måndag, september 29, 2008

Full dag

Ja jösses vilken dag, jag for hemifrån lite före 8 och kom hem nu lite efter kl 22 ikväll. Efter en dag med finasutskott, självstyrelsepolitiska nämnden och ungdomslots jobb så bestod kvällen av föräldramöte på dagis och efter det så var det en trevlig tillställning på slottet.
På slottet ikväll så hade lagtinget en trevlig kväll för att tacka av lagtingets trotjänare lagtingsdirektör Lars-Ingmar Johansson och stenograf Anita Karrento som båda nu gått i pension nu i höst.
Det var många välförtjänta hyllningar av de två.
Sen så höll också talmannen ett tal med fina ord till mig eftersom jag nu inte har mycket kvar i lagtinget innan min paus börjar.
Ja så sa han, att han tror att jag kommer tillbaks till lagtinget efter nästa val. Det känns smickrande att höra av andra politiker att man utvecklats som politiker.

Jag hoppas att talmannen har rätt och att jag får det stora nöjet att vara med i lagtinget igen. Det är en stor ära att få vara med i lagtinget och tro det eller ej men det är en fin stämning i lagtinget mellan lagtingsledamöterna och jag kommer nu att sakna många av dem.
Men jag kommer att senare sammnanfatta mina 5 år i lagtinget sen när jag jobbat klart nu i oktober men det är lite jobb kvar i fínansutskott och självstyrelsepolitiska nämnden.

Ha det bra.

Samverkan största hjälpen för ungdomar som behöver hjälp


Jag läste i lördagens nyan en artikel om att Folkhälsan nu skall satsa på en ungdomsmottagning. Vilket jag tycker är bra. Men det märkliga att de inte valde att fortsätta med föräldrastödsprojektet som skulle varit att stärka föräldrarna i sina föräldraroller.

Nu skall Folkhälsan starta ett samarbete med BUP ( barn- och ungdomspsykiatriska ). De som inte är direkt vårdberättigade i BUP, ska kunna få stöd på ungdomsmottagningen. Här skall Folkhälsan då komplettera BUP:s insatser.
Jag tycker det här är bra att vi lägger resuser på det förebyggande och det som jag välkomnar med det här är att man hittar ett mindre laddat ställe än BUP för dem som mår dåligt. Men där har BUP gjort ett fantastiskt jobb en längre tid, för att göra det mindre laddat att fara till BUP. Men det får ju inte heller bli för enkelt att fara till BUP, med tanke på deras belastning.

Eftersom jag själv jobbar med förebyggande jobb och att motverka marginalisering som ungdomslots. Så skulle det vara kanon om vi nu börjar samarbeta och kanske vara i samma hus t.o.m. Tänk er själva ett ungdomens hus där det finns flera som jobbar för ungdomar på samma ställe.

Som t.ex. De nya projektet på Folkhälsan, jag som ungdomslots, fältarna ( men de har så bra ställe nu så det kommer knappast att lyckas ), preventivmedelsrådgivningen samt AMS och studieserviceenheten. Nu är jag ganska säker på att jag missat någon, vilket jag ber om ursäkt för. Men inse att att det skulle kunna vara en otrolig samordning mellan de olika verksamheterna med ett ungdomens hus. Sen sku de finnas ett ungdoms café som skulle vara öppet på dagarna så de som inte är i skolan eller jobb. Ja jösses vad vi skulle då kunna jobba för ungdomarna och motverka med krafttag mot marginalisering.

Ideér är fria ting. Men om ideén är inspärrad bara som en tanke blir den lika inspärrad som en fågel i en bur.

Ha det bra

söndag, september 28, 2008

Orättvist...




...eller är det så att man får vad man förtjänar?Vi har en trevlig trädgårdsmästare som är här och hjälper oss att få till en gräsmatta med följande projekt som en uteplats i slänten.


Men ihelgen har jag skottat och kärrat en hel del grus. Det är en hel del svett som lämnat Winé senior kropp. Men även barnen har varit med och hjälpt till. Ja ni ser ju vem som haft det svettigast. Men visst hade barnen roligt i torsdagskväll (när bilden togs av dem) jämfört med min lördag och söndag.


Men vi får väl vad vi förtjänar. Och jag unnnar guldklimparna det.




Ha det bra

lördag, september 27, 2008

Bedrifter

Det finns många personer som gör olika bedrifter. Och det är svårt att jämföra olika bedrifter. Men en som gjort en stor bedrift idag är min vän Bosse Karlsson som sprang Lidingöloppet just idag.
För er som inte vet så är Lidingöloppet 30 km långt terränglopp. Om du brukar imponeras av dem som springer Stockholm maraton, så säger många att det här är tuffare.
Det som verkligen lär vara tufft med att springa Lidingöloppet är aborrbacken som kommer efter 25 km. Aborrbacken är 550 meter lång och har en stigning på 40 meter. Ja den är så pass tuff att man till och med kan fara och testa det på rullband ( du kan läsa mer om det här ).
Även om jag är slut i kroppen efter att ha skottat och kärrat grus så är det nog inget om vad Bosse har gjort nu.
Det här är nog en framtida utmaning även för mig. Men nu är det bara att beundra Bosse som sprungit Lidingöloppet och jag är imponerad.

Ha det bra.

fredag, september 26, 2008

Vad händer med missbruksfrågor inom regeringen ?

Idag är det min sista plenumdag i lagtinget på ett tag i alla fall. Orsaken till att det är min sista dag är att jag är ersättare för Camilla Gunell som kommer tillbaks 1 november.
Men jag ville avsluta med en fråga som jag debatterat flitigt under mina 5 år i lagtinget.
Nämligen missbruksfrågan .
Så idag under frågestunden så ställde jag fråga till minister Katrin Sjögren om just vad som hänt under det här året ?

För liberalerna har velat framstå som ett parti som engagerar sig i missbruksfrågor. När liberalerna var i opposition så fick regeringspartierna hård kritik för bl.a. tafatthet. Det gick så långt att liberalerna nästan drev hetsjakt mot vissa lagtingsledamöter, kändes det som i alla fall.
Liberalerna var också initiativtagare till ett spörsmål som lämnades in januari -07.
Mars -07 lade liberalerna sen ett klämförslag i samma spörsmålsdebatt om att ” landskapsregeringen i tilläggsbudget ger förslag på åtgärder som anvisar medel för att motverka den akuta drogsituation i landskapet och särskilt fokusera på den grupp personer som är i omedelbart behov av hjälpåtgärder.”

Även under valet så satsade liberalerna på drogfrågor och presenterade ett eget alkohol- narkotika och brottsprogram med 88 punkter.

När sen liberalerna vann valet hösten 2007 så pratades det om att drogfrågorna inte skulle bli politiskt mellan regering och opposition, utan det skulle tillsättas en bred parlamentarisk komitté.
Liberalerna gick så långt att de begärde in namn av de olika partierna som skulle sitta med i gruppen som skulle se över eventuella ändringar av det alkohol- och narkotiskapolitiska programmet.
Den idén la man sen ner när man blivit bekväm i regeringsstolarna. För det enda partiet som inte lämnade in namn var centern som själva sitter i regeringen.
Så där fick oppositionen sitta med lång näsa och känna sig lurade på att få delta i det arbetet.



Men svaren av minister Sjögren idag var deprimerande, för hon hade inget svar alls. Det ända hon nämnde var om utbildningar för de som jobbar med drogfrågorna. Och utbildningsfrågan var ju något som förra regeringen igångsatte med den operativagruppen då.

Så när jag sammanfattar mina 5 år i lagtinget, så anser jag att liberalerna har fört en oansvarigt populistisk linje i den här frågan.

I valet -07 så fick jag själv kritik om att inget hände i regeringen som satt mellan januari 05 till oktober 07 d.v.s. 2½ år.

Nu har den här regeingen snart suttit 1 år och ingenting har hänt, skall bli intressant att se vad som händer under den här mandatperioden.

Och extra intressant att se om den föreningen fri från narkotika hetsar den här regeringen lika mycket som de skrek på förra regeringen.
För det kändes som att de drev partipolitiskt i sitt agerande tidigare. Det känns som jag har rätt för inget har hänt men föreningen har tystnat.
Tråkigt tycker jag att man driver politik i föreningar som borde driva frågor för sakens skull.

Ha det bra

onsdag, september 24, 2008

Barnomsorgspeng eller inte detta är frågan

Idag i lagtinget har det varit debatt om lagtingsledamot Johan Ehns motion om införandet av barnomsorgspenning.
Det blev en 4 timmars mycket intressant debatt. Det här är en fråga som jag är mycket intresserad så jag kunde inte hålla mig från att hålla anförande. Det gick bra och fick mycket god respons efteråt. Nu är jag inte riktigt för något så otydligt som motionen om barnomsorgspenning.
Jag är lite rädd att det blir ett litet hot mot den offfentliga barnomsorgen. Här nedanför kommer mitt anförande som jag höll.
Vissa små ändringar blev det sen.

Fru talman

Visst låter det bra med en motion om barnomsorgspenning. Man får möjlighet att vara hemma längre och dessutom pengar för det. Men där har vi redan hemvårdstödet som gör att vi kan vara hemma med barnen upp tills barnen är tre år.
Skall man nu med den här motionen kunna vara hemma tills barnen börjar skolan ?
Jag anser att det är oansvarigt att ha en motion som egentligen riskerar slå omkull hela den offentliga barnomsorgen och dess trygghet.
Vi skall idag vara stolta över vår kommunala barnomsorg. Med vårt välfärdssysten så har vi i kommunerna idag råd att ha smågrupper med bra personal och som har bra anställningstrygghet.

Barnomsorg handlar om familjepolitik anser många och visst stämmer det. Men jag ser det också som socialpolitik.
De idealiska som jag ser det så är att man skall ha så låga barnomsorgsavgifter som möjligt och en god tillgång till barndagvård.
Med den här motionen så går man egentligen andra vägen.
Man gör det nästan omöjligt för kommunerna att planera barnomsorgen i förtid. Med det här förslaget så måste man vänta och se vad föräldrarna väljer.
Men resuser måste finnas.

Vi har ju idag en valfrihet upp till tre år är det väl ? Sen så erbjuder kommunerna då barnomsorg.
Fördel med att ha barnen i barnomsorg är det sociala samspelet. Barn lär sig att vara tillsammans, och visa hänsyn till varandra.
Det sociala för barnen är jätteviktigt.
Sen måste jag lyfta den kunniga men tyvärr underbetalda personal som finns i barnens närhet.
De ser saker som inte föräldrar ser.
Jag nämnde tidigare om att jag ser barnomsorg också som en socailpolitisk fråga och då tänker jag på en föreläsning som jag var på i Sverige redan på 90-talet som heter Barn i riskzon.
Där man lyfter fram daghem och lekskolepersonalen och dess insatser när barn far illa. Och vilka insatser de gör.

Men varför anser jag att den här motionen går emot det idealiska för mig med låga barnomsorgsavgifter och god tillgång till daghem. Det jag främst fastnade för där är tre meningar som jag anser att förstör den idag välfungerande barnomsorgen.

”Rent ekonomiskt innebär införandet av en barnomsorgspenning att pengar kommer att flyttas från drift av kommunal barnomsorgsverksamhet till barnfamiljers plånböcker. Om fler föräldrar väljer att vårda sina barn i hemmet så minskar också antalet barn inom den kommunala barnomsorgen. Detta är positivt för kommunerna eftersom det minskar behovet av personal och lokaler inom barnomsorgen vilket medför att kostnaderna för både drift och investeringar minskar”

Skall man nu då anse att om man inför barnomsorgpeng så väljer alla det och man behöver varken anpassa drift eller investering minska efter barnstorlek i kommunerna.
Nej hallå vilken värld finns det ?
Vi har väl läst om problemen i åländska kommuner som inte har någon småbarnsavdelning där det blivit bekymmer bara det.
Jag fick höra i ett replikskifte för någon vecka sedan att jag tänker gammaldags.
Men det tycker jag att den här motionen också gör tyvärr.
Dagens föräldrar vill komma ganska snabbt ut i jobbet igen.
Det här innebär att kommunerna förutom att anpassa budgeten för drift för barnomsorg också skall ha en buffert för föräldrapenning?
Prata inte om att sänka skatterna sen för just nu höjer ni många kommuners rejält.
Visserligen står de i motionen att ”Det är heller inget självändamål att kommunen handgripligen skall anordna barnomsorgen”
Men varför nämns inget då om

Barnomsorgslag för landskapet Åland
2 §. Rätt till barnomsorg
Alltså kommunen skall trygga en barnomsorg.

Varför nämns det inget i motionen om ekonomiska konsekvenser.
I motionen står det att
”Införandet av en barnomsorgspenning kommer sannolikt inte att minska kommunernas ekonomiska åtaganden för barnomsorg men däremot kommer troligen den faktiska mängden kommunal verksamhet att minska”.
Men en kommun kan inte gissa hur många som väljer barnomsorg och hur många som väljer barnomsorgspenning.

Varför nämns det inget om vad arbetsgivarna anser om den här motionen? Kan man behålla jobbet hur länge som helst ?
Om utskottet tar upp den här motionen så måste de se vad innebär det här ekonomiskt för kommunerna?
Redan idag då så har vi två ben att stå på.
Rätten till barnomsorg och hemvårdsstöd.
Skall vi nu börja bygga upp ett tredje system också?

Herr talman som jag inledde så låter det bra att vara hemma och få pengar för det men egentligen
Vem har råd med det ?
Vem vill vara hemma längre ?
Vem betalar det ?

Frågorna kan bli fler men jag slutar nog här.

Det här var mitt sista anförande för den här gången. Eftersom lagtinget ¨år hem på fredag och sen är det plenum uppehåll till november och då kommer Camilla Gunell tillbaks till sin stol igen.
Men jag hoppas att chansen i lagtinget för mig kommer igen.
Men helt tyst blir jag inte för det är frågestund på fredag och då skall jag nog ställa en fråga.
Så helt tyst har jag inte blivit ännu.

Ha det bra.

tisdag, september 23, 2008

Ännu en tragedi

7 november förra året så inträffade Jokela tragedin där en elev gick in i en skola och sköt vilt omkring sig. Då var det 9 personer med förövaren som dog i den tragedin.
Nu idag har det gett ännu en tragedi. Nu har någon gått in i skola och skjutit omkring sig. Eftersom den här nyheten är så ny så vet man ännu inte om det är någon död.
Men det är inte därför jag bloggar om det idag utan mer på frågan som jag fick för ca timmen sedan.
Att om jag tror att det här kan hända här på Åland ? Nå man kan nog aldrig vara säker men jag tror vi har ett ganska bra skyddsnät. Vi har en bra skolhälsa, sjukvård ( inklusive psykiatriatiska ) och socialomsorg på Åland jämfört med övriga norden. Det satsas på projekt som då t.ex. mitt nya jobb som ungdomslots.
Därför tror jag vi hittar kanske den sjuke personen som det här rör sig om. Men visst vi kan aldrig vara säker.
Slutligen vill jag säga att när sån här händer så skall man vara glad över att vi bor i ett litet skyddat samhälle med en relativt god socialkontroll. Men vi måste våga säga till om vi märker att något är fel. Och inte säga att det "inte angår mig".
Våga bry dig, för just den personen kan behöva just ditt stöd.

Ta vara på dig och dina kära.

måndag, september 22, 2008

7 veckor som ungdomslots

Jag har nu jobbat som ungdomslots i 7 veckor och det är verkligen ett roligt och inspierande arbete.
Mina arbetsuppgifter är att jobba i närhet med skolorna och då jobba för de enskilda eleverna. Jag samarbetar med grundskolorna att hjälpa skolan och elever, att eleven skall få ett avgångsbetyg samt en plan för vidarestudier eller eventuellt arbete.
I gymnasieskolan så försöker jag komma in i ett tidigt skede för att undvika avhopp från skolorna.
Jag trodde det skulle bli tufft att komma in i skolorna men det roliga är faktiskt att de ser mig som en resurs och vill samarbeta med mig. Så lite skämtsamt kan man säga att de inte slänger ut mig utan snarare in mig.
Men det primära i mitt arbete är att att hitta de som "bara" är hemma och man borde få de in i någon sysselsättning. Men det svåra arbete är just nu hur jag skall hitta och få tag i dem. Det här jobbet är nu ett projekt jobb i 4 år och jag känner att jag kommer att trivas under de 4 år. Sen är det ju en stor fördel med trevliga arbetskamrater också.

Ha det bra.

söndag, september 21, 2008

Utpressning eller förhandling


I tisdags så hade vårt parti medlemsmöte om bl.a. Lissabonfördraget. Och det blev en intressant diskussion. Sen en sak som luftades i diskussionerna var om parlamentplatsen skall vara med som ett krav eller inte.

Mötet ansåg att är det någon gång vi kan försöka få fram en plats är det nu. Jag har ofta hört talas om att ett mål skall vara nåbart och realistiskt.

Är då en parlamentsplats nåbart och realistiskt ?

När Vanhanen var i Berlin och förhandlade om en 14:nde parlamentsplats så hade han Åland som argument och det blev ingen 14:nde parlamentsplats. Men om han vill ha ett ja till fördraget av Åland så måste han då överväga att ge Åland en av de 13 platser till Åland. Så tiden är mogen nu att kräva en plats i parlamentet.

Visst kan de i Kajana bli arga om Vanhanen ger Åland platsen, men nu måste Vanhanen också visa vad ett ja är värt.

Diskussionen blev mycket att om det var en utpressning eller inte. Jag sa där att jag tycker inte det är utpressning utan en politiskt förhandling där Åland måste visa ryggrad.

Sen eftersom nästa EU val är redan juni 2009 så kan det bli tufft att få det längre fram. Men nu skall det förhandlas så nu gäller det för lantrådet och visa ryggrad och ställa krav samt visa åt Thors och Vanhanen att nu är det allvar.

För säger Åland nej så skall Vanhanen förklara åt de andra nere i Bryssel varför vi säger nej och då får han det nog lite svettigt.

Så nu får nog lantrådet börja vässa argumenten och slipa på formuleringar för nu måste man visa att den här gången ger vi oss inte.


Ha det bra

lördag, september 20, 2008

Jag lyfter på hatten

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Jag har tänkt hela veckan att eftersom frun är borta på jobb ihelgen, så skall jag och barnen på skördefesten eller öppna gårdar, jag har inte riktigt fått fram vad det egentligen heter.
Sen ute på ställen så skall jag vara jättepedagogisk och prata med Johannes som är äldste sonen om lite vad som kommer från de olika gårdarna.
Så 13-tiden satte vi oss fyra i bilen ( vi hade min mor med ) och det börja närma sig kaffetid så vi for ut till Pettas café i Geta för kaffe och bulle till oss vuxna samt glass åt barnen. Sen köpte jag hem ett av deras goda bröd åt mor och mig.
Men vi var ju definitivt inte ensamma där. Under tiden vi vad där så var oftast kön ut till dörren.
Så jobbet där var mer att hålla reda på barn än att vara pedagogisk. Men kaffet och de goda bullarna hann vi få i oss, innan barnen ville iväg.
Nästa stopp skulle bli Bolstaholm gård och snacka om min förvåning när jag kommer dit och möts av parkeringsvakter. Då märker jag att det här är första året jag är runt på skördefesten och öpnna gårdar.
Men sen förstår jag varför det är så populärt, det fanns ju allt för alla där. Allt från tjurar till att rida hästar. Köra stora traktorer till små tramptraktorer. Man kunde köpa hem allt möjligt men dit fick jag inte gå för barnen. Det fanns mycket intressantare saker ansåg de. Tyvärr funkade det inte att göra något av aktiviteterna för köerna var oftast längre än mina barns tålamod eller nyfikenheten på följande ställe.
Sen avslutade vi med Marskogens lamm men då hade lillen somnat så farmor stannade i bilen med honom.
Men jag och Johannes skulle gå och köpa hem lite lammkött åt oss, farmor och en Maj-Britt som inte kunde komma med pga av just förkylningen.
Sen så börja det närma sig middagsdags så det var bara att fara hem.
Nå det här pedagogiska for med den stora folkfest som skördefesten verkligen är. Istället var det fullt med att hålla reda på barnen bland alla de aktiviteter som det var på de olika ställena. Så det blev inte som jag tänkte. Men jag lyfter på hatten till de gårdar jag var, för där bjöd det verkligen på sig och planerat och förberett utav bara den.
Men nu medans jag skrivit bloggen så har barnen somnat så nu skall jag gå ner och ta en smörgås av det där Karins goda brödet, med lite rökt lamm på. Och det kunde jag nu få tack vare öppna gårdar, men framför allt tack vare entreprenörer som ser möjligheter.

Ha det så bra.

fredag, september 19, 2008

TRO & TILLIT

Jag satt igår och såg på tv hur det gick för ungdomarna i serien 9A som gick senaste vinter och våren i SVT.
För er som har ett bra minne och följer med min blogg så har jag inte varit så förtjust på det sättet man exponera dessa ungdomar i just serien 9A.
Men igår då så var det examensdags, men det roliga där var när ungdomarna blev intervjuade om just den här tiden. De nämnde inte så mycket om hur lärarna var pedagogiskt. Men jag tror att nästan alla nämnde att lärarna trodde på dem och gav dem beröm. Egentligen också att de blev bekräftade. Det här är vikitigt att tänka på att man inte har för stora grupper utan att man i daghem och skolor har grupper i storlek så att alla barn hinner bli bekräftade. Men det kostar så mycket sa en politiker åt mig en dag. Men vad kostar det i längden om man har för stora grupper svarade jag.
Okej jag erkänner att jag såg på serien 9A en hel del när den gick. Faktiskt följde jag med ett stort intresse och det var faktiskt mest för de inkallade lärarna och deras sätt arbeta med ungdomar.
Jag jobbar själv med ungdomar och har jobbat med det länge så därför blev jag imponerad av deras sätt att jobba.
Men när man jobbar med ungdomar så är det viktigt att de känner sig bekräftade för tyvärr har vi många ungdomar idag som känner sig försummade.
Korta ögonblick för ungdomar - kan vara jättestora ögonblick för dem.

Ha det bra.

onsdag, september 17, 2008

Höst


Idag har jag verkligen insett att hösten är här. När jag for iväg imorse så var det bara 6 grader. Som vanligt så försöker jag sätta eld i spisen - och misslyckat som vanligt. Sen kommer frun hem och sätter igång den på första försöket !! Så hur skulle mannen klara sig utan kvinnan ? Inte jag i alla fall.

Just ja höst tecken var det. Man tänder lampor halv åtta tiden för det börjar bli mörkt. Och en sak till som jag tycker blir lite jobbig är alla tv-serier som börjar. Hur skall man hinna med att följa med alla? Igår började en svensk tv-serie, på torsdag börjar Höök igen. Och nästa onsdag någon annan svensk tv-serie.

Jag behöver ju inte se alla, men samtidigt så tycker jag om svenska tv-serier. Så kombinationen att hinna med allt jobb och samtidigt följa med svenska serierna så blir jobbigt.

Men det konstigaste av allt med denna höst är att hösten måste ha börjat oootroligt tidigt i skåne denna höst.

För nu har jag sett mitt Malmö FF i tv:n två gånger på fem dagar och de spelar som de skulle vara ute på hal is. Verkar som det blir förlust idag igen.

Mer om hösten är ju att de elitserien i ishockey börjar också, och om jag skall tro på specialisterna rätt så blir det en tung ishockey vinter för mitt Brynäs. Men hur ofta har inte specilaister haft fel, så det kan de väl ha i fråga om mitt Brynäs också.

Med det här negativa inlägget så skulle man kunna tro att jag inte tycker om hösten men faktiskt så tycker jag att varje årstid har sin tjusning.


Ha det bra

tisdag, september 16, 2008

Eldsjälar


Idag så var jag på ett möte med en person som jobbar med barn i specialklass. Och jag blev då att tänka att vilken tur att det finns eldsjälar. En eldsjäl vågar se visioner. Efter det så blev jag lite nyfiken och först googlade jag det och det som då kom först, så var det om en Sverigefond. Men sen kom det också om olika eldsjälar inom föreningar.

Jag blev ännu mer nyfiken och sökte på ordet eldsjäl i Wikipedia, och mycket där var olika personer som gett sitt allt för olika föreningar. Och jag inser mer och mer att samhället behöver eldsjälar för det är de som driver saken de driver framåt. De brinner för sin sak sen gäller det för oss andra att de orkar hålla lågan brinnande.

Häller vi bensin på lågan så blir det snabbt en stor låga, men då finns det en risk att den brinner ut snabbare.

Vi skall inte heller kväva lågan.

Så för oss andra så skall vi lyssna och reflektera. Den här personen jag träffade idag så hoppas jag att hjälper den med att hålla lågan brinnande så att den värmer. Jag har redan nu fört den vidare till en annan person som tycker det låter intressant och skall föra det vidare.

Men jag kunde inte heller lova för mycket om det.

Men det gäller att vi tar vara på våra eldsjälar för vi behöver dem, och de behöver oss.

Ha det så bra

måndag, september 15, 2008

Debatt om samarbetskonsekvensbedömning

Idag var det en debatt i lagtinget i samband med en motion om samarbetskonsekvensbedömning. Jag satt och lyssnade på debatten och kom då att tänka på de initiativ som jag tagit inom det kommunala: 1) Gemensam socialnämnd med Vårdö så att tjänstemannen får mer tid till klienter och mindre till möte samt förberedelse till nämnd. 2) Projektet "Perspektiv" där kommunen anlitar tjänster av mentalcoach Christoph Treier för att träffa utkomststödstagare och coacha dem.
Med stor glädje idag så läste jag idag på Christophs blogg att 4 av 5 av de som han träffat i samband med "perspektiv" så har tagit sig kraft att ändra sin livssituation. Gå gärna in på hans blogg och läs mer ( jag har länk nere på min blogg ).
Idag i debatten om Danne Sundmans motion om att lagstifta en samarbetskonsekvensbedömning och det blev en intressant debatt mellan Danne Sundmans förslag om att lagstifta om att kommunerna skala tvingas att göra en samarbetskonsekvensbedömning. Mot Olof Erland om marknadsanpassning. Och det är inte ofta men nu måste jag hålla med Olof Erland att det funkar nog bättre om det är behovet som styr.
Men det jag börja tänka på i debatten är ju att vi i lilla Sund är föregångare i mycket inom det sociala med just då perspektiv och samarbete med gemensam socialnämnd med Vårdö. Och så är det väl det skall fungera. Kommunen ser ett behov och sen åtgärdar man. Men för det så skall man ha en socialsekreterare som vågar se förändring som kan bli förbättring. Samt en nänmd som vågar se brett och våga vara öppna för nya idéer.
Och en sådan nämnd har jag tacksamheten att få vara ordförande för.
Därför behöver vi inte lagstifta, utan istället åtgärdar vi efter behov.
Ha det bra

Verkligen på G igen

Förra lördagen så (som jag skrivit en del om redan) var jag och sprang stockholm halvmaraton. Och jag var lite orolig hur jag skulle känna mig efteråt.
För när jag sprang min halvmara fick jag något som hette runners-knee, och det tog närmare tre veckor efter halvmaran innan jag kunde börja träna igen.
Men nu har det varit annorlunda genom att jag har haft en god vän på besök som ville ha träningssällskap så var jag redan ut på tisdagen på en lätt länk. Sen var vi på en till länk på onsdagen.
Det blev sen 5 länkpass under förra veckan och jag känner att jag verkligen är på gång igen.
Det är nu kanonloppet som är nästa lopp som är mitt nästa längre lopp. Förra året spran jag det på 2,03 och nu skulle det vara kul att komma under två timmar.
Det är de här målen som gör att man släpar sig ut för att träna. Men man vet också att man mår bra av tränandet.
Jag får mail av något som heter " Mitt val " och där var det en artikel om att forskningen har bevisat att löpning ökar livskvalitén och förlänger livet. Visserligen så är jag övertygad om att idrottar du och motionerar kontinuerligt så mår du bra oberoende av idrott.
Den här studien, som genomförts av forskare vid Stanford University i Kalifornien, visar att regelbunden löpträning halverar risken att dö i förtid. Löpningen minskar inte bara risken för hjärt- och kärlsjukdomar, utan också för cancer och neurologiska sjukdomar som till exempel Alzheimers sjukdom. Löparna lever längre och har dessutom en högre livskvalitet eftersom träningen ökar den funktionella förmågan och gör att löparna klarar sitt vardagliga liv bättre än sina mer stillasittande jämnåriga.
Och det här är ju en av de viktigaste orsakerna till att jag vill ut och röra på mig.
Därför är det extra skönt nu och vet att den här gången så blev det inte lika lång vila efter halvmaran och att jag redan är på G.
Och att det bara är 25 dagar kvar till kanonloppet.

Ha det bra.

söndag, september 14, 2008

Jösses vilken helg

Den här helgen har det varit full fart. I lördags så hade de flesta av mina simmare tävlingsdebut för i år så jag var upp dit och hjälpte dem. Sen på eftermiddagen så var jag på en 10 km länk. När jag kom hem så berättade frugan att vi blivit bortbjudna på kvällen så sen blev det fart på för att hinna med att laga rådjursgrytan och och allt. Så därför kanske det var en lättnad att mitt Malmö FF spelade dåligt som en påse nötter. så att jag inte ville se eländet. Skrämmande att se hur dåliga de är.
Och tur att vi hade en trevlig kväll sen, så att jag slapp tänka på eländet som hände på Malmö stadion.
Sen vid 10 tiden imorse så skulle jag vara på en auktion och hjälpa till. Jag är ingen van auktionsbesökare och det märkte jag. Men sen märkte man vilka som var vana auktionsbesökare och det var faktiskt kul att studera dem. Fick lite mersmak av det så kan nog hända att jag far på någon till auktion någon gång. Och då skall jag också se van ut med picknick korg med mig.
Sen har jag haft en mycket god vän här på besök och tur att han finns. Han har med stor bravur varit en stand in för mig och var med och bl.a. klippte håret på mina barn.
Jag känner mig rätt sliten så snart kryper nog jag under täcket.

Ha det bra.

fredag, september 12, 2008

Det är mitt liv

Jag blev att fundera på en sak idag. Jag tittade igenom en bok och blev att fundera där på tre frågor:
1. Vem har störst inflytande över ditt liv?
2. Vems förtjänst är det i första hand att du nått dit i livet där du befinner dig just nu ?
3. Vems synpunkter och goda råd dygger du som regel ditt handlande på ?
Jag skall erkänna att jag satt ganska länge och funderade på hur jag skall svara. Men det intressanta är nog att jag hade inte mig själv som svar.
Men däremot skulle fråga två ha varit istället som
- vem har ställt till det så som du har det idag.
Så då skulle jag ta det helt på mig.
Nu är min fundering att är det här p.g.a. jantelagen att man inte vill ta åt sig äran och vara märkvärdigare än någon annnan eller beror det på något annat ?
Det är inte för så länge sen som jag måste kontakta olika personer för att ett misstag hade begåtts. Det var inte jag som hade gjort misstaget men när jag kontaktade personerna så var det jag som bad om ursäkt för det som uppstått.
Varför kan jag inte säga att nu har mr. X gjort ett fel och därför måste vi göra så här nu.
Det här är fallet handlar också om ledarskap och jag är en persom är lojal till gruppen så tar man beslut gemensamt, så står man också för konsekvenser gemensamt.
Men man borde nog också vara mer stolt över det som man gjort och därför också ta åt sig äran.
En annan tanke var på frågan
- Vem har störst inflytande i ditt liv?
Är det där skillnad på ditt familjesituation ? Som småbarnsförälder skulle jag vilja vara hemma mer än vad jag är. Är det därför som min första tanke var frun och barnen som svar på den frågan.
Men utan dem så skulle jag inte heller orka hålla på som jag gör idag eftersom jag känner deras kärlek.
Sen på frågan om vems förtjänst det är att jag är där jag är idag. Samt vems synpunkter och råd som mitt handlande bygger på, så började en massa olika vänner cirkulera runt i mitt huvud.
Men det är ju också först och främst för att jag många goda vänner som ställer upp och hjälper till. Men genom de olika jobb och uppdrag jag har ida,g så har jag rådfrågat vänner och de har sagt sina synpynkter åt mig.
Men skulle det har gått åt pipsvängen med mina val så kan jag inte skylla på dem för att de ger mig sina synpunkter.
För att det är mitt liv och jag måste kunna ta mina egna beslut över mitt liv. Jag kan inte låta någon annan besluta över mitt liv. Jag inte heller skylla mitt beteende på någon annan, utan det står jag för.
Men jag bör visa hänsyn till min omgivning samt lyssna på de råd man får.
Men jag kan inte ta ifrån mitt ansvar över mitt liv. Men man klarar sig nog inte heller sig utan goda vänner som ger en sina synpunkter.
Så med andra ord så borde jag svarat följande:
På fråga 1 och 2 jag själv, och på fråga 3 mina egna.
Får jag de här frågorna om ½ år igen så, skulle det vara intresant hur jag svarar igen. Jag tror att mitt tankesätt är att utan vänner och råd kommer man ingen vart, så man bör vara ödmjuk mot sina vänner och bekanta. Men man skall själv stå för konsekvenserna av sina handlingar.

Ha det så bra

tisdag, september 09, 2008

Föräldrarnas roll viktig

Igår hade jag, Christoph Treier och föreläste för föräldrarna till de simmande barn som är tävlingsaktuella i vår simförening.
Det var ett nytt inslag som jag inte vet om någon har haft förut här på Åland.
Men i hemmet så kan föräldrarna hamna i olika diskussioner :

  • Hur sitter man och för diskussionen där hemma så att ens barn inte skall känna någon press inför en tävling.

  • Hur skall man föra diskussionen därhemma om att minska barnets nervositet inför en tävling?


  • Om ens barn är ledsen efter en tävling, hur skall jag då uppmuntra det bäst ?


  • På vems villkor tävlar man ?
    Är det på barnets egen eller på föräldrarnas förväntningar ?

Det här var lite av det som diskuterades igår i konferensrummet i Ålands idrottscenter.



Förra veckan var det en föreläsning med "rubriken du får de barnen du förtjänar". Även där var ämnet föräldraskap. Det är allt oftare nu som det är föreläsning rent allmänt om föräldraskap. Tidigare så var det nästan enbart probleminriktade föreläsningar. Om just droger, rökning eller andra svårigheter kring barn och unga.
Visst behövs de föreläsningarna också men det är bra att det nu kommer föreläsningar om föräldraskap och att stärka föräldrar i förldrarollen.
Men det här med föräldraskap är inte så lätt. Hur många böcker har det inte kommit ut om hur man skall fostra sina barn.

Men att fostra barn är inte så lätt att man bara läser en bok. För oberonde hur mycket kärlek man än ger eller gränser man sätter så vet man ändå inte hur det går. Men förutsättningarna borde vara gynnsammare.
Däremot så kan man ge föräldrar råd till att orka och våga vara förälder. Men oberoende hur många föreläsningar man går på, eller böcker man läser så är man ändå bara en förälder. Och det viktiga är att känner man att man behöver hjälp i föräldrarollen skall man inte vara rädd att söka hjälp.

Men det jag fått ut lite av de båda föreläsningarna att som förälder kan du inte allt, men det finns fakta att ta reda på som stärker din roll som förälder och var inte rädd att del av det. Med det vill jag hylla föräldrakraftgrupper där föräldrar träffas och diskuterar föräldrarollen. Man får kunskap av varandra.

måndag, september 08, 2008

3 tuffa veckor - men tyvärr de sista... Men jag kommer igen

Jaha nu börja oktober sessionen eller avslutnings sessionen i lagtinget som det egentligen heter. De tre veckorna kommer att bli tuffa för nu skall jag kombinera det med främstjobbet som ungdomslots. Och sen då också med mera som då bl.a. kommunpolitiska och SIF simning. Men lite vemodigt är det är det för det är mina sista tre veckor i Ålands lagting.... För ett tag för jag kommer igen.
Jag har under de här 5 åren trivts i Ålands lagting och nu när Camilla kommer tillbaks till sin stol i lagtinget så skall jag avsluta det. Jag har nu i ett år varit ersättare för Camilla men nu kommer hon tillbaks och det är jag glad för. För Camilla är en förbaskat bra politiker och skall vara i Ålands lagting eller Landskapsregeringen. Men det känns som att även jag skall vara med med i lagtinget. Det har givande år och jag har varit mycket aktiv i lagtinget. Men nu skall jag vara med i lagtinget i avslutnings sessionen och jag kommer att ge järnet de här tre veckorna. Så nu är jag rädd att mitt bloggande inte kanske blir lika intesivt som det varit den senaste tiden.

Ha det bra.

söndag, september 07, 2008

Hemma igen

Hej nu är jag hemma igen efter att varit och sprungit Stockholm halvmaraton. Jag är jättenöjd efter att ha sprungit in på tiden 2.07,40. Tidigare så hade jag sprungit en halvmara och det var Kungsholmen runt där jag sprang på 2.15,08.
Men lite löpkänsla har jag i alla fall för jag tänkte att jag skulle öppna på första 10 km på 62 min, och sen skulle jag försöka öka tempo. Och nöjd kan jag vara eftersom jag öppnade första 10 på 62,45, och sen följande 10 km på 58, 35. Så det kändes bra att få plocka på slutet, istället för som i min första halvmara där jag tappade på slutet när jag krokna under sista 10 kilometern.
Trots regnet så var det en otroligt positiv upplevelse och ett mycket bra arrangemang med en trevlig bana.
Så funderar du på att testa en halvmara vill jag rekomendera just Stockholm halvmaraton. Till sist vill jag hylla två personer för enastående prestationer och det är bloggaren från Enköping Magnus Ahlqvist som klarade av sitt mål att gå under 2 timmar och då skall man ju tänka på att jag lät honom spurta om mig i Kungsholmen runt :-) Snacka om utveckling. Men sen min mycket gode vän Jonas Öhlund som löpte i mål på 1.46,29. Hoppas Jonas ursäktar men jag anser att han ännu är en motionär och springer på en sådan tid i sin andra !!! halvmara. Tänk om han skulle börja träna på allvar. Jösses den mannen är ju ett löpmonster.
Ja vi tre här är vinnare. Men egentligen anser jag att alla som genomförde Stockholm halvmaraton är vinnare.
Sen så kanske inte alla uppnådde sina tidsmål, men att springa längre lopp och fullfölja så är man en vinnare anser jag.

Ha det bra.

fredag, september 05, 2008

Stockholm halvmaraton


Hej imorgon far jag med Rosella till Sverige för att fara och springa Stockholm halvmaraton. Jag ser fram emot den här halvmaran mycket för jag känner mig väl förberedd.

Så imorgon kl.16.50 lokal tid så startar jag min halvmara.

Om ni är nyfikna på hur det gått för mig så kommer resultaten på stockholm halvmaraton efter kl.20, det också då svensk tid.

Om de vill ha startnummer så är min startnummer 8112. Stockholms halvmaraton har följande webbadress http://www.stockholmhalvmarathon.se/start/

Jag skall försöka springa ett jämnt lopp och efter 10 km så hoppas jag passera runt 62 minuter. Just nu är jag laddad som bara den.

Det är min andra halvmara som jag nu skall springa. Jag sprang min första i våras och då var det loppet Kungsholmen runt som jag sprang. Då sprang jag på 2.15,08. Jag och min gode vän Jonas har blivit bitna av att springa längre lopp ( kan man kalla halvmara för långlopp ? ). Så imorgon träffas vi i Stockholm och sen efter loppet så går vi ut och äter en bit mat och kanske något gott att skölja ner maten med.

Sen på söndag så är det hemfärd.

Så nu kommer en helg som är egentligen bara min och det kanske inte riktigt passar in med gårdagens inlägg.

Men det här är ett av de viktigaste mål jag har för att verkligen hålla i min träning.

Med de här målen som jag sätter upp för mig så klarar jag av springa ibland upptill 40 km i veckan.

Efter Stockholm halvmaraton så blir kanonloppet som nästa mål.


Men som ni säkert förstår så blir det nog inget inlägg av mig förrän jag kommer hem på söndag kväll.


Ha det så bra.

torsdag, september 04, 2008

Är det värt ?

När en åländsk tidning ringde mig en gång och intervjuade mig om mitt bloggande så sa jag att det finns en risk att jag blir för personlig ibland. Just det här inlägget är nog kanske för personligt men det är rakt från hjärtat.
Jag var ikväll på en föreläsning med rubriken " Man får de barn man förtjänar". Men på vägen hem så funderade jag på att jag missat barnen helt och hållet idag. När jag for hemifrån ca kvart i åtta så satt barnen i soffan och försökte vakna. När jag sen kom hem halv tio tiden så låg de redan i sängen. Men det var egentligen inte det att jag missat barnen just idag, som jag blev fundersam på. Utan allt annat som man håller på med. Jag är med och driver en simförening, fast inget av mina barn simmar.
Jag sitter med i andra olika styrelser och ränner på möten allt som oftast.
Och det jag funderar på att är det värt att flänga runt hit och dit.
Borde jag inte kanske prioitera bättre vad jag borde göra. Jordhögarna här hemma breds inte ut av sig själv.
Barnen kanske skulle gärna uppskatta mig hemma istället för att jag jag far på möten.
Egentligen borde jag jag börja sätta mig ner och fundera att är det värt att jag håller på som jag gör nu ? Mår familjen bra av mitt flängande runt hela tiden ?
Och hur känns det för min fru att måste sköta hushållet nästan självt som hon gör nu.
Nu känner jag att det är dags att börja fundera på vad jag håller på med.
Vad är det värt att jag håller på med ? Och vad skulle man kunna välja bort.

Men först skall jag nu gå och lägga mig för jag måste låta min kropp få mer sömn än vad den får just nu.

Ha det bra

onsdag, september 03, 2008

Jag skall köpa guld för pengarna,


Ungefär så måste Dr Sulaiman Al-Fahim och hans grupp Abu Dhabi United Group for Development and Investment (ADUG) tänkt när de köpte Manchester City. Och det är väl ganska självklart att köper man en fotbollsklubb så vill de väl göra något av den också. Inte köper man en klubb för att tänka "kul nu har jag en fotbollsförening så nu skall jag se hur det går för dem". Men visst är det ju lite intressant att lillebror City nu börjar utmana storebror Manchester United.

Men jag måste säga att jag blir lite rädd över alla pengar som kommer in fotbollen just nu. Förut så var det viktiga med en bra organisation och att man fick upp nytt bra material. Tyvärr är den tiden förbi nu. Det här citatet har jag tagit ur en av de svenska dagstidningarna och där står det följande. "Den 31-årige affärsmannen sägs vara redo att satsa totalt 540 miljoner pund, osannolika 6,3 miljarder kronor för att köpa spelare. Allt för att göra Manchester City till världens största klubb.
– Jag måste ta ett möte med managern, men de bästa spelarna i världen kostar i genomsnitt 30 miljoner pund (350 miljoner kronor). Vi behöver ett minimum av 18 spelare på den nivån. Utan det kan man inte vinna Champions League, säger han i flera intervjuer".

Och tydligen har han ju resurser för det också Al-Fahim har råd. Han uppges vara tio gånger rikare än han som köpte Chelsea Roman Abramovitj. Han har till exempel klättrat 61 platser på Arabian Power's lista över de 100 mäktigaste araberna i år, vilket gör att han landar på 16:e plats.

Visst jublar nu Manchester City fansen över att få spelare som Robinho till sig. Men vad händer sen? Verkar som den tidigare nämnde Abramovitj har tappat intresse att pumpa sina pengar på fotbollsspelare och laget dalar.

På lång sikt förstör det här fotbollen om man skall köpa spelare för flera miljarder. Tänk om man istället skulle våga att satsa på långsikt med de unga. Men det ger inte pengar på samma sätt och sen kan ju de unga spelarna fly klubben till en annan klubb som betalar mer. Usch det här håller nu att på gå över styr.

Men fotbollen är fortfarande lika intressant att följa med. Och jag som supporter är klubben trogen, även om inte spelarna är det.


Ha det bra

tisdag, september 02, 2008

Maten är familjens ansvar större än skolans

Det har varit mycket skriverier i media om skolmaten och vad de skall få äta. Nu har ju debatten blivit lite sned och fått fel fokus.
För restrektionerna handlade ju egentligen inte så mycket om det skulle vara fett i maten eller inte.
Men debatten blev ju fokus på att inte använda smör i maten eller använda fettrik mjölk.
Men det intressanta är ju inte skolan och maten tycker jag utan det är vårt stressade samhälle. När man kommer hem så är kl. ca 16.30 då skall man snabbt laga mat. Nå vad är enklast ? Halvfabrikat oftast. Kan bli makaroner och färdigt lagade köttbullar som blir klara på ca 15 minuter.
Om vi då tar köttbullarna så är det ju inte samma sak som att man skulle ta sig tid att laga köttbullarna själva.
Skall vi sen ha sås till så är det ju otroligt lätt att man då tar en påse som man blandar och rör ihop på tre minuter.
Hur mycket transfetter har vi då fått i oss på den middagen ?
En hel del är jag rädd för tyvärr.

Och här är jag nog mer rädd för transfetterna än det mättade fettet.
Så inte är det skolan eller daghemmen som är bovarna, där finns det utbildad personal som vill barnens bästa. Och de har tid att laga mat.
Istället borde man ut med rekomendationer till hemmen. Man borde ta sig mer tid till att laga riktig mat.
Vi är inte goda föredömen i vår familj utan vi borde också ta oss mer tid till att laga mat. Och där måste jag bättra mig och ge mer tid till familjen och matlagning.
För man kan ju faktiskt laga mat kvällen före om man inte hinner laga när man kommer hem.
Alla kan vi bli bättre.

Ha det så bra.

måndag, september 01, 2008

Den tekniska utvecklingen

Ibland så känner man att den tekniska utvecklingen rusar fram. Därför vill jag ge er en tillbaka blick. Jag tror det i alla fall att det är en tillbaka blick. Ser ut så på kläderna på de i videoklippet.
Men samtidigt så visar videon att att är man fler så kan man hjälpa varandra. Och sen är det ju så att är man olika så har man ännu större nytta av varandra. Min fru är mer teknisk än mig. Och sen har jag vänner som jag kanske kan hjälpa någon gång. Så det visar att vi är alla beroende av varandra. Hoppas du nu har två minuter över att se denna video.

Ha det bra