onsdag, april 29, 2009

Man måste se helheten.


Jag läste i media att Barbro Sundback har i lagtinget en enkel fråga "När och på vilket sätt tänker landskapsregeringen besluta om Eckeröhallens framtid?"
Och jag tycker frågan är ganska angelägen för man måste besluta något nu om hallens framtid. Sen om det skall gräs dit vet jag inte eftersom det nu finns en konstgräsplan i Jomala, och eftersom Mariehamn inte vill vara sämre så bygger de också en konstgräsplan.

Bekymret med dessa planer är att ingen av dem är uppvärmd om jag förstått det rätt. Nå Mariehamn har ju inte bestämt färdigt om sin ännu så där kan man väl hoppas de bestämmer för en uppvärmd konstgräsplan.
Men vad har det att göra med Sundbacks fråga om Eckeröhallen? Ganska mycket för svaret blir intressant. Kommer landskapet att vilja investera i hallen och dess framtid? För besluter Mariehamn för en uppvärmd konstgräsplan så kan man också spela där på vintern, under de kalla månaderna.

Då kan man göra om Eckeröhallen till en friidrottshall modell större och i bättre kvalité.
Jag tror inte på att Eckeröhallen kommer att hålla ekonomist med att verkligen bara vara bokad december - februari för fotboll. För sen kommer lagen att vara mer intresserad av konstgräsplan ute. För när vi nu har en konstgräsplan utomhus så vill de ju vara där när det går att vara där. Som jag förstått det så kan man inte spela utomhus på konsgräset när det är som kallast.

Därför skulle man försöka inrikta sig på att ge friidrottarna en bättre anläggning. Åland har bra friidrottare och tränare och då skulle de få bättre träningsmöjligheter skulle de utvecklas ännu mer.
Men vem skall sköta driften?
Jag tror ju fortfarande på att Eckerö linjen skulle kunna satsa på att sälja idrotts Åland och men bekymret är att de skulle behöva också ha logi i närheten för då skulle samma personal ha både login och hallen.
Men skall mina drömmar åt friidrotten gå i lås så borde landskapsregeringen bekosta en omändring av hallen till friidrottsanläggning. För storleksmässigt borde det gå utrymmemässigt tror jag.

Okej det kostar lite att bygga om den men det har kostat mycket att bygga hallen nu och man måste göra något med den. Annat än löklager.
Och som sagt så tror jag att de andra kommunernas konstgräsplaner redan har sänkt Eckeröhallens framtid som fotbollshall.
Därför vill jag se vad man kan använda hallen till för att utveckla Turist och idrotts Åland.
Jag vill se möjligheter. Men det kommer inte att sälja guld, utan det kommer vara tungt ekonomiskt men så är det med de flesta idrottshallar.
Men ser man det som en helhet så en friidrottsanläggning skulle kunna få nya besökare till Åland. Jag försöker som sagt se en helhet för sälja Åland till idrottare. För att sälja Åland med sprit och annan tax-free är kostsamt för många ålänningar.


Ha det bra

måndag, april 27, 2009

TACK FINLAND

I lördags så började ishockey-VM och just nu spelas två matcher och det är Sverige - Lettland och Finland - Danmnark.
Sveriges match spelas i Tv 6 som verkar vara en intressant kanal men inte så många som har den.

Så det är väl kanske 50 % av Sveriges tv tittare som har den kanalen.
Själv sitter jag nu och ser på Finlands match som visas i YLE som är det finländska public service-bolaget vilket innebär att alla kan se matcherna.
Okej jag är en s.k. idrottsfantast, men många är intresserade av de olika världsmästerskapen och ishockey är lite speciellt när Finland och Sverige är ganska jämn starka.
Så därför vill många ha den möjlighet att följa med ishockey - VM som nu spelas i Schweiz.
Där för är det bra att man ger alla möjlighet att se just ishockey - VM så tack för det YLE. Även om jag annars inte tycker om att ni har minskat på den svenskspråkiga sportsändningarna i radion.

Men nu får vi hoppas bara att de finska lejonen gör sitt på isen, för under den första perioden gjorde de inte många finländare glada.


Ha det bra

söndag, april 26, 2009

Tack Adad


Nu lördag och söndag så har det varit massor med bra innebandymatcher i de olika helgerna eftersom tournament of Åland arrangerats. Men istället så har jag räfsat gräs, släpat ris, och kollat brasan. Jag och frun har alltså jobbat för att få i orning på tomten.

Så tack Adad för hjälpen.
Adad är enligt Wikipedia en gud i det gamla Mesopotamien som hade makten över vädret.
Och har han haft ett finger med nu över vädret den här helgen så är jag tacksam över att vi hann få ordning på tomten. Däremot så ordna Adad att jag för första gången inte såg en enda hel match i tournament på flera år.

Men jag måste prioritera och det gjorde jag. Och jag är helt övertygad om att innebandy turnering gick lika bra utan mig men däremot så skulle det inte gått hemma med att fixa tomten och allt annat.
Så den här helgen valde jag familjen och haft en bra helg.


Hoppas du också haft det.


Ha det bra.

lördag, april 25, 2009

Våga vara dig själv


Ja det är några dagar sen jag hann skriva inlägg här men det har varit lite fullt upp. Onsdag och torsdag så var jag med barnen hos svärmor och svärfar i Pargas för jag själv var på en utbildning i Åbo så då hade barnen det riktigt bra med mormor och morfar.
Jag och frun skall vara glad att vi har så trevliga personer som hjälper oss ibland att ta hand om barnen.

Ja det är mormor, morfar, farmor, min gudmor Maj-Britt och grannfamiljen här i byn. Jag hoppas nu inte jag glömt någon bara.
Men de alla är otroligt snälla som ställer upp när det behövs.
Apropå personer så såg jag ikväll på nästa hela Robinson med ett avbrott för att lägga barnen.

Men det är intressant att följa de olika personligheterna som finns där. Och tyvärr försvann en av person som jag gillade där.
Av det lilla jag följer med så tyckte jag om Erik Billing som person. Han stressade inte upp sig, men gav allt för laget i de tävlingar jag såg. Han verkade inte heller vara en paktmänniska.

Det är ju i pressade situationer som de riktiga personligheterna kommer fram. För vi är ju alla olika men visst är det så att det är en fördel om man kan vara en som är lojal mot gruppen.
Jag uppskattar personer som är lojala och ser laget före jaget.
Sen om man inte är som alla andra så kvittar för mig.
Jag brukar faktiskt gilla personer som vågar vara lite udda bara de går att lita på.
Så jag hoppas att du vågar vara dig själv.

Ha det bra.

onsdag, april 22, 2009

Inställningen är viktig

Idag har jag varit på min arbetskonsulentutbildning och det har varit en rolig och givande dag idag.
Men det som ger mest är nog grupparbetena och utbytet man får med de andra kursdeltagarna. Idag så har vi varit 26 stycken från i stort sett hela svenskfinland och som jobbar mestadels med ungdomar.
Och det utbytet ger otroligt mycket, om du ser den möjligheten. Jag kan aldrig glömma när jag var på en kurs i Stockholm i det här fallet så var det en tränarkurs och där satt två personer som ansåg att de var för bra för kursen och gick runt och suckade att de måste gå den kursen för att kunna gå vidare.
Men jag tyckte den tränarkursen var bra och skulle de ha kommit ner på jorden för att lyssna på de andra så skulle de helt klart fått en mer givande kurs.
Så far man på en kurs med en inställning att det kommer att ge dig en hel del så lär du dig också, men är du mer eller mindre tvingad att gå kursen så kan det vara svårare att ta del av kursen. Så inställningen är oerhört viktig om man skall fara på kurs.
Och även den sociala kompetensen är viktig för lär du känna dem så kan du ha stor nytta av det i framtiden.
Ha det så bra.

tisdag, april 21, 2009

Viktigare att vara lättåtkommlig än en svåråtkomlig kändis

Hej och hälsningar från Pargas i Finland. Hela familjen Winé reste dit nämligen idag. Frun tar imorgon bitti tåget till Karis och skall vara där på kurs i tre dagar.
Själv skall jag dagtid vara i Åbo på min arbetskonsulentutbildning och sen tillbaks till Pargas på dagarna efter utbildningen.
Men nu är det inte om det som jag tänkte ha mitt inlägg om nu, utan istället om möjligheten att följa med lagtingsdebatterna.
Jag har under fredagen och måndagen försökt följt med budgetdebatten i lagtinget så gott det har varit möjligt och jag inte haft ungdomar som jag jobbat med förstås.
Radion har försökt följt med så gått de kunnat.
Men i måndags så tyckte jag det var lite svagt att bryta klockan 15 för att sända önskemusik eller vad det var.
Kan man då inte valt att sända lite längre av debatten istället.
Det har varit i media om att sända TV från lagtinget men egentligen så borde man först om möjlighet att sända ut det direkt i sin helhet i radio.
För då kan du vara ute i trädgården, sitta i bilen eller vara på jobb med radion på. Skall du nu följa med debatterna direkt så måste man ha möjlighet till internet.
Och skall de börja TV sända så måste du sitta hemma vid TV:n för att kunna följa med debatterna.
Se nog till först att man har en egen radiokanal som debatterna sänds ut direkt så åländska folket kan följa med debatterna ordentligt. Och om vad de säger i lagtinget. Och tro mig det är faktiskt riktigt kul att följa med debatterna.

söndag, april 19, 2009

Mycket SIF just nu.

Igår var jag på den årliga SIF festen och den var lika rolig som den brukar. Men nu är det vardag igen, eller egentligen inte för det är visst söndag idag.
Men det har blivit ett par timmar planering här på kvällen.
Som jag skrivit i min blogg tidigare så upptar simningen just nu en hel del av min tid.
Först så är det ju den vanliga träningen som skall skötas. Men sen skall vi fara på simtävlingar till Sverige igen. 9-10 maj så skall vi delta i Jöns Svanbergsimmet i Uppsala.
Sen är det så roligt att en av mina simmare från SIF har blivit uttagen till ö-spelen vilket jag är otroligt stolt över men det kräver lite mer tid och planering.
Men det är kul när det går framåt.
Ha det bra.

fredag, april 17, 2009

Plåster på såren


Som ni läste i gårdagens inlägg så var jag hängig och inte på det bästa humöret. Det är lite för mycket för mig, men det är nog självförvållat. Jag ställer upp på lite mycket kanske eller inte kanske utan ja jag atr på mig lite för mycket.
Men ikväll blev det lite plåster på såren för frun for iväg på jobb efter middagen och då blev det pojkarna och jag.

Ja det var en sagolik kväll för vi har haft det så trevligt. Jag la undan mina måsten och vi umgicks på olika sätt.
Det är då man glömmer allt elände och bara njuter och det är just det jag har gjort ikväll.

De är två, de är små men de har gett mig en underbar energi ikväll.
Det har harmat mig lite att jag inte ikväll fått möjlighet att fara på sossarnas vårmöte. Men inte längre nu svävar jag tack vare de två juvelerna.


Ha det så bra!

torsdag, april 16, 2009

KAOS

Just nu är mitt liv ett enda kaos, logistiken stämmer inte alls. Försöker man få någon att hoppa in och hjälpa med något så får man ett nej till svar.
Jag blir att fundera på att är man för snäll och ställer upp hela tiden ? Känns inte som man själv vinner på situationen i alla fall.
Det enda man märker är att man själv är i ett enda stresskaos.
Och när man kommer till stresskaoset så funkar ingenting och ingenting blir bra gjort. Så känner jag mig just nu.

Jag brukar se positivt på det mesta men inte nu.

På lördag är det en rolig fest som vi brukar fara på med våra goda vänner men ärligt talat så ser jag inte ens fram emot den.
Trots trevligt sällskap och allt.
Det som jag tänkte på tidigare idag så är tur att jag jobbar ensam för då förpestar jag inte min omgivning i alla fall.

Men ändå så måste man hitta det positiva och det är att även om allt känns tungt så är man själv och familjen frisk.
När jag var i Stockholm så läste jag de stora dagstidningarna och bedrövligt vad det handlande om elände där.
Det var om terminalvård för cancersjuka barn, båda tidningar hade extra reportage om en ung flicka som tagit livet av sig.
Ja inte blev man gladare av att läsa de tidningarna.

Lever i en sådan värld där det består mest av krig och elände ?
Inte undra på om man bryter ihop ibland.

Men trots att det känns tungt och bråkas så måste man se det positiva om att man själv men framför allt att familjen är frisk.

Ha det bra.

tisdag, april 14, 2009

Ett trevligt återseende

Idag och imorgon så är jag i Stockholm på en ungdomscoach kurs i lösningsfokuserat arbetssätt. En riktigt intressant och bra kurs.
Sen efter kursen var jag iväg på en ca 1½ timmes länk, men det var nog tur att jag hade kartan med mig annars skulle nog länken blivit betydligt längre :-)
Stockholm är en stad som jag trivs i men jag är nog lite av pojken från landet och tycker att Stockholm ibland blir lite stort.
Om inte annat så märkte jag det när jag skulle iväg med pendeltåget ut till en av min gamla simmare och hälsa på.
Det var mycket irrande innan hittade rätt.Men det var kul att få träffa på Svante som jag inte träffat på många år.
Jag tränade Svante många år i simning och vi har haft mycket roligt tillsammans så det var riktigt trevligt att få se hans nyinköpta hus samt träffa hans familj.

Ha det bra

måndag, april 13, 2009

Livet är fullt av prioriteringar

Idag klockan 12 så är det insimning för en av våra utmanartävling som vi har här hemma med jämna mellanrum.
Jag märker att det blir mer och mer simning nu. Det som jag skulle hålla på med lite avstånd, så märker jag nu att det kommer allt närmare. Vi brukar avsluta säsongen första veckan i juni men nu har jag troligtvis en simmare uttagen i Ö-spelen, så vips blir säsongen förlängd en månad.
Jag trivs med det men det får inte gå in på familjen och tiden med dem.
Men det låter nu som jag är besviken över tiden simningen tar. Men så är det inte utan jag glad och stolt över utvecklingen simmarna gör.
Men samtidigt så måste jag tänka på familjen att de inte känner sig bort prioriterade.
För jag vet hur mycket tid simningen tar om man verkligen skall gå in för det seriöst.
Men det utrymmet finns inte inte i Göte Winés liv som det är nu därför måste jag verkligen fundera på vad jag ger mig in i.

Ha det bra.

söndag, april 12, 2009

Påsklov

Jag har haft påsklov nu i två dagar och haft det riktigt kul och lugnt. Igår for jag på träning och sen var jag och hämtade en god vän. Nämligen Jonas från Sundsvall som var till Åland över påsken.
Sen for vi på en 12 km länk och på kvällen en god middag.
Senare på kvällen for Jonas och jag på lokal i stan och då insåg vi hur gamla vi egentligen var :-)
Men jag hade en rolig kväll för det var många gamla bekanta som jag träffade.
Det var gamla ungdomar från fältartiden, gamla innebandytjejer ( från när jag tränade ( PAF-elit juniorerna ) och gamla simmare som jag tränat. Det som var extra kul var folk som jag bara känner lite som kommer och tackar för mig. Vissa för mina politiska åsikter, andra för mitt jobb med ungdomar. Jag undrar om folk egentligen vet hur mycket det värmer när folk kommer och tackar en för olika saker.
Ett tag började jag se om det var dolda kameran och om det var någon test.
Men det var det tydligen inte.
Sen idag så har jag tagit det otroligt lugnt. det har faktiskt blivit riktigt lugnt idag för det är ju helg.

Ha det så bra.

torsdag, april 09, 2009

Osäkra tider för många

Jag vet inte om jag skall bli orolig när jag läser en artikel om att Folkhögskolan skall börja sysselsätta ungdomar.
Jag jobbar nu med ett kanongäng på katapult som jobbar med att sysselsätta arbetslösa ungdomar.
Undrar vad lanskapsregeringen har för planer med att just Folkhögskolan nu skall göra samma sak.
Har landskapsregeringen planer på att ta över den verksamheten ?
Jag sitter på ett 4-årigt projekt men är det då meningen att de skall ta över den verksamheten också ?
Nå jag har blivit beviljad pengar för 2009, så panik är det inte men en viss oro finns det ändå.
Jag har ett jobb som jag trivs med nu och jag tror att de inte bara kan avbryta ett EU-projekt. Men jag tycker det är olyckligt med ovissheten.
Allting är mycket osäkert nu och det är precis det som oroar mig.

Nu är det inte bara jag som har den osäkerheten, utan många med mig. Men nu har jag en större förståelse för dem som känner sig osäkra om sitt jobb.

Ha det bra

onsdag, april 08, 2009

Det finns ju hur många jobb som helst, så har man inte jobb är man bara lat

Hoppa du till över rubriken på inlägget ?
Det var i alla fall meningen.
Som i mitt jobb som ungdomslots så ser jag efter möjliga jobb åt de unga jag har.
När media berättar om arbetslösheten så berättar de då att "i mars uppgick den öppna arbetslöshetsgraden till 2,4 procent, 0,4 procentenheter högre än i mars ifjol".Vidare kan det stå att "antalet lediga platser var i mars 262 stycken."
Men det intressanta där är vilka är de jobb ?
Jag får ju AMS broschyr om lediga jobb och det som inte finns statistik på att hur många av de 189 platser kräver en viss sorts utbildning?
I dagens läge så måste du ha en utbildning, annars har du jättesvårt att få jobb om du inte har de rätta kontakterna.
Jag gick in på AMS hemsida och såg på de lediga jobben och då ser man 4 stycken överläkaretjänster och flera sjukskötartjänsten.
Men de flesta lediga jobben kräver någon sorts utbildning.
Så det är inte hur lätt som helst att få jobb. Det är många arbetslösa som gärna skulle vilja ha ett jobb men behöver få hjälp med det.
Med en kommande lågkonjukturen så blir det inte lättare heller.
Syftet med det här inlägget är att få en större förståelse för de arbetslösa. Så istället för att fördöma så hjälp dem istället med att motivera sig att söka jobb. D.v.s hjälpa istället för att stjälpa.
Ha det så bra.

måndag, april 06, 2009

Längtar redan till påsken

Jo så är det jag längtar redan till påsk. För den här veckan är ganska stressig just fram till påsk. Imorgon är det fullmäktige och på onsdagkväll skall jag fara och hålla en medling åt medlingsbyrån.
Jo ni läste rätt att jag skall fara och hålla en medling.
Det är väl nu två år sen jag gick medkarutbildningen och första året var jag med och höll i tre eller fyra medlingar.
Men sen hann jag inte ta fler upppdrag det senaste året.
Men nu har jag sagt nej så många gånger så jag ville ställa upp och hjälpa dem.

Ha det så bra.

söndag, april 05, 2009

När är lagom bäst ?

9 timmar på bassängkanten blev det den här helgen och det har varit roligt.
Resultatmässigt i knattesimmet så ligger vi väl inte i topp utan istället längre ner i resultatlistorna.

Men det blev många personrekord så jag är en nöjd tränare.
Men när man tävlar mot finska klubbar så blir placeringarna längre ner, så för de tränar så pass mycket ja lite för mycket om jag får säga mitt.

Jag frågade den gamla storsimmaren Vesa Hanski som nu tränar simmare i ÅSK ( Åbo Simklubb ), hur mycket de tränar.
Deras 10 åringar tränar 4 gånger i veckan och då 3-4 km per träning. 11-åringarna som simmade bra, simmar 5 gånger i veckan och mellan 3 - 5 km per träning.

Mina simmare i SIF tränar nu 2 gånger i veckan och då simmar de mellan 2 - 3 km per träning. Jag vet att många tycker vi i SIF tränar för lite eftersom de flesta är runt 12-13 års åldern.
Men flera av dem är relativt färska inom simningen och det får inte bli för mycket måste inom simningen.
Sen har jag den policyn att när man kommer upp i högstadieåldern så vill man då skall man få möjlighet att satsa.
Nu av 12 simmare så har jag bara 4 i högstadiet.
Men i höst är det betydligt fler så då måste jag väl ge dem möjlighet till mer träning.
Men jag får inte glömma bort att de som vill träna mindre skall inte bli bortskrämda. För alla skall få rum i SIF simning.

Ha det så bra.

fredag, april 03, 2009

Det skall vara kul att tävla


Ja ni det blev en lång första april eftersom jag inte hunnit med inlägg förrän nu. Men det har varit oerhört stressigt.
Igår satt jag på ÅIF möte till efter kl.22.

Och inte blir det någon lugn helg heller för det är knattesimmet här på Åland i helgen.

Just det här knattesimmet är med lite blandade känslor. Den här tävlingen har ju funnits så länge att t.o.m. jag har var varit med och simmat där.
Och det är länge sen för knattesimmet är för åldern 9 - 13 år.
Så då skall ni förstå att den har hållit på i måååånga år.


Nu förtiden så har man ju börjat fundera på att från vilken ålder skall man tävla och jag funderar själv på det ofta.
Jag anser att det beror mycket på tränarna och föreningen. Det skall absolut inte kännas som en press att tävla.
Utan det viktiga med att man har kul på tävlingen och att man deltar för att för att se om nam går framåt.

Vi vuxna skall inte göra tävlandet till något dramatiskt utan vi skall lyfta fram att man vågar och vill vara med att tävla samt vara stolt över det man gör.
Sen skall vi ledare lyfta upp deras självkänsla med deras utveckling.
Jag träffar alltför många barn med en dålig självkänsla som inte vågar tävla, för att de är rädda för att göra bort sig.
Är inte tävlingar också för att kunna följa sin egen utveckling ?
Jag tycker det i alla fall.

Jag anser att en av de viktigaste sakerna är att man skall tävla med ett leende :-)
Men det vikigaste att hålla på med idrotten skall vara framför allt roligt. För är det roligt så vill man också hålla på längre.
Men visst kan väl tävlingar också vara roliga. Jag tycker man skall kunna skratta åt missar i tävlingar.
Imorgon förmiddag så har jag träning med de äldre simmarna, visst det blir lite jobbigt men vi har roligt också.

Men trots det så kan jag vara jobbig för jag vill ha disciplin på träningarna ändå.
Sen kl.15 så träffar de 8 andra som skall tävla och då skall vi ha en rolig eftermiddag.


Ha det bra.

onsdag, april 01, 2009

Vem skall jag tro på idag ?


Vem skall jag tro på sjunger Thomas Di Leva, och det stämmer idag :-)
ag har en god vän som jag respekterar mycket som skrev i ett mail att att just 1 april borde vara helgdag.
För vem skall jag tro på idag ?
Jag tror inte jag kommer att skriva fler inlägg idag.
Men vem är säker på något idag ?


Ha det bra.