måndag, oktober 29, 2007

Är ödet det goda eller onda ?

Nu måste jag erkänna att just nu mitt liv är ett enda kaos och jag vet inte riktigt vem som har koll på läget.
Nå det där om min lagtingsplats har ju blivit en jobbig evighetsmaskin. Och ibland så funderar man att är det värt allt.
För 4½ år sen så ville jag gå med i politiken för att kunna vara med och påverka. Så jag gick med i politiken och ställde upp i valet för att kunna bidra med lite röster till mitt parti då. Sen kom kvällen i oktober 2003 då jag helt oförväntat kom in i lagtinget. Det har varit intressanta 4 år och jag tycker att jag gjort ett bra jobb där så jag skulle gärna fortsätta där. Men om jag då blir invald igen så måste jag då sluta med ett jobb som jag trivts oootroligt bra med nämligen som fältare. Nå vad som hänt den senaste veckan har ni säkert läst. Och nu är jag i en sådan situation som börjar likna att jag håller på att tappa allt. Jag får sitta i lagtinget en tid, men jag vet inte hur länge. Det beror på hur länge Camilla Gunell får bli mammaledig Men vad skall jag då säga åt mina fältar kollegor? De vill ju också börja få lite klarhet i läget. Om ni ser en svart escort som irrar omkring och inte riktigt vet vart den är på väg. Då är det jag, men lugn jag följer med i trafiken och är ingen fara på det sättet utan problemet just nu är målet. Jag vill ju inte att någon skall bli ledsen eller besviken på mig. Eller är det så att alla invoverade far illa av mitt velande hit och dit. Ibland känns det som vilket beslut man än tar så är det någon man sårar. Försöker jag kombinera jobben, hur klarar mina kollegeor det ? Om jag ansöker om tjänsledigt så blir det rådd med vikarier för kollegorna men kanske lite lugnare för mig. Nå säger jag upp mig så riskerar jag att bli arbetslös när mitt inhopp i lagtinget är slut. Men vem har sagt att livet skall vara lätt? Men ibland funderar man nog om jag inte just nu är lite väl prövad.
Finns ett ordspråk som heter
- Öppna dörren för det goda ödet och kämpa mot det onda.
Men ibland kan man fundera vilket som är vilket.

Ha det bra.

söndag, oktober 28, 2007

Höstrusk

Usch vilket väder. Riktigt höstväder som visserligen är helt okej att se på inifrån bara man slipper gå ut. Men nu är det så illa att jag bör gå ut och plocka undan det sista innan kylan kommer, så därför valde jag att skriva en kortis här så jag får skjuta upp det här med att gå ut en stund. Annars kommer den här dagen att bestå av mest jobb vid datorn om barnen tillåter det för de brukar vilja komma och spela vid datorn om jag sitter och jobbar. Men jag har en hel del att sitta och skriva idag. Jag har brev åt simgruppens föräldrar, bör förbereda tankar på vad tisdagens simträning skall innehålla, skall skriva ner sammanfattningar från konferensen om FN konventionen för funktionshinder som jag var på i torsdags. Jag bör också förbereda mig för mina tankar inför medlemsmötet som är ikväll. Så nu skall jag nog gå och klä på mig ordentligt från topp till tå och gå ut plocka lite.

Ha det så bra i värmen.

lördag, oktober 27, 2007

Känslor

Detta har varit en mycket känslosam vecka för mig. Kanske lite väl om man skall klara av det egentligen.
Först började ju veckan med det där valet som jag egentligen vill glömma men det tror jag att jag aldrig nog kommer att göra. För jag gick ju framåt personligen. Men ändå ett bakslag som slet och kändes.
Först då så är man utanför lagtinget så jag börja förbereda mig mitt liv som fältare men så enkelt var det inte så det återkommer jag till på slutet av mitt inlägg.
Sen på tisdagen så får jag komplimanger som gör att jag känner att nu är jag på G igen. Och jag vill bara säga att där att jag är en stolt sosse och tacka alla underbara sossar inte minst då Barbro och Christian.
Sen tisdag eftermiddag har jag då Barbro på tel.svararen som berättar att jag vunnit lottningen mellan Christian och mig. Men vinna en lottning om första eller andra suppleant i opposition spelar väl ingen roll. På onsdag morgon kommer Ann-Helen och grattar mig till lagtinget medans Camilla ännu sitter i regeringen. Det var ju kul att få vara med där ett två - tre veckor till. Men läser man tidningen nu så tar det inte så hemskt länge innan den regeringen är tillsatt. Sen berättade Camilla att hon ansökt om mammaledigt fram till 01.11.08 och då fått det så det betyder att jag då skall sitta i lagtinget i ett år. Vad kul.... Och en belöning till de 104 förutom mig som valde att rösta på just mig.
Men vänta nu jag skulle ju börja som fältare....
men enligt kommunallagen 62 § så får man vara tjänsledig högst 4 år för ett lagtingsuppdrag, så där ryker det väl det.
Sen att gå ner i arbetstid och jobba 80% hos fältana skulle man väl klara för vad är det man säger - finns den rätta viljan klarar man av att bestiga de flesta berg. Och jag brinner för det där jobbet.
Men då måste ju mina chefer vilja att gå med på det för klarar man av att vara bankdirektör på heltid så måste ju jag fixa det eller vad tycker ni ?
Förstår ni att man sitter i en jobbig situation.
Vad skall jag välja säga upp mig som fältare eller försöka kombinera det ? För att få befrielse från lagtinget för det här året så lär jag inte få samtidigt som det skulle vara ett svek mot de 104 förutom mig som valde att rösta på mig.
Ikväll skulle jag egentligen haft kräftskiva tillsammans med mina närmaste vänner men jag fixade det inte, mina känslor är lite för mycket i gungning just nu så därför valde jag att avboka den.
Den här veckan som jag har haft hoppas jag att ingen av er skall behöva ha. Jag är totalt slut både känslomässigt och fysiskt. Därför har jag inte varit så aktiv den här veckan med mitt bloggande och det ber jag om ursäkt för.

Ha det bra.

tisdag, oktober 23, 2007

Tiden läker alla sår

Hej tiden läker alla sår heter det och så är det väl. I går dvs måndag så jag var man grymt nere och en stor tomhet. Jag har alltid förknippat vårt parti socialdemokraterna som ett lag och jag har varit med där i fyra år och jag har varit nöjd för jag har fått förtroendet att driva stora frågor som ÅHS avgifts sänkning, närståedenvårds frågorna om att man skall ha rätt till närståendevård. Jag har med partiets hjälp fått besökscentrum till Bomarsund och en personlig hjälpar utbildning på Ålands vårdinstitut. Allt det här så gjorde att jag trodde på det här valet för min del. Partiet var jag inte ens orolig för vi hade haft en sådan bra kampanj...
Sen kommer bomben vi fick tre mandat och en av de saker som lite kändes var att jag inte fick röster för ett eget mandat. Fast jag visserligen ökade med röster. Men det känns som man är med i ett lag i t.ex. fotboll och laget trillat ur, i den avgörande matchen så gjorde jag två mål men skulle jag ha satt friläget i sista minuten så skulle det ha fixat sig. Men jag missa. Vad vill jag säga med det? Jo att alla som är med har sitt ansvar och jag skulle ha velat bidra med mer. Men inte skall jag vara besviken längre utan nu gäller det att spotta i händerna och köra vidare för nästa valkampanj börjar om ca 1400 dagar men förarbetet börjar redan nu. Så huka er snart kommer jag upp med skyltar igen.
Idag har varit en dag som jag ett tag trott att jag fyllt år eller någonting för jag har fått höra så fina och uppmuntrande ord.
Så tänk på att behandla andra som du själv vill bli behandlad.

Ha det bra

söndag, oktober 21, 2007

jaha det var det

Jaha nu är valet över och jag skall gå tillbaks till livet som fältare. Vad är det man säger sånt är livet.
Jag är nöjd med min tid i lagtinget och har trivts med det. Jag hade 25 röster mer än förra valet och jag vill tacka de som röstat på mig. Jag vill faktiskt också passa på att tacka Barbro för den lärdom jag fått av henne oberonde vad folk säger så är hon en bra ledare och jag har fått ett fantastiskt förtroende av henne. Sen har det varit en fantastisk lagtingsgrupp att jobba med så TACK. Men ett speciellt tack till Christian fasen vad kul det har varit och det är en person som jag lärt känna riktigt bra.
Men en sak är säker bloggen kommer att leva vidare.

Ha det bra.

Känns julafton lång...

...så är det inget emot hur den här dagen känns. Det är ingen hemlighet om att jag gärna skulle fortsätta i lagtinget men det är väljarna som bestämmer så nu är det bara att vänta i ungefär 9 timmar till.
Igår var sista valkampanjdagen den började kl.11 och 02.30 slutade jag. Hur min dag ser ut idag ? Jag kommer att fara ut och cykla, jag kommer att fara och handla. Jag skall försöka göra så mycket jag hinnr så att tiden går snabbt. För nu känns det som när man var barn och väntar på tomten.
Det här är ju egentligen av ett betyg för 4 -års slit för mycket jobb har det varit.
Ikväll ? Nå valvakan på arken får vara för mig det är bl.a. baddagen för barnen och därför vill jag nu hjälpa frun för jag har varit borta så mycket kvällar under kamapnjen.
Men sen från 20 tiden så sitter jag i kontoret här hemma och följer resultaten. Så kan hända att jag kommer med spontana inlägg på bloggen om jag hinner mellan resultaten och kan sitta stilla :-)
Men jag vill önksa dig en lugn och bra dag i alla fall.

fredag, oktober 19, 2007

Lyfta fram ungdomar tydligare

Jag tyckte att det om ungdomar kommer för lång bak i mitt förra inlägg så därför vill jag förtydliga det här.
Imorgon kommer vi socialdemokrater att ha en ungdomsdag som börjar kl.14 i röda rummet på Torggatan fram till kl 16.
Sen så fortsätter det kl.18 på Bastun och där kommer det att vara karaoke (s)-tand-up, live musik. Och för att vi skall lyfta upp ungdomsfrågorna ännu tydligare så har vi 16 st. SSU-are som kommer att elda upp oss vad vi bör göra för ungdomar. Och de får ställa kandidater mot väggen med att fråga vad just vi skall göra för ungdomar. Så är du intreserad av ungdomspolitik kom då till Bastun för där kommer svaren och bedömningen är vi för ungdomar eller är det bara snack...
Så har du inget specillet på lördag kväll så kom till Bastun det garanteras en helkul kväll.
Ha det så bra.

Varit en rolig vecka..

Nu har det varit en händelserik vecka. Det har varit en vecka där jag fått prata om för mig intressanta ämnen. I måndags var det en ÅHS debatt sen så har nyan som enda tidning lyftit fram idrottsfrågor och det har gjort att många har kommit fram och pratat idrottsfrågor med mig. Och det är något jag verkligen gillar. Det intressanta där är att många tyckte om min åsikt att våga säga om att ha gymnastik i skolan en timme per dag och att lösa det med en att förlänga skoldagar för att få in mer gymnastik. Jag trodde att det skulle vara för mycket för många men det är ingen som sagt det åt mig i alla fall. men vågar man då sätta in mer gymnastik samtidigt som man har att man lyfter fram leken så blir det rörelse i glädje. Sen har många velat prata ungdomar och då om vem som gör något för ungdomar. Och snacka om att man är i rätt parti. Vi har hos oss riktiga eldsjälar när man pratar om ungdomar. Tänk bara på namn som Mia Hanström, Igge Holmberg, Gunnar Andersson och mig. Vi har där 4 personer som bryr sig om ungdomar och jobbar för ungdomar. Så det är ju inte svårt att säga varför man skall rösta på en sosse om man vill förbättra för ungdomar. Sen har vi ju vår ungdomsgrupp med Ingrid, Ida, Ruth, Julia, karin Emilia med fler som säger sina åsikter för ungdomar. Om ungdomar så kommer vi imorgon att ha ungdomsdag som börjar kl.14 i röda rummet på Torggatan efter det så så fortsätter det kl.18 på Bastun och där kommer det att vara karaoke (s)-tand-up, live musik. Och för att vi skall lyfta upp ungdomsfrågorna ännu tydligare så har vi 16 st. SSU-are som kommer att elda upp oss vad vi bör göra för ungdomar. Och de får ställa kandidater mot väggen med att fråga vad just vi skall göra för ungdomar. Så är du intreserad av ungdomspolitik kom då till Bastun för där kommer svaren och bedömningen är vi för ungdomar eller är det bara snack...

Så har du inget specillet på lördag kväll så kom till Bastun det garanteras en helkul kväll.

Ha det så bra.

torsdag, oktober 18, 2007

2 dagar valarbete kvar

Jag har aldrig varit med i valkampanj förut men vilket arbete... Jag börjar bli totalt slut. Det är kul men fasen vad det tar på. Idag trodde jag det skulle bli en lugnare dag men nog blev det full fart i alla fall. Idag hade jag två insändare som jag skulle avsluta min kampanj i tidningarna med. men sen i alla fall så blev det att skriva insändare en med Christian om att stävja rattonykterhet och sen var det en riktigt felaktig insändare av liberalerna i Sund som jag bara måste svara på. Men nu har det skrivits klart i alla fall. Så annons imorgon i tidning och sen lite radioreklam på steel FM imorgon också. Nu har jag försökt att få in min reklam in på bloggen här men det var inte det lättaste. Så jag ger upp nu med att erbjuda er ur min reklam låter. Men ni kan ju alltid lyssna på steel-FM under fredagen så hör ni den och då blir Frille glad





Ha det så bra

onsdag, oktober 17, 2007

Inte många dagar kvar till valet

Det märks att det börjar närma sig val inte bara på oss politiker utan på de övriga också dvs de som skall välja vem man skall rösta på. Idag har jag varit med Sophia, Siv och Martin på Mattssons parkering och det märks att nu tycker folk att det är intressant med val och i ett spännande läge. Som en person sa idag att man vet inte riktigt vem av politiker är vinnare och vilka partier går framåt eller bakåt.
Men en sak känns det och det är att vi kommer att göra ett bra val. Vi har en otrolig stämning i partiet och många som kommer fram till oss så säger att vi gör ett bra jobb. Och det är kul med all den positiva feedback man får. Visst är det såna som kommer fram och har en annan åsikt också och vill disskutera vissa saker vi tycker. Men då är det kul att disskusionerna blir så sakliga.
Sen så vi syns ju överallt och det är viktigt. Avslutningsvis måste jag säga att det här med valkampanj så är första gången jag är med på riktigt. Och det tar mycket tid men fasen vad kul det är...
Hoppas du tycker det också.

Ha det så bra

måndag, oktober 15, 2007

Hälso- och sjukvårdsdebatt

Jaha idag var jag som jag tidigare skrev i bloggen att jag var på liberalernas hälso- och sjukvårdsdebatt och debatten blev lite hit och dit ibland. Men man kunde konstatera att vissa partier nu gärna lovar sjukskötarna en lönehöjning som den i riket. Men som jag tidigare har skrivit här i min blogg så är det lite magstarkt att lova sådant. I så fall skall man vara beredd att kunna hålla det sen också.
Sen blev jag lite kritsiserad av en att jag försöker fånga röster av närvårdare som satt bland publiken. För att jag ville se en helhet att då måste vi väl se på närvårdarnas höjning också. Men inte var det röstfiske utan tvärtom för de flesta som satt i publiken var liberaler, andra lagtingskandidater och några närvårdare som inte var där som politiker kände inte jag till. Och de flesta andra där var väl sjukskötare, så något råflirtande till mig röster gjorde jag definitivt inte. Men jag sitter inte och lova sånt som jag inte kan hålla. Det får högerpartier som samlingspartiet göra. Det gäller att ha en ansvarfull politik och det tycker jag att vi inom socialdemokraterna har.
Sen var väl debatten lite rörig ibland men vi alla förstod inte spelreglerna riktigt.
Men det viktigaste är nog att vi framtiden skall kunna jobba för fotsättningsvis skall ha en bra offentlig sjukvård med emptin till patienterna i fokus. Och all det har vi redan så det vet jag att är realistiskt att hålla.
Ha det så bra

söndag, oktober 14, 2007

1 vecka kvar till valet..

..det känns som det börjar närma sig till valet nu. Jag var idag och satte upp lite skyltar så nu var det klart. Annonserna rullar på. Känns som att det börjar lite att allt är gjort förutom det viktigaste att träffa alla så nu kommer jag under veckan att finnas på stan, vid Mattssons ja lite överallt kommer jag att dyka upp för nu gäller det att synas denna vecka. Imorgon så har liberalerna en debatt om hälso- och -sjukvårdsfrågor och jag har fått de ärofulla uppdraget att representera socialdemokraterna där. Så imorgonkväll kommer mina reflektioner därifrån.

Ha det så bra

lördag, oktober 13, 2007

Jag klarade det

Nu är jag i mål... Okej då jag har varit i mål sen lite över kl.13. Nu vet jag ju inte vad jag hade för tid men det var såna som sa att jag hade en tid runt 2.04. Men jag tycker inte tiden är så viktig i år men vänta bara nästa år måste jag väl sikta på att gå under två timmar. Men mitt mål var att springa hela loppet och det gjorde jag förutom att gå kort snuttar vid vätskekontrollen.
Det var riktigt kul och nu smakar det efter mer. För det är ju det där sociala också när man springer och småpratar lite eller flåsar tillsammans.
Okej jag är biten. Jag vill springa mer, jag vill snart börja köra tuffare. Tycker ni jag är konstig så förstår jag er men tänk på en sak, jag har märkt att desto mer tränad jag är så gör jag ett lika mycket bättre jobb.
Jag läste i en tidning om en VD:n för Red Bull som låter sin personal, eller rättare sagt vill att personalen skall träna på arbetstiden. Det har gett mindre sjukfrånvaro och en personal som också gör ett bättre jobb.
Det är något som verkligen får en att tänka över också när man pratar om hur mycket gymnastik som det skall vara i skolorna.
Sen skulle det vara kul om någon av våra företagare skulle ta sig råd att personalen får träna på arbetstid, tror det skulle betala sig långsiktigt.

Ha det bra

fredag, oktober 12, 2007

Mindre är 13 timmar kvar

Nu är det alltså mindre än 13 kvar tills det skickar iväg oss i kanonloppet så nu sitter jag och laddar med att dricka en 10-årig whiskey vid namn Ardberg och lite choklad. Det är väl så långt ifrån kolhydrat laddning man kan komma. Den här dagen har gått helt i valets tecken först hade jag lite skriv jobb sen ringde nyan om en intervju om idrott äntligen ett ämne jag verkligen brinner för men jag har lite svårt att kombinera lagtingspolitik och idrott. Inte tidsmässigt utan den viktigaste idrottsfostran görs ju i kommunerna. Förutom gympan i skolan men nu skall jag inte nämna mer om det utan jag rekomenderar att ni läser det i nyan istället nästa vecka. Sen har jag börjat laga Göte skyltar så snart får ni se vackra mig i diket lite här och där... Ikväll var min mor hit och var barnvakt en stund så jag hann sätta upp tre skyltar, men vänta bara det kommer flera... Jag dyker säkert upp lite här och där nästa vecka både i pappersformat och på riktigt.
Men först imorgon skall jag banne mig ta mig igenom kanonloppet så hoppas vädret lite är med mig.
Ha det bra

torsdag, oktober 11, 2007

35 timmar och 54 minuter kvar

Nu erkänner jag det. Jag är en människa som älskar utmaningar bara det inte rör höjder för jag är höjdrädd. Men andra utmaningar gillar jag. Och sen har jag märkt att fysiska utmaningar gillar jag också inom rilmliga gränser förståss. Men det här började som en dröm för ca 15-16 månader sen och samtdigt var det då också 27-28 kg sedan som jag tänkte att tänk om jag skulle komma i sådan form att jag skulle kunna genomföra ett kanonlopp. Inte behöva springa hela vägen utan ta mig från start till mål börja med att jogga och antagligen att slutligen krypa i mål. Nå nu har jag bestämt mig att på lördag startar jag i kanonloppet och jag är förhoppningsvis i mål innan mörker. Jag tänker inte ta med mig reflexväst utan jag SKA i mål innan mörker. Eller frun måste vara på jobb kl.16 så tills dess skall jag vara i mål. Men tänk dig sen att jag Göte Winé efter att ha genomfört ett kanonlopp skall sen vara ensam med två vildar vid namn Alexander och Johannes. Undrar vem som tar hand om vem ? Jag tror jag lagar middagen före jag far till kanonloppsstarten så är det bara att värma sen. Nå nu skall jag erkänna att jag ha faktiskt tränat lite så jag är nog övertygad att jag inte kommer att behöva krypa i mål. Jag titta igenom min träningsdagbok häromdagen och jag har hittills i år sprungit sammanlagt 69 timmarO och ligger på en träningsnivå med ett medeltal på ca 22 timmar per månad i hittills under 2007. Så jag kommer att överleva. Men det kommer inte att gå fort men jag skall ta mig i mål. Så har du inget för dig på lördag från kl.11 och fram till 14 tiden så tänk lite på mig. Jag vet det är själv förvållat men lite sympatier skadar aldrig. Då kanske jag kan ge dig en tanke när du har jobbigt någon gång. Ha det så bra.

tisdag, oktober 09, 2007

närvaro / aktivitet i lagtinget

Det är väl nu ett par veckor sen som det var i ålandstidningen ett reportage om lagtingsledamöternas närvaro och visst hade jag ganska hög närvaro jag låg väl i mitten av alla ledamöter och sen var jag väl en av de som mest "försening". Visst är det inte bra att jag hade det som jag hade men något mer missvisande får man leta efter,
När jag blev invald i lagtinget så var det något som jag definitivt inte hade räknat med så min kalender var ganska fullbokad de två första veckorna i november. B.l.a. hade jag inbokat sexualundervisning med alla pojkar i årskurs 8 i GHS. En månad efter det fick vi vår första son och behövde vara hemma och hjälpa när frun Sonja och nyfödde Johannes kom hem. I lagtinget existerar inte föräldraledighet eller vårdledighet utan är du borta är det frånvaro. Sen om försening så har vi inte kontoret i samma byggnad som de övriga partier utan vi har det på ekonomiegatan så därför vill man gärna skriva anförandet klart innan man går till lagtinget. Jag ha märkt att flera lagtingsledamöter som har kontoret i lagtingshuset så kommer och ropar sig närvarande och sen kan de gå upp och jobba igen. Det tar lite mycket onödigt med tid om man skall avbryta skrivandet, gå och anmäla sig som närvarande och sen gå och skriva igen. Hellre kommer jag då 10 min sent. Men hur rättvist är det med att skriva reportage om det på det sättet som tidningen gjorde. Det står ingenting om de som alltför ofta anmäler sig som närvarande och sen går därifrån. Det står inte heller om de som har en otroligt hög frånavro i utskotten. Sen är det väl omöjligt att skriva om eftersom det inte skrivs ner sådant. Men varför lyfter inte media fram vem håller flest anförande, skriver motioner. Dvs lyfter fram de som jobbar istället ? Det är väl antagligen fel sorts journalistik det när man lyfter upp någon istället för tvärtom. Om jag är bitter ? Nej det skulle var intresant i valtid att veta vem som gör något istället för som med tvärtom. Eftersom det visar lite fel anser jag om man är borta pga arbetsuppdrag än om man är där men sitter och dricker kaffe i korridoren. Men jag tror nog inte media vill lyssna på mig, det väljer nog att skriva som de vill och det kanske är lika bra det. De är utbildade journalister och det är inte jag.

Ha det så bra

måndag, oktober 08, 2007

Intressanta uppdrag

En sak som hänt de senaste åren är att man fått äran att simma med i olika styrelser och en av dem är driftstyrelsen för Ålands Idrottscenter ett mycket intressant uppdrag som jag nu haft i fyra år. Och sitta i en styrelse för ett privat driftsbolag för en idrottsanläggning är inte en dans på rosor. Man läser om kommunala idrott- och badanläggningar som går dåligt ekonomiskt och det läggs in mer pengar.
Så bra har inte vi. Vi har ett uppdrag att med vår ekonomi helst utan kommunala medel alls driva idrottscentret. Nu går ju det si så där med det men jösses vad det jobbas på att det skall gå så bra ekonomiskt som möjligt och ett otroligt bra jobb görs både från personal och styrelse. Ikväll i blåsten så har vi varit på konferens och vi har ju inte så bra ekonomiskt så vi har varit över med Ålandsfärjan t/r. Inte så glamoröst men konferensen blev billig men ändå konstruktiv. Och det är en viktig sak att man sätter sig ner personal och styrelse pratar igenom olika saker. Man får en samsyn och man kan förstå varandra på när man får sitta och prata igenom olika saker. Men det intressanta är ju här att med en rätt kapten vid rodret så är det nog så att hur olika personerna än är så går skutan åt rätt håll och det är viktigt för vem som än är kapten. Sen spelar det ingen roll om du styr Ålandsfärjan eller idrottscentret för när det blåser som måste du hålla i och styra mer målmedvetet.
Det är min stora upplevelse för dagen.
Ha det bra

söndag, oktober 07, 2007

En glad och stolt sosse

Jag har ikväll på ett intressant möte. Vi hade möte där vi kandidater träffades och diskuterade bl.a. frågor som kommit upp när vi är ute och träffar folk runt om på Åland. Som i lördags så var vi sossar i Kumlinge, Eckerö och Mariehamn. Och visst är det så att det kommer fram synpunkter och ideér så då gäller det att diskutera dem så därför träffas vi på söndagar. GENIALISKT !!!
Vissa kanske tror att vi skulle ta illa vid oss av Nyans gallupp men inte det här gänget. Visst är det väl inte så bra men det jag märker är att det här stärker oss vi vill ut och visa vad vi kan och framför allt vad vet och kan.
Så när ni ser röda rummet så är vi ännu mer taggade än vanligt. Så kom gärna och prata med oss vi bryr oss om alla ung som gammal, anställd eller företagare alla behövs men med olika behov.
Kom in till röda rummet och diskutera så bjuder vi på kaffe. Vi är ett trevligt gott gäng som vill allas väl.

Ha det bra.

H: Göte

lördag, oktober 06, 2007

varför varför kan det gå så här

Dagen började så bra för jag har haft en underbar dag med barnen. Men efter middagen började först får jag höra slutresultatet Brynäs - HV71 4-5 och sen såg jag på TV eländet Malmö FF - IFK Göteborg som slutade 0-2. De som känner mig vet att jag har en god vän som håller på HV-71 och just Göteborg. Till på köpet fich han in en trippel hos PAF. De som läst om mig på bloggen så vet att jag håller på Brynäs och Malmö FF. Sen kan jag avslöja att mina lappar hos PAF gick inte in. Sen den gode vännen så är en som har talets gåva så en sak kan jag erkänna att jag är glad att han vet att jag är ensam med barnen. Men eftersom jag är en sån ödmjuk och trevlig person så bjuder jag mina vänner på framgångar så GRATTIS.
Just nu ändå så snurrar det mest om annonser och andra sätt man kan synas på inför valet. Och att familjen mår bra.

Ha det bra.

Idag är det barnens dag

Hej på er idag när man borde vara och kamanja så hamnar man att stanna upp allt för frun är och jobbar så då är man med barnen en hel istället. Så på förmiddagen packa jag mina juveler in i bilen och körde iväg till farmor. Där hade vi beställt farmors plättar MUMS !!! Sen efter det så tänkte jag försöka kampanja lite nere på stan när vi hade tagit med oss farmor till stan men nej när vi kom till sossarnas röda rum så ville Johannes till sitt jobb som är lekparken vi torget så då gick vi dit Johannes, Alexander och jag för att gunga lite.
Så inte blev det karaoke som vi har vid vårt röda tält. Jag fick frågan tidigare av en av våra kandidater vid röda rummet. Men inte ville jag skrämma iväg alla för det var ju så mycket folk där då. Hon som fråga kan sjunga men inte jag, jag trodde jag blivit hyfsad på att sjunga men min fru har berätta den hårda sanningen. Att jag kan inte sjunga så det är väl bara att inse fakta. Men då brukar jag säga hellre än bra och sjunga ändå men inte idag. Lite för mycket folk på torggatan för att jag skulle börja leka sångstjärna där.
Nu är vi tillbaks hos farmor och lillebror sover, och storebror Johannes testar hur mycket farmor orkar med.
Och än så länge orkar hon leka med Johannes men snart kanske hon frågar om vi vill börja fara hemåt.
Men barnen och farmor njuter i fulle drag att få umgås med varandra. Så när man i kommuner funderar på var seniorboenden, servichem skall byggas så se då om det går att bygga nära ett daghem eller lekpark. För jag är helt övertygad att träffa barn i rätt dos ger energi, men visst suger de energi också men det är antagligen mest av föräldrar. För är de med någon alla så är de ju snälla och lyder och allt sån där. Varför lyder det inte alltid mig ? Är det för att jag är en s.k. förälder?
Nu skall jag gå och se hur det går för Johannes och farmor.

Ha det så bra.

torsdag, oktober 04, 2007

Fortsatta tankar om droger

Hej jag sitter och mediterar och samtidigt surfar runt på nätet lite och såg då Britt Lundbergs tankar om att jobba i skogen istället.
Visst ibland så kan det vara bra med s.k. samhällstjänst som det blir då men räcker det? Det jag har funderat på är istället att taänk om man skulle omvandla fängelse till vård. Att t.ex. en som hamnat fast för rattfylleri fler gånger och tilldöms ca 5 månaders fängelse skulle det inte istället kunna omvandlas till då 50% längre vård istället ? Eller kanske bättre om en yrkesmänniska skulle säga att hur lång vård den tilldömde skulle behöva vård för att friskna från sin alkoholism. Samma borde man kunna göra med narkotikamissbrukare.
Ja jag anser alkoholism och ett narkotika neroende är en sorts sjukdom och vissa behöver medicineras och vissa inte.
Jag är alltså inte mot suboxonvård, men jag är inte för det som ett första försök. Man borde först testa en medicinfri behandling.
Nu har jag lättat mitt hjärta så nu kan jag antagligen somna lättare.

Ha det bra

Nu är tydligen drogdebatten igång

Föreningen fri från narkotika hade i tisdags en debatt om narotikafrågan och då om varför har debatten har tystnat.
Men nu har de tydligen fått igång debatten för idag så börjar insändarna trilla in antagligen som vid förra valet.
Jag har vid förra valet och även nu undvikit att skriva insändare om drogdebatt. Jag jobbar jättegärna om jag får möjlighet med drogfrågor för jag anser att min kompetens i frågan är relativt stor. Men att utnyttja det för att få röster med att lova något som man inte kan påverka sen tycker jag är ansvarslöst. När jag kom in i lagtinget 2003 så var det ingen som fråga mig något eller ville ta nytta av det. Sen hade jag en insändare november -04 i en frustation över att inget hände.
Januari -05 kom nya regeringen bestående FS, C och soc och sen i mars tror jag det var tillsattes nya narkotiskapolitiska referensgruppen bestånde av mig, landshövding Peter Lindbäck, Britt Lundberg och minister Harriet Lindeman som ordföranade för gruppen. Vi har gjort mycket på de två och ett halvt åren.
Vi har tillnyktringsenhet på gång, ett avtal med beroendecentrum i Stockholm har gjorts för att korta av väntetiden att komma till läkare för bedömning och att en vårdplan då snabbare kan göras upp. Vi har anlitat en konsult från Sverige för att se vad som är bra och vad som bör förbättras.
De kom fram till följande att skall man sätta upp mål så behöver man först se övergripande på helheten vilket innebär
1. substionsbehandlingen tas in för tidigt och de hade ett ifrågasättande där var varför man sätter in substionsbehandling före man prövat behandlingshem. Därför är det en grupp som ser över substionsbehandlingen och principerna för den.
2. Om politikerna vill sträva till ett narkotikafritt Åland bör politikerna koncentrera sig på de narkotiska politiska insatserna d.v.s. se över möjligheter för tvångsvård.
3. Man behöver också se om straffsatsen d.v.s. att i Finland så liberaliserar man narkotikastraffen mer och mer.
De tyckte då att vi bör se över möjligheter att ta över ang tvångsvård samt strafftillämpningen. Harriet Lindeman har nu varit och tagit upp frågan med sin finländska minister. Det här är bara lite av den utvärdering som gjorts av "rensa Åland" projektet
Sen anser man att inget görs. Så skriver jag en insändare så är det i en ren frustation. Men jag kommer ändå inte att lova något.
Det var kvällens sanning. Sanna mina ord.

Ha det bra

tisdag, oktober 02, 2007

Drogdebatt

Hej idag var jag på en drogdebatt och visst kan man säga att det är intressant att höra samma sak om och om igen. Men lite väl börjar det bli vad som sägs.
Nu var det som vanligt att missbrukarvårdens personal inte kan något, finns inte resurser, ingenting händer och det skulle vara bättre om missbrukarvården var under landskapet.
Jaha jag tar det från början jag tror aldrig att de har haft så utbildad personal som idag just inom missbruk. Sen om resurser vi från landskapets narkotiska polistiska gruppen har erbjudit rena rama smörgåsbordet med tjänster men som de säger att de kommer inte så många dit så vi klarar av det med den personal vi har. Kö var det men då till läkaren. Därför har det nu skrivits ett kontrakt med Beroendecentrum i Stockholm om köp av läkartjänster till maj 2008. Så samma visa som vanligt stackars personal där inte undra på att det är personal ombyte inom missbrukarvården.
Jag har samarbetat ända sedan 1993 t.o.m. sommaren 2006 var senast jag samarbetade med dem och jag har nog aldrig kunnat säga att det är okunnig eller okompetent personal där.
Om inte missbrukarna vill gå dit så är inte personalens fel. Det är systemet det är fel på, därför behöver vi undersöka om möjligheterna om en tvångsvård.
Sen förstår jag inte att att man vill lägga missbrukarvården under landskapet ? Var är vinsten där? Pengarna säger man nu att den dyra missbrukarvården belastar kommunernas budget så hårt. Jo visst var det så förr men inte nu längre efter Christian Beijars motion 2004 tror jag det var så finns nu 250 000euro att söka just för behandlingshems kostnader och självkostnads andelen är inte hög. Jag tror att det är för Sunds del en självkostnad på 12 000 euro så där var de höga kostnaderna borta.
Det enda man gör är att man bryter en bra samarbetskedja mellan fältare - missbrukarvården - kommunens socialkontor.
Nu har jag fått skriva av mig det som jag inte fick sagt ikväll. Så nu skall jag gå och sova så vaknar jag som vanlige glada Göte igen.
Ha det så bra.

måndag, oktober 01, 2007

Personkemi


Det är intressant med personkemi och hur det kan bli. Jag har flera intressanta situationer där kanske början inte blivit så bra men sen har det blivit vänskap för evigt. Jag kom att tänka på det idag när Pia la in en kommentar i min blogg om att jag är ödmjuk till allt och alla. Men det intressanta där så var att det var jättesvårt i början mellan oss och kanske mest då från min sida men det var ju egentligen så att vi var så otroligt lika. Sen när man har gått förbi den sk. tillhörarfasen (se cirkeln uppe till vänster) så blev det så att den personen blev att betyda mycket för mig och är den bäste chef jag haft. Sen har jag en till god vän som jag fått genom jobbet. Nu bor han uppe i Sundsvall men likaså där. Han är en person som har betytt mycket och betyder mycket ännu trots att vi träffas endast två gånger i året nu förtiden. Men även där så är det så att firocirkeln gällde. Vi växte samman mitt första intryck på han på hans bröllop var inte säkert det mest imponerande och säkert var jag inte välklädda heller. Med det här vill jag sända en tanke till er chefer att när det kommer nya anställda tänk på att firocirkeln gäller i många fall. Så se inte resultatet i bara siffror utan lägg också resurser på gruppen. Trivs man gör man ett bra arbete och de två jag nämnde i det här inlägget gjorde så jag inte ville vara borta så sjuk var man sällan. Knappt man vill fara på semester. Arbetet gå så mycket lättare när man trivs. Det finns fler som har gjort som man trivs men de här två finns lite speciellt. Så om ni har en arbetsbrupp och inte trivs med någon i gruppen ta en titt på cirkeln och ge personen en chans samt ge gruppen tid.
Sen kommer jag inte heller att glömma han som tog mitt jobb som jag sökte men han fick det och jag fick jobbet i grannkommunen och där är det också en vänskap som kommer att hålla i evighet.


Ha det bra.