tisdag, april 29, 2008

Vill se handling nu

Det jag märkt med att ha enkäten om drogtester i skolan är att man nu är beredd på att det skall hända något inom narkotikapolitiken nu. Jag hoppas att landskapsregeringen i alla fall ser på det här förslaget med drogtester i skolorna som ett alternativ i alla fall.
Sen hoppas jag att LR undersöker möjligheten om att kunna utöka självstyrelsen med att se över möjligheten att ha tvångsomhändertagande. Visst finns det en möjlighet med barnskyddslagen men med det så är det kört från 18-års ålder. Men när jag hörde minister Sjögren så grusades min förhoppning. Känns som att det var mest valpropaganda den hårda kritik som liberalerna kritiserade förra regeringen.
Men jag får hoppas jag har fel och att det händer något.
Ha det bra.

måndag, april 28, 2008

Seriepremiär

Ikväll så var jag och såg på MIFKs seriepremiär och det var ingen match som ger minnen för livet. Inför matchen så var man ju lite nyfiken på nyförvärven och jag vet inte om någon av de nya spelarna gav sån här WOW!!! känsla riktigt. Men det kan bli så att britten Travis Binnion kan vara något och han visade bra känsla med några långbollar som satt där de skulle men undrar om inte han missade lite i markeringen på 0-1 målet men jag såg lite dåligt dit just då så att inte är jag riktigt säker.
Men det är en seriepremiär och MIFK kommer att prestera bättre än så här. För stundtals så rulla MIFK boll riktigt bra, så hittar de mer av det så kan de gå riktigt bra. För idag funka nog spelet längs marken bättre än höjdbollarna mot Barlay och Björk. Och det är flera så kommer att få det tufft med HJK:s försvar för de var ett rejält och stadigt försvar som inte vek ner sig en tum.
Ha det bra.

söndag, april 27, 2008

Jag Göte

Idag när jag var ut på länk så funderade jag lite på mig Göte som person. Jag börja fundera om jag tar saker för allvarligt ibland. Men jag kom på en annan sak att jag tål det mesta om mig som person. Men som ledare är jag stolt och tar ansvar för gruppen och jag gör allt för gruppen. Så kritiserar eller ifrågasättter du arbetet från en grupp jag leder så får du se att jag reagerar mer än om jag skulle ensam ha gjort arbetet.
Ibland funderar jag om hur jag är som ledare som är jag den:
- Den transaktionella ledaren
Belönar hårt arbete och gott arbetsresultat. Berömmer bra prestationer. Bevakar regler och standarder, och griper in först när något inte fungerar.
- Den stödjande ledaren
Visar respekt och förtroende för medarbetarna. Informerar, stödjer och uppmuntrar.
- Den transformativa ledaren
En visionär med gott självförtroende. Har höga förväntningar och är bra på att förmedla mål och visioner. Coachar och ger råd.
- Den karismatiska ledaren
Håller inspirerande tal och är noga med sin framtoning. Får en krets trogna efterföljare omkring sig. Är redo att ta risker för att nå sina mål.
- Den styrande ledaren
En tydlig ledare. Är noga med att definiera roller och regler. Följer upp och kontrollerar resultatet. Strukturerar och instruerar för att göra medarbetarna effektivare.
- Den deltagande ledaren
Delegerar arbetsuppgifter och beslut, frågar gärna om råd. Är noga med att all information ska komma fram och att alla alternativ övervägs.

Ja tror ju det är svårt att sätta in sig i fack, utan man tar en kakbit lite överllt ifrån. Istället för att ta en hel kaka av samma sort.
Men det jag kom fram under min länk är att jag Göte är en som anser att vi gruppen är viktigare än jag Göte.
Men att min självkänsla ibland kan bli stött kom jag också på mig.
Sen så är jag lite envis brukar min fru säga ( säger hon som aldrig ger med sig).
Men överlag så gillar jag nog mig ganska bra.
Ha det bra

lördag, april 26, 2008

Ropa inte hej......

Idag har jag lärt mig en läxa. Man skall inte ropa hej förrän man är över bron. Jag skrev igår att veckan är över. Om jag skulle få radera bort 6 timmar från den närmaste månaden skulle det nog bli idag som jag skulle radera bort de 6 timmarna. Jag kände av veckans prövningar idag och kan nog säga att min hjärna inte alls var på topp, för det mesta gick fel så kastade länkkläderna på mig och stack iväg på en 15 km länk. Efter det var jag som en ny människa och fixade middagen för 9 pers för vi skulle få middags gäster. Men det slutade med en jättebra kväll.
Slutet gott allting gott.
Ha det bra.

fredag, april 25, 2008

Ruschen över

Nu är värsta rusningen över. Igår så rusa jag bara på jag hann inte med varken någon lunch eller kaffe. På middagen hade jag två tränare ifrån SIF på middag så satt vi och jobba samtidigt. På kvällen var jag på ÅIF:s vårmöte intressant måste jag säga och ännu intressantare diskussioner. En av diskussioner var om de inviduella idrotterna blir orättvist behandlade och inte får pengar i samma grad som t.ex. lagidrotten.
Sen igår efter det så blev det att planera dagen.
Men nu är remissdebatten av tilläggsbudgeten klar och jag hade mitt anförande som gick riktigt bra tycker jag. Men tyvärr hann jag inte vara med på hela dagen idag för efter lunch måste jag ila iväg till sund och målsättningseminarium för sunds förtroendevalda och ledande tjänstmän.
Och nu sitter frun på färjan på väg hem så imorgon kan jag lugnt fara iväg på fortsättningen av målsättningsseminariet.
Sen på eftermiddagen så blir det också ett möte men där har de inte meddelat mig om tiden ännu.
Men veckan som jag haft respekt för är över och nu tänker jag gå ner i varv från 180 till ca 30. så nu blir det hasta manjana i soffan med en whiskey.
Ha det bra

torsdag, april 24, 2008

Utrymme

Eftersom frun är bortrest så har man ju en stor säng för sig själv, Men jösses vad det har varit trång inatt. Vår äldsta son kommer smygandes på nätterna ooch så även i natt och två gånger har han varit på väg att knuffa mig ur sängen.
Jag har ju förstått att under barns uppväxt så skall man ge dem lite utrymme, men hur är det tvärtom ? Nå vi båda vakna sen och var glada trots lite trängsel. Men efter den här natten så har jag ett och annat att säga åt fsanen som skrikit sen 5 imorse? Visst är dom vackra att se på men då på dagtid. Herr fasan får nog helst börja ändra sina vanor. Men vem vet vad som händer kl.5 imorgon?
Ha det bra.

onsdag, april 23, 2008

Drömmar

Efter att ha fått barnen att somna först vid halv tio tiden ikväll så fick jag äntligen sätta mig ner vid datorn och börja jobba. Men när jag sitter och jobbar så har jag också tv:n på och när jag då ibland kastar ett öga på det som är på så vill man ju gärna också passa på att drömma bort lite.
Så den första tankestoppet ( drömmen ) jag hade så var när Forssen lagade oxfilé och den sista var när Tone på 4.an visade vädret. Så jag kan sammanfatta mina drömmar just nu. Det är att det är sommar, jag är ledig och definitiv ingen stress som jag annars har just nu. Jag hinner umgås med familjen och jag får tid att laga goda middagar. Så vad skönt det är nu fast jag är stressad att bara blunda och drömma bort till den tanken när man då har möjlighet till allt det där och samtidigt har kontroll på tiden.
Drömmar blir sanna om du fortsätter att tro på dig själv. Allting är möjligt.
Ha det bra

tisdag, april 22, 2008

fullspäckad dag

Idag har det varit full fart med finansutskott klockan 9 och sen skrivit en finansmotion om att få en skrivning om att få igång bygget av besökscenter i bomarsund eftersom det är remissdebatt om tilläggsbudget imorgon.
Sen lämnade jag in en motion i fullmäktige om att sund borde ha en marknadsföringsprofil och marknadsföringsplan.
Men mellan lagtingsarbetet och fullmäktige så hann jag på länk samt träna simmare i 50 min. Så det har varit fart på idag. Men den stora utmaningen börjar nu för just for frun iväg till stan och sen vidare till Helsingfors så nu tror jag att det kommer att bli lite logistik bekymmer hos familjen Winé. Men jag gör mitt bästa.
Ha det bra.

måndag, april 21, 2008

Personligheter som berör

Jag kanske går över gränsen nu med mitt inlägg men i alla fall så slapp jag iväg på en 56 minuters länk idag och jag var glad hela länken. Visst hade det kunnat vara solen eller att jag fick en 75 min lucka tills nästa möte. Men det var det inte utan en av mina gamla ungdomar som helt plöstligt satt på lagtingets läktare. De här ungdomen var en speciell ungdom, en tänkande och filosofisk på något sätt. Men den ungdomen är alltid full av energi och under en längre del av min länk så tänkte jag på den här ungdomen om våra samtal och mitt intryck efter första träffen. Så min länk idag sprang jag med en glädje och full av energi. Tänk vad en person med en positiv personlighet berör och smittar av sig.
Ha det bra

Rapport från lagtinget

Som jag skrev tidigare så är det långa och fulla dagar och jag vill ju inte lämna er i sticket så jag måste lägga in mitt inlägg nu redan.
Idag så har det hittils varit ganska variernade med att först kl. 9.15 träffade jag och två ledamöter från lagtinget, elever från KHS. sen i lagtinget idag så har vi debatterat social- och miljöutskottets betänkande om nya barnskyddslagen och just nu debatterar visjälvstyrelsepolitiska nämndens betänkande om lanskapets redogörelse över självstyrelsepolitiska frågor.
Så en varierad dag har jag haft hittills, men jag trivs med det.
Intressant att det debatterades om barnskyddslagen i över två timmar och där tror jag att det visar sig att fler politiker bryr sig.


Ikväll sen blir det två möten ikväll, ett om ungdomspolitik och sen ett medlemsmöte om EU fördraget.

Så full fart blir det och jag tycker det är bra men jag skulle gärna vilja hinna mer med lite träning.
Ha det bra.

söndag, april 20, 2008

Nu är det vår !!!

Jag gick ut vid 10 tiden och försökte få eld på högen och det brann rejält ca 15 min sen dog det ut så någon vidare pyroman är jag inte. Men min fru får allt att tända till så hon fick fart på elden. Så hela dagen har familjen Winé jobbat hårt. Vi har släpat ris vi har tagit ner sly och buskar och fått det riktigt snyggt ner mot träsket. Så nu är stolta och nöjda hela familjen men mest nöjd är vi nog över att äntligen är våren här.
Ha det bra.

lördag, april 19, 2008

stolt

Jag har många goda vänner och jag är stolta över dem alla. Men jag tänker nämna vissa här vissa vid namn och vissa nämns inte med namn. Ni märker säkert varför. Men i alla fall så vill jag börja med Christoph som är en eldsjäl i allt men jag vill rekomendera att läsa hans blogg, det finns en länk dit under länkar här på min blogg. Det är myckt klokt som skrivs i den så gå gärna in och ta del av hans kloka ord.
Sen har jag en god vän i Sundsvall som jag skall jag springa halvmara med om tre veckor och visst vet jag att Jonas inte går in för något på hälft utan går in seriöst med allt men sen kommer han och kontrar med att han messar sina kilometertider och jösses vad bra han blivit. Just nu är han kungen. Så vi startar tillsammans sen ses vi vid mål, för att ta mig i mål är ju min målsättning.
Sen har jag många fler som jag är stolt över att ha som vänner men ville bara avsluta med att sända ett speciellt GRATTIS till en god vän som håller på HV71 i ishockey och de blev svenska mästare igår. Och idag är han stolt som en fasantupp.
Och det kan jag berätta åt er att fasantuppar hörs nästan dygnet runt. För vi har en fasantupp här med 3 honor springandes efter sig. Och då förstår man att han är lika stolt som att man skulle vunnit SM guld. Så säger bara Vad ska en man vara stolt över, om han inte är stolt över sina vänner.
Ha det så bra.

fredag, april 18, 2008

Drogtester i skolan eller inte

Den här veckan så har det varit i media debatt om drogtester eller inte i de åländska skolorna, och då är det ju landskapets skolor som Ålands Luceum, yrkes, folkis, vårdinstitutet, handels och sjömansskolan. Kanske har jag missat någon. Men i alla fall så är det ju så nu att Danne Sundman hade en motion om att man skulle göra ett program för att drogtester till landskapets skolor och arbetsplatser. Det här är inget nytt för min del utan för ca ett år sen så sa jag att man måste göra allt för att stävja att narkotikan ökar bland de åländska ungdomarna och då kan jag t.om. godkänna obligatoriska drogtester. Nu är vi där droganvändandet ökar tydligen bland ungdomarna och något måste nu börja göras. Om man är förälder så vill man ju inte att ens barn skall gå i en klass med någon som kan övertala ens barn att testa på droger. Jag förbjuder inte en som har ett positivt prov att gå i skolan men personen måste acceptera att gå i vård. Väljer personen att inte gå i vård så är jag tveksam att den skall få gå kvar. De åländska skolorna måste ta ett klart ställningstagande mot droger. Men då måste det också finnas tillräckligt tillförlitliga drogtester. På länken här nedan finns ett reprortage om drogtester i Olofström där de nu går in för obligatoriska drogtester http://www.sydostran.se/index.64216---1.html. Jag kommer nu att lägga in en liten undersökning där du kan få ge din åsikt om det här.
Ha det så bra

torsdag, april 17, 2008

politikerliv

På flyget hem från Helsingfors idag så satt jag och läste DN och där var det stora reportage om Kristina Axén Olin som nu avgår som finansborgarråd, och då kliver av från topppolitiken. Det står där bl.a. att pressen som politiker och småbarnsförälder blev för stor. Och tidspressen som politiker är stor det är mycket sokm skall göras på kort tid. Visst är det många som har pressat med tid och beslut, ta bara en egenföretagare när är han/hon ledig ? Men en politiker har ju bara lite möten och sen är hemma mycket. Där är nog problemet att man jobbar hemifrån mycket och då uppfattas man som ledig. Det som är pressen att mellan två möten/plenum så skall man läsa in en hel del samt ta reda på en hel del fakta. Är man då småbarnsförälder så kan bli svårt att hinna med det. Barnen kan inte och måste inte förstå att man måste jobba också när man är hemma. Så jobbet blir när barnen gått och lagt sig. Är man sen som Kristina Axén Olin ensamstående så måste det bli oerhört tungt, med mycket som skall göras när barnen lagt sig. Nästa vecka för mig blir en tuff vecka med mycket jobb som skall göras. Måndag skall vi debattera ett betänkande om barnskyddslag, tisdag fullmäktige, onsdag troligtvis en debatt om tilläggsbudget så nästa vecka vet jag nog vad får gå för. Jag tycker inte synd om mig utan jag trivs när jag får jobba hårt och det händer mycket. Men det viktiga är att jag är förberedd om att det blir en tuff vecka.
Och om jag lyfter blicken och går med tillförsikt mot veckan är det bättre än att redan på förhand ha veckan som att det skulle kännas som att man bär en säck med tegelstenar över axeln.
Ha det så bra.

tisdag, april 15, 2008

Skattestyrning

Satt och lyssnade på radio Åland idag när jag satt och körde bil. Jag var stressad skulle på möte efter att varit och tränat mina simmare. Men satt och åt lite läkerol som bukfylla. Och var inte hälsosam trots att i radio inslaget diskuterades "mat och motion som vägen till en bättre hälsa. Finns det några genvägar eller är det som vanligt sunt förnuft som gäller?"
Men när jag då satt och lyssnade på de som var där som experter så börja jag fundera att egentligen borde vi ha en högre skatt på chips, godis, läsk och snabbmat som hamburgare, kebab och pommes. Det jag nämnde här är ju snabbaste vägen till våra vanligaste folkhälsosjukdomar som t.ex. hjärta/kärl och diabetes. Istället borde man då skattesubtionera frukt och grönt så att fler har råd att äta mer av våra egna råvaror. Och samtidigt stödja jordbruket. Skulle man få lägre pris på då grönsaker så skulle man ju styra folk till en nyttigare livsstil som då troligtvis leder till lägre sjukvårdskostnader. Varför skriver jag då det här förslaget eftersom jag själv är överviktig. Men nu är det här definitivt inte att vara ute efter de överviktiga för det finns trådsmala personer som vräker i sig chips och choklad utan att det syns. Sen finns det överviktiga som jag som älskar att äta sallad och träna. Bara i år ligger jag på träningsdos på 92 timmar, det blir nästa 6 timmar motion i veckan. Så mina värden just nu kan då vara mycket bättre än den trådsmala med en sämre kost. Så man skall inte döma folk efter utseende.
Ha det bra

måndag, april 14, 2008

Vänner

Jag blev att reflektera på igår två saker det ena är tacksamhet. Jag är glad över personer som vågar och vill berömma en. Första budordet i jante-lagen är ju att "du skall inte tro du är något". Därför har vi svårt att berömma folk alltför ofta. Därför blir jag så glad när folk kan ge beröm eller säga något positivt om en. Man skall ju inte missbruka berömmet heller för då uppskattar man ju berömmet när man sen får det. Men jag säger att hellre berömma än säg något fördömande.
Annat som jag kom att tänka på i helgen var vänner. Att man skall vara glad över sina vänner och man bör nog visa sin uppskattning till dem.
Så mitt inlägg för idag så sammanfattar jag enligt följande
-Tacksamhet är en plikt som bör uppfyllas men något som ingen har rätt att kräva.
Ha det bra.

söndag, april 13, 2008

Festen

Mitt tvåhundrade inlägg på min blogg skall jag tillägna SIF. Igår kväll så var jag på SIFs årliga fest som alltid är lika trevlig. Jag hade förhinder ifjol men jag är riktigt glad över att jag hade möjlighet att vara med i år igen. Vad är det som gör den så trevlig ? Nå den här festen är ju som ett trevligt bidrag att stöda föreningen och dess verksamhet. Det pratades om att vi var ca 120 där igår och trevlig stämning, god mat och bra musik så då kan det inte misslyckas. Jag ser redan fram emot att kunna fara på den nästa år.
För det är kul att kunna stöda sin lokala förening.
Ha det bra.

fredag, april 11, 2008

Flytet

Har du märkt någon gång att allt bara flyter på, du bara sätter dig ner och vill jobba hela tiden. Idéerna bara kommer av sig självt och helst skulle du då vilja låsa in dig och jobba av dina idéer Just nu är det så för mig att idéerna sprutar fram och helst skulle jag vilja sitta och jobba hela tiden. Men det går inte för jag har en familj som jag måste ge min tid åt också. Sen så hamnar jag att ge mig ledighet imorgon. På ett sätt är det synd för just nu när det flyter på så här så skulle jag få fram allt och man skulle kunna få mycket gjort men imorgon har jag simning med mina juniorer och sen lite familje samvaro.
Sen på kvällen skall jag och frugan med goda vänner på SIF:s årliga fest och det är en alltid lika rolig fest. Sen får jag hoppas att flytet kommer tillbaks på söndag.
Ha det bra

torsdag, april 10, 2008

Lättnad

Klockan är mycket så jag borde gå och lägga mig men det har varit en lång dag med mycket möten. Men största glädjen var när jag kom hem och kunde läsa på text-tv att Brynäs har hållit sig kvar i elitserien. Däremot var ju Rögle en knall, men samtidigt Malmö hockeys fall. Vad kan man säga att detta är idrott och den enas framgång är den andras fall.
Nå för mig så blev det en lättnad men det är ändå bara idrott.
Ha det så bra.

tisdag, april 08, 2008

PAF

Idag var jag med finansutskottet på studiebesök till PAF och jösses vad imponerad jag blev. Alltså det finns kunskap och visioner men samtidigt fötterna på jorden. Det borde finnas flera företag som leds av sådana som Lars Porko. Jag funderar ofta på vem som skall leda turist Åland så att vi får mer framåtanda i turist Åland. Under de två och en halvtimme timmarna som vi satt och lyssnade på Porkos presentation av PAF så var det 3 eller 4 gånger som jag tänkte " snälla när du blir pensionär kan du då inte bli ordförande i Ålands turistförening". Nu märker man ju hur han tänker på att pensioneringen kommer närmare och man ser att han tänkt på det för han en trio med prinsar som kan ta över efter kungen.
Ha det bra.

måndag, april 07, 2008

Skolans roll att lära eller inte

I slutet av förra veckan så var det i en av våra åländska tidningar artiklar om svenskan och skolans roll. En lagtingsledamot hade sagt att lärare inte längre påpekar stavningsfel även i andra ämnen som då t.ex. historia. Nu var det så att samma tidning också ringde mig och då sade jag bl.a. " Lärarna bör påpeka felstavningar. Det är skolans roll".
Och sen relaterar jag till när jag själv gick i skolan nämner där då att jag minns att jag blir rättad med rödpenna.
Idag frågade en person mig om jag förespråkar att man skall bli tillrättad med röd penna?
Nå nu sa jag aldrig att jag förespåkar att man skall bli tillrättad med röd färg, för det är ju en kraftfull färg. Men däremot så håller jag fast i att man skall på något sätt bli rättad om man skriver fel annars så lär man ju sig att skriva fel. Däremot så har jag stort förtroende för dagens lärare och de vet nog hur elever tar en stavningskorrigering bäst.
Man lär sig inget av den person som hela tiden håller med.
Ha det bra

söndag, april 06, 2008

livskvalité

Man funderar ibland att gjorde man rätt att flytta från stan till Sund ? Jag har ju 30 km till stan och det blir långa dagar när man har möten på kvällen så far man ju inte riktigt hem emellan.
Men nu är våren här och då njuter man. För ett tag sen skulle jag fara på länk och hade glömt min lilla radio i stan. Liten suck blev det men oj vad jag njöt på länken för fåglarna sjöng fram mig på hela länken.
Imorse när jag satt och drack morgonkaffe så först följde jag en fasantupp så brukar ta sin morgonpromenad förbi vårt köksfönster. Sen när han spatserat förbi så kom två rådjur förbi och jag är ju en sån som njuter av att se på dem när de går här förbi. Trots att att de är hungriga varelser och kanske väntar de på att vi skall få vår trädgård klar. Så att de får ett eget smörgåsbord.
Sen alla sjöfåglar som simmar runt ger också det lilla extra till morgonkaffet. Det är sådan start man vill få på dagen för det ger livskvalité.
Och om det är någon som undrar när jag blev väckt imorse med tanke på mitt inlägg igår om "energi" så kom Alexander och väckte mig 06.10 men han ville nog då bara meddela mig att han inte hade tutt, så han fick en tutt och somnade om. Men klockan åtta så ville Johannes att vi skulle stiga upp, så det blev en sovmorgon för mig.
Ha det bra.

lördag, april 05, 2008

Tack

Jag vill tacka så mycket för alla som har deltagit i min lilla undersökning /enkät om gränsen för rattfylleri.

Nu med kan man konstatera att 19 personer har varit in och röstat och det blev enligt följande ja sänk rattfylleri gränsen till 0,2 promille 10 stycken = 52%. Att man skall hålla det på 0,5 promille så var 2 st = 10%. Och sen på sista frågan att alkohol och bilkörning hör inte ihop så det kan lika gärna vara 0,0 så var 7 st som då blir 36%.

Man kan då konstatera att det är alltså en majoritet som vill ha sänkt promille gräns.

Ha det så bra.

Energi

De är små, de är rara, de är mina, men fasen vad de suger energi av en dessa två guldklimpar man har till barn. För visst är det ju så ibland att man funderar ibland, "oj vad har jag gett mig in på när man blev småbarnsförälder". Jag skall erkänna att den här dagen var en sådan. Den börjar kl.06.15 då den lille kommer och väcker en, men jag tar han tillbaks till sitt rum och soffan där så att han inte väcker storebror. Och efter en stund så somnar HAN om men inte jag. Nå sen runt 7 lyckas jag somna och vad händer då ? Jo ca kvart över sju så kommer storebror och säger god morgon glatt. Tycker han ja !!! Nå man har inget val än att då stiga upp. Sen efter ett antal timmar tänkte jag att vi måste fara iväg någonstans så vi far till baltic och ser på innebandy en stund och helt plöstligt har Alexander som blir två år i maj börjat springa och värma med HIKs högstadietjejer när de värmer inför finalen. De kanske tyckte det var kul när han springde bredvid dem, men sen uppstod problem. De skulle sen fortsätta värma på plan och då går han och hämtar sin storebrors innebandyklubba och skall också in på plan. Så jag hade inget alternativ än att ta barnen med mig därifrån för Alexander skulle in på plan hela tiden. Jag hade tänkt se just på den här finalen för jag kommer ihåg när vi samlade ihop högstadiekillar och tjejer i augusti och för att få lag till distriktslag. Jag såg den träningen och det skulle varit kul att se hur de hade utvecklats under året men så blev det inte.
Sen far vi till lekparken vid torget och var där en stund men sen tänkte jag att lika bra att fara hem nu så att inte han lilla somnar i bilen, vilket han gjorde 5 km före vi var hemma :-( När han vakna ? När vi kom hem, så han sov ca 5-6 min !!! Jag försökte men fick han inte att somna om på nytt. Så dessa två har verkligen gått på i 100 idag och HELA DAGEN. Nu e jag så sluuuut och jag hoppas att jag åtmisntone får sova till 7 imorgon bitti. Men en sak skall jag berätta att jag älskar dessa två yrväder över allt annat och jag blir nog mer övertygad hela tiden att de är mina. För man ser ju sig själv lite i dem och just för att de har charm och okej de tar väl lite energi också men högst troligt gör jag det också :-) Ha det bra.

fredag, april 04, 2008

Motionsdags

Idag har det varit mycket motion men inte den sortens motion när man rör sig för den hann jag tyvärr inte med istället.
Utan idag har vi haft hemställningsmotioner i lagtinget så det har varit debatt hela eftermiddagen.
Mina motioner jag hade idag var en om en fond för idrottsutrustning för såna som har det knapert ekonomiskt.
Med tanke på att ensamstående med barn löper en hög risk att vara
relativt fattiga. För av ensamförsörjarna med barn under 18 låg år
2004 46,4 procent under den relativa fattigdomsgränsen. Och hur många av dessa barn har då råd att hålla på med just sin idrott ? Så därför vill jag att det skall finnas möjlighet att söka från en fond som Ålands idrottsförbund skulle hålla i.
Den andra motionen som jag hade idag var att föreningen SKUNK skulle få anställa en ungdomslots som skulle hålla i ungdomsverksamhet i skärgården. Som sagt jag är mycket för att det skall finnas en fungerande öppen fritidsverksamhet även i landsbygds och skärgårds kommunerna. Kommunerna har genom nya landskapsandelsreformen fått ökade pengar för ungdomar men går de till ungdomar eller går det till något annat än till ungdomar ? Och då bör man också se till att det inte bara går till idrott. Visst är mitt intresse för idrott stort men jag brinner också för ungdomar som inte idrottar. Samhället skall vara lika för alla.
Ha det bra.

torsdag, april 03, 2008

Hemma igen

Nu är jag hemma igen efter två mycket intressanta dagar i Bryssel. Jag kommer att återkomma mer om EU, men jag har märkt att EU kolossen kan bli bättre och smidigare. Däremot förstår jag inte dessa EU motståndare som är sura över att vi blivit av med vårfågel jakten. Besvikna förstår jag men skyll inte på EU utan istället måste vi ta lärdom av vilka fel gjorde vi då ? Om inte vi under beredningen agerar med tillräcklig fakta så förstår jag att de inte ger undantag för det. I EU så skall det vara lika över alla medlemsländer och eftersom vi 27000 är 0,045 % av EUs befolkning så skall vi nog ha argument och folk som lobbar för oss nere i Bryssel. För hörs eller syns vi inte så finns vi inte.
Ha det så bra.