söndag, december 30, 2007

Just ja... man får vad man förtjänar

I tisdags så skrev jag i min blogg om att jag skulle till svärmor och vila och träna...Dvs man får vad man förtjänar.
Tji fick jag om det. Vi kom dit onsdagkväll och på torsdag morgon så vaknar jag vrålförkyld. Så här sitter jag nu förkyld och ynklig.
Träningsdos = inget.
Nåja förresten så skulle jag ta mig krafter till en promenad i lördags och vad händer jo när jag kommit halvvägs så börjar det ösregna !!!!
29 december och man är ut och går och det börjar ösregna !!!
Förkyld och kall så fick jag krypa till korset och ringa men käre fru om hon kan komma och hämta mig så jag inte blir ännu mer frusen.
Just ja man får vad man förtjänar...

Högmodet rider bort till häst, men vänder åter till fots ( Italienskt ordspråk )

Ha det så bra

tisdag, december 25, 2007

Gott nytt år ??

Som ni läste i förra inlägget, om ni läste det alltså :-) , så kommer familjen nu att fara till svärföräldrarna och bli omskötta och framför alllt bortskämda.
Så nu skall jag vila och träna med tanke på all mat som man vräkit i sig den senaste tiden. Och inte blir det sämre av att man nu skall äta svärfars goda mat. Man skulle gärna sluta äta i tid men det går bara inte för han lagar så god mat.

Men nu vet jag inte hur jag får tillgång till internet så därför vill jag önska er ett gott nytt år om jag inte hinner före nyår.
Visst kommer vi hem den 30.12 men sen brukar det vara lite kaotiskt när man kommer hem. Och sen på nyår så har vi vårt tradionella middag med en familj som vi nu firar säkert ja åtminstone 7-8 året om jag minns rätt.

Så om vi inte syns här före det så vill jag önska er ett gott nytt år.

Ha det så bra.

Lugn och fridfull jul

Oj vad skönt det har varit idag.... Bara njutit har jag fått gjort idag. Först lät barnen oss ha sovmorgon till hela halv nio !!!
Sen hade vi en riktig mysmorgon hela familjen. Vid lunch for jag iväg på en 10 km länk och sen efter det så har det mest varit myyys med barnen.
Tänk om man skulle kunna ha fler såna dagar.
Nu imorgon så packar vi bilen och åker iväg till svärföräldrarna så nu blir det fortsättning med att bli bortskämd.
Jag kommer att känna mig som en kung genom att bli bortskämd med maten serverad på bordet.
Men vad är det man säger " man får vad man förtjänar ".
Ha det så bra.

måndag, december 24, 2007

God - Jul på er

Ja nu har jag idag lagat Janssons frestelse, sundspirog, lagt lutfisken i blöt, skinkan är klar. Känns som att nu har jag koll på läget. Imorgon bara lite kvar. Men tomten ( tydligen har jag varit snäll i alla fall ) och julmaten är fixat så nu får julafton komma.
Det finns en sak som jag saknar och det är en vit jul. Men det väljer jag själv. Jag kan ta familjen med mig och fara dit snön är. Men jag väljer hellre att fira julen med nära och kära.
Som en mycket god vän har lärt mig. Det finns inget som är omöjligt utan att vissa saker kan ta lite längre att ordna.
Så är det också med den vita julen. Väljer jag att fira här så gäller det att gilla läget. För inte blir det bättre av att jag beklagar mig heller.

God-Jul och ha det så bra.

onsdag, december 19, 2007

Ingen golfbana

Jaha ingen golfbana till Ämnäs/Godby som landskapet bygger i alla fall. Men därför så blir det nog ingen golfbana alls.....
Ja man blir nog lite fundersam vad vi egentligen skall ha som huvudnäring i frantiden. I många år så har turismen haft en stor betydelse som näring på Åland men tyvärr går statistiken neråt. Igår läste jag om ett SPA i Mariehamn som måste lägga ner pga att det inte löna sig.
Och inte får man fler SPA anläggningar på Åland att gå ihop ekonomiskt med 27000 invånare.
Vi måste försöka vända trenden för turist statistiken, men då måste vi göra Åland mer attraktivt som turistmål.
Vi behöver fler som Dennis Jansson han är en som som ser till att vi får evenemang till Åland. Men sen behöver vi åtminstone 1 golfbana till, ett livligt Alandica där det ofta skall vara kongresser och fortsatt bra sportfiske.
Det är lite av det som jag anser att vi bör satsa på för att göra Åland mer attraktivt. Nå Alandica byggs som bäst och vi har redan nu stort antal sportfiske guider redan. Men tyvärr röstades golfen ner idag. Eller en samhällsstödd golfbana röstades ner. I stället så vann nu förslaget att man stöder det nu med 30 % dvs 1,5 miljoner euro. Meningen är att näringslivet skall ta ansvar och betala resten av bygget. Men skall nu då näringslivet hålla i både investeringen och driften av en golfbana ?
Jag tror inte det gör det ? Det hette att golfen skulle gett mycket pengar till näringslivet men inte var det till ett eller två företag utan till totalen.
Det gör att jag är övertygad att t.ex. rederierna inte klarar av att gå in med mer än de 3,2 miljoner som näringslivet nu skulle göra det nu för att säkra driften.
Ta nu Viking Line de satsar också på en ny färja där bidrar de också till turismnäringen på Åland.
Jag hoppas att man skall komma på något nu som skall göra Åland mer attraktivt i framtiden för vi lever i tuff region där politikerna gör mycket för att få turisterna just till sig.
Det måste vi göra också.
Vi måste våga för att visa vägen och inte gömma oss bakom EU-stödsreglena.
Ha det bra

tisdag, december 18, 2007

Kanske blir en jul i alla fall

Efter att jobbat enormt mycket i finanasutskottet den senaaste tiden så jag börjar faktiskt se ett slut och en möjlighet till att få en lugn och fridfull jul.
Lagtinget så där har vi nu röstning imorgon av finansutskottets betänkande ang. budgeten samt att lagtinget tar upp vårt dvs. finansutskottets betänkande för diskussion samt förhoppningsvis så kan vi bli färdiga med det imorgon. Så sen får lagtinget gå hem för julen.
Ikväll klockan 22.00 så tog sista fullmäktige för året slut. Lite synd här nu för nu så kommer inte bl.a. Christian, Dan, Ulla, Roger och Gunilla att vara med nästa mandat. och det är personer som jag tyckt att varit kul och givande att ha med i fullmäktige. Så nu har vi förtroendevalda tagit jul och nyår. Nå kanske ett litet uppdrag kvar ännu inom det kommunala. Men det är nog bara litet det så det är inte stressande.
Som fältare skall jag jobba en hel del ännu denna vecka. Men jag börjar faktiskt se julfriden närma sig. Och tro mig att i år skall det bli julfrid. Från 22.12 och året ut så skall jag prioritera familjen....
Jag bränner ett par semester dagar i mellandagarna men det är de värda garanterat. Undrar hur de reagerar på att ha mig hemma i över en vecka.
Sen förstås så är det ju köpen av julklapparna..... Men det har redan frugan fixat det mesta av.
Sen i helgen så blir det att organisera julmaten som köttbullarna, skinkan och allt det andra. Men det är ju bara avkoppling att få laga och fixa mat.
Och granen köpte jag idag :-) Ja jag vet att jag köpt den men då har jag mer under kontroll och mår så mycket bättre av det.
Jag börjar se julen komma med tillförsikt hoppas ni gör det också.
Ha det bra

söndag, december 16, 2007

Jobbig men trevlig helg

Som jag skrev tidigare så har det varit en intensiv helg i julfestens tecken. På fredagen så var det Mariehamns stads julfest på arken och lördagen så på eftermiddagen for vi iväg och gjorde i ordning för Sunds kommuns julfest på klippan. Sen hem för en lång dusch och klädombyte och iväg på ännu en en rolig julfest.
På fredagen så var det väl ca 600 på julfesten men i lördags så var det beskedligare antalet på 98 personer.
Men det blev som två helt olika fester. Den stora på fredagen där man inte hann träffa alla man skulle ha velat träffa och sen på lördagen så nötte man nästan slut på alla så ofta som man prata med varandra men jösses vad trevligt det var.
Och eftersom jag mera är kung i baren än på dansgolvet, så pratar jag hellre dem trötta än dansar dem trötta.
Tyvärr.
Eftersom vi nästan alla bor i vår lilla kommun så lär man känna varann rätt så bra. Jag hade en jättetrevlig kväll men jag märker att jag borde och faktiskt vill gå danskurs just för helt vanlig styrdans.
Skulle vara kul om frugan och jag får den tiden tillsammans att just gå en danskurs men sen när man hittar den tiden så är väl en annan historia men det skulle vara kul att lära sig.
Jag har faktiskt letat efter kurser men det är bugg och andra avancerade kurser och man måste väl veta var ens gränser går och det vet jag defintivt när det gäller dans. Ingen risk att jag överskattar mig där.
Ha det bra

torsdag, december 13, 2007

Stolt far 2


Pia skrev en kommentar på mitt senaste inlägg om att kul med drag mellan barn och förälder och visst är det kul när man ser att man liknar på varandra och därför sätter jag med en bild på mig och Alexander.
Visst är det ju lite skönheten och odjuret men så är det ju alla säger ju ofta "Å vad söt han är" Sen säger jag tack som att de skulle mena mig. Men den minen som man får då är ungefär som att när såg du dig i en spegel senast....
Så visst vet jag att han är sötare än mig men det är kul att se minen när man säger tack.

Sen skrev Pia om humor och det kan väl hända att barnen har fått det trots att deras far är ganska tråkig, ödmjuk, försynt, lite envis ibland men ofta helt uuuuuundeeerbaaar.
Men en sak anser jag är viktig och det är att man är sig själv. Jag träffar så många som alltid försöker vara någon annan eller rättare sagt försöker vara märkvärdigare än den man är.
Finns ett ordspråk som säger en hel del och är "Högmodet rider bort till häst, men vänder åter till fots".
Tur att jag är rädd för hästar :-)
Ha det bra

Stolt far

Klockan är mycket och det är lite mycket nu med att läsa utkast till betänkande, skriva reservationer och plocka ihop alla papper tills imorgon för nu skall vi i finansutskottet få ihop till ett betänkande imorgon.
Men jag kan inte hålla mig från att skriva lite om de två guldklimparna vi har här i huset.
Ikväll så var det julfest ( julgröt ) på dagis. Men det var ett några stora saker för mig som far till guldklimparna där.
1) Vår kära Johannes då som är fyra så var där utan blöja och visst tänker många att är han 4 år så skall han vara torr. Men inte Johannes riktigt än, men ikväll så var det kalsonger som gällde och nervös var jag men det gick bra.
Så där vill jag ge en eloge till min fru som tyckte att jag oroade mig i onödan.
2) Personalen och barnen hade ett mycket fint framträdande med sånger och guldklimparna Johannes och Alexander var så duktiga. Johannes sjöng så bra och Alevxander satt stilla hela tiden. Vad gör personalen med Alexander som inte vi gör hemma? Att ha han så länge stilla är imponerande så en stor röd ros till personalen.
3) Jösses vad Johannes pratar med alla om nästan allt. Vissa kan nog tycka att det är pinsamt men inte jag. Jag tycker att det är social kompetens. WOW vad underbart det är med barn.
4) Lilla Alexander som nu är 1½ så det första han gör när kommer till dagis ikväll så sätter han sig vid matbordet och väntar på mat... Pappa blit stolt för snacka om pappas pojke.
Så nu inser jag att jag man ser lite av pappa i pojkarna. De har charm, snälla och försynta eller var det att en pratar hela tiden och att ena vill äta hela tiden.
Vänta lite nu måste jag nog gå och lägga mig samt då fundera på vilket av det jag nämnde som stämmer in på mig.

Ha det så bra

måndag, december 10, 2007

Ansvarsfull ekonomisk vecka

Den här veckan är jag enbart politiker så mycket mer hinner man inte med. För den här veckan så skall vi i finansutskottet bli klara med vårt betänkande om 2008 års budget och det är meningen att den skall ligga på bordet i lagtinget på fredag.
Det är på dagarna och sen på kvällarna så blir det fullmäktige på tisdag och jag kan nog gissa att vi får nog använda onsdagen också. Så nu har jag ett stort ansvar på användandet av skattemedel på både landskapets och Sunds.
Sen i helgen så skall jag ha julfester på fredag har Mariehamns stad och på lördag Sunds.

Ha det så bra.

söndag, december 09, 2007

Händelserik helg

Jag vet att jag inte varit så aktiv på bloggen ihelgen men jag har haft lite fullt upp. På lördag förmiddag så var jag med 5 av mina SIF simmare till Mariebad på simtävling. Och det är alltid lika kul att se 11 åringars glädje att få vara med och tävla. Men min glädje är nog det att också se äldre SIF simmare som nu är simmare i 13 - 14 års åldern som nu gått iväg upp till ÅID och simmar där men de har fostrats i SIF så vi börjar få simmare i olika åldrar.
Jag kommer ihåg när jag övertalade Larse och Sisa om att vi skulle starta SIF simning och fasen vad kul att vi växer så det knakar och nu har vi faktiskt fostrat upp simmare så de börjar fara ut och tävla utanför Åland.
En god vän ringde mig igår och frågade om hur jag mådde efter allt mitt jobbande och funderade samtidigt om jag inte skulle sluta med simningen då eftersom jag redan har både lagting och fältarjobbet så det är ju fullt upp ändå.
Men tvärtom jag och Erika ( som jag tränar simmarna med, utan henne skulle det inte gå ) kommer väl att ge möjlighet för simmarna utöka träningsdosen om de vill med en valfri lördagsträning.
Det är så kul att träna dem så jag kan inte att sluta träna dem. Jag vet att det låter konstigt men det är speciellt att träna upp simmare i en förening som man har varit med och startat. Och med den här föreningen så finns det bara möjligheter.

Ha det bra.

torsdag, december 06, 2007

Självständighetsdags fest

Jo idag är det Finland självständighetsdag och tidigare såg jag jag när alla skakade hand med President paret.
Vi har också haft en själstsändighetsfest här hemma för vår stora troll Johannes fyller fyra år idag. Och det är alltid lika trevligt med båda festerna först Johannes och en Finland.
Själv skall jag nu förbereda mig för morgondagen. Där jag börjar med finansutskott kl.8.00 och håller på hela dagen. Sen börjar fältarjobbet kl.19.00.
Ha det så bra.

tisdag, december 04, 2007

Vad är meningen med livet ?

Ibland funderar jag på vad jag håller på med !!! Jag jobbar kvar som fältare för att vara lojal med gruppen och att jag inte skall försvåra för dem.
Jag har idag nu haft julavslutning med SIF gruppen i simning och jag vill inte överge dem och sluta utan tvärtom så vill jag utöka i vår med en träning till per vecka för att de skall utvecklas mer samt att de tycker att det är kul.
Det är mycket att jag ställer upp på...
Men var är mina egna barn ?
Nämner jag familjen.
Ibland kan man fundera på vad som är meningen med allt.
Finns ett spanskt ordspråk som heter "alla åsnor går inte på fyra ben".
Undrar varför jag känner mig träffad där just nu.

Ha det så bra

måndag, december 03, 2007

Reflektioner

Jag sitter nu och lyssnar på datorn från Mariehamns stads budgetdebatt. Jag måste erkänna att det känns ganska skönt att bara sitta och lyssna.
Men sen vet jag inte om jag tycker så synd om Mariehamns stad och deras ekonomi för att ha en så låg skatteprocent som 16% så har de nog ingen kris.
Men eftersom Mariehamns stad har stora satsningar framför sig inom bl.a. barnomsorg, skola och äldreomsorg så är jag övertygad att Mariehamnarna håller nog för en höjning av skatteprocenten om de fortsättningsvis får den fina service som Mariehamn ger sina medborgare.
Men lite intressant blir det att höra FS gruppledare som vill ha en undersökning om vad som är lagstadgat och annan service inom den sociala sektorn.
Han jämför då varför kostnaderna i t.ex. barnomsorg är högre i Mariehamn jämfört med Pargas och Ekenäs. Nu vet jag inte om Ekenäs och bara lite om Pargas men kan man inte istället vara stolt över att man t.ex. att man har mindre barngrupper, kanske har man bättre lokaliteter och barnområden för barnen.
Nej FS se inte alltid bara på kostnaderna utan också på kvaliteten.
Var stolt istället för att gnälla på omsorgen.
Sen hörde jag att samma parti ville driftprivatisera Mariebad. LYCKA TILL !!!
Jag sitter i Ålands idrottscenters driftstyrelse sen 2004 tror jag det var jag kom med dit. Men jösses vad jobb det har varit att få anläggningen att rulla. Jag har varit med och tagit många jobbiga beslut, jag har stått ideéllt för bolaget vid mattssons parkering och försökt med att sälja kom i form kort för Ålands idrottscenter. Och all tid som man lägger ner för bolaget så skall jag faktiskt vara stolt över.
Så FS om ni föreslår att driftprivatisera Mariebad så förbered då er person i fritidsnämnden att jobba mer än snacka.
Ha det bra.

söndag, december 02, 2007

100 gångers jubileum

29 Juli 2007 så skrev jag mitt första inlägg i min blogg och nu 125 dagar senare så skriver jag nu mitt 100:nde inlägg. Visst så kan det ta länge ibland mellan mina inlägg och sen kan det jätte jätte liten stund som ikväll.
Men orsaken var att jag skulle idag börja se på julkalendern med Johannes som fyller 4 år på torsdag.
Men redan i inledningen så är det en gubbe där som visar fingret så jag tänkte att han får ju leka med bilar eller något annat istället så jag blev och se på den istället :-)
Men varför gör man tomten som en elak person där...
Okej nu kräver jag inte att Sveriges Televsion skall göra en julkalender som har vår familj som norm.
Men går det inte att göra en julkalender som skulle kunna vara för hela familjen. Ja julen är ju en familjehögtid och tänk nu i den här stressade tid om julkalendern skulle vara så pass bra att hela familjen skulle samlas i en halvtimme per dag för att se på den då varje kväll ellan 1-24 december.
Mina tankar som jag här delger er om julkalendern.

Ha det bra

Intensiv vecka

Jo jag vet det har varit tyst från mig här ett tag men det har varit extremt mycke. Jag har farit hemifrån lite över sju på morgonen och sen har jag kommit hem runt 22-tiden. Jag vet att det är självförvållat och jag gruvar mig inte utan ursäktar mig för min tysthet härifrån.
Vad har jag gjort den här veckan då?
Jo jag har kombinerat fältarjobbet och utskottsarbetet i finansutskottet och i FU är det många och långa dagar just nu när vi behandlar budgeten.
Sen hur motiverat det är att vråljobba nu med budgeten när man märker att handlingsprogrammet kommer att omkull kasta mycket av de som man har planerat i budgeten.
Sen i onsdags så var jag på sossarnas höstmöte och presenterade valberedningen som jag satt i ordförande i om vem som skall leda sossarna i framtiden. Men att hitta en styrelse och en partiordförande på två år.
Nå nu vet ni ju alla att det blev Barbro Sundback och varför blev det Barbro?
Vi hade ett medlemsmöte där det konstaterades att vi måste få en förnyelse och in med flera nya ansikten in i styrelsen och det det uppfyllde vi med att få in nya personer som bl.a. Henrik, Siv, Frida och Anna.
Och den som är bäst lämpad att leda de nya i framtiden är Barbro. Hon är en trygg och lärorik som ledare. Sen ger hon många nya förtroende. Som hon har stöttat mig sen november 2003 är imponerande. Utan Barbros förtroende och lärdom så skulle jag aldrig ha utvecklats så som jag anser att jag har gjort.
Sen har jag varit fältare ett antal timmar den här veckan också så jag har haft en intressant, lärorik och omväxlade vecka.
Det jag tyvärr inte hunnit med så är träning för jag har bara hunnit träna onsdag och lördag denna vecka. Sen då bloggande har ju blivit lidande.
Men med tränandet och bloggande så skall jag bättra mig.

Ha det bra och ta vara på dig