lördag, juli 26, 2008

SEMESTER


Nu far jag iväg österut på semster och troligtvis så kommer det inget inlägg förrän 3 augusti.
Ha det bra.

torsdag, juli 24, 2008

Ingen är expert på att vara förälder.

Okej ibland väcker mina åsikter känslor som vissa kan tas som provocerande men om mitt engagemang i det förebyggande arbetet och föräldraskap kan vissa tycka att jag då måste vara felfri som förälder själv.
Men det är jag inte och jag undrar om någon verkligen är det.
Det finns personer som jag verkligen beundrar över sitt föräldraskap, men även de är inte heller felfria för jag tror inte det går att vara felfri som förälder.
Det finns ingen bruksanvisning, men det viktigaste är att kunna visa kärlek och samtidigt kunna ha gränser för barnen.
Och där kommer egentligen orsaken till min blogg idag att jag kan tycka vissa saker om föräldraskap fast jag ändå har haft en tuff uppväxt som jag inte är stolt över. Jag är inte heller en förälder som är felfri.
Men jag har sett ungdomar som det gått snett för och och vissa har det ordnat sig för senare och vissa inte.
Och det är inte så att man kan sätta skuld på föräldrar om det går dåligt för någon för jag har sett ungdomar som det gått illa för och ändå har de haft otroligt bra föräldrar.
Men det är en skyddsfaktor om jag kan uttrycka mig så.
På familjenivå har föräldrarnas inställning till ungdomsdrickande stor betydelse. Otydliga föräldraroller, låga förväntningar på barnen samt dålig kommunikation är andra exempel på riskfaktorer i familjen.

Därför har jag åsikter och ett engagemang i frågor gällande föräldraskap och det kommer jag nog att fortsätta med även om jag slutat som fältare.
Jag kommer heller aldrig att se ner på en förälder som en uttryckte sig åt mig häromkvällen utan jag vill ge information vad som är rätt enligt den kuskap jag fått.

Föräldraskap är väl lite som ordspråket om sjömannen, "Sjömannnen ber inte om medvind. Han lär sig segla".

Ha det bra

onsdag, juli 23, 2008

Musikschizofreni

Okej ordet musikschizofreni finns inte men det är ett ord som jag börja fundera på. Alltså schizofreni betyder ungefär kluvet psyke men sen då om du ibland blir fundersam om vilken musik du gillar bäst så är det då musikschizofreni ? Okej jag håller med om att ordet schizofreni är ett starkt ord som man inte skall leka med men nu kan jag inte hålla mig från. Efter två dagars verklig semester med att fått möjligheten att då vara på rock-off för att lyssna på musik och umgås med goda vänner. Så där vill jag verkligen ge ett tack till min fru för den möjligheten.
Men nu tillbaks till musikschizofreni som jag då blev att fundera på igårkväll. Då stod jag och lyssnade på Magnus Ugglas framträdande på rock-off och verkligen njöt och sjön med. Kvällen före så satt jag och lyssnade på Thin Lizzy och verkligen njöt. Så är musiksmaken så bred eller varför kan jag njuta så mycket av två olika musikstilar ?
Okej ber någon mig att jag skall sätta in mig i en musikstil så vill jag då sätta in mig inom hårdrocken, men då lämnar jag ju min bl.a. Uggla utanför. För jag kan ju inte heller sätta mig att jag lyssnar på allt för så är det inte.
Så nu känns det för mig att vilket ben skall jag stå på? Skall jag fortsätta att känna mig som att jag är inom hårdrocksstilen eller skall jag då kalla mig att jag lyssnar på svenska schlager /melodipoppare som t.ex. Uggla. Men då lämnar jag ju bort hårdrocken som jag ändå nästan lyssnar mest på.
Ja kom inte och säg att det är lätt det här med musik heller. Men jag måste tacka Dennis jansson för möjligheten att få njuta av så bra musik som han verkligen tar hit under rock-off.
Sen ännu ett tack till frun för den här möjligheten, och jag har ju ännu en dag kvar på mitt tre dagars pass :-)
Helst skulle jag vilja fara dit tillsammans med frun en kväll men då är det alltid det här med barnvakt.
Men man kan ju inte få allt och begär man för mycket så kan man ju förlora hela stycket.

Ha det så bra.

måndag, juli 21, 2008

Semester


Hej det var lugnt ifrån mig den här helgen och det är för att nu har jag tagit mer eller mindre semester.

I helgen var det riktigt lugnt med en en lätt länk på eftermiddagen och sen över till bekanta på middag och där sen en trevlig kväll med mycket trevligt sällskap.


Igår kände jag för första gången att nu är jag ledig, det är skönt väder så jag njuuuuter. Idag har jag visserligen jobbat med SIF simning papper som jag vill ha iväg denna vecka. Så min tid vid datorn blir att jobba med just simningen som kommer igång så småningom.


Ikväll blir det rock-off, och det tror jag det blir imorgonkväll också. Thin Lizzy ikväll ser jag faktiskt fram emot.
Men det gör jag nog med KMagnus Uggla också men imorgon så styr vädret lite mer. Ikväll så blir det middag i resturangen så då är man inte lika väderberoende.


Men den här veckan så skall jag nog hinna med någon blogg men sen på söndag så blir det nog tyst en vecka för då far jag iväg på semester till Pargas och då tänker jag slappna riktigt av med min sista semestervecka.


Ha det bra

fredag, juli 18, 2008

Rock-off buss

Ifjol så var jag inte så lycklig när jag läste att Eckerö kommun hade en buss hem på kvällen från rock-off. Men tänkte att det är deras huvudvärk.
Men nu i media idag stod det följande "I år kommer det att gå nattbussar från Rockoff inte bara till Eckerö, utan också Sund och Lumparland.– Vi hoppas Sundsborna väljer rockbussen till Sund framom att köra i kö med ungdomarna till stan och hem igen."
Har man sina barn på rock-off så tycker jag nog man kan fara och hämta dem.
Jag fick se lappen om Rock-off bussen på ett fullmäktige och då visade jag mitt missnöje med det beslutet om bussen.
Det alternativet som jag däremot köper så är ur ett miljöansvar att hellre en buss är 50 taxibilar som kör de vuxna hem. Men är det så att de vuxna är beredd att gå hem 00.30 eller väljer de Arken eller Indigo sen ?
Varför nämns det om att bussen bara är för ungdomar ?
Borde inte vuxna också åka den ?
Men att man som förälder inte skall "behöva" fara och hämta sina barn, de köper jag inte.
Är rock-off så tyngande för föräldrar så man inte kan fara och hämta barnen så skall man då släppa iväg dem dit ?
Som förälder så är det nog bra att fara dit och se hur det ser ut där, men tyvärr brukar ju barnen vilja bli hämtade en bra bit från just rock-off eller vilket evenemang det är.
Att fara och hämta barnen visar att man bryr sig om dem.
Som en förtydlighet är det här beslutet taget av kommunstyrelsen och inte i Fullmäktige där jag sitter.

Ha det så bra

torsdag, juli 17, 2008

Lägg ner skiten

Jag blir så besviken varje gång, fast det nu börjar bli mer regel än undantag. Det jag tänker på är dopingen inom Tour de France. Hittills i år så har 3 cyklister åkt för doping i Tour de France och jag blir så ledsen varje gång någon åker dit. Jag tycker om att cykla och ett linjelopp i cykling kan vara oerhört taktiskt och spännade att se.
Men man kan inte nu sitta och se på toren och njuta för man blir direkt misstänksam om att de som är i täten är dopade. Ifjol så var dansken Rasmussen stark och då tänkte jag så där stark flera etapplopp i rad kan man inte vara om man är ren, nå nu är han avstängd från cykling i två år.
Jag och en god vän satt och följde med Tour de France mycket för 14-15 år sen med vadslagningar och allt, men allt det är borta. Men om man tänker efter så Tour de France pågår under tre veckor i juli månad och är uppdelad i omkring 20 etapper som är runt 200 km långa. Menar man verkligen att en människa skall klara av att cykla det ? Jag tror jag sku få tufft att orka sitta i bil de sträckorna.
Men då måste de nog lägga ner eller göra om hela Grand tour som det heter och det är Giro d'Italia avgörs i maj, Tour de France i juli och Vuelta a España i september. Tävlingarna kallas ibland på svenska för Italien, Frankrike respektive Spanien runt. Alla tre tävlingarna är etapplopp som avgörs under tre veckor med två ( !!!) vilodagar inlagda.
Kanske det istället borde vara i två veckor med två vilodagar mellan etapploppen.
Då kan man få in bergslopp och tempolopp och allt vad som behövs, men man bör definitivt sänka prestationskraven på cyklisterna och låta dem återhämta sig mellan loppen.
Någonting måste de göra för nu förstör de en otroligt fin sport. Gör de inte det så åker cyklingen snart ut från OS och den självdör är jag rädd för.
Det är synd för cykling och framför allt linjelopp är som jag nämnde tidigare en spännade sport att se på men någonting bör göras NU !!!

Ha det bra

Pollen


Har det senaste dygnet kännt mig riktigt sliten. Orsaken är inte vinet jag drack med goda vänner i tisdagskväll utan det är bilden här till höger.

Ja googlar man på pollen så kommer det såna här bilder upp ( tydligen så här de rackarna ser ut). Enligt texten så är den här bilden förstorad och det är ju intressant det här pollen. Ta pollen och annat smått så är det otroligt vad så lite kan fälla hur stor människa som helst.

Det är en av orsakerna att det inte kommit så mycket blogg från mig den senaste tiden. En annan är att frun är på läger och jag är då hemma ensam med de underbara sönerna Johannes och Alexander. Men visst tar pollen på krafterna men det gör nog samtidigt sönerna också. Men det som sönerna kan ge mig och definitivt inte pollen så är ju att det behövs så lite av de två för att de skall ge en energi. Som imorse när jag låg trött på soffan så kommer både smygandes och lägger sig med mig.

Om den stunden på soffan säger jag bara morgonstund när den är som bäst.


Verkar nu bli en solig dag så jag tror barnen skall få leka i vår ( uppblåsbara ) pool idag.


Ha det så bra.

tisdag, juli 15, 2008

Tacka inte utan bjud tillbaks

brukar man säga när man haft gäster. Så har jag nu gjort det på ett litet udda sätt. Sommaren 1986 tror jag det var, så fanns det något som hette Östersjöspelen som var på Gotland. Nå tävlingarna vill jag hellst glömma för det var där jag märkte att bäst före datumen hade gått ut för mig. Jag hade katastrofala resultat, de kunde ha varit ett resultat av att jag tränat för lite och istället levde loppan och rövare mer istället.
Men det jag kommer ihåg därifrån är att vi efter tävlingarna fick möjlighet att stanna kvar 2 - 3 dagar och fick då låna Wisby simsällskaps klubbhus. Och vi hade möjlighet att verkligen utforska Gotland.
Nu är det så att vi har en sommarstuga bredvid huset här i Sund, och vi har pratat här hemma om att vi nu bjuder tillbaks och Gotland simning får låna vår stuga under ö-spelen eftersom det är boendebrist under ö-spelen.
Så det är om någon av deras supportrar vill bo här eller om någon av de aktiva simmarna vill stanna kvar här lite efter tävlingarna så har de vår stuga till sitt förfogande.
Men inte vet jag om de vill bo här då men framför allt så har de ju då fått möjlighet till det och jag sover bättre om nätterna när jag fått bjuda tillbaks.
Jag kommer aldrig att glömma mina dagar på Gotland och nu hoppas jag att någon skall få samma positiva tankar när de kommer till Åland.

Ha det bra

måndag, juli 14, 2008

Mer än 6000 ord.

Man säger att en bild säger mer än 1000 ord så varsågoda här kommer mer än 6000 ord.





























söndag, juli 13, 2008

Borta bra.....


.... men nog är hemma bäst i alla fall tror jag. Men vår lilla semester har varit bra för hela familjen för vi har haft kul hela familjen som oftast.

Visst har det gått en hel del pengar ja mer än vi tänkt men det har varit värt det för Johannes och Alexander har lyft sig otrolig. Johannes som är ganska rädd av sig har överstigit mång gränser och varit jättedukktig. Alexander har fått lära sig att ibland måste man vänta och köa. Men framför allt så har de haft himla kul tillsammans och det har varit roligt som förälder att se.

Men jag tror nog att de är ganska glada nu över att vara hemma igen.

Ha det bra.

fredag, juli 11, 2008

Sårbara

Hej och hälsningar från hotell Scandic infracity i Upplands - Väsby. Efter att imorse lite före nio börjat fundera varför färjan ännu ligger stilla fst den skulle avgått 8.30. Sen fick jag höra att det berodde på att inte Rosella gått ut, och att det blivit rally mellan Mariehamn - Eckerö för de som beslöt sig för att försöka hinna med Eckerö så blev man än en gång påmind om hur sårbara vi är.
Det är inte bara eventuella stormar som strandsätter oss på Åland, utan det kan också vara tekniska fel som den här gången.
Sen när jag körde iland i Grisslehamn så blev jag ännu mer fundersam eftersom bilkön var otroligt lång. För er som brukar köra där så kan jag berätta att den var ända till den där lilla macken vid skolan.
Att jösses om vi "bara" skulle ha ett rederi hur svårt skulle det då bli att ta sig till och från Åland på högsäsong? Man läste ju i de åländskatidningarna i veckan här om hur fullt det är på färjorna mellan Mariehamn - Åbo.
Så vi skall nog vara glada att vi har den färjtur vi har idag. Vi ålänningar har vissa tendenser till att ofta börja gnälla.
Visst skulle turistnäringen må bättre av bättre flygförbindelse, men när vi nu gnäller om inflytelsefrågorna i EU så bör man noga utreda vad det blir av ett eventuellt nej till Lissabonfördraget innebär.
Att vi inte missar hela stycket så att säga. För det är ju det som det heter "den som gapar efter för mycket mister ofta hela stycket".
Hur skulle färjförbindelserna vara om vi inte skulle ha taxfree undantaget ?
Det var min lilla tanke idag efter att kört iland i Grisslehamn imorse att vi är små och sårbara och då behöver nog tänka till före. Både med diplomati och finess. Lite som när David besegrade Goliat så var inte det heller på styrka.

Ha det bra

Semester

Just nu sitter jag på färjan med hela familjen. Sen via hotellet och sen till det Johannes gått och väntat på TIVOLI vi skall nämligen till Gröna Lund idag. Under våra dagar i Stockholm skall vi besöka olika saker. Men vart vi far bestämmer vädret och barnen. Jag vet inte om det blir någon blogg under de här 3 dagarna men jag tar datorn med mig så man vet aldrig.
Ha det bra

torsdag, juli 10, 2008

Tröttnat

Idag har jag tröttnat på Finströms kommuns sätt att behandla Ålands idrottscenter ab. Nu skall det var en extra bolagstämma den 7 augusti som ska ta ställning till om Ålands idrottscenter ska avvecklas genom frivillig likvidation, det vill säga att bolaget upplöses självmant.

Sen säger då de från Finström att "det finns två scenarier. Det första är att det kommer in anbud från bolag som vill fortsätta driva verksamheten. Det andra är att det inte kommer in några anbud. Då får kommunen driva verksamheten i egen regi".
Varför kan inte Ålands idrottscenter vara med ??
Hos mig väcker tanken att nu börjar verksamheten rulla och nu vill Finströms kommun köra det själv. Skulle var helt okej men fruktansvärt oärligt mot alla som köpt aktier i Ålands idrottscenter ab.

Så idag tröttna jag på skriverierna och kunde inte hålla mig från att skriva en insändare så den kommer väl i våra tidningar här närmaste tiden.
Jag har jobbat mycket för bolaget i 4 år men nu helt plöstligt så vill man lägga ner det. Jag skäms om man tänker bara på att Sunds kommun har gått in med 17 000 euro som man nu bara lägger ner. Oansvarigt tycker jag och det värsta är att jag suttit med i styrelsen men inte fått vetskap om de planerna.
Snacka om Finströms kommuns eget race.
Usch jag skäms och jösses vad tid jag lagt ner till ingen nytta känns det som.

Därför valde jag nu att skriva insändaren.

Ha det bra.

Föräldrar får allt mindre tid med sina barn

Följande stod i tidningen Hufvudstadsbladet förra veckan. "Gränsen mellan jobb och fritid har suddats ut. Det gör att vi umgås allt mindre med våra barn. Hälften av alla arbetande föräldrar träffar sina barn mindre än två timmar per dag.
Att ständigt vara uppkopplad och ha mobiler som ringer, gör att tankarna ofta är kvar på jobbet, även efter arbetstid. 71 procent av finländska föräldrar upplever att de umgås för lite med sina barn".

Det här är något som jag ibland tänker på att

- är jag borta för mycket ?

Jag tränar andra barn istället för att vara hemma med mina egna, jag har kommunala politiska uppdrag, jag tränar själv gärna mellan 45 - 90 min/dag.

Men om jag inte skulle träna så skulle jag vara mer irriterad och tiden vi skulle umgås med varandra inom familjen så skulle bli sämre.



Men vidare i artikeln så stod det "Arbetslivet innebär ofta en hård konkurrens där man alltid måste vara anträffbar och tillgänglig, säger Christer Holmberg, professor i barnsjukdomar vid Helsingfors universitet.
Han tycker sig se en trend där allt fler föräldrar är allt mer frånvarande i vardagen. Utöver ett krävande arbete måste hemmet skötas, liksom relationerna med släkt och vänner. När umgänget med barnen uteblir, är effekten att barnen blir oroliga och att deras självkänsla försämras".

Även här så anser jag att det viktiga är sen när man är hemma så skall man ge tiden till barnen och då kunna berömma och visa dem sin uppmärksamhet.

När jag läste artikeln så blev jag att fundera på att jag ser inte det här som ett stort problem. Jag har sett istället barn som inte har regler får var ute hur som helst.

Där ser jag ett större problem om avsaknad av kärlek och omsorg och det märker barnen och där då deras självkänsla försämras.

Okej kanske jag tycker så här för att rättfärdiga mig själv och mitt liv. Jag vet inte, men visst får jag dåligt samvete ibland för att jag är borta mycket.

Men den jag borde ha dåligt samvete till då är nog mer mot frun än mot barnen. Jag är övertygad om att kommer jag hem glad och positiv så trivs barnen bättre.

Men det viktiga är att också uppmärksamma frun som blir " bunden " hemma istället. Där tror jag det viktiga är att barnen får växa upp i en positiv miljö med en god relation och en bra dialog.



Ha det bra

onsdag, juli 09, 2008

Besökarcentrum i Bomarsund


Att som pojke varit mycket i Bomarsund på somrarna, ja i stort sett under hela -70 talet var det en av höjdpunkterna på somrarna att få fara dit. Vara på Grenadjären och äta glass, få åka ut med trampbåt och sen gå och ett varv runt hela Puttes camping som levde upp som bara den.

Ja hela Bomarsundsområdet kryllade av människor.
Sen åker man förbi idag, ja stannar gör man ju inte för det finns ju egentligen inget att se där.

En av mina första motioner i lagtinget var faktiskt om att få ett besökarcenter till Bomarsund. Jag vill att Bomarsund skall bli ett blomstrande turistområde igen som ger idéer och förustättningar för turistföretagare att våga satsa. Och de som redan finns där så skall känna att man skall kunna bygga ut och satsa.

Om man skulle tillåtas att ha lite visioner om just Bomarsundsområdet, så visst finns det möjligheter.
Logi för turister finns där redan med två campingar på gång avstånd så finns det redan bra underlag för besökare. Samt två matställen som säkert vill satsa mer om förutsättningar finns.
Kommunen får se till att badstranden blir uppfixad så att man verkligen vill vara där, med bl.a. en liten lekpark där, ja så att man har någonting att erbjuda barnfamiljer att kunna tillbringa en heldag ute på Bomarsundområdet.
Och varför inte under högsäsong för turismen ha ett litet minitåg som kör runt och guidar på området, för det är ett stort område med massor av historia i Bomarsund och Prästö.

Tänk och få en rundgiudning av t.ex Bomarsundssällskapet med häst och droska.
Du kan hyra en matkorg och ha en liten picknick i området.
Någon av de två campingarna kan ha danskvällar.
Idrottsföreningen skulle se förutsättningar för att ha dans i Bomarsund igen som hade tidigare.

Visioner finns men för att kunna förverkliga dem så behövs en liten detalj potentialer för att våga förverkliga dem och det kan verkligen vara ett besökarcentrum i Bomarsund.
Nu hoppas jag verkligen inte att det här blir någon prestige sak utan att det går vidare för tyvärr är det ju så ibland inom politiken att många förkastar en god idé bara för att den inte är deras egen. Hoppas att det inte blir så nu utan att man jobbar vidare med det.


Igår kväll i Fullmäktige i Sund så tog vi ett steg mot det när vi godkände en ändring om delgeneralplanen men det är många vägar kvar att vandra så nu får man hoppas att grundträningen är gjord så att besökarcentret orkar vandra framåt hela vägen utan att tappa fart på vägen.


Ha det bra.



tisdag, juli 08, 2008

Barnens villkor eller vuxnas ?

Jag blev att fundera en dag när bröderna Winé hade en av sina strider. Så tänkte jag på vad jag jag sa till äldste sonen Johannes för ca 1 mån sen. "Snart får du sommarlov och då får du vara hemma och ha det roligt". Men för vem är det roligt ? Det man gör är ju att man tar bort barnen från dagis och sina kompisar.


Han saknar ju sina kompisar så det skriker om det. Jösses vad han pratar om alla sina kompisar på dagis.


Så för vems skull är det man tar hem barnen ? Visst kan det ju vara så att vissa barn kan ha roligare hemma än på dagis men inte alla. Då blir jag att fundera på om det är en kostnadssak som gör att man gärna tar hem barnen från dagis ?


Därför måste jag få till en politisk värdering att man borde se på hur man får ett bättre och rättvisare avgiftssystem med en maxtaxa på säg 100 euro. Det är ju så med dagis att självkostnadsdelen ändå i de åländska kommunerna ligger mellan 11 - 14 %.

Sänker man den så får man en större nyttjandegrad på dagis.


Och då får de barn som vill vara på dagis mer också säkert kunna vara det. För det viktiga är vi måste se det från barnens behov. Blev också att tänka på de som brukar säga stackars barn som måste vara så långa dagar på dagis.


Är det inte så att det är vi vuxna som har långa och tröttsamma dagar på jobbet och då tror vi att det är likadant för barnen på dagis.


Skulle vi ha samma attityd som barnen har att fara till dagis och sina kamrater så skulle jobbet och dagen med arbetskamraterna gå mycket bättre.





Ha det bra

måndag, juli 07, 2008

familjesemester


Ja så känns det nu. Efter att jag fick mail om att jag inte behövde gå på självstyrelsepolitiskanämnden imorgon utan Barbro gärna skulle gå så känns det som nu är det semester. Trots att jag har fullmäktige imorgonkväll och två möten på torsdagkväll så känns det ändå att nu tar jag semester med familjen. Så den här veckan prioriteras familjen tillsammans med att jag skall hinna träna lite. Men jag har som mål att ha en vecka som jag inte skall stressa med något annat.
Nu är jag rädd för att vädret kanske inte är som i lördags när den här bilden togs.
Därför så har vi idag bokat hotell i Stockholm två nätter så fredag morgon när vi far hoppas att vädret tillåter oss besök på Grönan, Skansen och Junibacken men det bästa med stockholm att det finns alternativ oberoende väder.
Och nästa vecka har jag frugan på jobb hela veckan så därför passar vi på att ha familjesemester denna vecka trots lite möten. För det är alltid någonting så därför skall vi njuta denna vecka. Sen hur mycket njuta det är att fara med en fyra- och tvååring till Stockholm, men det viktiga är nog att vi inser att vi är där på barnens villkor.
Just om barnens villkor är något som jag återkommer om till imorgon i ett inlägg.
Ha det så bra.

söndag, juli 06, 2008

Fotboll

Som småbarnsförälder så så slipper man sällan iväg på fotboll men idag så kunde jag komma iväg. Idag kom jqag iväg för att se MIFK - Tampere United och resultatet kan man väl inte hurra över eftersom Tammerforsarna for hem med en 4-1 seger. Nu kommer det väl att finnas ord som bottennapp och att de blev överkörda i rubrikerna imorgon. Men så illa tyckte jag inte det var utan att Tampere United var jäkligt effektiva. Verkar nu som att Tampere United hittat sitt spel lite mer nu så de kommer nog att börja klättra i tabellen. Jag har i många år följt och gillat en spelare som Antti Pohja som spåddes en lysande framtid som anfallare men för 4 år sen prövade lyckan i allsvenskan och Hammarby men där blev det ingen lycka utan mer sittandes på bänken.
Jag har inte sett Pohja som mittfältare tidigare, men idag var han som styrde matchen som mittfältare anser jag.
Apropå allsvenskan så ett lag som inte gjort så många glada i år är GIF Sundsvall. Hemmafansen har hoppats på mer poäng och sen har de ändå spelat oavgjort mot Djurgården och seger mot Halmstad så deras fans är väl knappast nöjda med det. Och sen idag så spelade de 0-0 mot mitt kära Malmö FF så inte blev man så glad där heller. Visserligen så har Malmö ingen vidare statistik uppe i Sundsvall men jag hoppas ju ändå alltid på vinst när Malmö FF spelar.
Idag har inte resultaten gått min väg men jag har fått sett en bra match med fint spel och bra individuella insatser i fråga om MIFK matchen, om Malmös match så är det en spänd förväntan för av många lag så vill jag att Malmö skall vinna när de möter giffarna.
Men man kan inte alltid få som man vill.
Ha det bra.

lördag, juli 05, 2008

Idag sån dag


Jag hade tänkt att jag skulle fixa lite hemma idag. Ingenting planerat utan bara vara hemma och pyssla.

Men jag skäms istället så har jag sovit bort nästan hela dagen. Jag har varit totalt orl - och kraftlös. Jag har inte orkat med något. Men det är nog bara att acceptera att det finns såna dagar.

Jag inbillar mig att jag laddar batterierna idag. Om inte annat så kan jag ju tro det i alla fall. En sak klarade jag bra idag i alla fall och det var och ligga med den yngste så han skulle somna. Så visst har man ju hjälpt till idag också.


Ha det bra.

fredag, juli 04, 2008

Folkhälsans simskola oersättlig


Jag läste i dagens nyan att simskolan i Sund bara har en handfull anmälningar till simskolan i Delvik.
Det gör mig lite orolig eftersom Folkhälsans simskola är oerhört värdefull för att lära ut och utveckla barns simkunnighet.
Själv är jag med och drar SIFs simsektion och där har vi bla simskoleverksamhet, men det kommer aldrig att kunna ersätta vikten av Folkhälsans simskola.
Det är en stor skillnad att simma ute i sjön jämfört med simhallen. Därför vill jag understryka vikten av att uppmuntra barnen att gå i Folkhälsans simskola så att man behärskar även simmandet i havet lika bra som i simhall.

I havet så går det vågor, vattnet är mökt och kallt. Sen sjögräset är något som brukar kunna skrämmande simmande barn.
På Åland har vi alltid nära till vatten och det är Folkhälsans simskola som lär våra barn hantera simkunnigheten på öppet vatten och är därför något vi skall värna om.
Oberoende hur många simhallar vi bygger, hur många simföreningar vi startar så kommer va aldrig att kunna ersätta det Folkhälsans simskolor gör. Därför är det viktigt att Folhälsans simskolor lever vidare och det gör de bara med deltagande barn.

onsdag, juli 02, 2008

36 dagar kvar tills OS börjar


Det är är inte så att jag börjar få abstinens efter idrott i tv:n, utan det var när jag satt och läste Husis idag som jag börja tänka lite på följande.

Just nu är det amerikanska OS-uttagningen i friidrott och simning men det är bara 5 veckor till OS börjar. Okej jag har aldrig tränat någon på den nivån och visst kan jag inte jämföra mig med de som tränar idrottare på den nivån, men hur lägger de upp träningen?

Jag brukar tycka att man kan simma (som det rörde sig om de jag tränade någon på hög nivå) riktigt fort var 9:nde vecka just med att hinna träna ner ordentligt och sen kunna släppa upp en toppform bra. Men hur skall då en som verkligen måste vara toppad för att klara sig att komma bland de tre bästa och då bli kvalificerad för OS.

Hinner man då riktigt seriöst träna ner sig för att sen kunna prestera på topp i OS där man då skall få representera sitt land?

Jag tycker att man borde bli uttagen till OS året före för att verkligen förbereda sig 100% -igt.

Att bli uttagen till OS 5 veckor före är inte juste för idrottaren. För många av dem så blir ju själva uttagningen mer i fokus för träningen under den här säsongen än själva OS. Då är det ju sen svårt att verkligen kunna vara på topp sen under OS.

Då har ju en som blivit uttagen året innan lättare att hitta formtopp till OS än den som måste då komma bland de tre främsta i OS-uttagningen.

Nå det här var ju mina funderingar när jag läste sporten i Husis idag. Så stora bekymmer har jag inte men samtidigt så är det nog lite tränar abstinens som kliar i hjärnhalvorna för FM i simning börjar imorgon.

Ha det bra.