tisdag, november 27, 2007

Regeringens handlingsprogram

Igår hade vi debatt om regeringens handlingsprogram och visst fanns det bra saker som är bra där men jag kunde bara inte rösta för det.
Och det är framför allt två orsaker
1) Debatten och skrivningen kring Bomarsunds besökarcenter. Jag har jobbat intensivt att lobba för ett besökarcentrum i Bomarsund men ingenting emot hur effektivt de har jobbat inom avdelningen för ett besökarcentrum.
Men skrivningen och debatten gör mig rädd att liberalerna och centern gärna vill få sjöfatsmuseét före Bomarsund och sen har de en otroligt luddig skrivning om privat drift av besökarcentret. Privat drift av vad ?
Okej om det skulle vara lokalvård och café. Men inte själva utställningen får jag hoppas. Men det framgick inte av handlingsprogrammet.

2) Missbrukarvården in under ÅHS
jag blir lite fundersam varför vill man ha missbrukarvården in under ÅHS? Vad är det som blir bättre?
Skulle det här förslaget har kommit för 4-5 år sen skulle jag ha haft större förståelse för det för då skulle orsakerna varit ekonomiska och kommunernas ekonomi.
Men vad har hänt sen dess?

Jo höjningen av anslaget om stöd till kommunerna för missbrukarvården har höjts i lanskapetsbudgeten flera gånger. Och nu i nya landskapsandelsreformen där kommunens ersätts till 100 % för deras utgifter för bl.a. missbrukarvård och barnskydd. Och orsaken till att jag också här nämner barnskydd är just för att det tyvärr alltför ofta hör ihop på ett eller annat sätt. Missbruket och barnskyddet.
Nu vill man istället ta bort en viktig del från kommunerna och deras socialarbete. Jobbar man med familjen så bör man ha en helhet men det har man inte på samma sätt om missbrukarvården sätts in under ÅHS.
Jag är inte emot utveckling och förnyelse men det här är inte utveckling. Man slår istället sönder en fungerande kedja.

Därför röstade jag emot handlingsprogrammet. Det är inte att jag gör det pga att vi hamnar i opposition utan jag vill ta avstånd de ovannämnda.
Ha det bra.

lördag, november 24, 2007

Livet på en färja

Sitter nu på Silja Europa på väg till Åbo där jag sen skall fara till Pargas och fira min svåger som ikväll har sin 40-års fest.
Sen hem imorgon bitti är det hemresa så jag hinner hem på ett möte kl.14.
Men det jag börjar fundera på nu när jag sitter här och jobbar med datorn och samtidigt då som jag kan passa på att studera folk. Och det finns det gott om på båten. Det är faktiskt många som är ombord men det intressanta är att man ser hur många här som firar sin bemärkelsedag och ett bröllops sällskap är ombord och det intressanta är ju här då att välja att fira saker i 24 timmar. Man ser då på hur vi ålänningar ser färjan som färdmedlet till och från Åland förutom när man far på sin Birka kryssning på sommaren.
Men alla andra som tycker att det här är en höjdpunkt att fara ut och kryssa. Det är länge sen jag har hört en ålänning säga att JAAAA !!! Vad kul nu skall jag fara ut och kryssa förutom när det är Karonka kryssning.
Jag kommer själv ihåg när Mariehamns stad hade julfest på Birka det måste jag säga att var en av de tyngsta julfester jag har varit på.
Men då börja jag tänka på att hur många ombord här som skulle se framemot en julfest
som kryssning.
Skulle du ?
Själv så är jag iland om ca två timmar och festen börjar om tre.
Ha det bra

torsdag, november 22, 2007

Tyst i huset

Fru och barn for iväg till Pargas idag det är tyst i huset.
Men jag saknar dem redan. Men då är det kanske lite väl egoistisk för jag kom hem kl.22 och far iväg redan 7.30 imorgon.
Men det är väl lite så att alltför ofta så saknar man inte något förrän man inte har det omkring sig.
Så jag bör nog tänka på familjen ibland känns det som.
Visst kan jag köra och jobba dubbla jobb med både lagting och fältarna samt därtill ha sinträningar och allt annat men just nu känns det som man måste lyssna på andra också ibland. För man måste vårda något man har så man inte tappar det som familjen men också vänskapen är viktig.
För det är väl så att vänskap är som en växt det gäller att sköta den väl. Både med vatten, ljus och värme.
Ha det så bra

tisdag, november 20, 2007

Utmaningen


Jag fick en utmaning av en MYCKET god kollega för många år sen och det var att fixa ett korsstygns broderi och efter många års hårt slit så är det nu klart. Så min hälsning till Pia är att min utmaning är nu klart gjord så nu skall jag fundera ut en tillbaks. Och för den som inte tror mig så hoppas jag nu få in bildbevis här på inlägget.

Vad är det man säger ?

Bakom varje framgångsrik man står en förvånad kvinna.

Jag säger utan en duktig fru så skulle man inte kommit långt här i livet eller Kvinnor ligger bakom allt.
Ordspråken är många....
Men min utmaning är klar...
Ha det så bra.

måndag, november 19, 2007

Ny arbetsvecka igång

Jaha nu har ny arbetsvecka börjat igen och måndagen bestod av en förmiddag som fältare och eftermiddag i lagtinget.
Samt två möten på kvällen.
På förmiddagen så var jag bl.a. ut till GHS och fältade lite men eftersom jag var ensam så några ungdomar kände inte igen men jag hade ganska tacksamt med att jag skulle sätta upp affischer om fältarnas slalomresa så de kanske börjar knippa ihop med att den där konstiga typen som var hit och satte upp affischer så är en fältare..
Men lärarna och Lynn var ju samma trevliga personer. Jag tycker det är trevligt med att GHS satsar med att ha en ungdomsledare i skolan som umgår med elever och finns som en extra resurs. Det där är ett viktigt jobb som Lynn gör i GHS.
Sen i lagtinget så fortsatte budgetdebatten och idag med Runars trafikavdelning och vi sossar så berömde han idag. Med all rätt för han har faktiskt satsat på den den s.k. lätta trafiken d.v.s. gång- och cykelbanor.
Sen har han ju gått in med ännu mer skattemedel så då har han snart nu uppfyllt en av våra finansmotioner och det är att man som i stan skulle ha avgiftsfri buss.
Annars så märkte man nog att debattlusten tagit slut fast det var trafikdebatt med bl.a. frågor som vägunderhåll, Föglötunnel och övriga skärgårdstrafiken så blev det en lam debatt som gick över på cirka 2½ timme.
Nååå imorgon nu så skall finansutskottet sätta sina klor i den fina budgeten så jag ser fram emot nu att jobba i finansutskottet den närmaste veckorna. Det blir tuffa veckor med att kombinera lagting och fältare de närmaste veckorna så jag hoppas ni har förståelse om jag emellanåt är lite borta från bloggen.

Ha det så bra.

söndag, november 18, 2007

Min fantasi värld eller barnens ?

Idag på förmiddagen skulle jag, Johannes och Alexander gå ut på äventyr. Men ärligt talat så tror jag att största äventyret var nog att få på barnen ytterkläderna. Och med den yngsta var det på tredje försöket som jag fick rätt stövlar på honom. De två första gångerna sa storebror Johannes att det där är mina. Men efter ca 30 min så var ju kläderna på båda barnen och vi skulle gå ut på äventyr. Jag hade planerat lite stigar vi skulle gå. Men du kan inte sa Johannes för då skulle vi först gå på bilfest som var där han hade sina bilar parkerade. Men efter det så trodde jag jag vi skulle gå in i stora skogen. Men nej sa Johannes då skulle vi gå till deras jobb som var ett helt annat ställe.
Efter det gav jag upp och lät Johannes bestämma vart vi skulle gå.
Och oj vi hittade roliga klätterträd men sen hittade vi en djungel här i Björby och sen var vi och letade efter elefanter med raket. Kändes lite små Einteins inspirerat visserligen. Men kul hade vi och det är nog det viktigaste.
Jag kan säga att nu är jag ganska trött och jag funderar om det är förmiddagen med barnen eller om det var eftermiddagens 10 km länk som gjorde mig mest sliten.
Men det har varit en toppendag idag. Och länge sen jag varit så här avslappnad för det har varit full fart så jag har inte ens hunnit tänka på jobb.
Men en sak har jag lärt mig att jag om fantasi så skall man inte tävla mot barnen för de har ju alltid rätt.
I mina fantasier så får jag 7 rätt på lotto, Malmö FF eller Brynäs vinner SM guld. Då kanske det är mer realistiskt att leta elefanter med små Einteins raket.
Ha det bra

lördag, november 17, 2007

Budget debatt 3

Sent om sider så kommer min rapport från budgetdebatten 3:dje dag.
Men vi hade lagting igår till kl.17 och direkt efter det så börja jag jobba hos fältarna och kom hem kl.23 så då tyckte jag att jag skulle prata lite med frugan och idag är hon på läger någonstans så jag har mestadels varit ensam hemma med barnen idag förutom när min mamma avlöste mig en stund så jag fick fara iväg på en 10 km länk. Sen gick vi upp och fira Maj-Britt som fyller år idag där testade mina två änglar hur stadigt deras hus är. Och det höll för deras testningar.
Men i budgetdebatten igår var jag aktiv för både Barbro och Carina var borta så jag var ensam från partiet för att hålla ställningarna så jag debattera i utbildning- och kulturavdelningens och näringsavdelningen.
Jag passa på att berömma Camilla som gjort ett fantastiskt jobb på sin avdelning och sen presenterade jag våra motioner i näringsdebatten om att landskapet skulle gå in och borga för småföretagare så man inte behöver sätta hus och hem som borgen om man vill starta ett företag. Sen att man bör satsa på företagsam skärgård och att det tryggas. Mitt gruppanförande inom näring så var att vi måste gå in nu och agera för att stöda turistinvesteringar för att försöka vända den nedåtgående turiststatistiken.
Sen så brann jag till lite när man sitter och helt enkelt jävlas när vissa partier vill ta bort pengarna till husbilen som SKUNK skulle ha för en ambulerande ungdomsgård. Ärligt tycker jag det är småaktigt att bråka om det. Det är dags nu att kommunerna börjar prioritera ungdomarna och att de har någonstans att vara med utbildad personal. Det vi behöver är drogfria ungdomsgårdar som är öppna för ungdomarna och inte så att ungdomar hela tiden får höra att ungdomslokalen är stängd för en 60-års fest. Just det ja i en ungdomslokal så måste ungdomarna stiga åt sidan för en 60-års fest. Det är inte ungdomsföreningens fel utan kommunpolitikerna som inte kan prioritera tillräckligt med pengar så att inte ungdomsföreningen skall behöva hyra ut för att få tillräckligt med pengar.
Men nu börjar min store favorit Svensson Svensson.

Ha det så bra.

torsdag, november 15, 2007

Budgetdebatt dag 2

Igår började budgetdebatten men eftersom budgeten är uppdelad och det var igår den allmänna debatten så valde jag där att inte ha något anförande eftersom skulle alla 30 lagtinsledamöter prata om allt så skulle vi aldrig komma igenom budgeten.
Men idag så kom vi till Sociala avdelningen och då var jag mer aktiv. Där har jag idag pratat om min motion om att sjuk- och invalidpensionärerna borde ha samma högkostnadsskydds som ålderspensionärerna.
När jag satt med i ÅHS avgiftsgrupp våren-06 så jobbade jag för att pensionärer över 65 samt sjuk- och invalidpensionärer ha samma högkostnadsskydd nämligen 125 euro. En sänkning då från 450 euro till 125. Men jag fick endast igenom om pensionärer över 65 år och inte till sjuk- och invalidpensionärerna vilket jag tyckte var synd.
Sen försökte jag att få med sjuk- och invalidpensionärerna när avgiftslagen var i lagtinget för 1 år sen men inte där heller lyckades jag. Så med en dåres envishet så fortsätter jag och har nu en finansmotion om det.
Så man får väl hoppas nu då istället.
Sen så har jag fortsatt att debattera om rätten till allmän tandvård men där vill nog de flesta bara säga att det blir sämre då. Argumenetn kan vara det funkar ju inte i Finland men det är nog en sanning med modifiaktion för nog är det ju så att det funkar i större delen av Finland. Det har inte funkat i de större städerna som bl.a. Lahtis, Jyväskylä och Helsingfors.
Men att vi skall jämföra oss med de städerna är väl lite väl. Åland har en bra hälso- och sjukvård och skulle men där ge tandvården mer resurser så skulle den nog fortsättningsvis hålla samma höga nivå som nu.
Och inte som Olof Erland idag sa i debatten att tandvården blir sämre om den går in under ÅHS. Det tror inte jag i alla fall. Och är det så att man har råd så får man ju givetvis fortsättningsvis gå till den privata tandvården.
Men imorgon är det ny dag med nya möjligheter med nya debatter som jag kommer att delta i.

Ha det så bra.

Rätt prioritering behövs

Det har varit lugnt från mig på bloggen ett sen i måndags och det ber jag om ursäkt för men det har varit mycket långa och tunga dagar nu den här veckan. I lagtinget har det varit budgetdebatt samt att valkomittén som skall ta fram sossarnas nya styrelse har jobbat intensivt. Sen i Sund så sitter jag som ordförande i social- och omsorgsnämnden och där jobbar vi ständigt med utveckling så det har också varit möten där.
Till på köpet den här vecka så har vi haft fullmäktige samt att jag jobbar ju även som fältare. Sen har jag också en familj som vill träffa mig så det är två saker som fått stå till sidan den här veckan.
Min kära blogg och min kära träning. Nu vet jag ju att jag inte kan vara utan varken blogg eller träning så jag bör nog prioritera lite bättre för att hinna med både bloggande och träning.
Just nu känns det faktiskt att det här är på bristningsgränsen och så skall det inte vara.
För man har ju en stolthet att göra ett bra jobb och just nu märker jag att man börjar tumma på det och det är inte bra.

Ha det så bra

måndag, november 12, 2007

Det blir inte alltid som man tänkt sig...

Idag skulle jag vara fältare mellan 9-13 och sen skulle jag gå ner till lagtinget och vara därifrån kl.13.
Men så blev det inte för istället är jag hemma med en snart 4-årig son som termotern visar 38 graders feber. Man hör att han är täppt. Men han är överallt tidigare när han var sjuk så skrev jag om Duracellkanin men just nu så är han strået vassare. Det verkar som han är på båda våningar samtidigt.
Men tidigare så hamnade frun att avboka sina grupper när han var sjuk men nu måste jag också ställa upp. Jag borde göra det oftare men det blir ofta svårt om det är en röstning i lagtinget.
Lagtinget är en annan historia med ett system som inte är bra. Det går bra att vara jordbrukare men du skall definitivt inte vänta eller ha småbarn. Bara den här historien nu med Camilla Gunell som måste in och ansöka om ledighet för att kunna vara hemma när hon fött barn. Eller att jag då måste ha dåligt samvete om man är hemma med sjukt barn. Där borde man kanske se på svenska riksdagen som har ett kvittnings system. För visst känner jag att jag har ett viktigt jobb med stort förtroende men det är min frus också som är ungdomsledare inom församlingen. Undrar vad som skulle ha hänt om jag sökt om s.k. pappaledighet och reaktionerna då. Men det viktiga är väl att vi håller fast vid tiderna att man är ledig i samband med vårbruket osv. Men vad är det man säger "Mot dumheter kämpar gudarna förgäves"

Ha det bra

söndag, november 11, 2007

JA JAG ÄR IMPONERAAAAD

Idag var jag och frun på Stormskärs Maja och jösses vad imponerade vi blev. Helheten tyckte jag var fenomenal och en stor eloge där till Robert Liewendahl. Men sen till skådespelarna så måste jag säga att oj vad alla var duktiga. Men ett visst extra plus så måste jag ge till Sara Henriksson och hennes sång. Britt-Marie Sjöström-Kärki skådespel men som sagt egentligen borde man nämna alla för de var så förbaskat duktiga. Har du inte sett så rekomenderar jag att du borde fara och se den för den är helt klart sevärd och mer än så.
Ha det bra

Slapnna av med teater

Jag sitter just nu och förbereder mig inför veckans budgetdebatt men nu precis har jag stängt ner det och skall börja fara in mot stan för att se på Stormskärs Maja. När den kom i tv:n så var jag inte gammal men den berörde mig djupt och det finns scener kvar ännu i minnet. Därför ser jag oerhört att få koppla bort allt och istället leva mig in i Stormskärs Maja istället.
Jag känner att det här är något jag och frun behöver just nu.

Ha det bra

lördag, november 10, 2007

Inga gäster ikväll

Kl.17 ikväll var det meningen att bekanta skulle ha tittat över och vi skulle ätit lite gott, sett på fotboll och umgåtts. Men det blir inte alltid som man tror att det skall bli. 14-tiden satt jag på ett möte och fick då reda på att Johannes ( vår äldsta son) har 38 graders feber. Så då var det bara att avboka middagen. Så nu kan jag berätta att jag har en del morotstzatsiki och fetaoströra hemma.
Men det är inte av större betydelse utan det viktiga är att johannes blir frisk igen för jag saknar ju faktiskt att han inte springer längs väggar och tak. Nu får vi se hur han mår imorgon om det blir någon stormskärs maja för oss. Men är Johannes så pass sjuk så att vi väljer att stanna hemma så vet jag en person som sett den så många gånger att hon kan spela den för oss.
Nåja jag fick sitta och planera kommande veckan istället och jösses vilken vecka. Måndag valkommitté, tisdag fullmäktige, onsdag valkommitté och kommunaltmöte, torsdag jobbar frun och fredag fältarjobb. Det var kvällarna dagarna har jag fältarjobb och lagting. Så det är bra att jag hinner förbereda mig.

Ha det bra.

fredag, november 09, 2007

Maratonvecka

Jösses vilken vecka. Man har nu då börjat som fältare och och samtidigt så har man lagtingsarbetet att tänka på. Nu skulle det vara skönt att ta helg men nej... Imorgon kl.10 så har mina simmare insimning inför sin tävling som börjar kl.11, så då skall jag vara där och hjälpa dem.
Att ha simmare som är mellan 10-12 år de flesta som är med har tävlat bara ett par gånger tidigare. De är nervösa så, de är spända och de man säger vid tävlingen går inte in men man finns där för dem och det är viktigt.
Jag kan säga att jag är stolt över att vara med och startat SIF simning. Vi har fostrat två som nu simmar med i ÅID. Imorgon har vi 5 simmare med. Men framför allt så har vi 73 simmare sammanlagt som älskar att simma.
Men sen kl. 13 skall jag träffa lagtingsgruppen för ett möte. Sen kl.17 så får jag gäster och då skall vi ha middag bestående av Tacos och faijtas. Det ser jag fram emot att få umgås och slappna av med vänner.
Sen på söndag så skall frun och jag äntligen få fara iväg och se på stormskärsmaja vilket vi båda ser fram emot.
Söndagkväll så har sossarna medlemsmöte så då har jag den kvällen räddad.
Men en sak är viktigt jag trivs med livet och det är viktigt.

Ha det bra.

onsdag, november 07, 2007

Varför är det alltid så här

Idag är det nu 7 november och jag borde veta för det är alltid likadant. Man borde ju veta att första halkan kommer i början av november. Och ändå har jag sommardäck på alla tre bilar (dvs min escort, familjens focus och min mors bil). Jag har ingen ursäkt egentligen men visst har både jag och frun jobbat en hel del nu på sistone. Men ändå nu så har jag ju lite dåligt samvete för visst borde det ha varit bytt till vinterdäck redan.
Nä nu måste jag nog gå ner till frun och diskutera varifrån hon skall köpa de nya däcken till focusen :-) Men de är slut och vi måste ha nya dit.

Ha det bra

tisdag, november 06, 2007

Varför skjuta upp det till morgondagen det du kan göra idag.

Jo nu har det varit full fart de senaste dagarna, för just nu dubblerar jag som lagtingsledamot samt som fältare på 70 %. Och hur funkar det då ? Jo två dagar har gått och jag sitter med munnen öppen och funderar om det är 4 eller 14 år jag har varit borta från fältarna. Men sen inser jag att det är bara 4 men ändå så är allt så mycket nytt ändå.
Ungdomarna i högstadiet vet inte vem jag är när jag kommer dit, så där måste jag tänka efter lite hur jag närmar mig.
Sen om arbetsmetoder så visst nämnde jag om ART och introducera mina kollegor om det 2003 men jösses vad de blivit duktiga i det. Bara nu att det kommer studiebesök från Pargas och att de sen skall upp till Vasa för att berätta hur duktiga vi är på Åland. Som sagt just nu går det bra att kombinera att vara fältare på 70% och sitta i lagtinget de närmaste halvåret. Men sen kanske jag börjar bli mer varm i fältarkläderna och då måste jag börja agera mer. Så istället för att vara tjänstledig nu och sen börja sätta in sig i det då tappar man ännu mer tid. För visst skall jag erkänna att det är det lite jobbigt att komma tillbaks till fältarna där man börja jobba -93 och det är som sagt att börja ett nytt jobb. Så kom inte till mig och säg att fältarna inte utvecklas för oj oj vad de utvecklas både som team och enskilda personer. De är stolta över sitt jobb, med all rätt.
Men i alla fall så testar jag nu att kombinera dessa två ett tag och hoppas det håller för fältarna, för lagtingsgruppen och mig så varför skjuta upp det till morgondagen det du kan göra idag. Men det viktiga är väl att ingen förlorar på situationen. För skulle det hända så måste jag ta en funderare igen.
För även jag vill göra ett bra jobb var jag än är.

Ha det bra.

söndag, november 04, 2007

När barnen blir rädd för tv:n

Idag så hade vi grabbarnas dag idag ännu eftersom mamma i huset var bortrest, nå förutom att min mamma var hit och hjälpte till i tre timmar så att jag fick hämta ved samt att Johannes och jag kunde fara och handla. Men min reflektion just nu är dessa sk barnkanaler. Vi har disney hemma och då playhousedisney och det står på deras hemsida att den är för 2-5 åringar.Och visst många av programmen är oerhört pedagogiska. Men denna allhelgona som jag vill minna nära och kära som gått bort.
Men måste då en kanal som disney ha hallowen som tema så att min Johannes börja gråta av dessa monster.
Så mina tankar om denna kväll. Skall en barnkanal som riktar sig till 2-5 åringar lyfta fram allhelgona som en monster helg ? Och om de har det måste det då visas på kvällarna ?
Visst vet jag att det finns en avstängningsknapp på tv:n. Men samtidigt så har dessa barn kanaler lärt Johannes en massa nytt. Men jag tycker nu att det här med halloween börjar gå för långt när man måste visa om det i en kanal som riktar sig till 2-5 åringar.
Det är alltså samma känsla jag fick igår när jag såg HV-71 leka ut mitt stackars Brynäs. Jag grät inte men fasen så rädd blev jag.... Jag är van att Brynäs förlorar men för mig är det en hård pers när de förlorar mot HV-71, tro mig.

Ha det bra

lördag, november 03, 2007

Skön hemma lördag

Idag så hade jag en riktigt skön hemma dag med barnen. Eftersom äldste sonen varit sjuk 2-3 dagar så valde vi att ha en inne dag. Så ibland gjorde vi något tillsammans alla tre men sen använde jag av vår speciella barnsysselsättare nämligen tv:n och då kunde jag använda lite tid tilll att läsa budgeten. Jag kan lugnt i alla fall konstatera att den här regeringen åstadkommit en hel del under de här åren synd att de inte fick möjlighet att fortsätta.
Nu är barnen i sängen och nu skall jag bara njuuuta.

Ha det bra

fredag, november 02, 2007

Duracell kanin

Vi har haft febriga barn den här veckan tisdag och onsdag var det den yngsta som var hemma från dagis i onsdagskväll slokna den Johannes och hade en ganska hör feber igår. Men imorsen så mätte frun feber på den äldste och han hade stegring. Men sen har det varit full fart. Han har varit överallt. Men frun nu som är bortrest så messa och undrade om han hade feber och jag kaxigt skrev att det hade han inte med den farten han har.
Men sen när min manliga stolthet hade försvunnit och att jag kanske borde mäta tempen så kom sanningen han har 38 graders feber.... Jaha 38 graders feber med sån energi. Nu har duracell kaninen fått ett ansikte för nig.

Ha det bra

torsdag, november 01, 2007

Kom till torget idag kl.17

Idag kl.17 så är det en ljus manifestation för narkotikans offer. Jag skall dit och jag hoppas att det kommer många dit.
Det är många som som hamnat i drogträskets klor och vissa har klarat att komma ur det, vissa fastnat i det och sen har vissa tagits bort från oss alltför tidigt.
Skulle det finnas ett sätt man skulle kunna göra för att förhindra att det blir så skulle jag göra allt för det. Men vad skall man göra? Det är ju i det förebyggande man måste lägga in och arbeta. Och nu på måndag så börjar jag hos fältarna igen och jag träffade mina chefer Carina och Helena igår och där det har verkligen utvecklats under åren. Så där ligger man verkligen i vågens framkant och styr och det är bra.
Men det kommer ändå inte att hindra från att någon börjar.
Men vad skall vi göra för de som redan hamnat i träsket ? Vi politiker har blivit kritiserade för att inget händer men vi försöker de bästa vi kan oberonde om man är i regering eller opposition.
Men det är som en anonym skrev i min blogg 3:dje oktober "det är ingen som kan dela ut en fribiljett till missbrukare där destinationen är ett drogfritt liv".
Men det vi som politiker kan göra är att hitta verktyget som t.ex tvångsvård. Det räddar inte alla men det kan hindra att antalet blir så stort som det är idag. Nu har vi inte den lagstiftningen i våra händer men vi kan påverka att riket gör en strängering eller att vi får utöka vår lagstiftning så att narkotikapolitiken och straffregleringen för det ingår där.

Men nu är det viktiga att det är många som sluter upp kl.17 på torget idag.

Fullbokade dagar- prioritering behövs

De här dagarna är fullbokade dagar. Igår for jag till hemifrån klockan 9.30 och sen kom jag hem kl.22 och då sov barnen. Så imorse hade vi en trevlig och lugn morgon. Den äldste sonen hade en riktigt toppen morgon eftersom hans favorit Christoph var här. Men idag nu så skall jag fara iväg på en länk för sen har jag en fullbokad kalender fram till kl.22 ikväll. Men efter allt springande på möten så skall jag sen varva ner och umgås hela helgen med barnen. Frun reser iväg på fredag och kommer hem söndagkväll så ihelgen kopplar jag bort allt annat och ger barnen tiden. Det är viktigt att ta sig tiden att ge dem det för barnen växer snabbt och blir äldre allt snabbare. Så snart vill de väl inte vara med en.
Men vilken tur att man inte blir äldre i samma fart som barnen.

Ha en bra dag.