fredag, augusti 31, 2007

så kallade alliansen

Idag i åländsk media har det skrivits om en åländsk allians bestånde av centern, FS, obundna och ÅF.
Intressant att en röst på centern blir en röst på ÅF och självständighet. FS och obundna har försökt tidigare med ett så kallat kassaskåpsavtal om samarbete och det höll i 13 månader.
Obundna har skällt hur länge som helst på centern men nu skall man då hitta en gemenskap allians.
Kan det vara så att i brist på en egen politik så springer man gärna med andra och litar på de andra.
Jag som socialdemokrat tycker det känns smickarande att vi känns som ett så starkt hot så att man bildar en allians. Centern som skall vara ett landsbygdsparti, tillsammans med stadspartiet FS. Intressant och se hur de agerar om kommunreform. Vem backar ?
Visst fungerade en allians i Sverige att skapa ett alliansprogram, men blir nog lite svårare att komma överens här.
Kommer att bli ett intressant val i år.

Ha det bra

torsdag, augusti 30, 2007

Kroppen styr knoppen

Hej med en alltför stressig kalender så blir allt lite halvgjort.
Efter att kommit hem från Berlin så har det blåst på i alltför full fart. Tyvärr är det så att när man bokar sin kalender att man har i stort sett fullbokat från kl. 9.00 till ca 23.00. Då blir det inte något rätt gjort för man stressar på för mycket och egentligen inte orkar eller hinner göra rätt för sig.
Men faktiskt så är det att jag försöker boka in mellan 60-90 minuter träning per dag om det går. För annars skulle jag inte orka med det här tempot.
Det var för ca 1 år sen som jag konstatera att vill jag fortsätta som jag gör nu så måste jag börja träna för jag orkade inte med det här tempot.
Jag var grinig, trött och stressad.
Nu har det gått 1 år och jag har tränat bra. Jag märker att jag orkar så mycket bättre nu.
Nu är inte alla mina dagar som det varit den senaste dagarna. Men det jag märkt att ibland är politiska möten rena rama utmattningstester. Är du inte skärpt på ett möte som håller på i ca 3 timmar så kan du ångra dig mycket sen.
Man måste orka hålla ut och det känns som jag har koll på det nu.
Så visst är det så att hur stressigt man än har så måste man hinna med att sköta sig själv.

Ha det så bra

tisdag, augusti 28, 2007

JAAAA JAG KLARADE DET

Visst kommer det nu ett inlägg av mig här i Berlni. Uppdraget eller utmaningen att jag skulle skriva ett inlägg nu när jag är iväg hit.
Om ni tycker att mina ordval är konstiga och borde varit annorlunda kan det det vara för att i tyska alfabetet finns inte bostaven a med en prick ovanför.
Men som sagt jag har nu varit närvarande vid en parlamentarisk konferens och den gjorde mig oerhört bekymmersam. Visst vi i norden bekymrar och engagerar oss i östesjöns framtid. Men nu har jag hört eller rättare sagt icke hört ryssarnas, polens samt baltstaternas oro över östersjön.
De är inte orolig över gasledningen som skall läggas i östersjön. De är inte oroliga över alla oljetransporter i Östersjön.
De är oroliga över vad kommer oljan att kosta och att om hur de skall garantera att inte ryssarna stänger av gasledningen.
Men vi bör jobba och lobba nu samt att här skall vi nu hoppas att man kan ha lite hjälp av EU. Vi tucker att de är elaka med oss om snuset. Men polen är sen lika vansinniga av EU:s fiskekvotering.
Intresset av ren framtid för Östersjön är i norden och nu bör vi först jobba med de övriga nordiska länderna att de tuffar till sin lagstiftning en likvärdig som vi har.

Ha det bra

lördag, augusti 25, 2007

IMPONERANDE JANNE

Jag måste bara kort konstatera. Janne Holmen vilken kille. Nia i VM i maraton. Jag är så imponerad
Ha det så bra

fredag, augusti 24, 2007

Ett erkännade. Jag träder fram Ja jag t.om. nästan blottar mig

Många ser ju hur trevlig ödmjuk och teknisk jag är.... Nä där kom det åtminstone ett litet fel. Jag är inte så teknisk som alla tror. Jag har en liten kunskapslucka där. Nå lite kan jag jag är väl inte helt tappad bakom...

Jag kan tanka och fylla på olja i bilen, sätta på ugnen och sen surfa på internet. Men nu är det så att jag skall ut och resa. Idag lördag skall jag fara till Berlin, nja egentligen är det först söndag morgon far flyget till Berlin. Men far till Sverige idag.

Och nu kommer vi till det tekniska, jag tror nu att jag kommer att ha ooootroligt svårt för mig att kunna blogga därifrån. Det borde inte vara så svårt om man skulle ha en egen bärbar dator. Men det har jag inte heller. Men du kan gärna gå in och se om jag har lyckats skicka någon blogg under någon av de här dagarna från Berlin. Om jag inte har lyckats med det så skall jag som straff försöka den här månaden att få in en bild från Berlin i ett inlägg. Utan hjälp eller egentligen bara lite hjälp så att min kära fru fixar bilden från kameran till datorn. Ja ja jag var ju inte så teknisk och jag hittar inget hål i datorn dit kameran ryms. Så det fixar Sonja, resten skall jag göra själv. Sen för att rädda min heder om sportfantast ( från tidigare inlägg) så kan jag berätta att Hertha Berlin tränas av en Schweizare och dit är Tobias Grahn utlånad från spanska klubben Tarragona. Och Grahn spelade i Malmö FF bl.a. säsongen 2004 då Malmö blev svenska mästare. En annan Schweizare som är ny i Hertha Berlin är Fabian Lustenberger och är endast 19 år kom ihåg det namnet.



Ha det bra.

torsdag, augusti 23, 2007

Förlåt mig BRYNÄS

Jag trodde jag var en sportfantast och Brynässupporter men nej. Jag är ingen sportfantast eller äkta Brynäs supporter. Jag är en familjefar med taskig planering och dåligt samvete. Ikväll så spelade mitt favoritlag i ishockey i Islandia. Jag jubla när jag läste att de skulle komma hit och spela. Till på köpet var ju Luleå här som spelar bra hockey och inget lag som spelar lika intressant som att se på schack som t.ex. HV-71 :-) Så bra hockey skulle det spelas alltså. Vad händer jo en av de värsta två veckorna i mitt liv i arbetsbörda. I social- och miljö utskott jobbar vi med tre olika lagar. I ÅHS styrelsen och sunds social- och omsorgsnämnd så är det budgetdags. Raggar kandiadter att ställa upp för sossarna i Sund. Försöker jobba med sossarnas ungdomsgrupp rosenskotten. Innebandyprojektet m.m. Så jag har inte varit hemma så mycket så nu valde jag att fara hem och träffa barnen liten stund ikväll. Tiden vi träffats den här veckan är inte så mycket. Som igår kom jag hem halv elva tiden, och på lördag bär det av till Berlin. Så jag kände att jag skulle hade dåligt samvete till min familj om jag farit och sättit mig på Islandia. Så förlåt mig Leffe Boork, Ove Molin, Tommy Sjödin, Daniel Sperrle, Daniel Johansson, Janne Hautonen och framför allt Alexander Sundström jag skulle gärna sett er ikväll. Visst hela laget men jag var extra nyfiken på er. Nu blev det istället djungelboken som kvällsaga. Men lika glad är nog jag för det. Men jag är inte sån sportfantast jag trodde jag var. Men en sak vet jag att Brynäs alltid kommer att vara hockeylaget närmast mitt hjärta.

Ha det så bra

onsdag, augusti 22, 2007

Struktur -07 kommer igen, med minnet

Idag blev det offentligt att Centern inte vill ta ett beslut nära inpå ett val. Kan inte vara lätta att vara ett parti som inte vet vad man vill eller vågar ta ett beslut. Nåja jag är övertygad att det här kommer igen i stort sett samma form utan några större ändringar.
För det här är ju samma sak som regeringen med Lib, C, FS och Ob jobba fram i SURA rapporten. Men sen så blev Lib i opposition och då glömde all lärarpersonal som är aktiva inom Lib vad de ville för nu skulle man vara i opposition.
Men jag gisssar att de hittar minnet om de sitter med i nästa regering. Samma sak blir det nog med centern bara valet är över så vågar man kanske vilja det då om man inte hamnar i opposition och glömmer bort.
Synd att inte C förstod att struktur -07 var ett sätt att rädda och utveckla bl.a. naturbruksskolan.
Det förstod FS och vi i alla fall vi ville utveckla och förändra men vi blev för få.

Ha det så bra

tisdag, augusti 21, 2007

Idrott säljer Åland

I fredags var jag på beachvolley och jag var imponerad. Om någon skulle ha sagt åt mig för 5 år sen "att om 5 år så har vi världseliten i beachvolley här och spelar värlsdtour i beachvolley och det kommer att direktsända i bl.a. eurosport".
Okej jag är en drömmare och en som låter fanatsin flyga iväg men nej det här skulle jag inte ha fixat.
Men vilken organisation och vad allt flöt på bra i mina ögon när jag stod och såg på. Det är nog bara att lyfta på hatten åt alla som lyckats med att få hit världstouren i beachvolley.
Anders Wiklöf, PAF ( snacka om tv-reklam ) och minister Camilla Gunnel som från landskapsregeringen som var med och bidrog till det här.
Sen skall man nog inte glömma de som jobbat mer i de tysta för det här Mikael Larsson, Simon Dahl, Lennart Johansson och framför allt Terese Flöjt.
Så här säljer vi Åland i europa för oj vad det såg maffigt ut med en sådan beachvolleyanläggning och man kunna få intrycket att Åland inte har annat än sandstränder.
Från början var det här en galen idé. Men oj vad den blev bra. Säg vad man vill om en person som Anders Wiklöf men först vetarantouren i tennis, sen fortsatt det till Nordic Light open som nu är en WTA turnering. Nu det här med beachvolley. Med den mannen som nu driver KK-huset så tror jag på det också nu.

Ha det så bra

måndag, augusti 20, 2007

Men ungdomarna då....

Igår hade vi ju en diskussion om ungdomar och då om utåtriktade pojkar och tysta flickor som tema. Vi hade också äran att ha Finlands svenska socialdemokraters ordförande Steven Frostdahl där som jobbar på lagmansgården i Pedersöre.
Lagmansgården är en möjlighet för barn och ungdomar som på något sätt kommit in i en återvändsgränd att komma på rätt igen.
Som fältare hade jag flera gånger kontakt med lagmangården och mina erfarenheter har bara varit positiva.
De har fått många ungdomar som är på glid på rätt igen. Vi var väl ett femton tal socialdemokrater där igår med mycket bra diskussioner. Men jag vill passa på nu att ge en eloge till tidningen Åland och deras repoter Zandra som är duktig att dyka upp när det gäller frågor som rör ungdomar. Bra jobbat Zandra !!! Men sen har vi den andra tidningen som än en gång väljer att inte rapportera när socialdemokraterna arrangerar något. Om det är för att socialdemokraterna arrangerar, slumpen eller vad det beror på förstår jag inte. Och inte heller radio Åland var där. Är det inte intressant att rapportera om ungdomsfrågor eller vill man inte komma för att det är på en söndagkväll. Jag tycker att det är svagt av de två att inte bevaka när man har så pass intressant ämne.
Tycker i allmänhet att ungdomsfrågor inte lyfts upp i media tillräckligt bra. Jo om det skall skrivas negativt om ungdomar som ungdomsfylla, knark och förstörelse då skriver man om det och vill veta vad politikerna skall göra åt det.
Och här har vi nu ett av de största partierna på Åland med den särklass bästa kunskapen ang. ungdomar av de åländska partierna samt expertis från Finland. Men då vill man inte bevaka därifrån.
Inte är jag bitter men jag tycker det är synd att man inte vill följa upp ungdomsfrågor bättre.

Ha det så bra.

söndag, augusti 19, 2007

Disskusion om utåtagerande pojkar och tysta flickor

Ja ikäll så har Ålands socialdemokrater en disskusion om just utåtagerande pojkar och tysta flickor. Och punkter där är bl.a:
- Hur kan politiker jobba för att förbättra situationen för dessa ungdomar och deras familjer?
-Vad kan socialdemokraterna konkret göra för att förebygga och stötta de ungdomar som har det svårt?
Jag ser otroligt fram emot diskussionen ikväll för det är ett mycket intressant ämne för mig och aktuellt för mig just nu eftersom jag sitter som nämndordförande i social- och omsorgsnämnden och tittar på nästa års budget.
Här är det då en kommun på ca 1030 invånare så en sådan kommun har ju svårt med extra satsningar fast det skulle behövas.
Ser jag vår nämnds budget så blir det ju det lagstadgade och inte så mycket mer. Men det skulle behöva finnas möjlighet att lägga in extra resurser inom vissa områden och jag jag skulle så gärna vilja ge mer resurser och möjligheter till vissa familjer som behöver hjälp. Och tänk om man skulle få komma in och ge hjälpen när barnen är 4-6 år. Hjälpen kan ges på många olika sätt men får man möjlighet att gå in då så är det betydligt mindre resurskrävande än när de är 14-16 år.
Vad ser jag för lösning på det här? Kortsiktigt så förslog jag faktiskt på senaste fullmäktige att man borde ha kommunens budgetseminarium på våren när man gör ramarna. Då kan kommunens politiker gå in för att satsa mer resurser på vissa områden under kommande året eller åren fast. Nu är kommunens ram redan satt så då vi har vårt budgetseminarium och då kan man inte göra så mycket. Långsiktigt anser jag att vi måste börja med att slå ihop kommuner så att vi skall kunna erbjuda en socialservice som alla bör ha rätt till idag. Då kan man tillsammans satsa på tillräckligt med personal så att man kan se alla problemen i tid och göra något åt dem. Vi ser ju tydligt att samarbete mellan kommuner fungerar inte idag. Och det är de boende på Norra Åland som blir lidande att vi inte satsar på en gemensam ungdomsgård, eller en gemesam specialbarnträdgårdlärare.
Vi har i Sund en utbildad specialbarnträdgårdslärare men har de andra kommunerna ? Våra barn och ungdomar är allas ansvar oberoende kommungränser.
Har du synpunkter om hur politiker konkret göra för att förebygga och stötta de ungdomar som har det svårt?
Här får du chansen för då kan du komma till Garaget, Ålandsvägen 40, ikväll kl 19.00. Men har du ingen möjlighet till det så kan du skriva in dina åsikter här på min blogg senast 18.30 så tar jag de åsikterna med mig dit ikväll.

Ha det så bra

torsdag, augusti 16, 2007

Heja heja MIFK

Jag har just kommit hem från att varit på MIFK-Honka idag och jag måste erkänna att det är första matchen i år. Men det är jättesvårt att kombinera med att vara småbarns förälder, politiker ( är borta mycket ändå hemifrån) och samtidigt hinna och se MIFK matcher. Men ikväll fick jag ett guldläge. Mormor och morfar från Pargas har kommit hit. Då glömmer våra små juveler bort allt annat när de kommer hit. Så då passa jag på att fara på fotboll :-)
Men jag är stolt och glad att MIFK stod upp och spela bra mot ett så spelskicligt lag som Honka. Och jag tycker att det är starkt att spela 0-0 mot dem. Sen kan man väl diskutera olika spelar insatser men Stevic hade tung dag.
Sen tycker jag att det är intressant att höra alla på läktaren. Tänk om fotboll skulle vara så lätt att bara spela bollen framåt. Jag en herreman som bekymra sig hela tiden när MIFK spela bollen åt sidan eller bakåt för att hålla bollen inom laget. MIFK spelarna kämpa heroiskt ikväll och så som de spelade första 25 så visa dom att de är ett lag för ligan. Jag hörde mycket positivt om Clive Hachilensa på läktaren före matchen men inte imponera han på mig ikväll. Han skulle göra det så snyggt och svårt för ofta. Men jag tror säkert ändå att han fyller en bredd i laget och känslig fot för inlägg verkar han ha. Så jag hoppas han spelar enklare och kommer till fler inlägg i forstättningen och då kommer det att gå riktigt bra. För visst är MIFK ett liga lag nästa säsong också.
Och tack till GMM alltså MIFK supportrar ni höll igång bra och ni hade vissa RIKTIGT bra hejar ramsor. Framför allt gilla jag att ni heja på medspelarna och inte hånar motståndarna. Och sen har ju era texter humor.
Fortsätt så ni behövs för MIFK.

Ha det så bra allihopa

Hundägaren har ett stort ansvar

Jag läste just på Nya Ålands hemsida imorde om folk som blivit hundbitna. Och det där är ett problem som jag också råkat på den senare tid. Som jag skrev i ett inlägg tidigare så har jag börjat motionerat mera. Men då har jag också trääfat på fler lösa hundar. Eller kanske de träffat på mig mer. Visserligen har det varit så att hundarna har varit lösa hemma på gårdarna. Men sen när de ser mig så blir det full fart i möte mot mig. Och det känns oerhört obehaligt framför allt den gången när jag var på länk ute i Pargas så kom en relativt stor hund i full fart mot mig. Den gången hade jag pulsklocka på mig och jösses vilken maxpuls man hade efter en rusch på ca 100-200 meter. Men nu när jag cyklar här i Sund så har jag fått den otrevliga bekantskapen av en lite brun sak. Och jösses vad är seg att bli av med. Så nu är det så att jag drar mig för att cykla förbi där. Men det är inte så lätt när stället är i Sundby och jag skall ju passera om jag vill cykla med tävlingscykeln som då kräver asfalt.
Så hundägare se ert ansvar som hundägare att se till att ni har kontroll på era hundar, det är ert ansvar. Ingen hund har attackerat mig än men är du ute och motionerar och de kommer i fullfart en dregalnde och skällande hund så stannar du inte och gullar med den.
För mig har det gått så långt nu när är jag ute i stan och spinger så händer det ganska ofta att jag byter trottoar när jag ser en hund som börjar spana in mig.
Jag har fått nu en rädsla för okända hundar och det är pga okopplade hundar som är hemma men inte har grind eller något mot vägen. Så de kan röra sig alltför fritt.

Ha det så bra.

onsdag, augusti 15, 2007

Miljön är allas angelägenhet

Varför skall man se att allt är svart eller vitt. Just nu sitter jag och jobbar en hel dem med en miljöskyddslag och när vi hade remissdebatt i lagtinget så fanns det en hel del kritik då mot bl.a. miljöprövningsnämnden (MPN) och att deras arbete är oerhört byråkratiskt.
Men borde man inte istället se för vem jobbar de? MPN jobbar för den enskilde individen och dess rättsäkerhet. Om jag tillsammans med någon skulle starta upp en verksamhethet här jag bor nu så tycker jag det är självklart att jag måste bevisa att:
1. Jag inte förorenar vattnen här omkring.
2. Att verksamheten inte för alltför mycket oljud så att det stör mina grannar.
3. Samt att jag inte förorenar eller smutsar ner den allmänna miljön här omkring.
Med MPN så kan mina grannar vara ganska trygga att någon ser till deras rätt och intresse. OM jag skulle ha mycket pengar och då starta min verksamhet och sen ha en jurist som knäcker mina grannar med sitt juridiska prat så blir man ganska chanslös utan hjälp av MPN.
Så istället för att gnälla och skälla på MPN så borde man nog nu börja se istället de som en resurs för den enskilde medborgaren.
Men även för företaget för nog kan det vara bättre att vänta ca 3 månader innan man sätter igång verksamheten och veta att allt är okej.
Än att när man har belånat huset investerat allt så kommer någon säger att så här kan du inte ha det skall du fortsätta din verksamhet så bör göra följande ändringar.
Så se nu MPN som gärna hjälper innan allt stjälper.

Ha det så bra

tisdag, augusti 14, 2007

Alla skall få plats

Efter en tid sen så bestäde jag mig att ändra på min livsstil. Jag skulle börja röra på mig mer och försöka gå ner lite i vikt och det gör att jag är ut en hel del och rör på mig ibland springer jag. Men då är jag mestadels i sundskogarna så där stör jag inte så många. Men igår verka jag störa desto fler. Jag cykla igår från min mor i Västernäs ut till Näfsby och sen hem så det blev en bra tur. Olyckligt var att jag inte kom iväg förrän 17-tiden då många var stressade och ville hem. Många ja större delen visar hänsyn til cyklisterna men sen har vi de som nästan ser hur nära de kan köra om. Eller de som skall köra om cyklisten fast det kommer möte.
Ofta när jag är ute och cyklar så har jag min tävlingscykel då har jag mina fötter fast i tramporna så kommer en bil och ger mig en lätt knuff så då är risken stor att det kan gå illa. Så var så vänliga och visa hänsyn till cyklisterna.
Sen måste jag samtidigt be om ursäkt till alla som retar upp sig på mig när jag t.ex. i Västernäs eller Godby retar upp sig på mig när jag cyklar på väg fast det finns cykelbana. Men sen jag fick min cykel fixad i Juni har jag cyklat lite på 600 km med min tävlingscykel jag har haft tre punkteringar och samtliga har jag fått på cykelbanor. Det har funnits stora stenar som jag sett försent, det har funnits glas och rent allmänt så är cykelbanorna i ett för dåligt skick för att cykla med så känsliga däck som för en tävlingscykel.
Så hoppas ni som ser mig cykla på vägen istället då för på gc-bana kan ha översende med det.

Ha det så bra

lördag, augusti 11, 2007

Risktagningar som går hem...

Nu har jag återhämta mig från min morgonpärs med att ta upp burarna med sonen Johannes. Nä skämt åsido så är jag stolt över Johannes och när jag skrivit mitt inlägg så förstår ni varför. Men vi steg upp vid sju och rodde ut och tog upp burarna. Allt gick jättebra johannes då som blir 4 i december tog upp flötena och jag tog upp burarna sen tömde jag burarna, mätte kräftorna och slängde tillbaks de som var för små.
Men sen jag tror det var när vi tagit upp fyra eller fem burar så mäter jag en kräfta som nyper till mig i fingret. Och rent reflexmässigt så skall man ju dra undan handen men den satt så pass hårt i fingret att den följde med handen som jag drog undan och sen då flög iväg.... Vart då ?
Jo rakt på Johannes och fastnar mellan hans flytväst och jacka. Tror ni han skrek???!!! Min fru steg upp för hon trodde vi var nere vid stranden och inte ca 150 m bort som vi var.
Men sen efter att sättit tillbaks kräftan i vattnet efter att mätit den klart så var Johannes rädd och vi pratade om det så gick det bra och vi kunde fortsätta kräftupptagningen som ingenting hade hänt. Förutom att vi pratade mer med kräftorna och sa "hej-då grabben" åt de flesta kräftorna som var de som var för små.
Jag är övertygad om att han inte blev avskäckt från det här kräftäventyret och samtidigt är jag glad att det var Johannes som jag hade med mig och inte en av hans kompisar och samtidigt min gode vän Christoph.
För skulle det varit han skulle jag inte vetat om han skulle ha överlevt och skulle han ha gjort det så skulle jag aldrig få med Christoph ut och ta upp burar i framtiden. Och tro mig en kräfttur med honom så lever man länge på. Senast vi var ut var ca ett år sedan och jag jag tänker ofta på det ännu med ett leende.
Apropå leende så är jag glad att ikväll kunna fara på bandet AB/CD som spelar låtar från ett av mina stora hårdrocksfavoriter AC/DC. Och extra kul är att det är en vanlig firma som vågar satsa på det här. Det är inte Dennis med Rock-off eller någon av våra stora krögare i stan utan ute i Bastö bykrog. Friskt vågat alandia adventure och jag hoppas det kommer folk så väggarna bognar.
Ännu gladare blir jag över vädret för deras skull eftersom de skulle erbjuda vattenaktiviteter från 12 idag.
Det här är entreprenöskap och kul är när det lyckas som vi hoppas att det här gör.

Ha det så bra (för det skall jag ha).

fredag, augusti 10, 2007

Skall eleven vara anpassad för skolan eller skall skolan vara anpassad för eleven ?

Jag var på ett möte igår och det var mycket intressanta disskusioner och en sak var om utbildning och skola. Det är ett ämne som jag alltid haft åsikter och synpunkter om. Först har vi grundskolan där alla skall stöpas i samma form så att säga.
Och det jag upplever nu också är att utskiljer du dig från mängden, så då måste det vara något speciellt med en och då skall man gärna hitta någon bokstavskombination åt den personen. Skolsystemet har gjort en stor miss och det är att man inte lär sig om sig själv. Hur funkar jag som person. Vad vill jag ? Hur kan jag lära att koncentrera mig ? Hur skall jag bli mer studiemotiverad ?
Man lär sig otroligt mycket om djur och natur, geografi, historia samt mycket därtill. Men borde man inte också lära sig mer om hur man funkar som person coh hur utvecklar jag mig ? Vem skall lära en det ?
Det var det som jag kände att var vad jag ville skriva av mig med idag.
Annars så har jag och Johannes som blir 4 år i december varit och lagt kräftburar ikväll och det var jag lite nervös över hur det skulle gå för Johannes är inte den mest stillsamma personen. Men det gick bra. Nu sa han före han somna att han ville komma med och ta upp dem imorgon bitti !!! Det kan bli en helt annan historia. Johannes, jag och kräftor i samma båt. OJ det kommer att bli spännande och jag lovar att jag skall skriva ett inlägg åt er så ni får höra hur det gick. Jag skriver det före jag far på AB/CD imorgon :-)

Ha det bra

onsdag, augusti 08, 2007

Vad är viktigare - egen prestige eller syftet

Ibland så får man sina funderingar politiskt om vad som är viktigare, att man skall få det precis som man vill eller nöja sig med en kompromiss?
Resultatet blir då inte som man tänkt men ändå kanske viktigare än ingenting alls....
Så har jag fått tänka en hel del på senaste tid. För en av mina första insändare jag skrev, så var hösten 2003 och det var om hur viktigt det var med gemensam ungdomsgård på norra Åland. Och sakta har det gått mot en ungdomsgård i Godby, och först skulle Finström då ha den själv men sen fråga jag ordförande i gruppen om de inte funderat om ungdomsgården som ett norråländskt projekt.
Och det här med att få kommuner att samarbeta är ju inte alltid så lätt har jag märkt.
Finström bjuder in de öviga kommunerna till en diskussion och intresset från de övriga kommunerna är väl lite på sparlåga.
Men efter att jag skickat först brev till ledamöterna i skol- och bildningsnämnden och därefter till kommunstyrelsen så fick jag i alla fall Sund att gå med i en arbetsgrupp om en gemensam ungdomsgård. Saltivk, Geta och Vårdö sa nej, men Sund är i alla fall med om att utreda förutsättningarna för en gemensam ungdomsgård och utsåg då bl.a. mig som en i gruppen.
Nu är vi klara och resultatet blev långt ifrån det jag ville.
Men skall jag då jobba för som jag vill, dvs ordentligt från början eller skall man gå med på att kompromissa för att få ett resultat.
Eftersom jag var rädd att det inte skulle bli något alls så fick jag kompromissa mig till ett resultat som jag inte är nöjd med, men chansen ökar i alla fall på att det blir en gemensam ungdomsgård. Nu har ju varken Finström eller Sund sagt ja till pengar till projektet. Men jag kan ju hoppas att det blir något. Men varför måste det kompromissas och krypa fram när det gäller så viktiga saker som ungdomar och deras fritid.
Inte skulle man behöva krypa så här om det skulle vara en brandstation eller någon annan byggnad.
Jag fick inte helt som jag ville men jag hoppas ungdomarna får sin ungdomsgård.

Ha det så bra

tisdag, augusti 07, 2007

Dessa alger sommar efter sommar...

Jag var med familjen till Möckelö havsbad och skulle bada ikäll. Men det var så att man ville inte bada där för det var en lång rand av alger som gjorde att man blev lite avskäckt från att simma. Nå har vi åkt ifrån Sund så måste vi ju låta barnen leka lite där i alla fall, innan vi for därifrån lite besvikna över att det blev som vi hade tänkt. Johannes och jag brukar ha lite lekar i vattnet men de valde vi nu att stå över ifrån.
Men lite synd att jag börja med politiken så sent så att vi redan hunnit bygga två simhallar så skulle man nu föreslå om att bygga en utomhus bassäng så skulle man orsaka en folkstorm emot sig.
Samtidigt som vi skall vara nöjda med det vi har fått just nu. För man kan ju inte få allt.
Därför kommer jag nu att bara berätta om fördelarna med en 50 meters utomhusbassäng så vågar jag sen om ca 10 år jobba mer för det politiskt.
Men tänk nu på dessa turister som kommer hit och när det är sånt här väder så vill man simma och det ute. Och hittills så har det varit bra ute på våra allmäna badstränder men nu kommer dessa algvarningar. Och kommer sen Svenssons från mitt i Sverige så kommer de knappast att låta sina barn gå och simma så som det är på flera av våra badstränder just nu med alger.
Sen kan jag säga att simma i en 50 meters utomhusbassäng från maj-slutet av augusti är helt underbart. Jag gör det själv flera gånger per sommar och OJ vad jag njuter då. Så tänk då på den åländska folhälsan eftersom så många då skulle börja att motions simma.
Sen vet jag att det skulle vara fler simläger på Åland i maj och Juni. Just nu så är det många föreningar på läger i Godby och säkert också i Mariebad. Skulle vi ha en utebassäng så skulle det vara många läger här inför långbane mästerskapen som är i Juli i Sverige och Finland. Så sammanfattningen är enligt förjande att börjar inte du nu tänka på hur vi har det i vårt vatten och miljön i östersjön så kommer jag om ca 10 år att jobba för en 50 meters bassängutomhus. Så det är dags att agera nu annars skall du inte skälla på mig sen när jag börjar jobba för en utomhusbassäng.

Ha det bra.

Varför blogg ?

Jag fick en fråga varför jag startar en blogg när jag har så mycket att göra ändå. Först och främst så har jag blivit facinerad över att så många är jätteduktiga på att skriva i sin bloggar. Och det gör deras bloggar intressanta.
Sen är det ingen hemlighet att det är att bra sätt att få lyfta fram sina tankar och ideér inför valet. Jag sitter som sagt nu i lagtinget och trivs med det. Så därför vill jag att fler skall lära känna den riktiga Göte Winé och gör man det så hoppas jag att man också vill rösta på mig.
Sen som ni märker i mina tidigare inlägg så kommer det att vara annat än politik också. En hel del idrott kommer det nog också att bli, sen kommer jag nog att släppa loss mina tankar åt de flesta håll.

Ha det bra

söndag, augusti 05, 2007

Spontant besök

Igår kväll så blev en jätte trevlig kväll. Det var bekanta som kom gåendes förbi och hälsa på. De skulle bara komma förbi och säga hej samt prata lite eftersom vi inte hunnit träffas så mycket i sommar.
När jag satt i morse och pratade med frun så konstatera vi att det är sällan man går spontant över och hälsar på längre. Utan nu skall man alltid ringa och fråga om det är okej att man kan titta över, för man förväntar sig att alla är så stressade och upptagna idag så man är till besvär om man kommer över och hälsar på hos någon...
Sen när har det blivit så?
Vad jag minns från när jag var barn så var det mycket oftare att när man var ute och åkte så titta man in till någon man kände. Men nu istället så åker i alla fall vi förbi för man tänker att de har så mycket så inte vill de ha gäster nu.
Men stämmer det ? Vi hela familjen uppskattade i alla fall igår att vi fick gäster och vi hade en toppen kväll.

Ha det så bra

lördag, augusti 04, 2007

Föräldraskapsledighet

Fick höra nu att föräldraskapsledigheten bland pappor på Åland är störst i Finland och det är kul att fler pappor tar sig tid att vara hemma med sina barn när de är små. Och det tycker jag är bra och det visar också att vi går mot nyare tider. Tänk er om man skulle ha föreslagit att Pappan skulle vara hemma och mamman kan fara och jobba för bara 30 år sen. Jag vet inte man jag tror att många skulle ha höjt på ögonbrynen då.
Det här bevisar ju också att männen kan vara hemma och att kvinnorna kan börja jobba tidigare samtidigt så visar det att männen är viktiga i barns uppväxt.
Själv har jag inte haft möjligheten att vara föräldraskapledig eftersom jag sitter som ledamot i Ålands lagting och det är gjort så att det skall vara lättare att vara jordbrukare är pappa :-)
Okej nu sa jag det ganska skämtsamt men se hur lagtinget jobbar med pauserna så är det för att man skall kunna vara jordbrukare.
Men när vi fick Johannes 061203 så fanns ju bara det där lilla knytet för oss stolta föräldrar så jag lämnade in ansökan om att vara ledig för att få vara hemma då familjen skulle komma hem. Men det fick jag höra ganska snabbt att vara pappaledig går inte för vi är inte i tjänsteförhållande. Nu var det ju så att min fru Sonja och lilla Johannes så kom hem på en fredag och sen var jag hemma till torsdagen Så jag vara hemma en vecka, för sen var det nog bara att gå till lagtinget för det var nå röstningar som jag måste vara med på om jag minns rätt. Nå inte är det så att jag nu skall gruva mig för jag har fått vara hemma ganska mycket ändå med båda pojkarna tycker jag ( men jag har inte frågat frun ) även om det är i perioder.
Sen är det nog hur en förälder vill engagera sig med barnen för det finns alltid tid för barnen. Så det viktiga är nog att prioritera den tiden för ens barns uppväxt går inte i repris.

Ha det bra

fredag, augusti 03, 2007

Jag har just vinkat hej-då till barnen

Nå mer dramatiskt är det ju ändå inte än att barnen är nu på väg till dagis. Jag har märkt att vissa reagerar när vi berättar att Alexander skall börja på dagis och är bara 14 månader gammal och att vi borde vara hemma längre med honom. Men vad är det som säger att han det sämre på dagis än hemma. Nä snarare tvärtom där har nu mina pojkar lekkamrater så man i tidig ålder lär sig det sociala samspelet.
I resten av det här inlägget kommer jag att nämna dagis för barnomsorg för det är det som personalen ger barnen. Och med personal så innebär dagis, lekis och dagmammor för de ser till barnens bästa.
Och det är just personalen som också är en viktig resurs i barnets utveckling, visst är jag och min fru barnens föräldrar men vi har inte samma kunskaper som utbildad personal.
Sen så är det ju så att mår föäldrarna bra så gör barnen det också. Och det vi inte får glömma att alla föräldrar har inte möjlighet att vara hemma så länge som möjligt. Det kan vara ekonomiska eller sociala. Bor man enskilt så och kan det bli långa dagar. Sen om har man ett jobb som man trivs med så vill man kanske inte vara hemma så hemskt länge. Men du då tänker säkert någon borde inte du vara pappaledig lite... Det återkommer jag i ett inlägg senare. Här vill jag bara visa min uppskattning till att vi har en rätt till kommunal barnomsorg och vilka fördelar det har.

Ha det så bra

torsdag, augusti 02, 2007

Vart är idrotten på väg?

Alltså finns få saker som intresserar mig så mycket som idrott. Men visst blir man ledsen när man läser om alla tråkigheter som händer inom idrotten.Förra veckan så åkte cyklist efter cyklist fast för doping i samband med Tour de France. Och visst kan man där leta efter syndabockar, men det värsta är att de förstör en otroligt trevlig sport som är mycket spännade att följa med.Sen en annan sak är fotbollen jag har just sett mitt stackars Malmö FF förlora en spännande match mot Hammarby och under matchen så slänger någon från publiken in föremål och öl på domare och spelare. Så att mtchen måste avbrytas i ca 10 min.Jag var själv till råsunda och upplevde eller rättare sagt hamnat mitt emellan när ett förlorande lag "suppotrar" skulle göra upp. Jag har väl aldrig varit så rädd som då. Tur att man hade tryggt resesällskap med sig då.Sen har en spelare som heter Babis Stefanidis som spelar för Helsinborg skrivit på för att komma till Malmö efter den här säsongen. Men nu har Helsingborg "supportrar" hotat Stefanidis så mycket så att tränaren inte kan ha han kvar i laget.Visst borde jag väl va nöjd för nu kommer han antagligen till malmö tidigare. Men idrotten skall vara glädje, kamratskap och bra för ens hälsa.Men ibland undrar man...Idrottarna gör sitt bästa i alla lägen, men det är alla andras press på en idrottare att vinna och prestera som gör att idrotten blir nedsmutsad.Är man supporter och vill hjälpa en idrottare så skall man stödja och stötta den i både mot- och medgångar.Ha det så bra