvar passera jag 2 timmars killen och jag sprnag i mål på 1.59,36. Och jag är stolt och nöjd för jag klara två timmar.
Nu skall jag hoppa i duschen och sen skall vi ut och äta middag.

Ha det så bra.

fredag, september 11, 2009

Stockholm Halvmaraton

Oj vilken dag det har varit i storstaden Stockholm. Det har varit en hel del jobb bl.a. har jag varit till Mareld och köpt arbetsmaterial och sen har jag haft en ungdomskontakt med en åländsk ungdom som sa "att utan mig skulle den inte kunnat tagit sig till sin utbildning" som den går i nu, och de orden värmde ända in i hjärtat.
Sen så har jag också jobbat lite med simning så har jag har varit till en återförsäljningsfirma och sett på lite material. Efter det så hade jag möte med en simtränare och diskuterade samarbete med ett gemensamt träningsläger.

Men nu lägger jag sånt åt sidan för imorgon skall jag springa Stockholm halvmaraton för andra gången.
Förra året sprang jag och min gode vän Jonas Öhlund det och vi tyckte loppet var så trevligt att vi vill göra det till ett årligt återkommande evenemang. Förra året sprang jag det på 2.07,40 och jag har ett mål i år att kunna springa det under 2.05. Men det blir tufft.

Men det som skall bli kul att vara med om är att det 11 136 löpare anmälda så det det största loppet som jag sprungit vilket jag skall tycka att blir en upplevelse.
Jag skall föröka orka med att skriva en kort rapport från loppet imorgonkväll. Men som jag startar först 16,45 svnsk tid så det blir nog ganska sent som jag kommer att berätta hur det gått för mig.

Och sen kan jag gissa att vi vill ju hinna ut på byn också sen på kvällen :-)
Men har du inte tålamod med det att vänta på min rapport i bloggen, så kan du gå in här så kommer det nog att komma upp resultat sen ca. 19 - tiden svensk tid.
Jag har startnummer 6861 så är det lättare att hitta mig om man vill gå in och titta.

Men nu är det nog dags att börja gå och tutta lite.

Ha det bra.

torsdag, september 10, 2009

Två givande dagar

Bra jobbat Göte!! Jag var igår på länk och sprang längs Göta kanal nere i Motala. Och det var meningen med en fartlek. Men så när jag skulle höja farten lite så snubblade jag på en rot som kom upp ur marken. Så lite sjuk i hela kroppen är jag idag.
Men det har varit intressanta studiebesök i både Örebro och Motala.
I Örebro så så var vi och besökte stiftelsen Activa som bildades 1989. Huvudmän för Activa är Örebro landsting och Örebro kommun, vilka också är representerade i styrelsen. Stiftelsen Activa har tjugonio anställda och har verksamhet i Örebro läns alla tolv kommuner.
Activas uppdrag är att stödja arbetslösa som på grund av funktionsnedsättning har svårt att få fäste på arbetsmarknaden. De arbetssökande kommer till Activa via arbetsförmedlingen, försäkringskassan eller kommunal verksamhet.

Gav faktiskt en hel del idéer framför allt kring marknadsföring kring att sälja rätt.
Sen i Motala så besökte vi ung resurs som var bra på att sälja sin verksamhet där de jobbar med att få ut ungdomar i sysselsättning.
Det mest intresanta där vara att de som jobba där var anställda från skola, social och arbetsförmedling och jobba tilsammans för ungdomar.
Så de två dagar i Örebro och Motala var intressanta och givande, men min dykning i gruset bredvid Göta kanal skulle jag bra kunnat varit utan.
Men däremot verkar Göta kanal vara otroligt vacker. Tänk om man skulle få njuta av tur längs Göta kanal.


Ha det bra.

tisdag, september 08, 2009

Nu pyser jag

Imorgon bitti så tar jag stora båten till stora landet. Jag far till Sverige och kommer hem först på söndag. På onsdag och torsdag så är jag på studiebesök till Örebro och Motala med mina kollegor. Sen på fredag så blir jag kvar i Stockholm och skall ha ungdomsträff samt förhoppningsvis ett möte till men det är inte bekräftat ännu.
Sen på lördag så skall jag springa Stockholm halvmaraton med min gode vän Jonas. Den dagen ser jag fram emot. Först kan vi på dagen umgås med varandra och sen på eftermiddagen så skall vi då springa vårt lopp.
Och sen har vi läst att en öl smakar aldrig godare än efter ett långlopp, och goda var dom förra året så de är säkert lika goda i år igen.
Så jag kan gissa att lördagkvälls promenaden lär bli ner mot gamla stan.
Sen på söndag så är det buss och färja hem.

Men nu överger jag inte bloggen för det utan jag borde kunna hinna blogga någon av kvällarna.

Ha det så bra.

måndag, september 07, 2009

Vad var det jag skrev tidigare ?

Vad var det jag skrev för ett bra tag sen om risken att de skulle stänga Godby hälsocentral. Något sånt har det inte diskuterats ännu sades det då från ledarhåll inom ÅHS. Men nu kommer det som en sparåtgärd från ledningsgruppen. Och det är intressant nu med vår regering styrd av liberaler och center skall de ödelägga ännu mer på landsbygden. Jag har tidigare skrivit här om att de infrastukturella satsningarna bara blir inom Mariehamn och ändå är det två partier som brukar säga att de jobba för att hela Åland skall leva.
Jag kan inte glömma när vår förra trafikminister Runar Karlsson sade att det skall gå fort att ta sig till stan när han försvarade tunnelprojektet. Men åt andra hållet nämnde han ingenting.
Visst skall man spara men vad får det för konsekvenser att helt lägga ner Godby Hälsocentral ? Man gör det svårare och krångligare för de äldre. Skulle man inte kunna ha en hemsjukvårdscentral där de äldre också kunna få lite tider till.
För att kalla Godby hälscentral för en primärvårdsmottagning är nog lite överdrivet för de gånger jag ringt dit så har det nästan aldrig funnits tid utan jag blivit hänvisad vidare till Mariehamn. För Godby Hälsocentral har aldrig haft hög prioritet inom ÅHS organisation. Så det har ständigt varit läkarbrist där. Jag är ändå i den generationen som inte tycker det är så konstigt att fara in till stan. Men hur kan man då säkerställa sjukvårdsmottagning för de äldre på norra Åland ?
Det måste nu landskapsregeringen ge svar på. Och då hoppas jag inte de skall utreda saken utan den här gången måste de nog ha en åsikt.

Ha det så bra.

Skall vara billigt att äta nyttigt

I höst nu då så kommer det i Finland att bli en sänkning av momsen på maten både i butiken och krogen.
Samtidigt höjs momsen på godis och läsk, vilket jag tycker är rätt.

Men vad är syftet ?

Blir maten billigare ? I husis nyligen så hade någon räknat ut att sänkningen av momsen på mat så blir ca 40 euro i året, om butikerna gör prissänkningen lika stor som momssänkningen.

Så hur mycket billigare blir det sen på riktigt ? Inte så mycket tror jag.
Men det är rätt att det är en lägre moms på mat än på godis och läsk och det är viktigt.
För alla skall ha råd med mat, men godisen och läsken är inte lika viktigt. För det är ingen hemlighet att för mycket godis och läsk leder till övervikt, som kan leda till att man mår sämre.
Nu skall jag inte vara någon moralpappa här men det är fakta att mycket läsk och godis leder till högre sjukvårdskostnader.
Det vet jag av egen erfarenhet.
Jag vill inte förbjuda godis och läsk men det skall vara en högre moms på godis, läsk, tobak och alkohol.
Sen vill jag ha en riktigt låg moms på frukt och grönt. För det skall vara billigt att äta nyttigt.

Ha det bra

söndag, september 06, 2009

Inte bara tiden vid kanten

Idag är jag 41 år och jag har i stort sett hållit på med simning sen jag var 7-8 år. Först aktiv simmare i 10-11 år, sen blev jag ledare. Så egentligen har jag varit ledare inom simningen sen dess. Jag har försökt sluta men det har inte gått så bra, men ett 4-årigt uppehåll blev det när jag var innebandyledare och hade fullt upp där.
Men sen tillbaks till simningen igen.
Men ibland känns det som man just nu tagit sig vatten över huvudet, att ha en grupp med tävlingssimmare och därtill försöka hålla igång hela föreningen är nog ibland i mesta laget.

Men man brukar undra varför det är så svårt att få föräldrar att ställa upp som ledare. Om vi ser nu så har jag ikväll suttit i fyra timmar och planerat 7 timmar simning. Det är så många olika individer man skall tänka på när man gör träningsprogrammen.
Och det är ju så att allt går framåt och man skall som ledare också ha ansvar för så mycket mer nu förtiden.

Först vill jag poängtera att mina simmarföräldrar jag har just nu är enormt duktiga på att ställa upp. Men det gäller för mig att veta vad jag kan kräva av dem.

Så att bara vara ledare och fara till träningen och låta dem leka av sig finns inte längre. Jo leka skall de få göra i alla åldrar, d.v.s. ha kul. Men det skall vara en tanke bakom.
Det krävs så mycket mer av ledarna idag. Så den ideella ledaren håller på att försvinna från idrotten.
Men föräldrar kan hjälpa till, de föräldrar jag haft i mina år som simtränare kan vara på träningar och övervaka om man är borta eller hjälpa till med annat.
Men som ansvarig tränare så är det så mycket mer än att bara vara vid bassängkanten.

Ha det så bra.

lördag, september 05, 2009

Allas insats är viktig

Jaha nu är det lördag och frun jobbar hela helgen så den här helgen är det barnen som är i fokus för mig.
Men efter en vecka som den här var så är det nog lika bra att jag varvar ner med barnen här hemma.
Frun for imorse för att hålla mammagruppsutbildning hela helgen så nu blir det hemma göra hela helgen. Just nu tvättar jag kläder, sen efter det så blir det väl lunch och plättar är på menyn idag.
Efter det skall vi och handla och sen även hinna till Källbo skola där Finströms kommun och Finströms FBK har någon barndag så dit skall vi och titta också.

Sen hem för jag har tänkt hinna baka ihelgen också, både matbröd och bullar. Borde se om jag hittar förkläde åt barnen när jag är och handlar så kan vi rådda på bättre alla tre :-)
Sen får vi se lite vad som händer till ihelgen. På mitt träningsschema så skulle det vara ett 10 km testlopp under helgen och jag tror det får bli imorgon eftermiddag när frugan kommit hem.
Det finns lite alternativ faktiskt som barnförälder under helgen för idag är det ju vid Källbo skola och imorgon har Marthaförbundet aktiviteter på Alandica för barn. Teater med Mats Stenlund hoppas jag vi hinner få in i familjens schema.

Det är bra att det finns alternativ för barnfamiljer och det jag uppskattar mest att det är gratis. Inte för egen del, utan för barn som bor i familjer som har det tungt ekonomiskt. Jag läste i en tidning att det just nu är kämpigt för många ensamstående föräldrar och för dem finns det nu alternativ den här helgen. Vilket jag tycker är bra.
För det finns så många barn som känner stigmatiserade genom att de inte kan göra så mycket som de andra. Men får barnen en möjlighet att fara till Källbo skola eller Alandica ihelgen har de något att prata om när de kommer till skolan på måndag.

Jag satt i veckan och funder på att hur många barn vi egentligen har på Åland som bor i familjer som har det kämpigt ekonomiskt. Hur många barn i högstadieåldern som inte haft råd att fara till exempel Gröna lund. Som man kan ta förgivet att de flesta har råd med.
Jag sitter som suppleant i Rädda barnen styrelse och även om jag inte kunde närvara på hela mötet i tisdags så blev påminnd om hur viktigt deras verksamhet är.
Men se också vad många andra kan göra och där lyfter jag nu fram Finströms kommun, Finströms FBK samt marthorna som ihelgen gör sitt för barnen.


Ha det så bra

fredag, september 04, 2009

Viktigt att behålla lugnet i trafiken

Ser att jag missat lite med förra inlägget där jag missat med att sätta rubrik. Och den här veckan har varit stressig.
Rejält stressig.
Men det gäller ändå att behålla sitt lugn. Jag var igår på en länk och springer på över den s.k. östra utfarten på ett övergångsställe. Och bilen närmast som kommer norrifrån så stannar och släpper över mig. Men jag ser i ögonvrån att det kommer en bil från stans hållet d.v.s. söderifrån. Men det var ändå ingen panik. Men jösses hur damen som körde reagerade,hon tutade slog sig för huvudet och försökte visa att jag var ett pucko som springer över.

Jag bromsa in när jag var över vägen och peka på övergångsstället men jag tror inte det gick fram för hon slog sog på huvudet så hon måste ha blivit åtminstone 5 cm kortare ;-)
Hur många av er tänker typiskt åländsk förare. Men det var det inte för åtminstone bilen var svensk registrerad.
Jag tycker ålänningar ganska ofta visar hänsyn när jag just skall över just där. Sen kan jag lugna er att igår så var det ingen fara för mig för hon var så långt borta.
Tydligen var det en stressad förare som inte riktigt hade kontroll på läget och ville få ut lite aggression.

Och det är ju egentligen de som är en fara i trafiken. För visst är det ju så att är du stressad i trafiken så du en sämre förare. Därför är det viktigt att man försöker hålla sig lugn i trafiken, för där vinner man sällan på att vara stressad.

Ha det bra.

torsdag, september 03, 2009

Har ikväll suttit på både omsorgs- och socialnämndsmöte, och filat på budgetar.
Men jag funderade på en sak när jag kom hem, att nu med den här inbesparingstiden som kommer just med inbesparingen inom alla förvaltningar inom landskapet och då också tunga inbesparingar bl.a. då också inom den åländska sjukvården.
Men hur mycket skall till måste sparas in på inom man börjar se på den åländska kommunstrukturen.
För vad man än säger så finns det helt klart både inbesparingar och effektivitetshöjningar med en ändring av den åländska kommunstrukturen.
För det är nog dags nu.

Ha det bra

onsdag, september 02, 2009

Två nya ögon

Bara att inse det är skillnad på det kvinnliga och manliga ögat. Det nu ca ½ år som jag haft kontoret på styrmansgatan 6. Och visst har det kännts lite lite bunker där ibland. Sen i tisdags har jag haft en kvinnlig kollega och nu känner jag knappt igen mig. Jösses vad snyggt det håller på och blir där.
Visst kan det ju vara så att jag har väl mycket fokuserat på ungdomarna det här ½ året och varit glad över att ha någonstans att träffa dem.

Men att göra så enkla ändringar i möbleringen och då få så mycket snyggare. Sen måste jag erkänna att jag också skäms lite för man skall inte behöva börja sina två första dagar på ett nytt jobb med att städa.
Men nu känns det som att jag flyttat till en ny lokal. Med två nya fräscha ögon som såg direkt vad som kan kan göra det trevligare.
Sen gäller det hänga med i svängarna för sen har det gått snabbt.
För det gäller att kunna smälta det också och kunna se det på förhand.
Nu har jag sagt ja till allt och det ångrar jag inte för jag kommer att trivas så mycket bättre efter förändringarna.

Ha det så bra