söndag, september 30, 2007

Vad är man beredd att lova inför ett val, för att få makten

Nu när valet är inför slutspurten så lovas det mycket. Jag är visserligen ganska ny inom politiken men börjar inte vissa partier bli lite nervösa nu att om de skall lyckas med allt som de lovar nu och att hur skall alla dessa löften uppfyllas. Jag blev att tänka på det nu när jag läser dagens husis och Tehy tackar nej till ett lönepåslag på 12,7 % fram till den 31.1.2010. Allstå i euro skulle den genomsnittliga lönen för en sjukskötare stiga med 317 euro !!! Varför har denna situationen uppstått jo för att det partiet som gjorde största framgångarna i finska valet, lovade att nu är det dags för sjukskötarna att få en rejäl lönehöjning 500 euro tror jag det var. Undrar nu hur samlingspartiet tänker, var det värt att lova alt det inför valet, för nu är det upp till dem med Katainen på penningposten att se till att hålla med det man lovat.
Så därför är det intressant att se på vad som lovas nu här hemma just nu under valspurten för man skall kunna hålla sina löften sen.
Därför är jag glad att mitt parti socialdemokrater inte lovar sånt som vi inte vet hur vi skall finansiera det.
Okej jag har är väl den då som ställt till det mest, med skrivelsen om att det bör utredas hur "fler bör få tillgång till den offentliga tandvården" och hur skall jag kunna stå för det ?
Det var därför jag ville ha en skrivelse om att det skall uredas för jag som ny inom politiken vill nog se de ekonomiska konsekvenserna först. Men efter att få hört att om det skulle anställas ytterligare tre tandläkare till ÅHS så skulle de klara av att kunna ta emot hela åländska befolkningen. Då är jag beredd att stå för det.
För det är nog viktigare att se att de tjänsterna tillsätts i så fall, än att t.ex. ta över den beskattningen.

Ha det bra
Avslutningsvis varför kan jag aldrig skriva korta inlägg? Det var ju meningen nu men, som vanligt blev det en halv uppsats.
Ha det bra.

Reflektioner från lördagen

Igår var jag på dagen på Sunds kommuns budgetseminarium. Men det är kvällen jag vill berätta för om. Efter budgetseminariet så for jag in till stan och såg på innebandy först såg jag VÅSC damer vinna över MaskU med 1-0 och sen efter det så såg jag VÅSCs herrarn vinna med 5-1 över RunU. Det var kul att jag fara och se på innebandy och extra kul är att de spelar fler hemma matcher i år. Så nu ökar möjligheterna för mig att fara och se på innebandy i år.
Men efter det när jag ko0m hem så blev en lördag otroligt lyckad att få se på Svensson Svensson och sen Babben som jag egentligen inte är så förtjust i men igår var Magnus Uggla med och förgyllde hela programmet.
Alltså visst har jag gillat Uggla som artist men Kungens Ugglas blogg lär vara något extra. Han berättade att han skriva inlägg upp till 6 gånger per dag.
Men t.om. att han har tävlingar som att vinna chansen att få spela keyboard i just tv-programmet Babben eller stick åt hel..te Magnus tävlingen. Vad det är ? Jag rekomenderar att se Babben idag söndag kl.13.30 eller tisdag kl.00.20.
Det är sevärt. Jösses vad jag skrattade. Så om ni tänkte se på Victoria Beckham special på 4:an se då på Babben istället.
Är ni på väg ut och gå så gör det men sätt gärna på videon och banda in Babben.
Sen förstår jag bara inte att t.om. min fru börja reagera på att jag och Allan Svensson påminner i sättet om varandra??? Måste nog bero på att han är sosse.
Ha det bra.

fredag, september 28, 2007

TACK FÖR FÖRTROENDET


Hej och tack för förtroendet för de här 4 åren i Ålands lagting.
Måndagen 24 september hade vi det sista arbetsplenumet i lagtinget och det har varit ett intressant uppdrag som jag gärna fortsätter med om ni ger mig ett fortsatt förtroende. Det här är lite av mina initiativ som jag lyckats genomföra under de här 4 åren.

Besökscentrum i Bomarsund - Lämnade in motion våren –04 och nu pågår planeringen av besökscentrum.
Personlig hjälparutbildning – Lämnade in motion om behovet av personlig hjälparutbildning våren –04 och våren - 07 så var det dimission av första årskullen
Barnombudsman - Lämnade in motion våren –04 om vikten av att barnombudsmannen skulle ligga under landskapet och 01.03.2006 så anställdes nuvarande barnombudsman under landskapet.
Nya avgifter inom ÅHS - pensionärsrabatt
Jag fick sitta med i gruppen om nya avgifter inom ÅHS och där drev jag hårt att få igenom ett sänkt högkostnadsskydd för sjuk- och ålderspensionärer. Tyvärr fick jag inget understöd om sjukpensionärer men ålderspensionärerna fick sänkt från 450 euro till 125 euro.
Avgiftsfri terapi för unga under 18 år
Under arbetet i avgiftsgruppen så fick jag in att all terapi för barn under 18 år skall vara avgiftsfri.
Tillgänglighet till den offentliga tandvården.
Idag är det ytterst begränsat vem som har tillgång till den offentliga tandvården. Men det borde finnas fler som har tillgång till den offentliga tandvården. Därför kommer det att ses över under 2008.
Påskynda psykiatribyggnationen – Jag tog upp i ÅHS styrelse att bygget av psykiatrin måste komma igång tidigare än planerat. Tidigare planerades det att bygget skulle komma igång efter att primärvårdsbyggnaden skulle bli klar så ca 2010 skulle psykiatribyggnationen påbörjas innan mitt förslag i styrelsen. Nu planeras byggstarten hösten –08.

Missbruksfrågor
Jag har suttit med i den narkotiska politiska referensgruppen som också startade Rensa Åland projektet.
Där vi bl.a. haft följande mål som uppfyllts:
- den kortsiktiga lösningen för tillnyktring har fungerat.
- en hemsida för information och forum kring missbruk och drogfrihet har framställts.
- ett informationskort har tagits fram och delats ut till högstadieeleverna.
- en jourtelefon för akut hjälp vid missbruksproblem finns.
- utbildningstillfällen har funnits till belåtenhet för de tillfrågade.
- tillfällig avgiftning
- anhörigstöd finns på missbrukarvården
- anställa läkare inom missbrukarvården

Mål som återstår att förverkliga:
- anställa psykolog inom missbrukarvården, för att ta hand om dubbeldiagnoser
- fortlöpande utbildningstillfällen
- mini-Maria mottagning som kommer i nya psykiatrienheten.
- revidera subuxonevården

Så jag vill som sagt tacka er som gav mig förtroendet för de här 4 åren och hoppas ni är nöjd med jobb och att ni ger mig ett fortsatt förtroende i 4 år till.
Men kom ihåg att ensam gör man ingenting utan för att få igenom en sak så måste man vara fler.

TACK

torsdag, september 27, 2007

politiker på skolbänken

Som om man skulle inte ha annat att göra nu så har ÅHS styrelse hamnat på skolbänken idag och imorgon och sen fortsätter 4 hela dagar till i år.
ÅHS styrelse sitter nu tillsammans med ÅHS ledningsgrupp på studiebänken när vi nu inleder arbetet med balanserad verksamhetsstyrning som styr- och uppföljningsmodell.
Visst ger det stunder till reflektioner och kan vara bra med den arbetsmetoden men jag har varit skeptisk om tidpunkten är den rätta. Nu sitter en styrelse och arbetar med det då som vi nu kallar enkelt till balanserat styrkort som kommer att leda till ett dokument som kommer att styra verksamheten längre fram.
Men orsaken att jag är negativ till tiden är inte att det är valkampanjer på gång utan sen när arbetet med balanserade styrkortet är klart längre fram. Hur många av oss som nu är med i styrelsen är då med i februari ?
Jag gissar att det är ungefär halva ÅHS styrelsen består av nya ledamöter i februari. Jag försökte säga det när det här skulle bestämmas och ville bordlägga ärendet för att hinna lite eftertanke om det här ännu. Men jösses vilket liv det blev. Och det intressanta med det är att den styrelseledamot som argumentera mest mot mig när jag ville bordlägga det här ärendet så är inte där själv nu. Det är politiskt ansvar det....

Ha det så bra

onsdag, september 26, 2007

Valhets

Hej Blogg det var en tid sen jag var och hälsa på dig men det har varit lite mycket nu.
För fyra år sen jobba som fältare och ställde upp i valet som en kul grej målet var att kunna bidra med mina röster till partiet som står för mina värderingar.
Men så fick jag så mycket röster så jag kom jag in i lagtinget och jag trivdes i denna värld. Men då är det också mycket tack vare den goda stämningen i partiet.
Men sen tänkte jag att va skönt när lagtingets arbetsperiod är över att varva ner lite inför den nervösa kvällen den 21 oktober. Kvällen som min fru redan fasar över.
Min kära hustru funderar skall Götes hjärta hålla för spänningen. Om min man va nervös förra valet, men hur skall det inte bli i år då?
Men det är det ingen som vet men det jobbiga är väl att man idag redan kan få fjärilar i magen när man tänker på den kvällen just den 21 oktober.
Men nu tillbaks till den lugna tid inför valet där jag skulle skriva långa bloggar, fila på eventuella annonser. Få ihop valaffischer som måste komma upp sen. VAR ÄR DEN TIDEN?? Den bara försvinner. Det skall förberedas om debatter, kommuanalauppdrag skall åtgärdas. Tiden rusar iväg.
Men när mina tankar kommer på något konstruktivt då skall du få reda på det kära blogg dig kommer jag aldrig att överge. Men i stressen så försvinner min kreativitet. Men du och jag blogg finns där för varandra.

Ha det så bra.

söndag, september 23, 2007

Fotbollsturneringen

Jag fick ett mess av en mycket god vän som hade läst i min blogg om fotbollsturneringen mellan partierna igår och nu undrade han hur det gick. Här nedan kommer svaret. Jo men visst blev jag lite fundersam när en politiker från ett parti fråga om jag hade skaffat sjukvård. Vad då sjukvård när politiker skall spela fotboll ? Så dåligt kan det väl inte vara att de inte håller sig på fötter.
Ursäkta att jag inte trodde att det skulle vara så intensivt men oj vad fel jag hade. lite sent kom vi igång men att se den intensiteten som det spelades med och vilka prestationer av vissa jag blev faktiskt lite imponerad imponerad.
Såna prestationer som man fick se t.ex av centerns spelare som Patrik Larsson, Henry "Thierry Henry" Lindström och Pantern Runar "Lill-Laban" Karlsson där bak i målet.
Sossarnas Daniel & Henrik. Ja egentligen borde man nämna alla för alla var med och bidrog till den glada stämningen. Men det går inte att nämna alla för även om de som jag nämnt glänste så ta t.ex. Britt Lundberg sociala kompetens att alltid hålla sällskap med motståndarnas målvakt. Hjälte insatsen gjorde nog ändå liberalernas Viveka Eriksson att ställa sig i målet för de flesta som var där ville inte förlora så det var rejäla kanoner som avlossades och man såg inte spår av parti samarbete i de här matcherna.
Vem som vann ? Det är väl inte så viktigt om vem som vinner och sådant, det är ju ändå att deltaga som är det viktiga.
Men okej centern fick mest med poäng och vann vår stora buckla som sossarna sponsrat som ett vandringspris för att få en fortsättning.
En stor eloge till vår speaker Ola Andersson som gjorde det lätt att följa med i matcherna och förklarade vad som hände när vissa spelare blev länge borta.
Och sen som jag konstaterade efteråt så var att det var nog tack vare Olas närvaro som Centern vann turneringen för Patrik Larsson lyfte sig när han fick höra Ola som brukar vara speaker på Sunds IFs matcher och Patrik tänkte då på när han trivdes bäst som fotbollsspelare. Och Patrik har ju spelat i SIF så det var säkert hans storhetstid som spelare. Och det måste ju vara alla spelares dröm att spela i Sunds IF.
Och jag som enväldig domare och tävlingsjury hade också kul så jag tackar alla som var med.
Nästa gång får centern ordna fotbollsturneringen men då gissar jag att dom vill spela på grönt gräs. Men eftersom Agendas 21:s tema var gatan åt folket så vad kan var mer passande än spontan foboll på gatan för oj vad mångas fotbollskarriär som börjat hemma på gatan.
Det var värt helt klart värt att på den bilfria dagen cykla från Sund in till Mariehamn och sen tillbaks när fotbollen var över. För roligt hade jag på många olika sätt. Och så fick träffa en gammal vän och kollega jag inte träffat på länge som var med och spelade också. Hur skall jag uttrycka mig att hon ställde i alla fall upp för partiet.

Ha det så bra

Imorgon sista plenumet den här mandaten

Känns konstigt och snopet imorgon är det sista plenumet för den här mandat perioden. Det är en konstig känsla. Nu när man börjar komma in i det politiska så vet man inget om framtiden. Men framtiden och min politiska karriär är något som jag garanterat återkommer om senare i min blogg. Men det jag blev att sitta och tänka på här imorse så var hur mitt tankesätt har ändats.
Först så hur man tänker på vad det offentliga skall göra och sen vad det privata skall vara initativtagare till och rollfördelningen där. Känns som att nu vill många pratar om att hjulen skall rulla, men egentligen rullar ju näringslivet på som bara den. Därför behöver vi nog tänka efter en och annan gång innan vi politiker vill "hjälpa" näringslivet. För vi får ju inte heller skapa en orättvis konkurrens. Däremot så blir jag mer och mer övertygad om att det bör satsas på den offentliga sjukvården och att alla har tillgång till den d.v.s med låga avgifter. T.o.m. ännu lägre än vad vi har idag. Där har det offentliga att satsa på.
Sen sitter jag ofta och funderar med hur vi skall utveckla den äldre omsorgen och då är det ju främst en kommunalfråga som jag tycker är bra för då kan du ju jobba för de äldre i din närhet.
Men vad har det här nu med att göra om mitt tankesätt och hur det har ändrats.
Jo med det tidigare tanke sättet så skulle jag funderat mest på att på tisdag har Brynäs seriepremiär mot Luleå samt säkert lite tankar om Arsenals storseger igår. Sen skulle funderingar har varit på hur Malmö FF skall lösa tränarfrågan och sist av allt vad jag gärna skulle ha varit på MIFK-Jaro. Nåja det MIFK matchen skulle jag gärna ha varit på men jag måste prioritera familjen mera.
Så sen om jag blivit äldre och samtidigt blivit far till två juveler under de 4 åren. Kan det vara så att de här 4 åren i lagtinget har fått mig mer samhälls intresserad. Jag tror det nog har blivit att jag nu blivit mer samhällsintresserad av jag just har kommit in politikens värld. Förr sa alla att politik är tråkigt men så det ju inte utan politik är intressant och utvecklande. Och som rör en hela tiden.
Ha det så bra

fredag, september 21, 2007

Imorgon full fart

Idag har det varit full fart att planera olika saker. Det är valgata imorgon men det är det de fantastiska hjältarna Carina, Christian och Barbro som är de som lyckats hålla i alla trådar för, och framför inte hela S-gruppens hjälte Andy. Men det jag skall hålla i imorgon så är att vi har utmanat de övriga partierna på fotbollsmatch och de som tackade ja så blev FS, Centern, Liberalerna och ÅF.
Så imorgon spelas det då matcher alla mot alla.
Så det blev en hel del och fixa inför det. Mest synd om mig är det nog för att eftersom man skall hålla reda på allt så kommer man ju inte att kunna vara med vilket är synd. Jag som tycker om att spela fotboll.
Sen är det ju bilfri dag imorgon så därför skall jag trampa cykel in till stan vilket lär ta ett tag.

Ha det så bra

torsdag, september 20, 2007

Politiskt ansvar

Jag blev och funderade på vilket ansvar man egentligen har som politiker. När man t.ex. sitter i kommunensfullmäktige så skall man anställa personer till olika tjänster och vad svårt vissa saker kan bli ibland. Säg nu att man skulle vilja anställa en person men sen är det något som säger att en annan person som också sökt tjänsten är mer lämpad för tjänsten. Då blir det att hjärtat säger en sak, men hjärnan en annan. Som en inbördeskonflikt, vem skall medla då? Då kan alltså uppstå en jobbig situation . Tro mig jag vet. Varför kommer jag på det här nu då ?
Jo jag hörde i radion idag om liberalernas valprogram som innehåller intressanta saker om de håller. Visst är det bra att lova pensionärerna mer betalt genom ett ålandstillägg men vem skall de bilda regering med det i programmet för har de räknat på vad det blir att kosta ? Var skall gränsen gå för vem som får det och vem som inte får det. Oj de har gett sig ut på djupt vatten.. Sen en sak som jag också funderade på var att nu då så skall MISE och MEDIS bort från kommunerna och läggas på landskapet. Inte undra på då att liberalerna inte vill ha färre kommuner eftersom kommunerna bara skall ha tomma skal och lägga pengar på hög. På mina 4 år i lagtinget så har jag hört nu att barnskyddet, specialomsorgen, MISE och MEDIS bort från kommunerna och in under landskapet.
Samtidigt så har de stått och ropat om ett nytt landskapsandelssystem om mer pengar till kommunerna. Vilket är bra om man inte sen plockar bort allt från kommunerna. Nå nu tror jag att liberalerna antagligen vinner lite röster på det här men skall de sen sitta i regeringen och lyckats med allt det där så stackars finansansvarige i landskapet. För det är en sak att lova men man måste ju kunna stå för det sen också.
Det blir annat det, än nu med Mr Wiklöf för då är det en ansvarsfull ekonomipolitik. För en sak har de i partiet lärt mig. Att innan man lovar något.. Ta reda på vad det kostar innan samt hur du skall finansiera det. När man vet det så då kan man lova det.
Det är vår ansvarsfulla politik.

Ha det så bra.

onsdag, september 19, 2007

Äntligen

Som ni märker så har mitt bloggande inte varit så tätt den senaste tiden. Mina tankar de senaste veckorna har mest handlat om detalj- och generalplaner, bindande tomter, och bygglov. Ja det är så att vi har jobbat i vårt utskott oerhört intensivt för att bli klara med ett betänkande tills lagtinget går hem för den här mandatperioden vilket var meningen nu på fredag, men för att vi skall hinna behandla plan- och bygglagen klart så blir det extra plenum på måndag. Men oj vad tid den här lagen har tagit. Vi har suttit kvällar så fort man hittat ledig tid som passat utskottsmedlemmarna så har vi försökt haft utskott. T.om. att vi satt en söndag satt vi 7 timmar. Men idag kom den på bordet och vi kommmer att debattera den imorgon. Skönt att nu äntligen utskottet fått gett den ifrån sig. Så nu piggnar jag säkert i igen och hinner med att skriva lite mer i bloggen. Men sen framför allt så hinner jag träna igen för det har varit slarv med det de senaste två veckorna. Men nu skall jag börja träna på allvar igen.

Ha det så bra

måndag, september 17, 2007

Politiska vindar

Det var en 4 timmars ganska ivrig debatt idag i lagtinget. Man märkte att det var idag som listorna skulle lämnas in för den riktiga närvaron i lagtinget var det lite si och så med idag. Men det är en annan historia om man skall skriva om politiker som vill jobba eller poiltiker som glider med.
Idag debatterade vi i lite över en timme om den nya lagen om att inte det är ett måste i kommunerna om att ha skol eller social nämnd. Och i debatten så märkte man där att vissa av partierna märker att det närmar sig val. För jösses vad det är att vi inom och så säger man partiets namn. Nu när det börjar närma sig val så är det tydligen viktigt att hela tiden nämna partiet hela tiden. Jag har aldrig märkt det så mycket tidigare men nu märktes det. Det jag satt och undrade om debatterna idag skulle varit likadana om det varit ett år till val? Jag tror inte det utan istället nu så vill man lyfta sitt parti extra mycket nu inför val. Det är vad jag tror i alla fall. Avslutningsvis idag så kan jag inte hålla mig från att reflektera om lagkänsla inom politiken. Vi inom vårt part så pratar om att stötta och backa upp varandra. Men idag när vi debatterade nya miljöskyddslagen så fanns partiet vars regeringsledamot hade lagen så dennes parti"kollegor" syntes inte inne i plenisalen under i stort sett hela den debatten. Det skulle aldrig hända i vårt parti för det är ett parti där vi ställer upp för varandra. Därför är jag glad att vara socialdemokrat.

Ha det så bra

söndag, september 16, 2007

Kan det bli bättre?

Som sagt igår var jag först och såg på Sund som vann matchen med 4-2. Och sen Svensson Svensson där min store idol Allan sa att hab socialdemokrat. Jösses det här blir bara bättre och bättre.
Sen insåg jag att sonen i Svensson Svensson så har blivit äldre men tråkigare. Och då funderar jag är det så att vi blir tråkigare när vi äldre. Men är det inte så att det viktigaste är att ha humorn och barnaninnet kvar trots att vi blir äldre?
Det tror jag definitivt.

Ha det så bra.

lördag, september 15, 2007

Idag är det ingen vanlig dag.....

..... utan en riktigt bra dag. Först av allt så var jag på simtävlingar igen och det är rätt så länge sen jag var senast. Men nu när jag börjat att träna simmare som tävlar igen så bör man ju som tränare vara där och hjälpa dem. Och efter att varit simtränare från 1989 - 1999. Och sen ettåriga inhopp en fyra gånger så kan ni tänka er att man dragit in klorlukt ett antal gånger. Jag försöker klippa banden med sporten men det går bara inte. Och det är lite speciellt att följa de här simmarna och deras utveckling. Som idag såg jag en 17-årig tjej som mest gått på och tävlingar och ryckt på axlarna tidigare och inte brytt sig om hur det gått för henne. Som jag sett och kommit ihåg det i alla fall Men idag simma hon en 50:a fritt som var helt fantastisk. Vilken teknik men farmför allt vilken vinnande spark. Bra jobbat av Kjell där.
Sen är det ju kul att följa sina före detta simmare som nu är 13 och 14 år och simmar nu i ÅID grupper. Vidare så kan man ju inte glömma ögonblicket när ens simmare skall upp och simma i tävling första gången 25 fjäril. Det fick jag uppleva idag. Vilken stolt simmare när simmaren kommer upp och ha klarat det och då hon bara 10 år.
Nå tävlingarna var ju för mig klar redan klockan 12 men eftersom jag insåg att det bara var en förkylning jag hade så har det gått över när när jag tyckt synd om mig klart. Så kunde jag jogga hem då från Godby skön känsla att få komma igång med träningen igen.
Sen eftersom jag har min gode vär Christoph här på Åland så skall vi nu och se på fotboll när Sund spelar hemmamatch idag i div.4. det vhar vi försökt fått in nu åtminstone 3 år. Det ser jag verkligen fram emot nu.
Och senareikväll så kommer min absoluta favorit Svensson Svensson kommer i tv-rutan igen. Då skall jag njuta för oj vad jag är förtjust i Svensson Svensson. Vissa säger att de förstår varför jag tycker att Allan Svensson är en härlig person men det förstår jag inte riktigt. För jag har ju inte jobbat på posten sen säkert 18 år sedan....

Ha det så bra

torsdag, september 13, 2007

Straffet

Jag har inte alltid varit snäll.... Jag har inte hjälpt tillräckligt mycket här hemma pga mycket jobb.
Jag har skämtat med mina vänner men nu har straffet kommit. Jag har blivit förkyld.
Jag mannen som överlevt de flesta utmaningar. Jag har blivit förkyld, jag som trodde att jag var osårbar.
Vad händer nu ? Vem skall sköta om mig nu då?
Igår kväll kom den fasansfulla sanningen att jag känner att förkylningen kommer krypandes och lite av mina tankar vat att varför drabbar förkylningen just mig ?
Och visst så kom det ett par tankar som gjorde att jag tyckte lite synd om mig.
Men om man sen skall vara lite allvarlig så skall jag vara glad att förkylningen kom till mig mig och inte till barnen.
Och om man tänker på allt omkring så är en förkylning inte så farlig för den kommer att gå över. Visst är jag kanske trött och grinig ett tag så om man tänker efter så kanske det inte är mig det är synd om....
.....utan min familj som skall stå ut med den självupptagna, trötta och eventuellt lite griniga mannen/pappan.
Så egentligen skall jag vara nöjd med den underbara familj och de goda vänner jag har.
Så det var inget straff utan en tid att landa och reflektera på sig själv. Så jag har nu insett att förkylningen inte är något straff utan en belöning.

Ha det så bra.

tisdag, september 11, 2007

Ungdomspolitik

Idag var jag och Mia Hanström i radion och pratade om ungdomspolitik och visst är det intressant att ha två som är i vår ålder som pratar om ungdomspolitik. Men sen måste man inse att Mia och jag har jobbat med ungdomsfrågor ooootroligt länge. Tänk att Mia var med och startade Fältarna och sen kom jag dit -93 och sen dess så har vi jobbat mycket med ungdomsfrågor.
Men jag blev kvar med en sak i mitt huvud som jag aldrig hann säga då men vill få ut det nu så jag kan sova gott sen:-) Reporten frågade oss om vårt valprogram och att vi hade inget ríktigt konkret om ungdomspolitik, men där hade ju Mia ett mycket bra svar.
Men före pratade vi om all ungdomskunskap vi har i vårt parti. Vi har mig, Mia, Igge Holmberg nämndes i radion, vi har Gunnar Andersson och Kari Kärkki från Eckerö, Gudrun Jansson från Lemland. Som sagt kompetensen är stor i vårt parti om och med ungdomar. Säkert har jag tyvärr glömt någon av alla i vårt parti som är mycket duktiga på ungdomsfrågor. Men alla dessa är sådana som uppmärksammar och bekräftar ungdomar så ungdomarna vet att den som dom känner av dessa så kan de prata med och det är viktigare än vad vi har i partiprogrammet anser jag. För många av dessa ungdomarna kommer aldrig och läsa partiprogrammet. De vill rösta på en som de har tillit till och det finns det hos oss. För vi bryr oss om ungdomar här och nu.

Ha det bra

måndag, september 10, 2007

Nu är hösten här och mörkret det kommer

Jag har just kommit hem från en 10 km länk och inser att hösten har kommit för jag hade duggregn hela vägen men det som ger mig höstkänsla så är faktiskt att det blev oerhört mörkt sista biten. Så nu är det nog att inse att hösten har kommit. Nu är jag inte sådan som deppar ner mig vid höst och vår utan jag ser tjusning med varje årstid. Så är kommer min förklaring till hösten.
Jag tycker det är mysigt när det är mörkt ute och man ser hur det lyser i hus. Jag tycker ett hus som det lyser ger huset ett liv. Jag tror det var från när jag var yngre och delade ut ålandstidningen och eftersom jag har en viss mörker respekt så tyckte jag om när man kom till ett hus som det lyste i för då såg man vart man steg och inte behövde att vara rädd att snubbla.
Sen de gula löven före de trillar ner så gör det så vackert det är som att träden glöder om solen lyser på dem.
Sen ar jag nog alltid varit ganska förtjust i regn. Antagligen för att jag tycker om att ta mig vatten över huvudet :-)
Så välkommen hösten

Ha det bra

söndag, september 09, 2007

Debatt ang lagen om närståendevård

Imorgon så kommer det i lagtinget att debatteras om lagen om närståendevård vilken är mycket intressant för mig eftersom jag alltid har varit intresserad av sociala frågor. Den här lagen så har vi också haft i social och miljöutskottet och jobbat med den där.
Det är bra att vi får en lag som är bra för närståendevårdare och närståendevårdtagare men det som är synd att vi inte gör lagen till en rättighet utan nu är det upp till prövning om kommunen betalar eller inte trots att man uppfyller förutsättningar för att vara berättigad till närståendevård.
I utskottet försökte jag få en ändring i blankettlagen där vi skulle göra det till en rättighet men det ville inte de andra. Så jag fick reservera mig i frågan.
Men visst är det intressant att socialdemokreterna är den som värnar om den enskilde individens rätt att bli lika behandlad av kommunen. Men de andra partierna som kallar sig borgerliga vill att det är kommunen som bestämmer.
Det tycker jag är en intressant tanke om man då tänker ideologiskt.
Så därför blir man lite fundersam ibland när så många anser att "socialdemokraterna är ett hot mot folket och bara springer och vill vara förmyndare och bestämma över folket". Det stämmer ju faktiskt inte för det så att de är de andra partierna som är mer förmyndare än vi.
Jag tycker socialdemokraterna är ett modernt parti som vill förbättra för folket.

Ha det bra

lördag, september 08, 2007

Säsongspremiär 2

Igår fredag så samlades det ca 25 intresserade högstadieungdomar som ville spela innebandy. Sen i våras så har jag lett ett projekt om ett samarbete mellan de tre stora innebandyföreningarna HIK, VÅSC och IF FRAM om att samarbeta kring ungdomar och en gemensam innebandy satsning.
Det vi konstaterade då var att många spelar innebandy fram tills de börjar årskurs 7 men sen skall de veta vart de skall ta vägen om de vill fortsätta spela innebandy många vet inte det.
Men sen är det ännu problematiskare för flickor för där har man inte tillräckligt många lag att få spela en åländsk serie.
Så det vi gör just nu är att få träna ihop sig var tredje vecka och sen i december eller januari far iväg på en turnering med ett 14 och 16 års lag för både flickor och pojkar. Okej nu tänker många att hur skall vi nu få ihop 4 kag med 25 spelare ? Men nu kommer alla och prata om det här i skolan så nästa träning då kanske vi är sammanlagt 50 glada innebandy spelare. Jag tror på det här projektet att det skall lyfta åländsk innebandy. Därför jobbar med det här med en evig optimism.

Ha det bra

torsdag, september 06, 2007

Är vänskap färsvara ? Jag tror den består

Idag har varit en speciell dag. Idag har jag träffat eller pratat med flera av mina vänner på en och samma dag. Närmare 5 stycken och det är nog av ett litet rekord att det råkar sig att man stöter på eller har ärende till så många på samma dag. För efter att man fått de två juvelerna Johannes och Alexander så blir det så att man träffar inte de bekanta lika ofta som förr.
Och då blir det lite så att man börjar fundera att undrar om de misstycker när man inte hinner ha den där kontakten som man hade förr? Men jag tror inte det utan den finns nog där vänskapen, och en riktigt god vänskap så består nog, man växer inte från varandra på det sättet. Så har man respekt för varandra att man har olika skeden i livet som är mer stressigt och uppbokat. Så finns den där.
Så ha förståelse och vårda vänskapen så finns den där när du behöver den.
Jag har många goda vänner och det är jag tacksam över att jag vet att de finns där när jag behöver dem, men då måste jag också vara beredd att bjuda till när de behöver.

Ha det bra

onsdag, september 05, 2007

Nya förslaget av barnskyddslagen

Idag i lagtinget så debatterade vi varför inte nya barnskyddslagen kan tas i bruk nu, ytan vi istället tar den gamla lite året ut. Det är så att Finland har tagit en ny barnskyddslag i våras men nu kan vi inte ta den för att det blir för mycket politik så den skulle inte bli klar innan det är dags för nyval och att den då skulle förfalla.
Men det intressanta var att i Finland så är debatten om:
- att säkran av rättsskyddet är tillräckligt bra för familjen.
- Tvångsomhändertaget överförs från socialen till förvaltningsdomstolen
- kommunernas skyldighet att ordna eftervård.
Men istället debatteras § 13 som heter Tjänsteinnehavare som beslutar om barnskyddsåtgärder som kräver att det skall finnas tre socialarbetare inblandade och att kommunerna skulle tvingas till kommunsammanslagningar och fördyrande för kommunerna.
Synd istället att man inte ser det här som en större rättssäkerhet för familj men även för arbetarna.
Sen tycker jag att det är synd att man säger att det här tvingar till kommunsammanslagningar det behöver det inte vara så utan istället anser jag att kommunerna skall kunna samarbeta om socialarbetare och utveckling av dess verksamhet.
Vi bör nog alla se att det inte är hållbart att vissa av våra småkommuner bara har en socialarbetare som skall göra allt. Det innebär nog att de är för inblandade och inte är objektiva tillräckligt tyvärr.
Min vision med då norra Åland och socialarbetare att man skall kunna ha ett gemensamt socialkansli med spetskompetens med de olika områden som barnskydd, handikappservice och utkomstöd för sig.
Jag tror på framtiden och de rättskyddet.

Ha det bra

tisdag, september 04, 2007

Ikväll är det säsongstart

Ikväll tisdag så är det en stor kväll för ca 65 barn. Då startar SIF simning sin hösttermin så då står Barbro, Michaela, Roine, Marika, Erika och jag och tar emot alla dessa.
Det är nu 2 ½ år sedan jag, Lars-Mikael och Sisa startade SIF simning och vi ligger nu runt 60 simmare per termin och mer klarar vi inte att ta emot tyvärr för behovet är stort.
Men tack vare rutinerade ledare som bl.a. Barbro, Marika och Erika så går det bra och fungerar smidigt.
Så nu önskar vi de 65 simmarna välkomna ikväll och vi garanterar de en rolig och angenäm höst. Simma i SIF är ett val man aldrig ångrar. Vi har kul utan prestationskrav samtidigt som vi har ledare som älskar det de gör.
Finns inget roligare än sen när man ser ett barns lycka som när det klarar sitt 100 meters märke, det är en lycka och stolthet som inte går att dölja. Och sådant kommer jag att se en hel del av i höst

Ha det så bra

söndag, september 02, 2007

Tandvård åt alla

- Det är för dyrt att gå till tandläkare.
- Inte kan jag gå till tandläkare med min lön man måste ju ha pengar till mat också.

Lite av sådana kommentarer kan man höra när man pratar om åländsk tandvård och eftersom jag sitter med i ÅHS styrelse så känner jag väl att det är väl där man kan göra sitt bidrag att se över möjligheten om att fler skall få tillgång till den offentliga tandvården.

Därför är jag extremt nöjd nä jag är så jäkla nöjd och stolt över att få in text i ÅHS verksamhetsplan för 2008 om att det skall utredas om möjligheten ”att fler skall få tillgång till den offentliga tandvården”.
Okej nu tänker väl någon att vad leder en utredning till? Men i denna borgerliga ÅHS styrelse så är det en seger att få in text om utredning. Skulle jag kräva att det skall stå att tandvården öppnas för alla ålänningar, så gissar jag att det skulle ha blivit en röstning som vi sossar i ÅHS styrelse då antagligen förlorat så skulle det inte ha blivit mer av det.
Vi får inte glömma att vi i den här regeringen har sänkt ÅHS avgifterna rejält åt åländska folket. Det var endast mitt förslag om sänka högkostnadsskyddet för sjukpensionärerna ingen ville följa med på.
Och det kan jag berätta om att sänka ÅHS avgifterna mottogs inte med jubel och fyrverkerier.

Nu skall det i alla fall utredas och sen får man se vad argumenten för att ålänningarna inte får tillgång till den offentliga tandvården om man inte är yngre än 19 år eller p.g.a. sjukdom.
Jag har också fått höra att det har hänt att ålänningar har så pass dåligt skötta tänder att man har blivit nekad operation tills man fått tänderna fixade.
Så det är dags nu att man börjar jobba mer nu så att fler skall få tillgång till den offentliga tandvården.

Ha det så bra!

Friidrotts VM i Osaka

Det är inte ofta som ett friidrotts VM smyger så här förbi mig. Jag brukar verkligen följa med mycket och ordentligt. Men idag är väl enda dagen jag följt med lite nogrannare som jag brukar göra alltså. Men jag valde ju rätt dag med Pitkämäkis guld. Men sen när segerglädjen lagt sig för mig så började jag fundera vad som jag kommer ihåg från detta VM. Jag som missat att se i tv:n Tyson Gays tre guldlopp bland annat. Men det jag kommer ihåg är glädje. Och då kommer jag ihåg italienaren Howe med mamma över deras glädjefnatt när han tog ledningen i längd och då också italienskt rekord. Jag kommer ihåg australienaren Deakes som grät av glädje sista 100 metern när han vann 50 km gång. Men efter att gått 50 kilometer vem skulle inte bli glad då när man ser målbanderollen
Sen idag italienskan DiMartina och hennes glädje när hon klarade 203 och då nytt italienskt rekord som slutligen räckte till silver. Eller polackernas 4 x 400 lag som tog brons idag. Det är därför idrotten ibland fängslar som den gör när man får se deras glädje. Man vet hur mycket tid och engagemang de lägger ner och sen får de framgångarna och framför allt får sin absoluta formtopp när den skall komma. Visst kommer jag också ihåg de som inte lyckades och framför allt de förargliga fjärde platser.
Men jag vill avsluta friidrotts VM med fokusering av klass. När Thorkildsen kastat sitt sista kast så är det bara Pitkämäki kvar som redan tagit guld. Inte en min gör han, utan istället går han istället med full fokusering och avslutar med att kasta sitt och spjutfinalens längsta kast 90,33. Snacka om tävlingsmänniska och fokusering. Jag ryser.

Ha det så bra