fredag, oktober 31, 2008

Personlighet

Jag blev ikväll att tänka på ordet ödmjukhet, just för att jag börja tänka på när jag nu i veckan lyssnade i radion på en företagsledare i ett av våra största företag här på Åland.
Men desto mer jag funderade så börja jag att fundera på om det egentligen var ordet ödmjukhet som jag letade efter.
Men sen slog jag upp ordet ödmjukhet i Wikipedia och då börja jag fundera om jag kanske tänker mer på respektfullhet.
Enligt just Wikipedia så är orden är besläktade med varandra.
Men följande mening så beskrev Wikipedia ödmjukhet " ödmjukhet är en personlig egenskap. En ödmjuk person har en balanserad självuppfattning och är medveten om sina begränsningar"
Om repektfullhet så stod det
"Respekt brukar användas som exempel på socialt kapital. I denna mening handlar respekt om det värde som omgivningen sätter på en persons handlingar och dennes åsikter".
Men innan min lilla filosofistund var slut så började jag fundera på att skall man vara en företagsledare och klara sig att vara där så bör du nog ha lite av ödmjukhet och respektfullhet, men sen så är nog det sociala kapitalet otroligt viktigt om du skall få de andra med dig.
Visst finns det mycket annat sen som spelar in som då utbildning och arbetserfarenhet. Men det som jag blev att tänka på idag är personligheten.
För personligheten kan man inte studera sig till utan det är man som man är.

Personliget är vad som blir kvar när man tar bort när man tar ämbeten och titlar från någon.

Ha det bratorsdag, oktober 30, 2008

Framtidens äldreomsorg i Sund

I början av december 2007 så tillsatte Sunds kommunstyrelse en
byggnadskommitté med mig som ordförande. Idag så presenterade kommittén sitt arbete för förtroendevalda i kommunen, och slutrapporten är överlämnad till kommunstyrelsen.
Det är nu den tredje gruppen som jobbar med äldreomsorgsfrågor som jag leder sen januari 2006.
I den första gruppen så var uppdraget att börja planera den framtida verksamheten.
Hur skall äldreomsorgen i Sund se ut i framtiden ?
Skall vi ha kvar platserna på de gamlas hem eller skall vi ha ett omsorgsboende i Sund ?
I arbetsgruppen kom vi fram till att vi fortsättningsvis skall ha kvar platserna på de gamlas hem och då ha kvar Tallgården som ett effektiverat serviceboende.

•Arbetsgruppen kom fram till följande ordningsföljd för att uppnå en helheten i äldreomsorgen:
–Hemtjänst/ hemvård
–Närståendevård
–Samordna tjänster till äldre som bor hemma
–Ändamålsenliga lägenheter (befintliga) på Tallgården
–Dagcenter
–Bostäder (pensionärbostäder)
–Demensvård
–Möjlighet till vård i livets slutskede på Tallgården
–Utemiljön vid Tallgården
Rapporten godkändes i sin helhet av Fullmäktige juni -06

Andra gruppen utredde ett förslag på en om- och tillbyggnad som skulle ha godkänts om kommunen skulle ha fått investeringsbidrag för det.
Men landskapsregeringen avslog det.

Då tillsattes en ny grupp i december 2007 som skulle jobba fram ett nytt förslag för en om och tillbyggnad. Och idag som sagt känns det som mitt jobb där är avklarat.
Nu är det upptill kommunstyrelsen att ta sina beslut innan jag får det tillbaks i Fullmäktige.
Och då får jag en bubbeldos.
Först den nya tjänsten som servicehusföreståndare som skall frigöra resurser för äldreomsorgsledaren att hinna med att utveckla bland annat:
–Hemtjänst/ hemvård
–Närståendevård
–Samordna tjänster till äldre som bor hemma.

Sen kommer om- och tillbyggnaden av Tallgården också till Fullmäktige för beslut. Där kommer det bland annat att täcka kommunens behov för:
–Ändamålsenliga lägenheter (befintliga) på Tallgården
–Dagcenter
–Bostäder (pensionärbostäder)
–Demensvård
–Möjlighet till vård i livets slutskede på Tallgården

Blir båda godkänt så har jag fullgjort de prioriteringar som skall uppnå en helhet inom äldreomsorgen i Sund.
Det här kan låta dyrt men tyvärr är det här något som måste göras och de äldre är väl värda en god omsorg och ett bra boende när man behöver det.
Sunds kommun har i dagsläget en mycket god ekonomi men nu har vi tuffa satsningar framför oss och där är äldromsorgen en stor del i det hela.
Men nu måste vi våga göra våra satsningar för äldreomsorgens utveckling har släpat efter i många år.
Alla vill leva länge men ingen vill bli gammal finns det ett ordspråk som heter. Men vi kan i alla fall ge de äldre en värdig ålderdom.

Ha det bra

Stolt, nöjd och tacksam

Idag nu så vid 16-tiden så har jag suttit i Ålands lagting i 5 år.
Men just nu är den här perioden över. För den här perioden men jag kommer igen...
Om man följt med min blogg en längre tid så kanske ni vet att jag överraskande blev invald i Ålands lagting 2003. Sen i valet 2007 så ökade jag mitt röstetal men tyvärr räckte det inte till att bli invald som ordinarie lagtingsledamot utan jag kom som förste ersättare för mitt parti socialdemokraterna.

Jag är stolt över att ha fått chansen att sitta i Ålands lagting. Det är alltså ett fåtal som fått den chansen så jag är stolt över att få varit en av dem.
Man är ditvald av Ålands folk som vill man skall representera dem. Det är ett förtroende uppdrag som jag aldrig skulle få. Lite ledsamt är att min pappa aldrig fick uppleva detta. Han skulle också varit stolt över mig.Nöjd är jag med det jag fått presterat under mina 5 år.
Det här ett axplock som jag varit med och fått tillstånd:
  • Besökscentrum i Bomarsund - Lämnade in motion våren –04 och nu pågår planeringen av besökscentrum.
  • Personlig hjälparutbildning – Lämnade in motion om behovet av personlig hjälparutbildning våren –04 och våren - 07 så var det dimission av första årskullen
  • Barnombudsman - Lämnade in motion våren –04 om vikten av att barnombudsmannen skulle ligga under landskapet och 01.03.2006 så anställdes nuvarande barnombudsman under landskapet.
  • Nya avgifter inom ÅHS - pensionärsrabatt. Jag fick sitta med i gruppen om nya avgifter inom ÅHS och där drev jag hårt att få igenom ett sänkt högkostnadsskydd för sjuk- och ålderspensionärer. Tyvärr fick jag inget understöd om sjukpensionärer men ålderspensionärerna fick högkostnadsskyddet sänkt från 450 euro till 125 euro.
  • Avgiftsfri terapi för unga under 18 år. Under arbetet i avgiftsgruppen så fick jag in att all terapi för barn under 18 år skall vara avgiftsfri.
  • Tillgänglighet till den offentliga tandvården.Idag är det ytterst begränsat vem som har tillgång till den offentliga tandvården. Men det borde finnas fler som har tillgång till den offentliga tandvården.


Tacksam här jag över de personer jag lärt känna genom mitt lagtingsuppdrag. Alltså lagtingledamöter som jag på den politiska skalan är långt ifrån. Men som är politiskt korrekta och trevliga personer.Personer där vill jag nämna är Fredrik Karlström, Johan Ehn, Roger Jansson, Danne Sundman och Mats Perämaa är några som jag tycker är riktigt trevliga personer och som sagt samtliga står jag långt ifrån politiskt men kommer bra överens med dem ändå.

Största tacksamheten vill jag ge de jag fått suttit tillsammans med i lagtinget som Christian Beijar, Ann-Helena Sjöblom, Carina Aaltonen, Henrik Lagerberg, Lasse Wiklöf, Camilla Gunell och framför allt Barbro.

Barbro har lärt mig mycket och också krävt en del. Utan henne skulle det inte ha kännts så bra som det gör nu.Jag hoppas jag kommer att tacka henne och förklara för henne hur mycket jag uppskattat hennes ärliga, rättvisa och lite krävande stil. Men med det så har hon också gett ett förtroende. Och med förtroendet så har man lyft sig själv.

Men jag är inte tillräckligt nöjd och tacksam utan jag vill dit igen. I väntan på de tre åren tills nästa val så kommer Talmans Roger Nordlunds ord att sitta kvar i mitt huvud."Göte är en person som utvecklats mycket som politiker och har många politiska år framför sig ännu. Därför säger att han tar en paus från lagtingsuppdraget"

De orden så kändes bra och ett erkännade av mina 5 år som lagtingsledamot.

Ha det bra

onsdag, oktober 29, 2008

Låg skatt eller bra skola och omsorg ?

FS politikern Anthonio Salminen har nyligen haft insändare om att alla ålänningar vinner på en sänkt skatt och att det även skulle kunna locka hit ny arbetskraft.
Jag kunde inte hålla med om detta utan måste därför skriva en replik om min uppfattning att det är just en bra barnomsorg, skola och äldreomsorg som gynnar inflyttning av arbetskraft.

Sen så är det fräscht att Salminen startar en sån här debatt för det är viktiga ämnen som han tar upp.
En debatt i media startar också ofta en diskussion runt kaffeborden om det här ämnet.
Är en sänkt skatt värt att att riskera skatteinkomster som skulle göra att vi måste göra avkall på just skola och omsorg ?
Jag tror inte det i alla fall.

Ha det bra

måndag, oktober 27, 2008

Full dag minst sagt

När jag kom hem ikväll så kände jag mig ganska urlakad och jag känner att jag måste börja träna ordentligt nu när förkylningen lagt sig.
Nu har jag pga en förkylning inte kunnat träna på två veckor, men igår så kunde jag fara på en lätt 7 km länk.
Men idag så började dagen 8.30 med en kaffe tillsammans med kollegorna innan ungdomarna dykte upp. Sen var jag med där och drog gruppen på förmiddagen. På eftermiddagen så hade jag inviduella samtal med ungdomar.
När jag sen slutade vid 16-tiden så for jag och träffade en idrottare som jag behövde peppa lite mentalt.
Efter det hade jag 30 min tid till middag så jag hann få i mig middag innan jag for ut till Godby och drog simträning mellan 18-20.30.
Sen nu här så sitter jag vid datorn och jobbar till 23.30 tiden, innan jag går och kryper mig under täcket.
Hade bl.a. lite lagtingsjobb som måste göras.
Jag har nu ett tag jobbat så här. Jag trivs när det händer kring mig. Men nu känner jag att jag måste börja prioitera in träning för det börjar nu ta på mig.
Med det här inlägget så vill jag inte tycka synd om mig utan jag vill påminna dig om hur viktig motionerandet är. För när jag tränar och är i form så är det inga bekymmer och orka med långa dagar.
Så har du tid du vill ge dig, så ge tiden då åt att orka röra på dig och inte åt soffan.

Ha det bra.

söndag, oktober 26, 2008

Minnesbilder

Ja det är ungefär precis ett år sen som jag satt vid datorn och följde med valet, då var det ju åländska kommun- och lagtingsval.
Nu sitter jag nästan lika spänd och följer med i tv:n. Visst kan jag erkänna att pulsen var högre för ett år sedan.
Men nog är det så pass spännande så jag ändra planerna vad jag skulle göra ikväll.
Prognoserna är Samlingspartiet går framåt och centern backar av de stora regeringspartierna intressant och kan de vara så att de har en tydligare politik ? Visst går ju mitt parti socialdemokraterna också bak, men det börjar väl stabilisera sig från riksdagsvalet ifjol.
Men det vet jag att socialdemokraterna bör få en tydligare politik. Ordförande Urpilainen valdes som ny ordförande här i Juni så att det tar väl lite tid innan hon får ut den " nya " politiken
Nu är ju det här kommunval och visst är det i viss mån också lite personval här att man vill ha in sin person i den kommunala politiken. Men man får ju inte därför glömma att personen ändå står för ett parti med deras ideologi.

En fortsatt spännande kväll blir det i alla fall.
Och minnena och spänningen från ett år sen känns igen nästan lite svettigt men i år beror det nog att jag har eldat.

Ha det bra

fredag, oktober 24, 2008

Falska fiskar


Jag läste förut på internet om att det förekom falska fiskar på meny i Luleå. Men nu simmar de även i Ålands idrottscenter må jag säga för jag blev rent ut sagt för..nnad när jag fick ett samtal i onsdags att det står i tidningen att Roger Höglund (c), ordförande i kommunstyrelsen och i ÅIC, tillsammans med ÅIC:s verksamhetsledare John Holmberg lämnat in ett anbud på driften av Ålands idrottscenter.
Visst börjar det blite tjatigt ja nästan som en hetsjakt mot Roger Höglund här på min blogg och jag har haft ett dåligt samvete om det - förut.
Men inte nu längre.


Först ringer man hem till mig och vill bli ordförande, vilket jag sen föreslår eftersom han tydligen blivit lovad det.
Nå sen ett år senare så lägger man driftsbolaget Ålands idrottscenter i likvidation för att bolaget går och sköts så dåligt, trots stigande besöks siffror.
Sen så bildar ordförande och verksamhetsledaren i ÅIC ett nytt bolag och söker om driften för ÅIC.
Samma person som nu lägger in ett bud på att driva anläggningen som just la ned ett bolag med många aktieägare som gått in med egna pengar för att stöda anläggningen ekonomiskt.
Det de två gjorde nu är ett svek mot alla aktieägare.

Jag är helt övertygad om att det finns en bra framtid för anläggningen för det är en bra anläggningen med ett helhets koncept som jag inte sett någon annanstans. Men då måste man våga jobba lånsiktigt och inte jobba för en egen vinning.
Visst kan jag erkänna att det kändes frestande att lämna in ett anbud själv. Men jag jobba emot en likvidation av Ålands idrottscenter.
Nu kommer anläggningen då högst troligtvis att drivas i kommunal regi.
Sen om det är bra eller dåligt vet jag inte, men jag har tyckt det har varit en stor utmaning att att försöka driva det så mycket som möjligt med egna medel.
Men nu kan man lugnt säga att kommunstyrelsen socialiserade anläggningen när de beslöt att begära Ålands idrottscenter i frivillig likvidation.
Nå hallen finns där och jag kommer fortsättningsvis att jobba för att fylla hallen så mycket som möjligt och det hoppas jag nu också att Finströmskommun vill trots att de inte tänker bygga en evkueringstrappa.

Ha det bra.

torsdag, oktober 23, 2008

ULA resa

I tisdags och onsdags så var jag i Borgå där ULA-gruppen träffades. I ULA gruppen så finns ställen som föregångarna i Vasa, Jobcenter i Kristinestad och Närpes var två ställen som imponerade på mig.
ULA står för Ungas Lärande och Arbete förstod jag.
Själv har jag nyss börjat jobba som ungdomslots vid katapult och det är ett jobb som jag trivs oerhört med eftersom jag brinner för ungdomsfrågor.
Men i fråga om ungdomsfrågor så blev jag imponerad av ungdomsdirektör Tuija Öberg och hennes verksamhet i Borgå. Men mest imponerad av mina två dagar i Borgå blev jag av stället Intro som är precis som jag tycker man skall ha. En trappa upp där så är det ungdomsgård och två trappor upp så fanns det bl.a. ungdomspsykitater och preventivmedels rådgivning.
Det är så jag tycker det skall vara när jag pratar om ett ungdomshus dvs korta avstånd och ett ställe som inte gör det svårt att gå eller hitta till.
Sen när ungdomsdirektören pratade om framtiden så var det inget om den väntade lågkonjukturen, utan om vad ungdomarna behöver.

Det var även trevliga bekantskaper i ULA gänget med mycket kunskaper så mitt återbesök i Borgå var mycket lyckat.
Ja återbesök blev det eftersom jag hösten-87 - våren -08 studerade i just Borgå.

Sammanfattningsvis så kan jag konstatera att nu förstår jag katapults profession mycket bättre för man försöker jobba så lika som möjligt och de övriga. Jag är stolt att vara med i katapultgänget för de gör ett bra jobb och jobbar för ungdomarnas bästa.

Ha det bra

tisdag, oktober 21, 2008

Låg skatt eller välfärd


Idag håller Ålands kommunförbund en jätteintressant seminarium med temat "lägre skatt eller välfärd" Åland har behörighet att lagstifta om kommunalskatten, men använder den inte. Istället kopierar lagtinget den finländska lagstiftningen rakt av. Vad kan vi vinna på en egen aktiv lagstiftning? Finns det några risker? Vad vill vi använda en aktiv lagstiftning till? Ja så beskriver Ålands kommunförbund seminariet på hemsidan. Det låter jätte intressant så jag skulle jättegärna fara dit, men jag kan inte tyvärr för jag är bortrest på en arbetsresa.


Ämnet intresserar mig. Och ännu intressantare blir det när kommunförbundet skriver i sin hemsida följande text om seminariet "ökade krav på skola, äldreomsorg och sociala skyddsnät hör till framtidens utmaningar. Ska kommunerna vara konkurrenskraftiga måste de klara av att möta invånarnas förväntningar. Samtidigt måste utvecklingen vara ekonomiskt hållbar".


Jag är nyfiken på de lösningar som föreslås. Själv så tror jag det måste göras mer än att ta över lagstiftningen för jag undrar om det egentligen är där skon klämmer. Jag tror mer på att vi måste börja våga se på en kommunreform. Skall vi långsiktigt börja se hur kommunerna skall klara av de ökade kraven på skola, äldreomsorg och det sociala skyddsnätet så måste vi ha större och kraftigare kommuner än vad vi har på Åland idag.

Om vi tar över beskattningen så blir vi nog inte fler skattebetalare i kommunen för det. För att vi skall förbättra skolor, äldreomsorg och det sociala skyddsnätet så måste man också i kommunerna välja att satsa på det.

Det anser jag inte alla kommuner gör här på Åland idag.

Jo en sak satsar vi på eller rättare sagt ha satsat på här på Åland både inom skola och äldromsorg, och det är dessa stora och fina skolor och äldreboenden alltså själva byggnaderna. Genom vår tidigare landskapsandelslag där det fullkomligt östes pengar åt kommunerna för investeringar, men man tänkte inte på driften och utvecklingen av personal gentemot kommunens storlek. Nu tänker man inte heller på driften, men man kanske funderar lite mer innan investeringen görs.

Men varför kan man inte se ordentligt att t.ex. inom äldreosomorg att det lönar sig att satsa mer på drift än att bygga ut hela tiden.


Jag tycker det är bra att Ålands kommunförbund har en sån här dag men jag undrar om man tänker tillräckligt brett.

Seminariet inleds med gemensam lunch och ger mycket tid för deltagarna att samtala i arbetsgrupper. Grupperna leds av förbundets strategikommité: Kerstin Alm, Peter Carlsson, Niklas Eriksson, Bjarne Pettersson och Carolina Sandell.

Är det de som varit med och styrt det PM som kommer från jurist Tomas Lundberg så är det inte mycket prat om kommunreform i alla fall.

Sen står det Sigurd Lindvall från Ålands kommunförbund talar om förbundets ståndpunkt och vilka möjligheter en aktiv lagstiftning ger.

Men lagstiftningsmöjligheten ger inte en bättre välfärd, det ges av politisk mod att våga ta skatt för att täcka en bra välfärd i den egna kommunen.

Jag är helt övertygad om att de åländska kommuninvånarna hellre betalar lite mer skatt för en bra välfärd än att se om lagstiftning är egen eller inte.

Därför vill jag symbolisera med bilden här uppe till vänster, att det behövs fler händer inom skola, vård och omsorg. Och det gör det med skatten.


Ha det bra.

måndag, oktober 20, 2008

Ett kort ögonblick

Just nu sitter jag och ser på en 15 minuters dokumentär om Jonatan som råka ut för en olycka. Jonatan blev påkörd av en buss.
Dokumentären var bara 15 minuter men den sätter sig i en längre än så. Olyckan hände på ett ögonblick, men minnen och skadorna består.
Man kan ha ett långt liv men det kan ändras stort på en litet ögonblick.
Jag blev rörd av denna korta dokumentär.
Det säger att man skall vara glad så länge man får var frisk och hel.

Ta vara på varandra.

Ha det bra

Magisk gräns

Igår kväll vid tiotiden så var det något stort som hände för då stod räknaren för min blogg på 10 000 som besökt min blogg. Det är kul och hedrande att så många är inne och läser vad jag skriver.
Visst vet jag att kvaliten på vad jag skriver är varierande, men íbland så är det så att man känner att man borde skriva något men det står precis stilla. Man kommer inte på något alls. Usch de gångerna är jobbiga för jag vill ha en levande blogg där det händer något helst varje dag.
Men det går inte alltid för dygnet har tyvärr bara 24 timmar. Som idag nu så kl.8 bär det iväg till stan jobba till ca 17.30 sen kl.19.00 socialnämndsmöte i Vårdö. Klockan 23.50 så skall jag vara ombord på Helsingforsfärjaneftersom jag under tisdagen och onsdagen är på arbetsresa i Borgå. Vad jag skall göra där så är jag inte riktigt helt säker på än. Men vissa av föreläsningarna var intressanta och sen får jag träffa nya intressanta personer som jobbar liknande som mig.

Ha det bra.

söndag, oktober 19, 2008

Idrottsanläggningar har också ett turistservice ansvar

Den här helgen har jag tillbringat sammannlagt 8 timmar i Ålands idrottscenter på simtävlingar. Och det jag har konstaterat med det är att idrottsanläggningar skall drivas kommunalt för de är viktigt att det sköts bra.
Först vill jag poängtera att det här är inget mot de som jobbat där ihelgen utan mer hur om de sköts.

Fanns detaljer som inte sköttes så bra där, men det syntes inte till våra hitresande som då är turister här på Åland. Som har turism som en viktig näringsgren.
Det som retar mig är att man inte hade någon som kunde sköta cafeterian för jag såg flera som stod och väntade och ville betala men eftersom man inte såg någon så köpte man inget. Sen på söndagen så kom det föräldrar och ledare ( jag var en ) som skulle velat ha sig en kopp morgonkaffe. Men lite före 9 så var det inte öppet ännu. Sen vid halv tio tiden så fick jag möjlighet till kort paus och då fick jag mig en kaffe.

Men nu är det inte mig jag tänker på utan alla våra besökare och deltagare. Hur ser de på Åland och vår turistservice ?

Idrotts Åland är duktiga på att arrangera tävlingar men nästan alla är oerhört beroende av hur anläggningarna sköts. Har vi turist Åland råd att ha anläggningar som sköts med dålig ekonomi och det eventuellt är undermåligt med personal eller något annat som det sparas in på.
En eloge som jag fortsättningsvis vill ge Ålands idrottscenter är att det alltid städat och snyggt. Det är bra för det vet jag att det uppskattas. Men nu måste vi idrottsorganisationer på Åland börja säga till om det är så att anläggningarna inte håller måttet. Vi har många idrottsanläggningar på Åland, men de får inte förfalla av besparingsskäl, eller att de ges ut för privatdrift, för standarden måste fortsättningsvis vara god.

Om Ålands idrottscenter så vems är ansvaret för att man inte får använda hela läktaren pga att en evakueringstrappa saknas eller att ljudanläggningen är under all kritik och inte hörs ordentligt nere i simhallen ? Det är saker som borde förbättras men Finströms kommun vill inte och har inte råd. Ålands idrottscenters driftsbolag som skall läggas ner vill inte och har inte råd. Resultat inget händer för kommunen och bolaget skyller på varandra.
Skulle jag bli irriterad över att det är dåligt städat i Baltichallen eller dålig belysning i Vikingahallen så vet jag vem jag skall ta kontakt med, nämligen kommunen. Inte är man ju säker på att det händer något då heller men man hittar i alla fall ansvarspersoner.

Därför är det viktigt att vi har anläggningar av bra klass så att våra besökare för tävlingar trivs här och då känner sig välkomna så att de vill komma hit igen.
Det vinner hela Åland på.

Ha det bra.

lördag, oktober 18, 2008

Ledarskap

Idag har jag varit på simtävlingar som jag skrev i mitt förra inlägg. Men jag blev att fundera idag på hur viktigt kommunikation är i ledarskap. Nu tänker jag inte bara just på simning utan i all ledarskap så är kommunikation viktig.

Det är ledaren som skall vara med hjälpa att sätta målen och peppa till att våga. Ledarskap skall också bestå av ömsesidighet dvs ett samspel mellan ledaren och adepten eller arbetaren.

Funkar det så kan man bestiga de största berg tillsammans. Men det skall man då göra tillsammans och det skall kännas att man gör det gemensamt.

Ha det bra

Så är man där igen


Jaha då var det kört igen. Idag klockan 15 så står jag åter igen på en internationell simtävling som tränare. Att det skulle gå så här snart igen trodde jag inte när jag klev av som ÅID tränare våren 2005 tror jag det var.

När jag slutade som ÅID tränare så tränade jag också unga simmare i SIF, de är ännu unga men tillräckligt gamla för att vara med i vikingsimmet.

Men inte nog med att jag har i stort sett har nästan hela gruppen med så är nu båda ÅID tränarna borta så jag skall hjälpa deras simmare också. Så lördag eftermiddag och söndag morgon så är det full fart. Adrenalin rusar i Göte och inte en lugn stund. Nästan lite för mycket som min kära fru brukar säga om mig ibland. Och då tror jag inte det är storleken hon syftar på.

Jag kan erkänna att jag e stolt som en tupp att ha då nästan alla min SIF simmare med i denna tävling. Nu vill ju inte alla vara med och tävla och jag tvingar ingen utan man skall få simma på sina villkor.
Jag måste nog inse nu att simning är sporten som ligger mig närmast hjärtat så jag njuter nog säkert hela helgen.

Tur att vi har besök ihelgen av släkt så då är samvetet mot barnen bättre för nu tänker de nog inte mycket på att jag är borta.


Ha det bra.

fredag, oktober 17, 2008

Kärt återseende

Idag var jag och träffade en gammal bekant. Han var här på konferens och vi hann med att träffas en timme. Jag blev bekant med honom när vi studera i Tollare Folkhögskola socialpedagogiskt ungdomsarbete.
Jag tror faktiskt 7½ år sen vi studera där. Men faktiskt kul att och se hur lika vi jobbar nu. Han e sosse och jag e sosse. Vi båda jobbar med ungdomar och vi jobbar otroligt likt varandra. Ja världen är liten ibland och smått komiskt hur det kan bli.
Det var ett intressant år när jag studera i Tollare på distans och faktiskt en bra utbildning som lärde mig mycket nyttigt.
Men framför allt så träffade jag många trevliga personer som man nu tyvärr inte har kontakt med längre.
Men i somras sprang jag på en på Alko och nu en idag.
Nu hoppas jag att kontakten hålls med de två även i framtiden.

Ha det bra

Skeptisk

Jag blir allt mer och mer skeptisk på att vara med i kyrkan och betala kyrkoskatt för jag börjar fundera allt mer för vem är kyrkan?
Detta inlägg är inte kritik mot personalen utan mot de förtroendevalda.
Jag måste där lyfta fram Finströms - Geta kyrkofullmäktiges beslut igår på kraftiga nedskärningar för personalen och samtidigt höja skatteöret.
Då blir jag att fundera på för vem är nu kyrkan och dess verksamhet. Jag vill inte betala kyrkoskatt bara för gudstjänsternas överlevnad. Okej i Sund så bedriver församlingen barnkör och har sångstunder på dagis som våra söner älskar. Men skulle det tas bort så blir det allvarliga funderingar på att skriva ur mig ur kyrkan. För nu är jag skeptisk på att man tar bort en tjänst som jag tycker gör ett bra jobb. Det är ungdomsarbetsledaren som skall tas bort.
Sen fick jag lite roligt på ordförande kyrkofullmäktiges ordförande Lars Rögård uttalande att "Skulle vi vara ett företag hade vi varit tvungna att gå i konkurs, så läget är mycket allvarligt". Hallå vakna herr Rögård !!! Rögård jobbar själv inom landskapets trafikavdelning och skulle man gå efter det så skulle landskapetstrafikavdelning bestå av enbart skärgårdsfärjor, och vi skulle tvingas köra på kostigar. För då skulle vi inte ha råd med vägavdelningen. Men vi måste erbjuda skattebetalarna en viss service.
Vad erbjuder Finström-Geta föramling för kyrkoskattehöjningen?
Sen skulle det vara intressant att få veta hur mycket är kyrkorådets inbesparings paket på. 8000/månaden står det i notisen här. Men det ryktas om att summan som sparas in är betydligt större. Enligt vad jag fick höra så visste inte ens arbetsgruppen som var tillsatt av kyrkorådet för att spara in pengar så visste de inte ens vad ungdomsarbetsledaren gör. Bästa förtroendevalda inom församlingen att jobba med barn och unga inom församlingen är betydligt mer än söndagsskolor. Söndagsskolornas storhetstid var det på förra seklet när ni var unga. Nu jobbar man bättre och har utvecklat föramlingsarbetet.
Okej visst är det min frus tjänst som ryker och jag borde vara bitter för det. Men så duktig som hon är är jag övertygad om att hon får ett annat jobb, och att jag sen får ha henne hemma fler helger när hon har varit på olika läger.
Ingen skriftskola där hon är borta 4-5 dagar. Så är jag egoistisk borde jag vara glad. Men det jag blir fundersam varför jag skall vara skriven i kyrkan när man skär ner på tjänster som verkligen gör något. Eller som maktgalen tror att man är duktig om man tar bort tjänster, och inte förstår innebörden av det.
Det är då jag faktiskt blir skeptisk på kyrkans framtid när man glömmer bort de mjuka värdena och tror man driver ett företag.
Om jag ínte tycker om ett företagspriser och service så slutar jag gå dit. Är det de nu som de förtroendevalda inom Finström-Geta församling också vill ?

Ha det bra.

torsdag, oktober 16, 2008

Åland en skyddad zon


Först måste jag poängtera att det här är mina ord och mina värderingar, för jag kan förstå att det jag kommer att skriva kan kastas mot mitt parti vid tillfälle.

Men igår i media så stod det om Ålands Handelskammares kritik mot näringsrätten. Och visst är det så att det med att två terdjedelar av en bolagsstyrelse skall bestå av ålänningar med hembygdsrätt.

Visst är det ju bra att man håller Åland åländskt men trots allt så lever vi idag i ett globaliserat samhälle och måste våga öppna oss. Visst är det här bra för våra företagare att vi har näringsrätten. Men vi kan ju inte prata om fri konkurrens i alla fall. Och inte är det vi konsumenter som är vinnare.

Sen är jag brukar jag fundera på att vår kära hembygdsrätt inte heller är riktigt okej. Visst är det bra att inte vem som helst skan köpa upp öar och sånt men att köpa en tomt på fasta Åland tycker jag borde vara okej. Men sen så är det så att en släktgård eller tomt skall få vara kvar i släkten även om man flyttat till Sverige, österbotten eller Tyskland. Just nu är Åland en skyddad zon, men för vem ?


Ha det så bra.

Stämpel

Jag blir så trött på att man försöker hitta fel på barn och ungdomar. Om man skiljer sig från mängden så skall man ha den ena bokstavskombinationen eller den andra. Sen kan det vara bonus om man får extra resurser för det också.
Alla unga måste få vara sig själv utan att bli stämplade i något kombinationsgrupp.
Sen om man som jobbar med unga så är man inte duktig om man hittar så många som möjligt med avvikelser.
Som ni märker så är jag lite hård i min tanke just nu men det beror mycket på att jag den senaste veckan hört lite för mycket om " barn med annorlunda beteende". Men det är vi vuxna som gör det till ett problem inte de unga.
Låt barn vara lite annorlunda och tvinga inte alla till att vara likadana, det är inte vi vuxna heller.

Stärk de positiva sidorna hos dem så lever de också upp till det.

Ha det bra

onsdag, oktober 15, 2008

Smekmånaden över


Verkar nu som smekmånaden i regeringen är över och vardagen kommer emot. Först utspelet om golfbanan och nu irritation över finansminister Perämaas semester. Verkar nu som cntern tröttnat på att spela kompgitarr, när man är van att köra sologitarr. Jag är nog övertygad om att han vet om att han kan fara eller inte.

Om man gnölar för så där lite.

Verkar som oppositionen kan luta sig tillbaks och slappna av medan det surrar i bikupan. Vänta tills det börjar hända något politiskt också. För snart måste de väl börja prestera något från alla sina kommittéer.

Skall bli intressant att följa.


Ha det bra.

tisdag, oktober 14, 2008

För vem är kyrkan ?


Diskussionen om det här har förts ganska mycket hemma hos oss. Eftersom det har kommit ett förslag om att min frus tjänst skall dras in besparingssyfte. Min fru jobbar som ungdomsarbetsledare inom Finström-Geta församling. Kyrkorådet har tillsatt en arbetsgrupp som skulle se på besparingsåtgärder för församlingen. Jag tycker det är ganska underligt att man föreslår besparingsåtgärder för de unga. Kommuner och alla andra funderar på hur man skall satsa på de unga, men inte den nämnda församlings arbetsgrupp.
Ännu underligare tycker jag det är eftersom jag är otroligt stolt över min frus arbete som jobbar mycket och är med och drar otroligt med olika aktiviter. Om det kan ni läsa här och här och här och det här är bara under 2008.

Visst är det så att hon gör inte det här ensam utan tillsammans med bra kollegor. Tycker också att Finström-Geta församling skulle vara stolta över sin verksamhet och inte skära i den. Jag har upplevt att den här nämnda församlingen står på två stadiga ben som har mycket verksamhet och nu finns det en risk att de kapar ena benet. Kom ihåg att det gör ont i hela kroppen, även i själen när man kapar av ena benet. Nu har ju inte kyrkofullmäktige tagit beslutet ännu så låt därför Finström-Geta församling fortsättningsvis stå på två stadiga ben och se vad man annat kan göra för inbesparingar. Men om föramlingen drar in på barn- och ungdomsverksamhet, så bör kommunen då ta ett större ansvar. För man får inte bara lämna de unga.
Allt fler mår idag dåligt och far illa, därför behöver alla bidra med vad de kan.


Man läser också om att församlingarna blir allt mindre, eftersom färre skriver in sig idag i kyrkan. Man frågar sig vad får jag för att vara inskriven i kyrkan. De flesta församlingar kan inte riktigt svara på det. Finström-Geta kan dela ut en broschyr med sin verksamhet. Var stolta över det och lyft fram det.
Annars gör ni alla församlingar en stor björntjänst. Församlingarna behöver agera nu och förnya sig. Visa sig för de unga och förklara vad man får ut av att vara med i kyrkan. Att vara med i kyrkan är betydligt mer än att döpa, konfirmera, gifta och begrava sig. Men de behöver också ha någon som berättar det för de unga om man vill ha en stor och livskraftig församling.


Ha det bra

måndag, oktober 13, 2008

Golfbana eller inte detta är frågan
Man kunde nyligen läsa i tidingen Åland en artikel om att centern föreslår att en det skall byggas en ny 18-håls golfbana i Kastelholmsområdet istället för en vid Ämnäs-Godby. Ja man märker vem det är egentligen som styr i den "nya" centern. Kommer ihåg en politikerveteran som skrivit insändare förut om den golfbanan. När insändarna då skrevs så fråga jag lite olika inom golfen på åland vilket som skulle vara bättre en golfbana till Kastelholm eller Ämnäs-Godby. De sade att Ämnäs-Godby banan blir betydligt högre klass än i Kastelholm. Nå Ämnäs-Godby föll på avundsjuka markägare och politiker mellan.


Bara för att landskapet erbjöd mark istället för att betala för marken. Ett sunt tankesätt tycker jag, men inte centern och liberalerna. Där styrde avundsjuka tydligen. Mark är makt.
Men nog om gången tid utan nu skall man se framåt och visst borde jag som sundspolitiker vara glad över att de vill satsa i Sund.
Men då funderar jag om att drar golfbanan i kastelholm lika mycket som i Ämnäs-Godby ? Nej om man frågar experterna. Men hellre Kastelholm eller inte alls sade de idag i radion.
Men idag i radion så intervjuades en framstående inom åländska turistbranschen som var rädd för att centern ville sänka golfprojektet bara med att föreslå något nytt.
För liberalerna gick nyligen ut med att de ville se Ämnäs - Godby som alternativ trots att de sänkte det projektet för mindre än ett år sen.

Blir ni kloka på det här ? Inte jag heller. Tyvärr så är politisk prestige viktigare här än att försöka göra något.
Och kom inte och skylla på dagens politiker för det ligger nog fler gamla rävar i skogen och lurar.
Och tyvärr är det nog så att avundsjukan sänkte ett bra projekt, och nu skall jag väl bli glad åt det här. Men blir resulatet det man ville med Ämnäs-Godby ?
Tyvärr är jag rädd att det det blir en halvmesyr som Baltichallen, Ålands idrottscenter m.m. Men där blev ju något i alla fall.
För golfens framtid för att få mer är jag skeptisk tyvärr, och allra minst med den här regeringen.


Ha det bra

söndag, oktober 12, 2008

ATT JAG ALDRIG LÄR MIG

Igår var jag och sprang kanonloppet och det var ju innte länge sen jag sprang ett mycket lyckat Stockholm halvmaraton. När jag sprang Stockholm halvmaraton så gjorde jag ett väldisponerat lopp och öppna första 10 km på 62 min, vilket också var planerat från början. Men igår kändes det bra och jag ville inte hamna i kö när man kommer till skogen och stigarna där så jag öppna i ett tempo som jag märker i efterhand att kanske var lite för högt men det kändes bra då. I kanonloppet så öppna första 10 km 60 min så sista 5 så hade jag inga krafter kvar så jag kom i mål på 2.05,55 som var nästa 3 min långsammare än ifjol. Men ifjol klara de jag mig utan att gå men inte i år tyvärr. Känns inte bra att jag måste gå.
Men alltid ändå lika nöjd ändå sen när man kommit i mål.
Kommer man i mål så skall man ändå känna sig som en segrare. Så det var många segrare igår och resultaten på dessa hittar du här .
Nästa år skall jag springa igen men då skall öppna lugnare :-)
Nu väntar jag på att träningsvärken skall släppa och att jag skall fara ut på länk igen.

Ha det bra

torsdag, oktober 09, 2008

Bråda tider

Nu blir det tyst ifrån mig för imorgon kl.8.00 flyger jag till Åbo för att föreläsa tillsammans med min mycket gode vän Christoph Treier om ett projekt som vi startade här i Sund. "Perspektiv" som projektet heter, går ut på att Christoph som jobbar som bl.a. mentaltraltränare och föreläser mycket om livstilsändringar, så vi i Sund erbjuder utkomsstödstagare, som vill ta sig ur sin jobbiga situation, att de får gå "Perspektiv".
Nå det är om det som vi skall föreläsa om på fredag förmiddag i Åbo på en kongress för socialarbetare.
Sen på eftermiddagen skall jag träffa en f.d. åländska men nu vill väl hon kalla sig Åbolänning, orsaken till träffen är att hon jobbar liknande som mig i mitt jobb som ungdomslots.
Sen är det många timmars väntan innan färjan tar mig hemåt för att jag sen skall komma hem mitt inatten. Men någon sovmorgon blir det inte sen, för jag skall springa kanonloppet på lördag.
Ha det bra.

onsdag, oktober 08, 2008

VANSINNE !!!

Jag läste en liten notis på en tidnings hemsida om att kommunstyrelsen i Finström anser inte att någon evakueringstrappa ska byggas i Ålands idrottscenters simhall.
Vad tänker de på !!! Om jag minns rätt så är nu antalet man får ha på läktaren så få att man knappast kommer att kunna arrangera internationella simtävlingar nu i Ålands idrottscenter. Ö-spelen är ju uteslutet som jag ser det.
Ja det är vansinne.
Vill Finströms kommun lägga ner hallen eller vad håller de på med ?
Vansinne nr.1 är ju att Finströms kommun bygger en simhall med läktare som inte har en evakueringstrappa, sen måste jag ju underkänna brandmyndigheten som godkänner bygget utan evakueringstrappa och det är vansinne nr.2.
Bygger man en läktare för en ca 500 pers och sen så får man nu ha max 150 stycken på läktaren. Inte trodde väl brandmyndigheten att man bygger en för stor läktare på skojs skull.
Men största vansinnet är nog just nu kommunstyrelsens ordförande som också sitter ordförande i den utdöende Ålands idrottscenters driftstyrelse.
Inser han att genom det här beslutet ger all tävlingsverksamhet till Mariebad. Det går ju inte att ordna en simtävling och säga att man bara får använda 1/3 del av läktaren.
Jag vet inte vad de tänker med i Finströms kommunstyrelse, men de tänker oerhört kortsiktigt just nu. Och dyrt på lång sikt. Jag har jobbat arslet av mig för den där anläggningen helt ionödan tydligen.

Ha det bra.

Så det kan gå

Yngste sonen hade stegring imorse, så han fick bli hemma från dagis och jag fick lova att vara hemma från jobbet. Men man får ju lite gjort hemifrån också.
Men efter lunch så bytte jag blöja och skulle lägga honom, sen så slutade med att vi låg i soffa tillsammans.
Sen vaknade jag efter att slumrat till och då satt sonen på golvet och lekte. Så tydligen behövde pappa mer vila än sonen :-)
Nu är han feberfri och det e full fart här hemma.

Ha det bra.

tisdag, oktober 07, 2008

Livets krydda


Visst blir man otroligt arg och irriterad ibland på barnen. Men oftast är de ju helt underbara. Men det är väl så att de inte alltid beror på avsändaren, utan det kan också bero på mottagaren. Det jag menar där är att om barnen är glada, springer och skriker ja är glada helt enkelt. Och samtidigt kan jag vara trött och blir då irriterad över att de är livliga så är ju helt fel att bli irriterad på dem.

Men nu var det ju inte det som det här inlägget skulle handla om utan det deä låååånga dagen. Och tro mig lång har den varit för 05.06 imorse kom Alexander Christoffer Winé och väckte mig.

Sen lyckades jag inte somna om förrän klockan var 06.38 och väckarklockan ringde.

Sen som man är på morgonen så lite stressad vid dagis och skyndar på där kanske lite för onödigt mycket.

Men sen kommer man och hämtar dem och man möter av barn som är glada, då bestämde jag att mitt mål nu är att vi alla tre skall vara glada hela kvällen. Men det kommer att bli en utmaning eftersom min fru är bortrest nu fram till fredagen så hamnar jag att ha ett byggnadskomitté möte hemma för det var enda möjligheten att ha det ikväll.

Men det gick bra men han äldste sonen ville ha lite mycke uppmärksamhet. Men jag tror inte han störde så mycket.

Jag lämna över ordförandeskapet för mötet ikväll, så att jag inte skulle bli stressad i onödan över dem.

Det är lite det som jag menade med avsändare och mottagare tidigare i inlägget.

Visst missade jag lite av vad som sades på mötet men sen efter mötet så fortsatte vi att ha en toppenkväll.

Nu sover de små juvelerna ocj skall nu njuta här en timme innan jag lägger huvudet på kudden.


Ha det bra

Undersökande journalistik eller kvällsunderhållning i tv:n

Igår kväll satt jag och såg på 4:ans program matakuten. Och visst är det bra att man granskar skolmaten men är det rätt att syna skolköken på det sättet som man gör här. Vill man visa fakta eller vill man göra det intressantare för tittarna?
Jag läste tidigare att man ville göra ett svenskt Hells kitchen av det.
Har man analyserat hur många det bör jobba i ett skolkök för att kunna laga då maten på basråvaror.
Här hänger man ut damerna i köket, men varför ställer man inte politikerna till svars. Här skall man laga mat till elever i en stor skola med över 1000 elever.
De var också till en skola med centralkök och varför frågade då de inte politikern som beslutade om ett centralkök om konsekvenser kring matkvalitén när man införde centralkök. Så de som bör stå till svars är politikerna och inte damerna i köket.
Men då skulle det väl inte vara intressant tv och locka tittare. Tänker någon på de stackars damerna som hängs ut i tv:n ? Jag tror nog inte att det är de som beslutat om att de skulle vara med i tv.
Ja jag vet inte vad man tänker på när man säger ja till att vara med i detta program.

Men jag är säker på att den som svarat ja, så behöver ju inte bli uthängd sådär.


Ha det bra

måndag, oktober 06, 2008

Luktar skumt

Man kunde slutet av förra veckan läsa i media om journalisten Björn Häggblom som blev handplockad till en tjänst som förvaltningschefens assistent med en månadslön på 4200 euro.
Det som är speciellt är att Björn också då jobbat som politiskreporter.
Först vill jag förtydliga om att jag förstår att Björn tackar ja till en tjänst som han blir erbjuden. Men jag förstår mig inte på regeringen varför de tillsätter en sådan tjänst utan att lediganslå den, så att alla som anser sig vara behörig skulle kunna söka den.
Därför svävar det lite funderingar runt ens huvud om den "tillfällige" projekttjänst. Ja den måste ju vara tillfällig eftersom de tillsatte den utan att lediganslå den.
Men mina funderingar är bl.a.
- Det är inte så många jornalister som gör sig obekväma, men Björn kunde vara obekväm ibland så blev han då så obekväm att de erbjöd honom en tjänst ?
- Under senaste tiden så tyckte jag att Häbblom varit lam i sina rapporteringar från lagtinget. Trots att den här regeringen inte lyckats åstadkommit något politiskt så kom det inget från radion om det. Då börjar jag fundera att hur länge har Häggblom vetat om den här tjänsten. För säg nu att han vetat om sen sommaren att den här skulle komma och att han är aktuell. Nå inte är man väl dummare då än att det speglar av sig i hans arbete.
Men det är hans val. Men jag förstår definitivt inte vår liberal ledda regering att de täcks tillsätta tjänsten på det sättet.
  • Inte har haft med den i budgeten.
  • Inte att den som anser sig behörig kan söka.
Nä det här luktar inte skumt, utan mer ruttet.
Men nu är det ju nytt ledarskap som det hette när liberalerna gick till val.
Så vi får väl vad vi ålänningar är värda, för det var ju de som vann valet.

Ha det bra.

söndag, oktober 05, 2008

Stressig tid


Känner du någon gång att varken du eller tiden inte räcker till ? Så är det tyvärr lite för mig nu. Jag springer på hela tiden men det räcker ändå inte till. Dåligt samvete till allt för många.

Jag tror jag under den här helgen har sagt ca 10 gånger "så fort jag hinner".

Ok igår synda jag och bjöd över bekanta på en trevlig kväll istället för att jobba. Men det behövde familjen Winé efter allt som hänt, för det är lite för turbulent med nojset på fruns jobb och en eventuell indragning av hennes tjänst. Så det blev bara för mycket med allt så vi kände att nu måste vi stoppa upp en kväll så det blev en vinkväll med trevligt sällskap. Och en trevlig kväll blev det.

Nu imorgon reser frun på en arbetsresa och kommer hem natten mellan torsdag och fredag. På fredag skall jag vara i Åbo, lördag skall frun jobba hela dagen och jag skall försöka orka ta mig igenom kanonloppet.
Ja det finns tyvärr inte en möjlighet till att träna just nu tyvärr. Det var en mycket god vän som sa till mig en gång "att det inte är någon risk att vi tröttnar på varandra, för vi hinner ju aldrig träffas".
Men jag kan lugnt säga att jag är glad att hon är så tålmodig som hon är, för jag kan inte vara lätt att leva med.
Men tur att barnen också tål en hel del, för på tisdag hamnar jag att ha byggnadskomitté möte hemma för jag täcks inte begära barnvakt ännu en kväll.
Orsaken till det här inlägget är nog att lätta mitt samvete till:
- familj och vänner. Ja mamma du ingår i familj.
- att mitt skrivandet i bloggen kommer vara sporadiskt.
- mina simmare och tränar kollegor som jag har svårt att hinna vara med tillräckligt.
- ÅIBF projektet som jag borde hinna bättre med.
- de politiska kollegerna och tjänstemän i kommunen som kanske skulle vilja ha mer gensvar på deras bra arbete.
- kollegor på katapult och i lagtingsgrupp, som jag försöker vara tillags åt och hinna med.
Som ni märker så rullar det på, och ingen risk att jag får långtråkigt.
En viktig sak är att jag har hälsan i behåll.
Och när det är som tyngst så skall man nog tänka på att man skall vara glad att man har hälsan i behåll samt att man har en familj som mår bra och älskar en. Men framför allt goda vänner som ställer upp och finns där när man behöver det.
Ha det bra

lördag, oktober 04, 2008

Åland attraktivast i Östersjön

Ja det är målsättningen som styrgruppen för attraktiva Åland sättit upp. Att Åland skall vara attraktivast i Östersjön 2016. Det kom fram när arbetsgruppen presenterade sin slutrapport igår.
Det där är en rapport som jag ser fram emot att läsa för i den finns tydligen motorbana, golfbana och sen något som heter temapark. Jag hoppas att temapark riktar sig till barnen, för ofta när man gör planer om infrastrukturella satsningar så glöms aktiviter för familjen och då framför allt barnen.
Om inte temaparken riktar sig till barn så hoppas jag att det finns något annat i rapporten som riktar för familjen och då barnen.
Skall vi få hit familjerna måste vi ha något att erbjuda barnen, för att få hit familjen.
Idag var en person som representerar projekt "krutbyn" till lagtingsgruppen och träffade Carina och mig.
Det är en sån annorlunda idé att jag tror på den. Just för att när man sitter och ser vart familjen skall välja sin semesterresa så kan just ett bra alternativ för barnen vara det avgörande.
I krutbyn så byggs allt kring figurerna Bröderna Krut som Kjell Frisk och Stefan Simonsen har skapat i och med bl.a. en barnmusikskiva.
När man satsar på turism så glöm inte barnen. Det är inte de som springer på krogarna, de är kanske inte de som äter på de finaste returangerna.
Men barnfamiljer skämmer ofta bort barnen när de är på sin resa så därför gör de också av med pengar. Glöm inte det.
Ha det så bra.

torsdag, oktober 02, 2008

Göte - the moviestar

Idag var jag på en inbandning av ett diskussion program på tv-kanalen Åland 24. Det var två nyheter där för mig idag. Först så blev jag sminkad och det har jag aldrig gjort tidigare och sen har jag aldrig suttit med i en studio där man bandar in ett tv-program.
Det var en ny och trevlig upplevelse för mig.

Ha det bra.

onsdag, oktober 01, 2008

Skall klass skillnaden bli synlig även på rika Åland ?

Nu blir jag verkligen orolig vart vår offentliga sjukvård på Åland är på väg ? För jag läste i tidningarna imorse att en av de läkare som jag trodde inte skulle överge den offentliga sjukvården, nu gått till den privata sjukvården. Och det här gör mig lite orolig nu att det blir så otroligt svårt att få tag i läkare som vill stanna här och jobba hos oss.
Idag hade radio Åland ett reportage om att allt fler tecknar sjukvårdsförsäkring. För genom att de tecknar sjukvårdsförsäkring så får de ju en billigare användning av den privata sjukvården. Men hur gör de som inte inte har råd med sjukförsäkring ? Hur gör de som får en massa klausuler i sin försäkring om vad som gäller och inte gäller.
Jag är inte avundsjuk på den som kommer in som ny förvaltningschef inom ÅHS och den har stora utmaningar framför sig.
Jag säger som jag sa våren 2007 i en sjukvårdsdebatt att man måste börja se vad vi skall ha för sjukvård på Åland för det viktiga att är att alla ålänningar skall ha tillgång till en bra primärvård. Sen måste vi se vilken specialistsjukvård vi skall ha offentligt på Åland? För om jag förstått det rätt att remitterar den offentliga sjukvården till den privata så har man rätt till FPA medel och det är ett rättvisare system än vad den privata sjukvårdsförsäkringen är.
Därför hoppas jag att den nye förvaltningschefen tillsammans med ÅHS styrelse ser över hur vi skall kunna garantera en bra primärvård.
Idag har vi det inte bra primärvård för där flyr läkarna, men inte från specialistsjukvården. Men jag är rädd för att snart har den offentliga sjukvården konkurrens om personal även där.

Ha det bra