söndag, augusti 31, 2008

Livet

Efter att ihelgen varit på två stycken begravningar så blev jag att fundera på hur skört livet egentligen är.

Man jobbar och sliter för att få sen kunna njuta när man blir äldre. Men vem säger att man får njuta när man blir äldre. Jag tycker att allt för många fina människor nu tagits bort för alltför tidigt. Det intressanta är att det är personer som jobbar och sliter mycket för andra. Man får sig nog en tankeställare då och då.

Jag tror att det viktiga är att man försöker njuta av tiden här och nu.

Visst finns det motgångar som man måste tackla men när man tagit sig förbi dalar så kommer toppar.

Den här helgen har mycket känslor strömmat igenom mig. Och då börjar jag fundera på att hinner man under livstiden ta vara på allt? Men ser man samtidigt hur mycket man betyder för nära och kära.

Kan nog ofta vara så att man inte uppskattar tillräckligt mycket det man har i sin närhet.
Kan även vara så att man inte visar sin uppskattning tillräcligt mycket av det heller.

Ha det bra

lördag, augusti 30, 2008

Dåliga förlorare

Nog måste jag väl erkänna att jag ett tag var en oerhört dålig förlorare. För idrotten gav mig en identitiet. När jag idrottade så var jag någon och råkade man då vara bäst, på säg nu 100 rygg som jag var hyfsad på ett tag, så när jag sen förlorade så tog det hårt på självkänslan. Men då kan man ju tänka sig hur det är för större idrottare som lever just på sina framgångar. Men måttet var väl rågat idag när den avgående förbundskaptenen Tomas Engdahl började sura över att finska friidrottsförbundet lade finnkampen fredag och lördag istället för som Sverige ville då med lördag och söndag.
Jag fick höra att ekonomiskt så är det mycket bättre i Finland med fredag och lördag kväll. Jämfört med Sverige där konceptet med lördag kväll och söndag förmiddag går bättre.
Jag hörde en siffra om att det nu i Helsingfors varit en publik på över 60 000. Ifjol i Göteborg så var det runt 40 000. Så en viss skillnad är det.
Tänk på ett biljett i kurva ligger på 25 euro per dag.
Men nu är det ju inte ekonomiskt som Engdahl tänkte utan idrottsligt. Att det krocka med Golden league så är väl svårt att göra något åt.
Skulle Sanna Kallur sprungit finnkampen om 100 häck varit på lördagen ? Jag tror inte det eftersom hon inte springer ens i Lausanne på tisdag.
Wissman var med och tänkte springa om han inte blivit sjuk.
Mustafa Mohammed så kanske skulle kommit och sprungit 3000 hinder och det är ju synd att han inte fick den möjligheten.
Men hur som helst så tycker finnkampen visar vem som har bredden, och inte toppen. Det som jag tycker är synd med Engdahls uttalande är att det är inte det idrottsliga utan skyller på annat.
Som ledare tycker jag att man skall visa respekt mot motståndarna om man förlorar. Däremot så har jag mer förståelse om en idrottare har "bortförklaringar" varför intre det går så bra. För det är utövaren som vill att det är något annat som inte stämmer. Det är lättare att komma på fötter och prestera bra igen om det är något annat som inte stämmer än att man inte kunde prestera bättre.
Men som ledare börja gnälla över tävlingsdagarna, det är ungefär som när en åländsk fotbollstränare som blev ledsen för att säsongen skulle bli 2 veckor längre än planerat.
Jag fick en dag höra ett ordspråk som jag fastnade vid "Bär motgången som en man och framgången som en gentleman"
Men den som ändå kunde det, för man är ju bara en människa.
Ha det bra

Finnkamp eller egentligen borde det väl vara Sverigekampen

Jag vet inte hur högt Sanna Kallur, Tero Pitkämäki, Robert Kronberg eller Jukka Keskisalo prioriterar finnkampen.
Men jag tycker det är en av årets höjdpunkter inom friidrotten.
Framför allt så får man se lite av bredden inom friidrotten. Visst kan det vara kul att se Wissman springa 400 och 200 meter. Men sen tycker jag det är kul att Nil de Oliveira som nu blev bäste svensk.
Eller på damernas 400 meter där Frida Persson vann. Och då skall hon idag säkert springa 400 häck som är hennes riktiga gren.
Men före finnkampen visste jag inget om henne.
Men när jag växte upp med att följa finnkampen så var det Finland som dominerande på långdistans och det kan man ju inte riktigt säga att de gör nu. Svenska damerna och herrarna förnedrade sina finska motståndare igår och hur kan det egentligen bli så olyckligt (för min del alltså).
Sen kan man ju undra att varför kallar jag det för finnkampen när det är Finland som jag håller på.
Så det borde ju egentligen vara Sverigekampen.
Så man kan nog hålla med om att medias påverkan är stor. För jag ser mest på svensk tv och läser mest svenska tidningar.
Idag håller jag tummarna lite extra för åländska Hanna Wiss springer för Finland i flickkampen.
Men ikväll vill jag sen se finska sisun kliva fram, lite mer än igår.

Ha det bra.

torsdag, augusti 28, 2008

Är politik roligt eller är det bara stridigheter ?

Det är en mycket vanlig fråga jag får. En annan fråga kan ofta vara att kan man påverka någonting överhuvudtaget?

De här två frågorna är i klar majoritet när någon vill fråga mig om politik.

Sen ser jag det väl hur två aspekter den ena är lagtingspolitiken som ofta blir vi och dom. Och där är det lite tuffare att lyckas få igenom saker och mer ovisst. Men eftersom jag nu inte har många veckor kvar i lagtinget så skall jag vara otroligt nöjd med de här 5 åren i lagtinget.
Det jag bl.a. fått upp på agendan är:
  • Besökscentrum i Bomarsund - Lämnade in motion våren –04 och nu pågår planeringen av besökscentrum.
  • Personlig hjälparutbildning – Lämnade in motion om behovet av personlig hjälparutbildning våren –04 och våren - 07 så var det dimission av första årskullen
  • Barnombudsman - Lämnade in motion våren –04 om vikten av att barnombudsmannen skulle ligga under landskapet och 01.03.2006 så anställdes nuvarande barnombudsman under landskapet.
  • Nya avgifter inom ÅHS - pensionärsrabattJag fick sitta med i gruppen om nya avgifter inom ÅHS och där drev jag hårt att få igenom ett sänkt högkostnadsskydd för sjuk- och ålderspensionärer. Tyvärr fick jag inget understöd om sjukpensionärer men ålderspensionärerna fick sänkt från 450 euro till 125 euro.
  • Avgiftsfri terapi för unga under 18 årUnder arbetet i avgiftsgruppen så fick jag in att all terapi för barn under 18 år skall vara avgiftsfri.
  • Tillgänglighet till den offentliga tandvården.Idag är det ytterst begränsat vem som har tillgång till den offentliga tandvården. Men det borde finnas fler som har tillgång till den offentliga tandvården. Fick med i ÅHS planen att det skulle ses över under 2008, men hörde minister Sjögren om att det skull nu ses över under denna mandat period. Alla har vi våra prioriteringar.


Men nu två dagar så har jag averkat onsdag socialnämnd som vi har gemensamt med Vårdö kommun. Och ikväll så var det omsorgsnämnden. Det som var det speciella med de två mötena att vi gick igenom budgetförslaget för 2009.
Och det som känns riktigt bra är att vi i båda möten hade konstruktiva diskussioner och det behövdes ingen röstning utan vi disskuterade om vad som är bäst för kommuninvånarna. Och då är är politik roligt.
Men jag skall ju inte ropa och jubla allt för mycket ännu för det skall ju komma igenom kommunstyrelse och fullmäktige också.

Men nu skall jag njuta på hur kul det är att få vara med och leda två så pass bra nämnder jag är med i.

Ha det bra.

onsdag, augusti 27, 2008

Stockholm halvmaraton

Om tio dagar nämligen 6 september så går stockholm halvmaraton. Då kommer jag att stå på startlinjen och skall springa mitt andra halvmaraton.
Min första halvmaraton var jag nervös över deras maximitid och att jag inte skulle hinna klara den som låg på 2 ½ timme.
Jag klarade ju den med 15 minuters marginal. Nu är maximitiden 2 tim 45 min så det gör att jag inte känner mig stressad över den.
Jag var lite småstressad över hur formen skulle vara, och då om jag måste vila länge efter att tanden togs bort i måndags. För före var formen riktigt bra. Nå idag kunde jag fara på 10 km länk och jag känner att jag är på gång igen.
Jag ser faktiskt fram emot att fara och springa stockholm halvmaraton som verkar vara en folkfest.
Tiden den här gången är inte så viktig utan det är mesta att jag klara av målet som för ca 3 år sen sattes att jag skulle kunna springa igenom kanonloppet. Nu 40 kg lättare så orkar jag springa och totalt biten av att träna. och då först och främst att jogga.
Jag springer 30-40 km i veckan och verkligen njuter av det. Så Stockholm halvmaraton skall jag njuta mig igenom de 21098 metrar. Och sen får jag en trevlig kväll med min gode vän Jonas på köpet. Kan det bli bättre ?

Ha det bra.

Fulla dagar

Varför kommer allt på en gång blir jag ibland fundersam på.
På nya jobbet rusar det på och jag har redan hamnat på inviduella kontakter, så ingen mjukstart där.
Sen inom kommunen så har vi börjat med budgeten så ikväll har vi socialnämnd och imorgon omsorgsnämnd.
Så kvällarna har jag räddade :-)
SIF simning växer så det knakar och idag har vi som sagt över 100 barn som simmar där och telefon ringer flera gånger per dag om barn som vill komma och simma.
Sen som om de inte skulle räcka så håller vi på att fixa till tomten så det har körts hit 100 kubik fyllning idag.
Sen skall det komma jord också så man skulle gärna vilja hinna vara med och hjälpa till lite här hemma men det är svårt med det tyvärr.
Lagtinget ja man skall hinna med det också, men blir tyvärr är det lagtingsgruppen som blir lidande nu. Men om två veckor så är det igång och då kommer det tre veckor som jag får veta att jag lever.
Jag har inte glömt bort familjen utan de känner sin far och man. Men där är nog samvetet som sämst.
Men försöker jag hitta något positivt så hinner det ju inte tröttna på mig heller. Bara de inte märker hur skönt det är när jag är borta :-)

Ha det bra.

tisdag, augusti 26, 2008

Professionalitet

Som ni kanske läst i tidigare inlägg så var jag till tandläkare för par veckor sen som inte gick så bra.
Utan att gå in på detaljer så förstod den här tandläkaren att jag haft ont.
Jag kan erkänna att igår var jag nog lite nervös över mitt tandläkarbesök och hur skulle det gå att få bort tanden.
Men jag vill verkligen nu lyfta fram den här tandläkaren som var både pedagogisk och sympatisk.
Först så visade han hur han skulle göra ingreppet och sen då om hur man lagar den skada som uppstod vid mitt förra besök.
T.o.m. att jag fick mobilnummer ifall jag skulle behöva konsultera honom vid värk som kunde uppstå sen.
Före så pratade han med mig om Janne Holméns maratonlopp, så att jag antagligen inte skulle vara så nervös. Så tydligen syntes det att jag var nervös :-)
Faktiskt riktigt kul när man får gå till yrkesmän som vill göra bra jobb, och visar en professionalitet och stolthet över sitt yrke.

Ha det bra

måndag, augusti 25, 2008

Jaha det var det

Igår så var OS över och livet kan nu gå över till det normala. Men vad är det jag minns från det årets OS.
Det är en hel del så inlägget blir nog ganska långt vilket jag redan nu ber om ursäkt för.

Det jobbigaste med OS har nog helt klart varit tiden. Som simfinalerna simmades mellan kl 5 och 7 morgnarna. Så som simfrälst person som jag är så har det varit jobbigt, men eftersom jag nu har börjat nytt jobb så har jag måste ha prioiterat bort lite simning tyvärr.
Men en snygg övergång till nästa minne är ju då Michael Phelps det är bara att inse att man är mållös av en sån bedrift.
Jämförelse mellan han och Usain Bolt har varit ofta under den senaste veckan. Men jag tror att en simmare återhämtar sig snabbare än en löpare. En löpares mjölksyra så tror jag att kräver längre återhämtning än simning. Okej det här kan många tycka att är konstigt men i löpning så står du och pressar kroppen på ett annat sätt. Sen är det ju så att en simmare tränar något kolossalt vilket gör att kroppen orkar med alla sträckor.
Men vem som sen är OS-kung av dem två så vill jag inte avgöra, utan bådas prestation är oerhört imponerande.

Sverige har ju inte varit så oerhört nöjda med det här olympiska spelen, tidernas sämsta sa de i radion idag. När jag gick och klippte gräset så konstatera de att flera medaljörer har tappat guld och inte vunnit medalj.
Då tog de Rolf-Göran Bengtsson och tennisdubbeln som exempel. Men herre jösses gläd er åt medaljerna istället för de var ju inte så många :-)
Nä men allvarligt så tror jag att det är Sveriges problem att det bara är guld som räknas. Alla var guldhopp före, och inte medaljhopp. Så de idrottarna fick inte medalj heller.
Istället så överraskar cyklare, tennisspelare och hästhoppningen.
Visst hade Sverige hoppats på guld i cykling, men inte av Emma Johansson.

Men sen blir jag nog lite fundersam att hur mycket är en guldmedalj i OS värt.
Idag nu så säger Stefan Lindeberg, ordföranden i Svenska olympiska kommittén att de inte är nöjda och nu skall de satsa mer pengar på färre till nästa OS.
Men skulle då cyklare som Emma Johannson och Gustav Larsson fått tagit del av pengarna och kunna överraska.
SOK har ju sitt topp- och talangprogram till det här OS med kriterier som fungerar enligt följande:
- Den aktive bedöms ha potential att nå medaljkapacitet inom 5-6 år.Den aktive (eller laget) har vid VM dokumenterad medaljkapacitet (eller nått upprepade medaljplaceringar vid världscupen i hårdaste konkurrens).Aktiva (eller lag) som två år före ett OS visat resultat i nivå med SOK:s uttagningskriterier (dvs kunna konkurrera om en åttondeplats). Dessa kommer med i programmet över OS. Visar de stark utveckling kan den/de övergå till att få ett långsiktigt stöd.
Huvuddelen av stödet i Topp- och talangprogrammet kanaliseras via specialidrottsförbunden och går till förstärkningsinsatser av:internationell tävling, träningsläger och tränarstöd.

Och nu skall de då minska på bredden för att satsa på toppen. Jag tror att det kan lite bli uttrycket " den som gapar för mycket misstar ofta hela stycket" Man skall inte glömma att SOK har sättit upp det långsiktiga målet ligger fast: 20 medaljer i sommar-OS ( 2012 ) 11 medaljer i vinter-OS ( 2010).

Sen i Fredagens aftonbladets sportbilaga Kinas OS idrottares förberedning. Där står det bl.a. " Tidningen USA Today har talat med Liu Fengyan, ansvarig för bordtennis och badminton vid regeringens sportministerium. Han berättar att de aktiva lever för sin träning, och drömmen om framgång:
- Varje år kan de åka hem en eller två gånger, men bara för en eller två dagar åt gången. De är ju upptagna med att träna eller tävla förklarar han.
- Några är ju gifta, men i nationens intresse så åker de inte heller hem så ofta."
Då blir man att fundera på vad är ett OS guld värt.

Men sen det stora med de här Olympiska spelen är ju den makalösa prestationen som våran åländska Janne Holmén gjorde i maratonloppet och slutade på 19:nde plats i OS.
Till nästa OS hoppas jag på andra åländska deltagare för vi har lovande seglare, friidrottare, eller varför inte en simmare med i London.
Med rätt träning och vilja så kan man åstadkomma underverk om man själv tror på dem.

Ha det bra.

söndag, augusti 24, 2008

TACK LASSE


Idag fick jag det sorgliga beskedet om att Lasse Wiklöf avlidit.

Minna första minnen av Lasse så var i slutet på 70-talet, jag halkade mig fram i skidspåren med mindre lyckade resultat. Men Lasse var där och hjälpte sin son Peter redan då hördes Lasse glada röst med alla skämt. Speciellt komer jag ihåg när min en stav gick ute i spåret för mig och vem kom då med en ny stav åt mig jo Lasse Wiklöf.
Jag minns också Lasses engagemang i innebandyföreningen ÅSC, när matcherna stod jämnt så tror han gick/sprang mer än spelarna över 60 minuter.
Sen ca 25 år senare nämligen 2003 så fick jag den stora äran att sitta i samma lagtingsgrupp som Lasse Wiklöf.
Och man kan säga att det har varit en otroligt positiv upplevelse att få jobba så nära en så duktig politiker.
En otrolig debbatör med stor karisma. Men det som jag kommer att komma ihåg mest är nog hans steppsteg och handen upp i luften, när han var (som så ofta) på sitt goda humör. Men visst kommer jag att minnas när han tog något av sina skämt.
Mina tankar går nu till Lasses fru Marlene och sonen Peter med familj. Men hela Åland kommer att sakna dig som den fina person du var.
Tack Lasse för allt, du kommer att finnas länge kvar i mitt minne som den gode du var.

fredag, augusti 22, 2008

Å Å Å TJEJER

Så blev min tanke igår. Jag hade sett på handboll ( Sverige-Kina ) och fotbollsfinalen ( Brasilien-USA ) för damer. Vann gjorde Kina och USA men här är det inte om vem som vann. Utan jag vill bara uttrycka VILKET SPEL !!!
Skulle det här ha varit herrmatcher så skulle det ha varit mer fysiskt, och spelet skulle inte ha tillåtits varit lika tekniskt.
Nu i dam matcherna tilläts det att göra det lilla extra. I fotbollen så var det ju Brasilien som gjorde det där lilla extra men ändå så förlora de matchen. Jag blev att tänka på EM finalen för herrarna mellan Grekland - Portugal där Grekland vann guldet och Portugal var den som förde matchen. Men det var ändå inte samma uppvisning av högt betalda världsspelare som Cristiano Ronaldo Manchester United,Figo Real Madrid, Deco Porto, Pauleta PSG, Postiga Tottenham och Nuno Gomes Benfica.
Istället så var det Marta show igår och jag vill tacka för det spelet. Vissa brukar säga att i herrmatchet så är det högre tempo. Det kan hända men vill man se teknik så ser jag gärna på på Brasiliens damer igen. Vill jag se disciplinerat försvarsspel och att offra sig för laget så ser jag gärna på USA ledda av Sundhage. Jag såg inte några högt betalda divor på plan, utan jag såg ca 25 spelare som gjorde allt för sitt land, och framför allt lag.

Ha det bra.

torsdag, augusti 21, 2008

Den som gapar efter mycket.....

Det finns ju ett ordspråk som heter " den som gapar efter mycket så misstar ofta hela stycket". Och så tycker jag det är med Finströms kommun och deras smutsiga affär om Ålands idrottscenter.
Läste i tidningarna idag att ingen lämnat in anbud på driften av Ålands idrottscenter och samtidigt så har Finströms kommun meddelat att de inte kommer att bjuda ut det till Ålands idrottscenter. Nå nu står de där och skall driva den själv. Så nu fick Finströms kommun lite bekymmer när de skall fastställa budgeten.
Okej intäkterna ökar också men det gör också utgifterna.
Det som är det mest sorgliga nu är att när Finströms kommun kommer att ta över idrottscentret så får man inte marknadsföra idrottscentret lika offensivt som man gjort tidigare, för det är mot EU:s bestämmelser. Så nu blir det tuffare. Vilket är synd eftersomÅlands idrottscenter har jobbat långsiktigt med en bra marknadsföringsplan.

Sen måste de väl göra sig av med vandrarhemmet för inte kan väl kommunen bedriva turistverksamhet och konkurera mot kommunens övriga turistföretagare i kommunen.
Samtigt så var sanverkanseffekterna mellan vandrarhemnmet och sim- och idrottsanläggningarna otroligt viktiga.
Bara den service som de två som servat alla träningsläger med bra mat. De föreningar jag pratat med om deras träningsläger i Godby så har lyft fram hela konceptet som styrkan. Men framför allt så har de lyft fram renligheten och maten.
Nu tror jag att Höglund och Holmberg har sänkt det med sitt chansande som inte höll.



Men jag hoppas nu att det blir ett lyckligt slut för själv är jag med och driver en simförening som har över 100 simmare idag, så jag är beroende av att hallen finns och sköts på ett bra sätt. Det var konstigt beslut att vilja lägga Ålands idrottscenter i likvidation innan man hade alternativ klara.
Nu får Finströms kommun men en akläggning som kommer att kosta mer, och intäkter minskar eftersom man nog måste lämna ut enbart vandrarhemmet på privat drift eller försäljning.

Jag får gratulera Mariehamn för ni blev segrare av detta, för nog är det ju så att skall man boka ett träningsläger så känner man mer till möjligheter kring Mariehamn än i Godby. Tidigare har Ålands idrottscenter som drivits av ett privat bolag kunnat marknadsföra sig mer än Mariehamn. Men det var då det. Säg vad man vill men det var nog bättre förr.

Ha det bra.

tisdag, augusti 19, 2008

En lång vecka

Förra tisdagen var jag till min tandläkare som skulle ta ut en tand åt mig. Nå lät som inget stort när jag for dit men sanningen var annorlunda när jag for hem.
Min stackars tandläkare slet och drog men efter 45 min så gav hon upp och sa att det måste snittas för att ta bort den och det kan inte hon göra.
Sen när hon ringde och frågade dagen efter hur jag mår så bad jag att få vänta med borttagningen (eftersom jag trodde att värken var övergående) tills efter Stockholm halvmaraton som jag skall springa 6 september. Men sen igår så gav jag upp och ringde och bad att få bort eländet så fort som möjligt. För då hade jag haft ont i i tandkött och käken i 6 dagar. Just senare så ringde hon och meddelade om en tid nästa måndag och jag längtar redan dit.
Visserligen så hamnar jag väl på antibiotika och min uppladdning för halvmaran blir inte så optimal som jag velat.
Men jag springer hellre sämre förberedd än att har kvar smärtan som jag har nu. Jag äter nu burana 3 gånger per dag.
Men kan jag gör något värken i munnen så gör jag gärna något åt det, för träningsvärken efter halvmaran är betydligare kortare och behagligare än den värken jag går med nu.
Just nu känns inte orspråket att man får blodad tand så kul just nu.

Ha det bra

måndag, augusti 18, 2008

SIMNING


I många år har simningen haft stor betydelse för mig. Jag tror att jag var ca 7 år när jag blev i lurad ner i idrottsgårdens simbassäng. Ja jag blev faktiskt lurad för jag var livrädd i många år för vatten och då att simma.
Enligt min kära mor mor så lär jag ha ropat " NEJ MIMMA" bara vi åkte ner ner mot hamnen i bilen.

Men sen lyckades en dam lura mig att gå ner i vattnet, och efter det så fick man inte upp mig därifrån. I mitt förra inlägg så skrev jag om när jag blev mobbad och det var simning som hjälpte mig. På träningarna kände jag mig trygg.
Den enda likhet jag har med Michael Phelps så är nog att vi båda tycker om simning som sport. Men under detta OS så har han fått många att följa med simning, och hans kamp till att ta 8 guld.

Men det är inte det som gör mig mest imponerad av fenomenet Michael Phelps. Det är historiken. Jag har tagit följande från aftonbladets hemsida "samtidigt började Michael få problem i skolan. Han fick diagnosen ADHD och sågs som ett problembarn. En lärare förklarade för mamma Debbie att han "aldrig kan sitta still och aldrig kommer att kunna fokusera på någonting".
Med att ta 8 OS guld så kan man fokusera, helt klart. Riktigt roligt att se vad simningen betyder för honom men framför allt betytt för honom.



Själv så startade jag tillsammans med två andra eldsjälar SIF simsektion 2005 eftersom vi fick vår fina simhall i Godby då. Vi ville ha en verksamhet som skulle inte skulle bli för stor, utan lätt att sköta.
Idag efter 2 ½ år så har vi nu 100 stycken inskrivna !!! Jag trodde aldrig att det skulle hända att vi lilla förening en dag skulle ha 100 barn inskrivna i vår verksamhet.

Nu hoppas jag att vår verksamhet skall ha en likadan betydelse för några av våra simmare som "North Baltimore Aquatic Club" hade för Michael Phelps när han kom dit 11 år gammal. Det är inte att de skall ta 8 OS-guld, utan att vi SIF simning som förening skall ge en trygghet och stabilitet i uppväxten.
För de viktiga grundstenarna inom idrotten anser jag är att sin idrott skall vara roligt och innebära vänskap. Sen skall föreningen också kunna erbjuda kvalité och engagemang förutom de två första grundstenarna.


Ha det bra.

söndag, augusti 17, 2008

Samhällets hjälte

I juni hade jag senast ett inlägg med rubriken samhällets hjälte och det här är nog säkert inte det sista heller.
Men när jag läste dagens expressen så tänkte jag direkt att här är en samhällets hjälte igen.
Den här gången är det faktiskt artisten Nanne Grönvall som får den ärofyllda titeln. För Nanne startar en förening för mobbade barn.

Målet är att hjälpa barn som blir mobbade och har det svårt, känner sig mobbade eller ensamma. Säger Nanne Grönvall till expressen.
Det är viktigt att man man gör något för att uppmärksamma och framför allt göra något för de som blir mobbade.
Man behöver reagera tidigt när någon blir mobbad. Som riktigt ung blev jag mobbad, ja närmast förföljd av ett gäng.
Otroligt vad dåligt jag mådde då men jag berättade det inte åt någon, för jag skämdes.

Sen gjorde jag nästan vad som helst bara för att slippa bli mobbad. Tyvärr så gav jag mig på andra bara för att inte hamna i "mobbinghelvetet" ( ursäkta svordomen ). Jag är inte säker men tror nog att min osäkerhet bidrog till min oroliga högstadietid.

Därför så beundrar jag Nanne Grönvalls initiativ att göra något för de mobbade. Även om hon är en mycket upptagen artist så tar hon sådana här initiativ. Vilket jag lyfter på hatten för.

Ha det bra

lördag, augusti 16, 2008

Apan Göte

Jaha så har man fått uppleva att vara mannekäng !!! Jo du läste helt rätt för igårkväll så var jag med på Emmaus modeuppvisning.
Det var en rolig upplevelse må jag säga. Men mest imponerad är jag av de som var där och tittade, för som de klappade i takt till musiken så man verkligen njöt av att bjuda på sig. Men sen är jag också imponerad av följande personer Carina Aaltonen vilken duktig konfrencier och vad duktig organisatör hon är. Som hon håller i Emmaus verksamhet är nog bara att beundra.
Julia Westerberg var koreograf för modeuppvisning och vilken energi den personen har och sen delar med sig av sin energi.
Jag har haft en jobbig vecka med mycket jobb och ett mindre lyckat tandläkarbesök men inte behövde man fundera på det när vi hade övning.
Då var det bara att ta emot Julias energi.
Visst är det väl så att det finns en lite teaterapa i Göte att få bjuda på sig. Nu har jag inom tre år dansat riverdance på torget och sen nu då modevisningen.
Men det är ju kul att bjuda lite på sig när man kan glädja andra.

Ha det så bra

torsdag, augusti 14, 2008

Skandalöst beteende

Kort vill jag bara säga att Ara Abrahamian beteende vid prisutdelningen är oacceptabelt. Det som hände var att Ara Abrahamian lämnade prisutdelningen innan prisutdelningen och cermonin var klar. Det är osportligt mot de övriga medaljörerna anser jag.
Sen blev jag ännu mer irriterad när advokaten Pelle Svensson säger att domarna länge varit korrumperade. Men jösses karln har i 16 år suttit han i internationella brottningsförbundets styrelse, Fila. Varför gjorde han ingenting åt det då ?
Nä svenskar ni måste nog erkänna ibland att ni blir besegrade och att domare kan göra misstag. Men lite heder även om man förlorar måste man ha.
Nu skall jag gå och lägga mig för 05.50 ringer väckarklockan och då skall jag upp och följa Hanna-Maria Seppäläs final på 100 meter frisim.
Ha det bra

onsdag, augusti 13, 2008

Dansar medis på sista versen ?

Idag kom mediskatalogen och av rent sammanträffande så kom det ut om att Jomala inte betalar sin del i medis.
Lite intressant att se vad landskapregeringen gör nu. För det var ju liberalerna som gick ut före och under valet att det skulle vara lika för alla annars så skall landskapsregeringen ta över medis. Nå nu sitter liberalerna i regeingen och Jomala skall inte vara med, skall bli intressant att se vad de gör nu. Antagligen så som tidigare d.v.s. ingenting. Jag är nog lite rädd nu för att man ser slutet av medis.
Nå nu satt jag och frun och tittade igenom urvalet och visst fanns det ett par intressanta kurser att gå. Men sen skall man få tiden att passa också. En sak som jag föll för så var "I afton dans" jo ni läser rätt att det är faktiskt dans. Det är en kurs för nybörjare som vill våga sig ut på dansgolvet. Vals, foxtrot och enkelrytmträning. Allt det där skulle var kul att lära sig för men dansar inte med mig för att dansa, utan de flesta vill prata med mig när de dansar. Och jag förstår dem för jag är inget bra. Men får vi rum med datumen i kalendern och hittar barnvakt så tror jag att vi skall vara med frugan och jag.
Frugan kan dansa, men inte jag.
Och det är väl lika bra att vi passar på nu för kanske är det så att medis som den är nu dansar på sista versen.
Ha det så bra.

måndag, augusti 11, 2008

Det var det.

Hej nu har jag kommit hem från att varit på Bomarsund och plockat bort allt därifrån. Det är lite speciellt med talka när man samlas 10-15 personer och jobbar tillsammans. Känslan är speciell när man är och har talka, man vet vem personerna är men något mer så känner man dem inte. Det är kul när stämningen är bra och jobbet flyter på. Nu har jag då tillbringat lite timmar i torsdagskäll att få dit alla bord, sen i lördags så var jag där och hjälpte till mellan 13-18. Söndagen blev det 3 timmar och sen 2 timmar ikväll. Så det blir ju lite timmar som man ägnat sig åt bomarsundsmarknaden, men det har varit kul att vara med där. det öär många fler som gjort mycket större jobb än mig och deras engagemang vill jag lyfta på hatten för. Men nu när man var på marknaden lite längre så har man hunnit pratat lite mer med alla försäljare.
Det har varit en mycket speciell känsla att var med där.

Nu har då rock-off varit med ett strålande väder. Vädret under vikingamarknaden var ypperligt. Och sen så såg vädergudarna till att det var uppehåll i helgen på dagtid så att bomarsundsmarknaden kunde genomföras som planerat.
Inte har jag fått allt gjort som jag tänkt i sommar, men en sak hoppas jag att jag skall komma ihåg är att vi har haft tur med vädret.
En vecka riktig semstervecka hade vi också och vilken värme det var då.
Nu känns det som att sommaren är över och hösten får komma.

Så man kan väl säga att det var det.

Ha det så bra.

Måndag igen

Oj måndag igen redan !!!
Det har varit en fullspäckad helg minst sagt. Jag har klivit upp sextiden på morgnarna för att sen fara och ta upp kräftburar.
På förmiddagen har det blivit länkar ( 12 km i lördags och 16 km igår ), sen har jag varit och hjälpt till på Bomarsundsmaknaden. Ja i lördagkväll så la jag ut burarna och igårkväll så var det jobb vid datorn till midnatt.
Så jösses nästan skönt att helgen är över och man återgår till den normala veckan igen.
Ja ikväll skall vi ju tömma marknadsområdet så helt kan man ju inte lämna Bomarsundsmarknaden bakom sig.

Ha det bra.

söndag, augusti 10, 2008

Motorbana eller inte detta är frågan....

Det debatteras mycket i tidnigarna om för och emot motorbana, och det är ett ämne som väcker känslor.
Jag förstår båda sidor, och man kommer aldrig att bygga en motorbana utan protester var den än byggs.
Och jag tycker att motorsporten som är mycket framgångsrik har rätt till en träningsanläggning, men hur stor skall den sen byggas det är en annan fråga.
Alltså det här är en stor anläggning som tydligen väntas få hit stora tävlingar. Jag har hört ryktas om STCC, men hur stora är de chanserna ?
Jag tror det blir svårt att motivera de olika motorteamen att betala bl.a. färjkostnaderna, jag tror att det blir en hel del merkostnad att komma till en Ö.

Miljön säger ju många att skall vi tillåta den miljöförstöringen ? Nå vi tillåter fiskodling och jordbruk också.
Sen är det ju så att nu måste ju de motorburna ändå träna någon annanstans, däremot så kan vi ju ta lärdomen av Gotland ring och deras safety och Eco driving som de har.

Men sammanfattningsvis så en motorbana för de ålänningar som håller på motorsport så tycker jag är okej om konceptet är realistiskt och att det inte blir för stor åverkan på miljön. Men sen att drömma om riktigt stora tävlingar så är jag väl lite mer skeptisk till.
Men sen skall väl jag inte sätta begränsningar för hur de skall bygga för eldsjälen Danne Sundman har ju alltid sagt att de skall bygga utan stöd och då måste man ju låta de bygga efter sina planer så länge MKB:n håller.

Ha det bra.

fredag, augusti 08, 2008

OS i Peking

Jaha nu har invigningen av OS i Peking varit och som alltid blir jag imponerad av showen som det är.
Men framför allt så för mig är det viktiga att nu har OS börjat. Men tyvärr kommer jag inte ha någon möjlighet att följa med i år. För det första så är det mesta på förmiddagar och sen har jag så otroligt mycket hela tiden. Så jag får svårt att få tid att sätta mig ner och se vilket är synd för det är ju sommar OS bara vart fjärde år. Nå jag kommer att följa med resultatmässigt ändå så mycket jag hinner och främst där då så kommer ju det vara simningen och friidrotten att vara det som får mest av min uppmärksamhet. Minst tror jag att nog att det blir landhockey.
Men alla idrotts intresserade kommer nog att få sin idrottskvot fylld denna månad. Sen måste jag ju tycka lite synd om de som inte är idrotts intresserade, för här kommer man nu de flesta att prata och drömma om OS. Och jag läste i tv-tidningen att SVT skulle sända runt 700 timmar OS i tv:n.
Så det är ju nu man skulle ha semester och verkligen njuta av OS.

Ha det bra.

torsdag, augusti 07, 2008

Inte som jag tänkt mig

Jaha ja idag skulle jag på extra stämman om Ålands idrottscenter och jag måste ju erkänna att någon stor aktieportfölj har jag inte, så att fara på stämma hör inte till vanligheten för herr Winé. Men tillsammans med en mycket god vän så har jag en firma som heter Åland Coaching & Event. Vi har 5 aktier i Ålands idrottscenter och idag då så var det den stora domedagen för Ålands idrottscenters framtid.
Ingressen i Ålandstidningens artikel om stämman så står det följande "i dag håller Ålands idrottscenter en extra bolagsstämma i Godby. Antingen genomgår bolaget en frivillig likvidation eller så kommer bolaget att fortsätta existera utan verksamhet".
Nå nu blev det en frivillig likvidation och det väntade man sig men den här stämman blev inte som jag väntat mig.
Jag tänkte berätta lite om mina åsikter om vissa saker. Men orutinerad som jag var så hade jag glömt att ta med mig fullmakt för röstningen, eller jag tänkte inte på att jag behövde det eftersom jag är VD i ÅCE. Men hur skulle de veta det !!! Så det är klart som korvspad att jag behöver en fullmakt.
Nå inte rösta tänkte jag att konsekvensen är av det, bara jag anmäler mig. Men jag fick ju inte ens yttra mig. Så mycket var de aktierna värda fy f.n.
Så nu fick jag sitta där och lyssna på allt, utan att säga något USCH vad jobbigt det var.

Nå vad skulle jag velat ha sagt där då ?
1. I dagen Ålandstidning så står det att "bolaget Ålands idrottscenter Ab:s ekonomi är körd i botten".
Senaste bokslut var det ett minus på ca 2000 euro, så helt körd i botten var det nog inte. Visst har ju Finströms kommun gett ett driftsstöd så att bolaget Ålands idrottscenter skulle klara sig.
Men nu fick jag höra att det nya driftsbolaget kommer att få värme, vatten och kemikalier ersatt. Sen sa kommunstyrelsens ordförande efteråt att Finström kan tänka sig att ge driftsstöd också !!!
Tänk om Ålands idrottscenter skulle fått den chansen.

2. Ålands idrottscenter har för mycket skelett i garderoben. Men vad då ? Skulle varit intressant att få höra vad skelettet egentligen är. Bokslutet har blivit godkänt varje år av revisorer.
Det är fegt att säga så.
Jag tror att de redan har någon som det gärna vill driva det här, eller så vill de att kommunen skall driva det i egen regi.

En sak är jag säker på att billigare för Finströms invånare blir det inte. Nu har kommunen fått betala ca 200 000 / år. Men det kommer inte att räcka nu. Och då har man faktiskt sålt tjänster till kommunen, så man kan inte sätta det helt under driftsstöd.

3. Men om planerna för likvidation fick jag inget veta, utan allt skedde bakom min rygg. Så det som kändes mest för mig är att under alla hårda år i Ålands idrottscenters styrelse så har jag stannat kvar och jobbat eftersom jag har en bred bekantskapskrets i både Finalnd och Sverige. Så ville jag mitt allt för bolaget.
Sen fast jag sitter i styrelsen fick jag inte veta om planerna för likvidation. Utan jag fick höra rykten, som sen blev bekräftade på stämman i slutet av juni.
Så ärligt talat känner jag mig pissad i ögat (ursäkta uttrycket), när de går till jurist och jag inte får veta om det alls.
Ärligt talat är jag oerhört sårad. Och jag vet inte ens vad det sagt. Det var inte vad jag tänkte mig när jag tackade jag till att sitta med i styrelsen 2004.

Nå jag har gjort mitt bästa för bolaget i många år och nu är det slut med bolaget så vemodigt är det, mycket vemodigt.
Men hallen finns kvar och jag kommer fortsätta att jobba för att få dit SIF simmare idag har vi ca 90 simmare som börjar i september och även träningsläger utifrån att komma och besöka vår fina simhall i Godby.
Så länge hallen är fräsch och man har rimliga hyror så är det en träningsanläggning av yttersta klass och och konceptet kan man sälja lätt om de behåller samma fina service.
Lycka till vem det är som driver det i framtiden. Jag trodde att Ålands idrottscenter skulle leva länge till men det blir inte alltid som man tänkt sig.

Ha det bra.

onsdag, augusti 06, 2008

Idrottens grundstenar






Idag var jag ombedd att att hålla en mentalträning föreläsning för unga seglare. Och det var intressant att se stället som de hade sitt läger på. Själv är jag ju mest van med sim- och innebandyhallar. Men det här var lite speciellt att bli hämtad med båt och sen utskjutsad till en ö. Men mer imponerad var jag nog av att här bodde man inte i lyx utan det var tält som gällde för alla, ja förutom en ledare (förälder) som bodde inne i stugan:-) Och de hade varit ute på läger sen i måndags och tänker man på deras goda humör så kan man inte vara annat än imponerad.






Det är då man tänker på det som är idrottens grund. Nämligen glädje och gemenskap. Det är ju nu inte så länge tills OS börjar och då tror jag nog man måste påminna om idrottens grundstenar som jag anser att är just glädje och gemenskap, jag tror det lätt kan glömmas bort i medaljhetsen som kommer att pågå i Peking den närmaste månaden.






Avslutningsvis så vill jag påminna om ö-spelen som jag egentligen hellre kallar för friendly games, för det är någonting som det verkligen är, som 2009 hålls på Åland. Dit är det nu bara 325 dagar kvar. Ålands största idrottsevenemang någonsin! Glädje. Vänskap. Idrott. 25 öar, 15 sporter, 3700 deltagare och 1500 funktionärer. Det blir det största internationella sportevenemanget på Åland någonsin. Öspelen innebär mängder av spännande möten mellan människor och det är upplagt för folkfest. Och en spännade utmaning för de arrangerande idrotterna.

Ha det bra


måndag, augusti 04, 2008

Varför finns det inte två stycken Göte ?

Känner ni du dig ibland som att du inte räcker till ? Så är det just nu för mig för idag började jag mitt nya jobb som ungdomslots vid katapult. Ett spännande jobb som jag ser fram emot, och så får jag nya trevliga kollegor.
Men samtidigt så är jag i lagtinget i i två månader ännu och sen får man olika erbjudande till föreläsningar, som kan vara svårt att tacka nej till. Det blir så att man känner sig som en liten svikare hur man än gör. Man vill ju få en bra start i arbetsgruppen och då blir man lite osäker om man ens vill ta upp om möjlighet att få fara på föreläsningen eller resan och representera lagtinget.
Nu har ju forskningen gått framåt och man har klonat fåret Dolly, då blir man att fundera om -tänk om jag skulle klona mig.
Men ändå om jag blir klonad så är jag väl på ena stället bara kroppsligt. Och hur är det med huvudet då och tankarna??
Nå nu är det ju inte bara att klona en människa och det kommer en till Göte. Det finns ju risker med klona en människa och huvuddelen av den forskning som publicerats visar att kloning av däggdjur oftast resulterar i dödfödda eller missbildade foster.
Nå finns väl ingen risk att någon vill ha en till Göte så det är nog därför ingen risk att kloningen blir av.
Ingen har sagt att livet skall vara enkelt utan det är bara att ta ett beslut. Men visst är det enklare att ta beslutet om det inte gäller en själv.
Nå ikväll blir det en tidig läggning ( hoppas jag ) och sen skall jag ta och börja fundera imorgon med en piggare hjärna.
"Om man tänker för länge på nästa steg kommer man att tillbringa livet på ett ben"
Så jag får nog hoppas på att jag inte blir benlös, för menlös är man väl redan. Nu vill jag inte få menlös att vara negativt för synonym för menlös är ju bl.a. oförarglig, men intetsägande är jag definitivt inte.
Man skall kunna bjuda lite på sig själv ibland anser jag.
Ha det bra.












söndag, augusti 03, 2008

Ny vecka med nya möjligheter

Jaha den är dagen gick ju inte som man räknat med. Jag hade planerat att sitta vid datorn och jobba hela dagen, men så ropar frugan och meddelar att i stort sett hela garderoben rasat. Ja snällare ord har jag använt det skall jag erkänna.
Okej försäljaren som jag köpte de där gipsskruvarna av så höll inte sina ord. Han som lovade hederligt att de som jag köpte skulle hålla. Jo pyttsan. Nå det var bara att fara till Mattssons och köpa andra sorts skruvar, som en hade rekomenderat åt frun. Så nu får jag hoppas att jag ahr bättre tur med Mattssons, än vad jag hade med den tidigare butiken.
Det kändes bra när jag skruvade dit de nya i alla fall. Men med mina byggkunskaper så vet man aldrig.
Men tur att jag inte byggde huset för då skulle jag bli orolig att att det också rasar, men nu är det ingen risk. Tur att det finns proffs att anlita.
Och inte skall jag gruva mig nu för klädhyllorna är uppe och kläderna på hyllorna igen.

Och imorgon är det en ny vecka där jag skall börja ett nytt jobb och sånt som jag klarar bättre av än att sätta upp klädhyllor.

Ha det bra.

lördag, augusti 02, 2008

Tillbaks från semestern

Det har varit en skön sommarvecka med mycket avslappning och träning. Ja avslappning blev det mer än jag räknade med för jag glömde datorn och lite jobb innanför dörren när jag for iväg. Typiskt för det är lite som jag borde ha gjort.

Men vilket kanon väder vi hade vår vecka i Pargas, jösses det var mycket av tiden på stranden. Men jag tränade också en del också så jag hann avverka 7 timmar träning vilket jag skall vara nöjd med.
Det som hände denna vecka är att i tisdags var det ett år sen jag börja blogga och idag har jag nu mitt 302 inlägg.
Visst är det ju så att det är en spridning på mina inlägg från jätte seriösa och allvarliga till lite mer lättsamma. Men det jag märkt är att det är ju faktiskt roligt att blogga för det var flera gånger under veckan som jag skulle ha velat skriva blogg men datorn var ju fortfarande innanför dörren.
Redan på färjan till Finland skulle jag velat blogga för jag blev så glad när jag fick höra hederlig Österbottnisk dialekt och de som prata skulle jag gissat kom från Malax eller Korsnäs. För det märktes var de kom ifrån, ingen risk att man skulle tagit fel och trott de var nylänningar.
Det är nu 22 år sen jag flyttade ifrån Österbotten ( studerade där i två år ) men när jag hör dialekten så blir jag glad och tänker på hur trevligt folk österbottningarna är.
Okej det här blev ett sidospår i mitt inlägg nu men kunde inte hålla mig ifrån att skriva om det eftersom jag nu tänkt på det det om österbottningar sen i söndags :-)

Men nu är jag tillbaks från semstern och nu börjar jobbet på på alla håll. Ja jösses du skall bara veta hur kalendern ser ut de närmaste veckorna.
Men skriva inlägg skall jag nog hinna med.

Ha det så bra.